Τα παίρνω από εσένα και τα δίνω σε αυτούς

Περί της άυξησης του ΦΠΑ (που ως αύξηση της έμμεσης φορολογίας είναι η πλέον κοινωνικά άδικη φορολόγηση) ένα σημαντικό σχόλιο το είπε ο Δραγασάκης:

...πριν από τρεις μήνες μιλήσαμε για τον προϋπολογισμό, η κυβέρνηση απέρριπτε αυτό το μέτρο, δεύτερον εάν τα πράγματα οδηγούσαν την κυβέρνηση να πάρει τέτοια μέτρα τότε γιατί ψήφισε, μόλις τον Δεκέμβριο, το νόμο το φορολογικό ο οποίος έδινε φοροαπαλλαγές ύψους 790 εκατομμυρίων ευρώ, τόσα περίπου θα εισπράξει και από το Φ.Π.Α. τώρα.

Δηλαδή θέλω να πω, μπορούσε να μην πάρει τότε αυτές τις φοροαπαλλαγές, να αφήσει πρώτα να ελεγχθεί η κατάσταση, δότι τώρα έχουμε το εξής παράδοξο, φοροαπαλλαγές τον Δεκέμβριο, κυρίως βέβαια σε μερίσματα, κέρδη, η εκκλησία επίσης ωφελήθηκε και έχουμε τώρα ένα βάναυσο μέτρο που πλήττει τους κοινωνικά αδύναμους...


Ευτυχώς που η κυβέρνηση μας διαβεβαίωνε πριν λίγους μήνες πως "δεν θα υπάρξουν νέοι φόροι" γιατί -όπως υπογράμμισε- "δεν πρέπει τα λάθη να τα φορτώνουμε στις πλάτες των πολιτών και ιδιαίτερα στους οικονομικά ασθενέστερους". Πάγια θέση της κυβέρνησης εξάλλου είναι η γαργάρα για το ξεπλήρωμα της υποχρέωσής της στην Εκκλησία της Ελλάδας, την οποία φοροαπαλλάσσει κάθε που της δίνεται ευκαιρία.

Στο ΠΑΣΟΚ πάντως δεν έχουν μάθει (πέρα από το συντακτικό της Ελληνικής γλώσσας) ότι στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για ολυμπιακό σκοινί:

  • Τα μέτρα αυτά [λέει το ΠΑΣΟΚ για την φορομπηξία] εντάσσονται στο πλαίσιο του αναθεωρημένου Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης [sic] το οποίο της ζήτησε να υποβάλλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως μέρος της διαδικασίας επιτήρησης στην οποία μπήκε η χώρα μας μετά την περίφημη «δημοσιονομική απογραφή»...


  • Κεντρικός στόχος του αναθεωρημένου Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης είναι η μείωση του ελλείμματος κάτω του 3% ως το τέλος 2006 από το 6,1% στο τέλος του 2004. Η μείωση αυτή μεταφράζεται σε περισσότερους φόρους ή/και λιγότερες δαπάνες περίπου 5 δις. Ευρώ.


  • Ενδεικτικά, το ποσό αυτό αντιστοιχεί σχεδόν στο κόστος διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων (έργα υποδομής και πρόγραμμα ασφάλειας), ή σε 800 χλμ αυτοκινητόδρομου, ή σε 10 γέφυρες Ρίο - Αντίρριο, ή σε 10 Προαστιακούς Σιδηρόδρομους, ή σε 100 Νοσοκομεία νομαρχιακού επιπέδου, ή σε 200 φοιτητικές εστίες χωρητικότητας 700 ατόμων, ή σε 100 Κλειστά Γυμναστήρια όπως το Ολυμπιακό Κέντρο Νίκαιας, ή σε 5,000 κλειστά δημοτικά γυμναστήρια.


