Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ουφ... ευτυχώς που λύσαμε το θέμα του βασικού μετόχου

Μια είδηση από τα "ψιλά", στις 6/4/05:

"...το ΕΣΡ, χορήγησε τρία πιστοποιητικά διαφάνειας στον «Άκτωρα» συμφερόντων Μπόμπολα, κι ένα στη «Motoroil» της οικογένειας Βαρδινογιάννη..."


Ευτυχώς που έγινε ο νόμος δηλαδή... Μια και ο κ. Μπόμπολας έχει πουλήσει τις μετοχές έναντι ~60 εκατομμυρίων Ευρώ (πόθεν έσχον οι αγοραστές;) ενώ οι Βαρδινογιάννηδες έχουν μεγάλο σόι (από παλιότερο άρθρο της Εποχής):

Ο Β. Βαρδινογιάννης έχει το Star, ελέγχει την καθημερινή εφημερίδα Espresso, το μουσικό ραδιόφωνο Soho, περίπου 13% του Mega, μία εβδομαδιαία οικονομική εφημερίδα, πολυσινεμά, τον Παναθηναϊκό, περίπου το 50% της Motor Oil, την AVIN, συμμετέχει στις Αττικές εκδόσεις (20%), την Audio Visual δραστηριοποιείται στην πληροφορική, σε ξενοδοχεία ("Plaza"), έχει θεατρικές επιχειρήσεις και δεκάδες άλλες εταιρείες. Ο νόμος όμως δεν τον αγγίζει γιατί υπάρχουν τα …ξαδέλφια και οι off shore εταιρείες.
Τα ξαδέλφια δεν θεωρούνται παρένθετα πρόσωπα (μόνο η σύζυγος, τα παιδιά και τα αδέλφια) εξασφαλίζοντας έτσι ένα μόνιμο και άμεσο συγγενικό "σκαλοπάτι" στους επιχειρηματίες. Ακόμα πιο μεγάλο σκαλοπάτι είναι ότι σε επιχειρήσεις μέσων ενημέρωσης επιτρέπεται να μετέχουν off shore που δεν έχουν ως έδρα "φορολογικούς παραδείσους". Η Ευρώπη όμως προσφέρει πλέον νόμιμους παράδεισους, ανάλογων εταιρειών, όπως είναι η Κύπρος και το Λουξεμβούργο.


Επίσης να σημειωθεί ότι στο ίδιο ειδησάριο σημειώνεται η έγκριση πώλησης του ρ/σ Flash από την κ. Κόκκαλη στον κ. Πουλόπουλο (εκδότη της εφημερίδας "Πρωταθλητής") αντί 200.000 Ευρώ. Σημειώνεται δε ότι:

"...Με το σκεπτικό μάλιστα, πως οι ζημιές του εν λόγω ραδιοφωνικού σταθμού είναι μεγάλες, το Συμβούλιο αποδέχτηκε πως το τίμημα μεταβίβασης του σταθμού μπορεί να είναι χαμηλό..."


Αυτό έχει ενδιαφέρον διότι την εποχή που γινόταν η αγοραπωλησία, πάλι η "Εποχή" (καλά νά'ναι)σημείωνε πως:

...Ο Σ. Κόκκαλης δεν εμφανίζεται πλέον σε κανένα μέσο ενημέρωσης. Ιδιοκτήτης του ραδιοσταθμού "Flash" εμφανίζεται πλέον ο Σ. Πουλόπουλος, καθώς απεχώρησε από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου η σύζυγός του Σ. Κόκκαλη, Ελένη. Η λύση του Σ. Πουλόπουλου, εκδότη και της εφημερίδας "Πρωταθλητής" (κατά σύμπτωση Ολυμπιακών φρονημάτων...), εκτιμάτε ότι είναι προσωρινή προκειμένου να ξεμπλοκάρει το "πόθεν έσχες" του Σ. Κόκκαλη ώστε να διεκδικήσει τον Ιανουάριο την ανανέωση της σύμβασής του στα τυχερά παιχνίδια. Ο νέος ιδιοκτήτης πάντως πιθανόν να πρέπει να "αποδείξει" (αν υπάρξει καταγγελία...) που βρήκε τα χρήματα για την αγορά του ραδιοφωνικού σταθμού που εκτιμώνται, μαζί με τα χρέη, γύρω στα 18 εκ. ευρώ. Ψιλά γράμματα...


Καλή καρδιά και καλή διάθεση να υπάρχει και για όλα βρίσκεται λύση...

Σχόλια

Ο χρήστης Επώνυμος Δειλός είπε…
Αυτά τα φαινόμενα τα έχουν λάβει υπόψη και οι απανταχού οικονομολόγοι, οι οποίοι μάλιστα ετοιμάζονται να προσθέσουν ακόμα ένα όρο δίπλα από το ιερό "αόρατο χέρι" του Άνταμ Σμιθ. Φήμες λένε ότι θα ονομάζεται "αόρατο δάκτυλο", έτσι για να παραπέμπει συνειρμικά και στις πιο λαϊκές αναλύσεις του φαινομένου...

