Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τα παίρνω από εσένα και τα δίνω σε αυτούς

Περί της άυξησης του ΦΠΑ (που ως αύξηση της έμμεσης φορολογίας είναι η πλέον κοινωνικά άδικη φορολόγηση) ένα σημαντικό σχόλιο το είπε ο Δραγασάκης:

...πριν από τρεις μήνες μιλήσαμε για τον προϋπολογισμό, η κυβέρνηση απέρριπτε αυτό το μέτρο, δεύτερον εάν τα πράγματα οδηγούσαν την κυβέρνηση να πάρει τέτοια μέτρα τότε γιατί ψήφισε, μόλις τον Δεκέμβριο, το νόμο το φορολογικό ο οποίος έδινε φοροαπαλλαγές ύψους 790 εκατομμυρίων ευρώ, τόσα περίπου θα εισπράξει και από το Φ.Π.Α. τώρα.

Δηλαδή θέλω να πω, μπορούσε να μην πάρει τότε αυτές τις φοροαπαλλαγές, να αφήσει πρώτα να ελεγχθεί η κατάσταση, δότι τώρα έχουμε το εξής παράδοξο, φοροαπαλλαγές τον Δεκέμβριο, κυρίως βέβαια σε μερίσματα, κέρδη, η εκκλησία επίσης ωφελήθηκε και έχουμε τώρα ένα βάναυσο μέτρο που πλήττει τους κοινωνικά αδύναμους...


Ευτυχώς που η κυβέρνηση μας διαβεβαίωνε πριν λίγους μήνες πως "δεν θα υπάρξουν νέοι φόροι" γιατί -όπως υπογράμμισε- "δεν πρέπει τα λάθη να τα φορτώνουμε στις πλάτες των πολιτών και ιδιαίτερα στους οικονομικά ασθενέστερους". Πάγια θέση της κυβέρνησης εξάλλου είναι η γαργάρα για το ξεπλήρωμα της υποχρέωσής της στην Εκκλησία της Ελλάδας, την οποία φοροαπαλλάσσει κάθε που της δίνεται ευκαιρία.

Στο ΠΑΣΟΚ πάντως δεν έχουν μάθει (πέρα από το συντακτικό της Ελληνικής γλώσσας) ότι στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για ολυμπιακό σκοινί:

 • Τα μέτρα αυτά [λέει το ΠΑΣΟΚ για την φορομπηξία] εντάσσονται στο πλαίσιο του αναθεωρημένου Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης [sic] το οποίο της ζήτησε να υποβάλλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως μέρος της διαδικασίας επιτήρησης στην οποία μπήκε η χώρα μας μετά την περίφημη «δημοσιονομική απογραφή»...


 • Κεντρικός στόχος του αναθεωρημένου Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης είναι η μείωση του ελλείμματος κάτω του 3% ως το τέλος 2006 από το 6,1% στο τέλος του 2004. Η μείωση αυτή μεταφράζεται σε περισσότερους φόρους ή/και λιγότερες δαπάνες περίπου 5 δις. Ευρώ.


 • Ενδεικτικά, το ποσό αυτό αντιστοιχεί σχεδόν στο κόστος διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων (έργα υποδομής και πρόγραμμα ασφάλειας), ή σε 800 χλμ αυτοκινητόδρομου, ή σε 10 γέφυρες Ρίο - Αντίρριο, ή σε 10 Προαστιακούς Σιδηρόδρομους, ή σε 100 Νοσοκομεία νομαρχιακού επιπέδου, ή σε 200 φοιτητικές εστίες χωρητικότητας 700 ατόμων, ή σε 100 Κλειστά Γυμναστήρια όπως το Ολυμπιακό Κέντρο Νίκαιας, ή σε 5,000 κλειστά δημοτικά γυμναστήρια.


