Ανοικονόμητα

"...εκπρόσωποι επτά σούπερ μάρκετ και ο σύνδεσμός τους, που καταδικάστηκαν από την Επιτροπή Ανταγωνισμού για καρτέλ και ανατιμήσεις που καταστρατηγούν κάθε έννοια ανταγωνισμού, απειλούν με αυξήσεις των τιμών.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΕΣΜΕ δήλωσε ότι θα παραιτηθεί στις 20 Απριλίου, λέγοντας πως αν τους επιβληθεί πρόστιμο, θα το μετακυλήσει στους καταναλωτές.
Η απόφαση της επιτροπής ανταγωνισμού στρέφεται εναντίον των σούπερ μάρκετ Βερόπουλος, Ατλάντικ, ΑΒ Βασιλόπουλος, Μετρό, Μασούτης, Σκλαβενίτης και Τροφίνο."

Δηλαδή, έμ πιαστήκανε να εξαπατούν και να παρανομούν τα λαμόγια, εμ απειλούν ότι αν τους βάλουν πρόστιμο θα το "μετακυλήσουν στους καταναλωτές" , τους οποίους είχαν ξαφρίσει ούτως ή άλλως μέσα του καρτέλ των τιμών που είχαν συγκροτήσει. Εγώ από την άλλη αν έρθει κάποιος από την εφορία και μου βρει την παραμικρή παρατυπία στα χαρτιά (ακόμα και αν είναι τυπική και δεν έχει κοστίσει μια δραχμή στο κράτος), θα πρέπει ο ηλίθιος να πληρώνω. Αλλά έχουν δίκιο. Δεν χρειάζεται πρόστιμο *μόνο*, χρειάζεται και φυλάκιση, άνευ εξαγοράς για όλο το ΔΣ των αρχιαπατεώνων για κάνα-δυο χρόνια, και θα έπρεπε να αλλάξει η νομοθεσία για να το προβλέπει. Ύστερα μου λέτε ανταγωνισμός και πράσιν'άλογα. Να τον χαίρονται με τον ρωσικού τύπου καπιταλισμό που έχουμε σε αυτήν την χώρα. Αλλά δεν είναι μόνο οι μεγαλομπακάληδες, όλοι έχουν εξαγρειωθεί και εξαχρειωθεί... Μας τα παίρνουν με τα ΦΠΑ τους, τους πάσης φύσεως έμμεσους φόρους με τους οποίους μας έχουν σκίσει και θα μας σκίσουν ακόμα περισσότερο το γκρόβερ. Μοιάζει πως το μόνο οικονομικό σχέδιο που έχουν τούτοι εδώ είναι η διεύρυνση της φορομπηξίας, και δη της έμμεσης, σε επίπεδα ακόμα πιο ξεδιάντροπα και από τους προηγούμενους... Και σαν να μην έφτανε αυτό, οι βρυκόλακες είναι ανελέητοι και διψάνε και για άλλο αίμα, ο πατέρας όλων των βρυκολάκων με συνέπεια, αλλά και αυτός του ΣΕΒ που μας λέει ότι δεν χρειάζονται κατώτεροι μισθοί και αηδίες, γιατί οι επιχειρήσεις έχουν λέει πρόβλημα, παρότι έχουν υψηλότατη κερδοφορία (πολύ πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ, από παλιά αλλά και πρόσφατα), με φθίνον μερίδιο των μισθών στο ΑΕΠ, και με καθεστώς εργασιακής δουλείας, που συντηρείται και από την υψηλή ανεργία - που δεν μπορώ να ακούω ότι τους απασχολεί να την μειώσουν ουσιαστικά, τους ενδιαφέρει να την μειώσουν με παρτ-τάιμ της πείνας, για να συνεχίσει να υπάρχει η πίεση στους μισθούς.

Αμ δεν φταίνε αυτοί - εμείς που καθόμαστε και τους βλέπουμε φταίμε.

(Εν τω μεταξύ είδα από τον NicktheCreek, ότι τα λεφτά από τους φόρους μου πάνε και σε καλή μεριά - και αν έχουμε αντιρρήσεις να το πούμε, λέει, στον πρόεδρο της ΕΡΤ να το ξέρει... Προτείνω να του το πούμε μαζικά - οψόμεθα...) Να προσθέσω ότι μοιάζει να συμφωνούμε με τον Nick για την μορφή των διαδικασιών επίλυσης τέτοιων προβλημάτων...)

