Το DNA της φυλής σας

Ενώ η συζήτηση σε παλαιότερο ποστ συνεχίζεται, και αναφέρεται η μελέτη του DNA των ανθρωπίνων πληθυσμών ως πιθανώς διευκρινιστική της καταγωγής, το National Geographic σε συνεργασία με την IBM και το Waitt Family Foundation, οργάνωσαν ένα τεράστιο και φιλόδοξο πρόγραμμα ιστορικής γενετικής. Ονομάζεται The Genographic Project. Το πρόγραμμα αυτό θα συλλέξει δείγματα DNA από 100.000 ανθρώπους από όλο τον κόσμο, με σκοπό την συγκρότηση μιας εικόνας των οδών του αποικισμού του πλανήτη μας.

Τα δείγματα που θα συλλεχθούν από ιθαγενείς λαούς και το ευρύ κοινό θα αναλυθούν με σκοπό την εξαγωγή των γενετικών δεδομένων.

Ενδιαφέρον σε σχέση με τις εδώ συζητήσεις έχει η παρουσίαση των όσων γνωρίζουμε για τις ανθρώπινες διαδρομές σε αυτήν εδώ την πολύ όμορφη και κατατοπιστική παρουσίαση. Ρίξτε μια ματιά στο τι γράφει περί ινδοευρωπαίων στο τελευταίο "κουτάκι" της διαδρομής.

Παρεμπιπτόντως, για το ποσό των 100 δολαρίων (~75 Ευρώ) μπορείτε να συμμετέχετε και εσείς στην έρευνα, για να μάθετε την προέλευση των προγόνων σας (οι άντρες από την πλευρά του πατέρα και οι γυναίκες από την πλευρά της μητέρας), να ενισχύσετε το πρόγραμμα και να συνεισφέρετε (αν θέλετε) το δείγμα σας στην δημιουργία του παγκόσμιου αυτού γενετικού χάρτη...

Η γνώση αυτή θα δώσει άλλο νόημα και στο ποιηματάκι "είμαι Έλλην το καυχώμαι ξέρω την καταγωγή μου..."

Περί του τι σημαίνουν όλα αυτά τα εξεχόντως ενδιαφέροντα γενετικά δεδομένα, επιφυλάσσομαι να μιλήσω σε μια άλλη καταχώρηση ή σχόλιο. Για τους ενδιαφερόμενους μια πρώτη εισαγωγή στο θέμα προσφέρουν το The Great Human Diasporas και το Genes, Peoples, Languages του, θεμελιωτή του κλάδου, Cavalli-Sforza, καθώς και το Mapping Human History του Steve Olson.

[Όλα τα άνω link οδηγούν σε αγγλόγλωσσες σελίδες, φοβάμαι]

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
"Ειμαι Ελλην το καυχόμαι..." ποιηματάκι.

Σε γενικές γραμμές, είναι πολύ πιο εύκολο να πείσεις κάποιον να πιστέψει ένα αστήρικτο, βλακώδες ψέμα παρά μια τεκμηριωμένη επιστημονικά αλήθεια.

Κανένα χαρωπό ποιηματάκι δεν κινδυνέυει απο αδιάφορες λεπτομέρειες όπως η επιστημονικά τεκμηριωμένη πραγματικότητα.

Άγγελος
Ο χρήστης Filosofos είπε…
Φοβάμαι πως σε πολλούς «««γνήσιους»»» Έλληνες δεν θα αρέσει αυτή η ιδέα, μιας και θίγει τον «««αυτόχθων»»» Ελληνικό πολιτισμό.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα πολλά πρόσωπα της ψηφιακής λογοκρισίας

Μετεκλογικά

Βαϊμάρη και αντιφασισμός, μια ιστορική σημείωση