 • Εντύπωση ακόμη προκαλεί, σχετικά με το έλειμμα, ότι το ΠΑΣΟΚ εξακολουθεί φαίνεται να θεωρεί ότι σημασία δεν έχει το πραγματικό έλλειμμα, αλλά η εικόνα που έχουν οι Ευρωπαίοι για αυτό. Αν αυτή είναι μια έμμεση αναγνώριση και πεποίθηση ότι το να έχεις έλλειμμα δεν είναι κακό, αναρωτιέμαι γιατί ως κυβέρνηση δεν προσπάθησαν να αλλάξουν τους όρους του συμφώνου σταθερότητας - και γιατί πάντως χρησιμοποιούσαν την μείωση του ελλείμματος ως συνηγορία των προς τα άνω αναδιανεμητικών πολιτικών τους, αλλά και πανηγύριζαν για την υποτιθέμενη μείωση σαν να ήταν επίτευγμα; Επίσης αν ανακάλυψαν την (αναμφισβήτητη) αντιλαϊκότητα των έμμεσων φόρων, γιατί...
  "...σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της «Γιούροστατ», η έμμεση φορολογία στην Ελλάδα αντιπροσώπευε το 2003 το 37,2% της συνολικής φορολογικής επιβάρυνσης, τη στιγμή που στην Ευρώπη των «25» η έμμεση φορολογία αντιπροσώπευε το 2003 το 33,8% της συνολικής φορολογικής επιβάρυνσης. Η κατά 3,4 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερη έμμεση φορολογία στην Ελλάδα, αντισταθμίζει τη χαμηλότερη απόδοση της άμεσης φορολογίας. Σύμφωνα με τα ίδια κοινοτικά στοιχεία, η άμεση φορολογία στην Ελλάδα αντιπροσώπευε το 2003 το 23,3% της συνολικής φορολογικής επιβάρυνσης, έναντι 27,4% που ήταν το 2000. Μέσα σε τρία μόλις χρόνια, οι άμεσοι φόροι μειώθηκαν κατά 4,1 ποσοστιαίες μονάδες, ως συνέπεια της μείωσης της φορολογίας των επιχειρήσεων. Αντίθετα, στην Ευρώπη των «25» η άμεση φορολογία αυξήθηκε από 33,2% το 2000 στο 34,5% το 2003. Με άλλα λόγια, οι άμεσοι φόροι στην Ελλάδα είναι κατά 11,2 ολόκληρες ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερη από τα μέσα κοινοτικά επίπεδα και η διαφορά αυτή, αφορά τη ...συμβολή του καπιταλιστικού κράτους στην αύξηση των καπιταλιστικών κερδών."

  Σχόλια

  Ο χρήστης amarkos είπε…
  Άργησα λίγο αλλά το διάβασα. Θα κάνω έναν απολογισμό γιατί εκνευρίστηκα.

  Μείωση, λοιπόν, των άμεσων φόρων και ουσιαστικά μείωση των φόρων που πληρώνουν οι επιχειρήσεις για να αυξηθεί η επιχειρηματικότητα, επενδύσεις κτλ. Μπα, δε νομίζω.

  Από την άλλη αύξηση των έμμεσων φόρων, άρα θα πληρώσουμε τη νύφη οι πολλοί.

  Και επιπλέον δε μου φορολογείς τα εισηγμένα Εκκλησιαστικά Ακίνητα. Δεν παύει όμως να είναι νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου.

  Δυο μέτρα και δυο σταθμά.

  Για το ΠΑΣΟΚ τι να πεις. Το γύρισε πάλι αναμενόμενα στην ιστορία της Κακιά Δεξιάς (βλ. πρόσφατες δηλώσεις Παπανδρέου). Αντιπολίτευση;
  Ο χρήστης bizwriter είπε…
  Το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας δεν είναι θέμα εξόδων. Είναι θέμα δαπανών. Δημόσιων δαπανών.

  Όταν, όμως, δεν υπάρχει η πολιτική βούληση να αγγίξουμε τις "ιερές αγελάδες" του ελληνικού κράτους, τουτέστιν τους υπεράριθμους δημόσιους υπαλλήλους, τότε είναι επόμενο να προστρέχουμε σε εισπρακτικά μέτρα.

  Αν, όμως, έλθουμε σε αντιπαράθεση με τις "ιερές αγελάδες" τότε θα πάψουμε να είμαστε κυβέρνηση. Πολιτική βούληση χρειάζεται η χώρα για να πάει μπροστά. Τίποτε περισσότερο, τίποτε λιγότερο. Όλα τα άλλα είναι λόγια να αγαπιόμαστε!

  Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

  Ζωνιανά

  Διαβάζω και ακούω τα όσα γράφονται και λέγονται το αιματηρό περιστατικό στα Ζωνιανά με την ελαφρά δυσανασχέτηση που ως Κρητικός της διασποράς νιώθω, βλέποντας ότι ο κοινός τόπος και το αναμενόμενο παρά τοις Κρησί, γίνεται πηχυαίος τίτλος και "ανακαλύπτεται" από τα Αθηναϊκά ΜΜΕ ως κεραυνός εν αιθρία, ως κάτι το αναπάντεχο. Η δυσανασχέτηση προέρχεται από το γεγονός ότι τέτοιου είδους θέματα φτάνουν μέχρι την Αθήνα όταν υπάρχουν νεκροί - και τότε φτάνουν ως έτοιμο θέαμα και με μεγάλη απόσταση από την τοπική οπτική. Από την άλλη δεν νιώθω αρκετά κοντά στα τεκταινόμενα στο νησί πλέον, ώστε να έχω κάποια σημαντική άποψη να συνεισφέρω. Αυτοί που βιώνουν την κατάσταση, είναι καλύτερα σε θέση και να την εκτιμήσουν. Εδώ θέλω να παρατηρήσω κάποια πράγματα και να παραπέμψω σε πλησιέστερους παρατηρητές.

  - Όσοι βλέπουν στις μαφίες του Μυλοποτάμου κάποιου είδους "αντεξουσιαστές" και "εχθρούς του κράτους", είναι μακριά νυχτωμένοι. Η κατάσταση αυτή προέκυψε ως αποτέλεσμα π…

  Το όπλο της λανθασμένης πρόβλεψης

  Επ' αφορμή της νικηφόρου μάχης του πακέτου λιτότητας και της σίγουρης επιστημοσύνης με την οποία ο Υπουργός Οικονομικών μετέφερε την αισιοδοξία του, ας εξετάσουμε τις βάσεις της και την προϊστορία των επισήμων εκτιμήσεων για την πορεία της Οικονομίας της χώρας μας στα χρόνια της κρίσης:
  Sins of Commission Από το Real World Economics Review, o Jesse Frederik, στο άρθρο του "Folly from Olly. The disasterous quality of the economic predictions of the European Commission" κάνει την παρακάτω παρατήρηση σε ότι αφορά τις προβλέψεις της Κομισιόν για τις επιδόσεις της Ελληνικής οικονομίας, κατά την διάρκεια του Μεγάλου Ελληνικού Κραχ, την οποία μετάφρασα στα Ελληνικά (χωρίς την άδεια του συγγραφέα, ελπίζω στην κατανόησή του λόγω της πιεστικής επικαιρότητας):   Στον πίνακα παρουσιάζονται οι πέντε ενημερώσεις της εκτίμησης της Κομισιόν, κατά την διάρκεια του έτους με την πρώτη να δημοσιεύεται την άνοιξη της προηγούμενης από την εκτιμώμενη χρονιά. Σημειώνω πως η τελευταία επικαιροπ…

  Πείνα, λιποθυμίες και η χρησιμότητα του λαϊκισμού: μια συζήτηση με τον Πάσχο Μανδραβέλη

  Με αφορμή μια συζήτηση με τον Πάσχο Μανδραβέλη στο twitter

  [Δημοσιεύθηκε στην διαδικτυακή Αυγή 2/12/2013]  Η είδηση-μαϊμού (όπως ήταν σχεδόν εξαρχής φανερό νομίζω) περί θανάτου από πείνα 16χρονου στην Πλατεία Αμερικής, προκάλεσε μια συζήτηση στο twitter με τον Πάσχο Μανδραβέλη που άδραξε την αφορμή να καταγγείλει την ψευδή καταστροφολογία της αριστεράς.

  @Mandravelis Η πείνα των μαθητών δεν είναι hoax http://t.co/WbAe7biTwp
  — talws (@talws) November 25, 2013 Του υπέδειξα πως η πείνα στην Ελλάδα δεν είναι μύθος, παραπέμποντάς τον  στο σχετικό άρθρο της Ημερησίας (προκειμένου να μην υπάρχει θέμα επαρκούς καθεστωτικότητας των πηγών). Ο ΠΜ σε ποστ στου στο twitLonger απάντησε πως δεν υπάρχει πείνα στην Ελλάδα, μόνο φτώχεια και ότι όλα αυτά περί λιποθυμιών από την πείνα στα σχολεία είναι "hoaxes" - αστικοί μύθοι: "Η φτώχεια δεν είναι hoax. Είναι πραγματικότητα. Οι λιποθυμίες από την πείνα, είναι hoax. Ποτέ δεν στοιχειοθετήθηκαν, πάντα ήταν καταγγελίες του στιλ «άκουσα...», «μου …