Σχόλια

Ο χρήστης SOL είπε…
"Εί-ναι φευγά-τη, ψω-νίζει απ-του Βερόπου-λου"

Στην ανακοίνωσή του ο ΣΕΣΜΕ "εκτιμά ότι αποφάσεις όπως οι πρόσφατες της Επιτροπής Ανταγωνισμού πρέπει να αφορούν αποκλειστικά και μόνο πρακτικές επιχειρήσεων. Οποιαδήποτε άλλη κρίση, ή καταλογισμός ευθύνης σε συλλογικό όργανο είναι ανεπίτρεπτη αφού βάλλει ουσιαστικά κατά ενός ολόκληρου κλάδου".

Τι λέτε ρε θείοι; Έχετε ξεφύγει εντελώς; Είναι δηλαδή ΟΚ όταν βάλλεις - με τον πιο άμεσο τρόπο - κατά ενός ολόκληρου λαού; (Άντε κατέβασε το δάκτυλο κακόμοιρε συντάκτη του press release...)

Το αστείο στην όλη υπόθεση είναι οτί νοιώθουν και θύματα, πληγωμένα ελαφάκια, δέκτες μικροπρεπούς αχαριστίας: Η πολιτεία, βλέπεις, δεν αναγνωρίζει τον 'εθνικό ρόλο' του κλάδου όταν έκανε "συμφωνίες κυρίων" να μην κερδοσκοπεί και καρφωθούμε εν'όψει του κόλπου ΟΝΕ - και τώρα αθετεί τη δική της υπόσχεση (που μπορούμε να υποθέσουμε ότι ήταν "... και κάνε μετά ό,τι γουστάρεις - κι εγώ θα σε κάνω microsoft").

Παρόλα αυτά - κι επειδή έχουν μεγάλη καρδιά - "αναδιπλώθηκαν" άκουσα στον ALPHA. Και είπαν οτι, εντάξει, δεν θα μετακυλήσουν το πρόστιμο στον καταναλωτή μέσα από υψηλότερες τιμές αλλά με μείωση των προσφορών στα προϊόντα (τις οποίες ορίζουν τα τμήματα μάρκετιγκ των προμηθευτών - για να μην ξεχνιόμαστε). Δηλαδή, αν κατάλαβα καλά, η Prokter&Gamble θα βάζει αυτοκόλλητο έκπτωσης σε ένα σαμπουάν και ο μπακάλης θα το τσεπώνει, για να τσοντάρει στο πρόστιμό του. Μμμ, ναι, μου φαίνεται πολύ ρεαλιστικό. Και οι προμηθευτές θα το δεχτούν σίγουρα αδιαμαρτύρητα, θα κατανοήσουν...

Βάζω στοίχημα οτι όταν το θέμα κοπάσει (που θα κοπάσει σε μερικές μέρες όταν θα έρθουν τα νέα μη-επεισόδια του βασικού μετόχου ας πούμε), ΚΑΙ οι τιμές θα ανέβουν (θα τα ρίξουμε στο πετρέλαιο που ως γνωστόν είναι βασική παράμετρος της τιμής της ντόπιας φέτας), ΚΑΙ οι προσφορές θα παραμείνουν. Βλέπεις οι "συμφωνίες κυρίων" με τους προμηθευτές σου είναι ευκολότερες (και σταθερότερες) από αυτές με τον κάθε Χριστοδουλάκη.

Το καλό που σας θέλω, την επόμενη φορά που θα εκδράμετε στα σουπερ μάρκετ (χαρίζοντάς τους τα πολύτιμα Σάββατά σας και καμιά εκατοπενηνταριά από τα ευρώ σας) να είστε ταπεινοί και να έχετε το κεφάλι χαμηλά. Αχάριστοι.

