Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Το DNA της φυλής σας

Ενώ η συζήτηση σε παλαιότερο ποστ συνεχίζεται, και αναφέρεται η μελέτη του DNA των ανθρωπίνων πληθυσμών ως πιθανώς διευκρινιστική της καταγωγής, το National Geographic σε συνεργασία με την IBM και το Waitt Family Foundation, οργάνωσαν ένα τεράστιο και φιλόδοξο πρόγραμμα ιστορικής γενετικής. Ονομάζεται The Genographic Project. Το πρόγραμμα αυτό θα συλλέξει δείγματα DNA από 100.000 ανθρώπους από όλο τον κόσμο, με σκοπό την συγκρότηση μιας εικόνας των οδών του αποικισμού του πλανήτη μας.

Τα δείγματα που θα συλλεχθούν από ιθαγενείς λαούς και το ευρύ κοινό θα αναλυθούν με σκοπό την εξαγωγή των γενετικών δεδομένων.

Ενδιαφέρον σε σχέση με τις εδώ συζητήσεις έχει η παρουσίαση των όσων γνωρίζουμε για τις ανθρώπινες διαδρομές σε αυτήν εδώ την πολύ όμορφη και κατατοπιστική παρουσίαση. Ρίξτε μια ματιά στο τι γράφει περί ινδοευρωπαίων στο τελευταίο "κουτάκι" της διαδρομής.

Παρεμπιπτόντως, για το ποσό των 100 δολαρίων (~75 Ευρώ) μπορείτε να συμμετέχετε και εσείς στην έρευνα, για να μάθετε την προέλευση των προγόνων σας (οι άντρες από την πλευρά του πατέρα και οι γυναίκες από την πλευρά της μητέρας), να ενισχύσετε το πρόγραμμα και να συνεισφέρετε (αν θέλετε) το δείγμα σας στην δημιουργία του παγκόσμιου αυτού γενετικού χάρτη...

Η γνώση αυτή θα δώσει άλλο νόημα και στο ποιηματάκι "είμαι Έλλην το καυχώμαι ξέρω την καταγωγή μου..."

Περί του τι σημαίνουν όλα αυτά τα εξεχόντως ενδιαφέροντα γενετικά δεδομένα, επιφυλάσσομαι να μιλήσω σε μια άλλη καταχώρηση ή σχόλιο. Για τους ενδιαφερόμενους μια πρώτη εισαγωγή στο θέμα προσφέρουν το The Great Human Diasporas και το Genes, Peoples, Languages του, θεμελιωτή του κλάδου, Cavalli-Sforza, καθώς και το Mapping Human History του Steve Olson.

[Όλα τα άνω link οδηγούν σε αγγλόγλωσσες σελίδες, φοβάμαι]

Σχόλια

Ο χρήστης Αγγελος είπε…
"Ειμαι Ελλην το καυχόμαι..." ποιηματάκι.

Σε γενικές γραμμές, είναι πολύ πιο εύκολο να πείσεις κάποιον να πιστέψει ένα αστήρικτο, βλακώδες ψέμα παρά μια τεκμηριωμένη επιστημονικά αλήθεια.

Κανένα χαρωπό ποιηματάκι δεν κινδυνέυει απο αδιάφορες λεπτομέρειες όπως η επιστημονικά τεκμηριωμένη πραγματικότητα.

Άγγελος
Ο χρήστης Filosofos είπε…
Φοβάμαι πως σε πολλούς «««γνήσιους»»» Έλληνες δεν θα αρέσει αυτή η ιδέα, μιας και θίγει τον «««αυτόχθων»»» Ελληνικό πολιτισμό.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζωνιανά

