Νιγηρία χωρίς SOS

Έλαβα σήμερα το ακόλουθο ημέιλ:
Το ανώτατο δικαστήριο της Νιγηρίας επικύρωσε τελεσίδικα την καταδίκη σε θάνατο με πετροβολισμό της Amina, ανέβαλε μόνο την εκτέλεση της ποινής για ένα μήνα επειδή κόμη θηλάζει το παιδί της.
Μετά θα την θάψουνε μέχρι τον λαιμό και θα εκτελεσθεί με πετροβολισμό ΕΚΤΟΣ και αν κάτι κάνει τις αρχές της Νιγηρίας να το ξανασκεφτούνε.
Με την διαδικασία συλλογής υπογραφών, σαν και αυτήν, σώθηκε η ζωή μιας άλλης γυναίκας στη ίδια κατάσταση.Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Μην διστάζετε και ενεργήστε.
Η Safiya θα εκτελεσθεί γιατί έφερε στον κόσμο ένα παιδί μετά από ένα διαζύγιο.
Η Διεθνής αμνηστία ζητάει την υποστήριξη σας βάζοντας την υπογραφή σας στην ακόλουθη ιστοσελίδα :
http://www.amnistiaporsafiya.org ή
http://www.amnistiapornigeria.org Φαίνεται ότι αυτή τη φορά υπάρχουν λιγότερες υπογραφές.
Δεν κοστίζει τίποτε να βάλετε την υπογραφή σας στην ιστοσελίδα και να κυκλοφορήσετε αυτό το mail στους γνωστούς σας. Συμπληρώστε στο πεδίο Nombre το επώνυμο σας στο πεδίο Apellidos το όνομα, στο πεδίο Provinci την πόλη ή την επαρχία και στο πεδίο Pais τη χώρα.
Στη συνέχεια πατήστε το κουμπί SEGUIR και συμπληρώστε και τοπεδίο με το e-mail σας και πατήστε ACEPTAR.
Μη νομίζετε ότι αυτό δεν ωφελεί σε τίποτε,
Ήδη με αυτό τον τρόπο έχει σωθεί η ζωή μιας άλλης γυναίκας......


... και είπα: πάλι!!!!;;;;;;. Είχα λάβει παρόμοιο μήνυμα προ δύο ετών στο οποίο υπήρχε ο ίδιος ισχυρισμός. Φαίνεται πως κάνει και πάλι κύκλους, οπώς μπορεί να δει κανείς: από τα φόρουμ του Men's Health, ως την εφημερίδα Εποχή της 6/2/05 - προσοχή το link θα αλλάξει ότι αρχειοθετηθεί το φύλλο (αν είναι δυνατόν ρε σύντροφοι/ισσες...), και την εφημερίδα Αλήθεια της Χίου, καθώς και σε πολλά άλλα μέρη - κυρίως σε διαδικτυακά φόρουμ, όπως είχε κάνει και προ δύο περίπου ετών, αναγκάζοντας την Διεθνή Αμνηστία να προβεί σε διευκρινιστική ανακοίνωση. Το φαινόμενο μάλιστα ήταν τότε παγκόσμιο και είχε διασφηνίσει την υπόθεση και το Snopes.com.

Στην πραγματικότητα, όπως αναφέρουν εκπεφρασμένα και τα σάιτ στα οποία παραπέμπεται ο κόσμος(!), τόσο η Αμίνα Λαουάλ, όσο και η Σαφίγια Χουσεϊνί (τις οποίες το κείμενο παρουσιάζει ως ένα πρόσωπο) έχουν αθωωθεί και απαλλαγεί πλήρως εδώ και καιρό! Από τις 25 Σεπτεμβρίου 2003 η Αμίνα και από τις 25 Μαρτίου 2002 η Σαφίγια.

Έχει ενδιαφέρον να σημειώσουμε και να αναλογιστούμε, ότι την εποχή εκείνη είχε κάνει έκκληση για να πάψουν οι υπογραφές μια νιγηριανή γυναικεία οργάνωση, η BAOBAB, η οποία εξηγούσε ότι όλη αυτή η πίεση κάνει κακό στην υπόθεση στην Νιγηρία - και έθετε και πολλά άλλα ζητήματα τα οποία καλό θα ήταν να τα διαβάσετε πριν βάλετε την υπογραφή σας σε οποιοδήποτε κείμενο αναφέρεται σε χώρα για την οποία δεν ξέρετε τίποτα (ακόμα και αν το λέει η Διεθνής Αμνηστία!). Ο τίτλος του κειμένου ήταν How Not to Help Amina Lawal. Ο "Ιος" της "Ελευθεροτυπίας" είχε φιλοξενήσει το θέμα και είχε το κείμενο στα Ελληνικά.

Αναρωτιέμαι όμως και για τον μηχανισμό ο οποίος επαναφέρει τέτοια πράγματα στην ηλεκτρονική κυκλοφορία. Πώς έγινε; Έγινε σκοπίμως; Έγινε επειδή κάποιος είδε μια ανακοίνωση σε φόρουμ στο διαδίκτυο, γραμμένη προ διετίας και δεν πήρε χαμπάρι ότι ήταν ληγμένη; Πρόκειται για κάποια ιντερνετική διαστροφή, μια παράκρουση αλληλεγγύης;
Αλλά και γιατί τέτοια ευπιστία σε ότι κάνει τον γύρο του ημέιλ-αρβύλα; Μήπως υπάρχει η ανάγκη να πιστέψουμε ότι βοηθάμε εξ αποστάσεως; Μήπως απλά δεν βάζει ο νους μας ότι υπάρχει περίπτωση ένα τόσο θετικό μήνυμα να είναι πλαστό;

Τέλος πάντων... είπαμε, σκεπτικισμός σε ότι κυκλοφορεί αδέσποτο στο διαδίκτυο... Η δυσπιστία σώζει.

Σχόλια

Ο χρήστης Oneiros είπε…
Θλιβερό, ενδεχομένως η νέα εκστρατεία να ξεκίνησε και με δόλιες προθέσεις. Δεν θα το απέκλεια, ας μην ξεχνάμε εξάλλου και το άλλο εθνικό προϊόν της Νιγηρίας (λαμβάνω 2-3 διαφορετικά την εβδομάδα). Μόνο η ευρεία υιοθέτηση των ψηφιακών υπογραφών θα περιορίσει τέτοια φαινόμενα.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα πολλά πρόσωπα της ψηφιακής λογοκρισίας

Μετεκλογικά

Βαϊμάρη και αντιφασισμός, μια ιστορική σημείωση