(Σάκη, η ζεύξη σου οδηγεί σε μια λευκή σελίδα, έτσι έπρεπε;)
Ο χρήστης bizwriter είπε…
Από ό,τι βλέπω, ο Ν. Δήμου αφαίρεσε πλέον το συγκεκριμένο post από τα "Επίκαιρα". Κρίμα! (Μάλλον κάποιος τον "μάλωσε"... άλλωστε στον ίδιο Όμιλο είναι... ο νοών νοείτω).

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζωνιανά

Διαβάζω και ακούω τα όσα γράφονται και λέγονται το αιματηρό περιστατικό στα Ζωνιανά με την ελαφρά δυσανασχέτηση που ως Κρητικός της διασποράς νιώθω, βλέποντας ότι ο κοινός τόπος και το αναμενόμενο παρά τοις Κρησί, γίνεται πηχυαίος τίτλος και "ανακαλύπτεται" από τα Αθηναϊκά ΜΜΕ ως κεραυνός εν αιθρία, ως κάτι το αναπάντεχο. Η δυσανασχέτηση προέρχεται από το γεγονός ότι τέτοιου είδους θέματα φτάνουν μέχρι την Αθήνα όταν υπάρχουν νεκροί - και τότε φτάνουν ως έτοιμο θέαμα και με μεγάλη απόσταση από την τοπική οπτική. Από την άλλη δεν νιώθω αρκετά κοντά στα τεκταινόμενα στο νησί πλέον, ώστε να έχω κάποια σημαντική άποψη να συνεισφέρω. Αυτοί που βιώνουν την κατάσταση, είναι καλύτερα σε θέση και να την εκτιμήσουν. Εδώ θέλω να παρατηρήσω κάποια πράγματα και να παραπέμψω σε πλησιέστερους παρατηρητές.

- Όσοι βλέπουν στις μαφίες του Μυλοποτάμου κάποιου είδους "αντεξουσιαστές" και "εχθρούς του κράτους", είναι μακριά νυχτωμένοι. Η κατάσταση αυτή προέκυψε ως αποτέλεσμα π…

Το όπλο της λανθασμένης πρόβλεψης

Επ' αφορμή της νικηφόρου μάχης του πακέτου λιτότητας και της σίγουρης επιστημοσύνης με την οποία ο Υπουργός Οικονομικών μετέφερε την αισιοδοξία του, ας εξετάσουμε τις βάσεις της και την προϊστορία των επισήμων εκτιμήσεων για την πορεία της Οικονομίας της χώρας μας στα χρόνια της κρίσης:
Sins of Commission Από το Real World Economics Review, o Jesse Frederik, στο άρθρο του "Folly from Olly. The disasterous quality of the economic predictions of the European Commission" κάνει την παρακάτω παρατήρηση σε ότι αφορά τις προβλέψεις της Κομισιόν για τις επιδόσεις της Ελληνικής οικονομίας, κατά την διάρκεια του Μεγάλου Ελληνικού Κραχ, την οποία μετάφρασα στα Ελληνικά (χωρίς την άδεια του συγγραφέα, ελπίζω στην κατανόησή του λόγω της πιεστικής επικαιρότητας): Στον πίνακα παρουσιάζονται οι πέντε ενημερώσεις της εκτίμησης της Κομισιόν, κατά την διάρκεια του έτους με την πρώτη να δημοσιεύεται την άνοιξη της προηγούμενης από την εκτιμώμενη χρονιά. Σημειώνω πως η τελευταία επικαιροπ…

Πείνα, λιποθυμίες και η χρησιμότητα του λαϊκισμού: μια συζήτηση με τον Πάσχο Μανδραβέλη

Με αφορμή μια συζήτηση με τον Πάσχο Μανδραβέλη στο twitter

[Δημοσιεύθηκε στην διαδικτυακή Αυγή 2/12/2013]Η είδηση-μαϊμού (όπως ήταν σχεδόν εξαρχής φανερό νομίζω) περί θανάτου από πείνα 16χρονου στην Πλατεία Αμερικής, προκάλεσε μια συζήτηση στο twitter με τον Πάσχο Μανδραβέλη που άδραξε την αφορμή να καταγγείλει την ψευδή καταστροφολογία της αριστεράς.

@Mandravelis Η πείνα των μαθητών δεν είναι hoax http://t.co/WbAe7biTwp
— talws (@talws) November 25, 2013 Του υπέδειξα πως η πείνα στην Ελλάδα δεν είναι μύθος, παραπέμποντάς τον  στο σχετικό άρθρο της Ημερησίας (προκειμένου να μην υπάρχει θέμα επαρκούς καθεστωτικότητας των πηγών). Ο ΠΜ σε ποστ στου στο twitLonger απάντησε πως δεν υπάρχει πείνα στην Ελλάδα, μόνο φτώχεια και ότι όλα αυτά περί λιποθυμιών από την πείνα στα σχολεία είναι "hoaxes" - αστικοί μύθοι: "Η φτώχεια δεν είναι hoax. Είναι πραγματικότητα. Οι λιποθυμίες από την πείνα, είναι hoax. Ποτέ δεν στοιχειοθετήθηκαν, πάντα ήταν καταγγελίες του στιλ «άκουσα...», «μου …