Υ.Γ. Ήταν φαίνεται η μοίρα της Ελλάδας να αλλάξουν τα εργασιακά της ιδεώδη: από το Παπάς, Δάσκαλος, Αστυφύλακας πήγαμε στο Μεγαλομπακάλης, Μεγαλομπετατζής, Μεγαλοπαπαρολόγος (πολιτικός/δημοσιογράφος).
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Τα super market την αλήθεια είπανε. Επιχειρήσεις είναι και σαφώς το πιο λογικό είναι να αυξήσουν τις τιμές για να καλύψουν τα πρόστιμα. Άλλο αν αυτό δεν ακούγεται όμορφα στα αφτιά του κόσμου.
Η δύναμη δεν είναι στα πρόστιμα αλλά στα χέρια του καταναλωτή. Αλλά ο καταναλωτής στην Ελλάδα είναι απ' ότι φαίνεται μακριά από τα ζόρια ακόμη, γι' αυτό και αρκείται στη γκρίνια και δεν περνάει στην πράξη.
Όσο έχει η τσέπη μας τους αφήνουμε να παίζουν μπάλα μόνοι τους. Δυστυχώς πρέπει να τσούξει πρώτα μπας και ξυπνήσουμε...
Ο χρήστης Sakis Rizos είπε…
Προσυπογράφω το σχόλιο του chris!
Ο χρήστης talos είπε…
cg: "Τα super market την αλήθεια είπανε. Επιχειρήσεις είναι και σαφώς το πιο λογικό είναι να αυξήσουν τις τιμές για να καλύψουν τα πρόστιμα."
Λογικό; Γιατί; Αν υπήρχε ανταγωνισμός δεν θα ήταν καθόλου λογικό. Αν υπήρχε ανταγωνισμός, όσοι είχαν φάει πρόστιμο δεν θα μπορούσαν να πουλάνε πιο ακριβά από εκείνους που δεν είχαν φάει πρόστιμο. Αλλά δεν υπάρχει ανταγωνισμός, γιατί οι τύποι έχουν κάνει *καρτέλ* και κρατάνε τις τιμές από κοινού και συνεννοημένα ψηλά. Πράγμα *παράνομο*. Που λίγο απέχει από (λέω εγώ) την σύσταση συμμορίας με σκοπό την εξαπάτηση.

Όσο για το "Η δύναμη δεν είναι στα πρόστιμα αλλά στα χέρια του καταναλωτή"... Αυτό ακριβώς είναι το ζήτημα. Αν οι άλλοι φτιάχνουν τραστ και κρατάνε τις τιμές ψηλά και εκτός συναγωνισμού *δεν υπάρχει περιθώριο αντίδρασης του καταναλωτή* - γιατί όλοι έχουν τις ίδιες τιμές...

Το αν ο καταναλωτής στην Ελλάδα είναι "μακριά από τα ζόρια" ...έχω διαφορετική ίδια αντίληψη. Δεν ξέρω κανέναν που να μην ζορίζεται. Αν δει κανείς τις πωλήσεις των προϊόντων με ετικέτα σουπερμάρκετ, είναι πλέον 50% του συνόλου... Ποσοστό αστρονομικό (και τριτοκοσμικό), που λέει περισσότερα για την πραγματική κατάσταση στην χώρα από όλους τους δείκτες του ΟΟΣΑ μαζί.
Ο χρήστης S G είπε…
ωπα ασχετο αλλα τωρα το προσεξα

"Αν δει κανείς τις πωλήσεις των προϊόντων με ετικέτα σουπερμάρκετ, είναι πλέον 50% του συνόλου... "

δεν νομιζω οτι ισχυει αυτο, αλλα και να ισχυει, καθολου κακο δεν ειναι. Ολα τα μεγαλα σουπεμραρκετ προωθουν την δικια τους ετικετα και πανευρωπαικα τα φτηνα σουπερμαρκετ (στυλ Dia ή Lidl) θριαμβευουν. Μονο στην Ελλαδα το βρισκουμε ομως καταντια να ψωνιζουμε φτηνα! Στην Γερμανια, γενετειρα των φτηνων, δεν διανοειται 25χρονος να ψωνισει σε μη-φτηνο σουπερμαρκετ...

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα πολλά πρόσωπα της ψηφιακής λογοκρισίας

Βαϊμάρη και αντιφασισμός, μια ιστορική σημείωση

Brexit: Το αναπάντεχο καλοκαίρι της Βρετανίας