Διαβάζω και ακούω τα όσα γράφονται και λέγονται το αιματηρό περιστατικό στα Ζωνιανά με την ελαφρά δυσανασχέτηση που ως Κρητικός της διασποράς νιώθω, βλέποντας ότι ο κοινός τόπος και το αναμενόμενο παρά τοις Κρησί, γίνεται πηχυαίος τίτλος και "ανακαλύπτεται" από τα Αθηναϊκά ΜΜΕ ως κεραυνός εν αιθρία, ως κάτι το αναπάντεχο. Η δυσανασχέτηση προέρχεται από το γεγονός ότι τέτοιου είδους θέματα φτάνουν μέχρι την Αθήνα όταν υπάρχουν νεκροί - και τότε φτάνουν ως έτοιμο θέαμα και με μεγάλη απόσταση από την τοπική οπτική. Από την άλλη δεν νιώθω αρκετά κοντά στα τεκταινόμενα στο νησί πλέον, ώστε να έχω κάποια σημαντική άποψη να συνεισφέρω. Αυτοί που βιώνουν την κατάσταση, είναι καλύτερα σε θέση και να την εκτιμήσουν. Εδώ θέλω να παρατηρήσω κάποια πράγματα και να παραπέμψω σε πλησιέστερους παρατηρητές.

- Όσοι βλέπουν στις μαφίες του Μυλοποτάμου κάποιου είδους "αντεξουσιαστές" και "εχθρούς του κράτους", είναι μακριά νυχτωμένοι. Η κατάσταση αυτή προέκυψε ως αποτέλεσμα π…

Το όπλο της λανθασμένης πρόβλεψης

Επ' αφορμή της νικηφόρου μάχης του πακέτου λιτότητας και της σίγουρης επιστημοσύνης με την οποία ο Υπουργός Οικονομικών μετέφερε την αισιοδοξία του, ας εξετάσουμε τις βάσεις της και την προϊστορία των επισήμων εκτιμήσεων για την πορεία της Οικονομίας της χώρας μας στα χρόνια της κρίσης:
Sins of Commission Από το Real World Economics Review, o Jesse Frederik, στο άρθρο του "Folly from Olly. The disasterous quality of the economic predictions of the European Commission" κάνει την παρακάτω παρατήρηση σε ότι αφορά τις προβλέψεις της Κομισιόν για τις επιδόσεις της Ελληνικής οικονομίας, κατά την διάρκεια του Μεγάλου Ελληνικού Κραχ, την οποία μετάφρασα στα Ελληνικά (χωρίς την άδεια του συγγραφέα, ελπίζω στην κατανόησή του λόγω της πιεστικής επικαιρότητας): Στον πίνακα παρουσιάζονται οι πέντε ενημερώσεις της εκτίμησης της Κομισιόν, κατά την διάρκεια του έτους με την πρώτη να δημοσιεύεται την άνοιξη της προηγούμενης από την εκτιμώμενη χρονιά. Σημειώνω πως η τελευταία επικαιροπ…

Πείνα, λιποθυμίες και η χρησιμότητα του λαϊκισμού: μια συζήτηση με τον Πάσχο Μανδραβέλη

Με αφορμή μια συζήτηση με τον Πάσχο Μανδραβέλη στο twitter

[Δημοσιεύθηκε στην διαδικτυακή Αυγή 2/12/2013]Η είδηση-μαϊμού (όπως ήταν σχεδόν εξαρχής φανερό νομίζω) περί θανάτου από πείνα 16χρονου στην Πλατεία Αμερικής, προκάλεσε μια συζήτηση στο twitter με τον Πάσχο Μανδραβέλη που άδραξε την αφορμή να καταγγείλει την ψευδή καταστροφολογία της αριστεράς.

@Mandravelis Η πείνα των μαθητών δεν είναι hoax http://t.co/WbAe7biTwp
— talws (@talws) November 25, 2013 Του υπέδειξα πως η πείνα στην Ελλάδα δεν είναι μύθος, παραπέμποντάς τον  στο σχετικό άρθρο της Ημερησίας (προκειμένου να μην υπάρχει θέμα επαρκούς καθεστωτικότητας των πηγών). Ο ΠΜ σε ποστ στου στο twitLonger απάντησε πως δεν υπάρχει πείνα στην Ελλάδα, μόνο φτώχεια και ότι όλα αυτά περί λιποθυμιών από την πείνα στα σχολεία είναι "hoaxes" - αστικοί μύθοι: "Η φτώχεια δεν είναι hoax. Είναι πραγματικότητα. Οι λιποθυμίες από την πείνα, είναι hoax. Ποτέ δεν στοιχειοθετήθηκαν, πάντα ήταν καταγγελίες του στιλ «άκουσα...», «μου …