  • Εντύπωση ακόμη προκαλεί, σχετικά με το έλειμμα, ότι το ΠΑΣΟΚ εξακολουθεί φαίνεται να θεωρεί ότι σημασία δεν έχει το πραγματικό έλλειμμα, αλλά η εικόνα που έχουν οι Ευρωπαίοι για αυτό. Αν αυτή είναι μια έμμεση αναγνώριση και πεποίθηση ότι το να έχεις έλλειμμα δεν είναι κακό, αναρωτιέμαι γιατί ως κυβέρνηση δεν προσπάθησαν να αλλάξουν τους όρους του συμφώνου σταθερότητας - και γιατί πάντως χρησιμοποιούσαν την μείωση του ελλείμματος ως συνηγορία των προς τα άνω αναδιανεμητικών πολιτικών τους, αλλά και πανηγύριζαν για την υποτιθέμενη μείωση σαν να ήταν επίτευγμα; Επίσης αν ανακάλυψαν την (αναμφισβήτητη) αντιλαϊκότητα των έμμεσων φόρων, γιατί...
    "...σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της «Γιούροστατ», η έμμεση φορολογία στην Ελλάδα αντιπροσώπευε το 2003 το 37,2% της συνολικής φορολογικής επιβάρυνσης, τη στιγμή που στην Ευρώπη των «25» η έμμεση φορολογία αντιπροσώπευε το 2003 το 33,8% της συνολικής φορολογικής επιβάρυνσης. Η κατά 3,4 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερη έμμεση φορολογία στην Ελλάδα, αντισταθμίζει τη χαμηλότερη απόδοση της άμεσης φορολογίας. Σύμφωνα με τα ίδια κοινοτικά στοιχεία, η άμεση φορολογία στην Ελλάδα αντιπροσώπευε το 2003 το 23,3% της συνολικής φορολογικής επιβάρυνσης, έναντι 27,4% που ήταν το 2000. Μέσα σε τρία μόλις χρόνια, οι άμεσοι φόροι μειώθηκαν κατά 4,1 ποσοστιαίες μονάδες, ως συνέπεια της μείωσης της φορολογίας των επιχειρήσεων. Αντίθετα, στην Ευρώπη των «25» η άμεση φορολογία αυξήθηκε από 33,2% το 2000 στο 34,5% το 2003. Με άλλα λόγια, οι άμεσοι φόροι στην Ελλάδα είναι κατά 11,2 ολόκληρες ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερη από τα μέσα κοινοτικά επίπεδα και η διαφορά αυτή, αφορά τη ...συμβολή του καπιταλιστικού κράτους στην αύξηση των καπιταλιστικών κερδών."

    Σχόλια

    Ο χρήστης amarkos είπε…
    Άργησα λίγο αλλά το διάβασα. Θα κάνω έναν απολογισμό γιατί εκνευρίστηκα.

    Μείωση, λοιπόν, των άμεσων φόρων και ουσιαστικά μείωση των φόρων που πληρώνουν οι επιχειρήσεις για να αυξηθεί η επιχειρηματικότητα, επενδύσεις κτλ. Μπα, δε νομίζω.

    Από την άλλη αύξηση των έμμεσων φόρων, άρα θα πληρώσουμε τη νύφη οι πολλοί.

    Και επιπλέον δε μου φορολογείς τα εισηγμένα Εκκλησιαστικά Ακίνητα. Δεν παύει όμως να είναι νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου.

    Δυο μέτρα και δυο σταθμά.

    Για το ΠΑΣΟΚ τι να πεις. Το γύρισε πάλι αναμενόμενα στην ιστορία της Κακιά Δεξιάς (βλ. πρόσφατες δηλώσεις Παπανδρέου). Αντιπολίτευση;
    Ο χρήστης Sakis Rizos είπε…
    Το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας δεν είναι θέμα εξόδων. Είναι θέμα δαπανών. Δημόσιων δαπανών.

    Όταν, όμως, δεν υπάρχει η πολιτική βούληση να αγγίξουμε τις "ιερές αγελάδες" του ελληνικού κράτους, τουτέστιν τους υπεράριθμους δημόσιους υπαλλήλους, τότε είναι επόμενο να προστρέχουμε σε εισπρακτικά μέτρα.

    Αν, όμως, έλθουμε σε αντιπαράθεση με τις "ιερές αγελάδες" τότε θα πάψουμε να είμαστε κυβέρνηση. Πολιτική βούληση χρειάζεται η χώρα για να πάει μπροστά. Τίποτε περισσότερο, τίποτε λιγότερο. Όλα τα άλλα είναι λόγια να αγαπιόμαστε!

    Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

    Τα πολλά πρόσωπα της ψηφιακής λογοκρισίας

    Βαϊμάρη και αντιφασισμός, μια ιστορική σημείωση

    Brexit: Το αναπάντεχο καλοκαίρι της Βρετανίας