Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ανοικτός κώδικας

Δεν το πήρε το μάτι μου στους πολυάριθμους ιστολόγους/υπέρμαχους του ανοιχτού κώδικα (κάπου θα είναι - εγώ δεν το είδα) και είπα να το καταγράψω (σε κάπως αυθαίρετη μετάφραση, μια και δεν είμαι σίγουρος για πολλούς από τους όρους της Ελληνικής πιάτσας...):

"Ομάδα από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσαλλονίκης στην Ελλάδα, ανέλυσε πάνω από 5 εκατομμύρια γραμμές κώδικα από διάφορα έργα ανάπτυξης λογισμικού, σύμφωνα με το τεύχος Ιανουαρίου του περιοδικού τεχνολογίας ACM Queue. Ανάμεσα σε αυτά περιλαμβανόταν έργο το οποίο είχε χωριστεί τόσο σε εκδοχή ελεύθερης πηγής, όσο και σε "πατενταρισμένη" εκδοχή. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο ανοιχτός κώδικας ήταν εξίσου καλός, και σε πολλές περιπτώσεις καλύτερος, από τον κώδικα κλειστής πηγής που εφάρμοζε την ίδια λειτουργικότητα.

Η ανάπτυξη του κώδικα ανοικτής πηγής μπορεί και παράγει καλύτερο κώδικα εξαιτίας του μεγάλου αριθμού των ανθρώπων που τον αναπτύσσουν και τον δοκιμάζουν, κάτι το οποίο οδηγεί σε καλύτερη αποσφαλμάτωση και έλεγχο του κώδικα, σύμφωνα με την μελέτη. Η μελέτη προειδοποιεί όμως ότι υπάρχουν και μειονεκτήματα, όπως η απουσία πλήρους τεκμηρίωσης ή τεχνικής υποστήριξης..."


Το πλήρες άρθρο της ομάδας του ΑΠΘ, στο ACM Queue, με τίτλο "Open source software development should strive for even greater code maintainability"...

Σχόλια

Ο χρήστης Oneiros είπε…
Το πήρα χαμπάρι στο Slashdot, και μου φάνηκε όντως πολύ σημαντικό, αλλά που χρόνος για post. Το Open Source στο ΑΠΘ (και στη Σαλονίκη γενικά) πετάει!
Ο χρήστης CrazyMonkey είπε…
Πετάει και θα πετάξει ακόμη περισσότερο τους επόμενους μήνες!

Πως δεν το είδα στο slashdot;
Talos, έχω την άδεια να βάλω την μετάφραση στο :::open:::, ή μήπως ενδιαφέρεσαι να γίνεις contributor και να postaρεις κι εσύ τέτοια όμορφα και ενδιαφέροντα σχετικά θεματάκια;
Ο χρήστης talos είπε…
crazymonkey: (και κάθε Ελληνικό μπλογκ) ότι θέλεις πάρε με αναφορά στην πηγή, αυτό κάνω και εγώ ούτως ή άλλως όταν βρίσκω κάτι σε άλλο μπλογκ και θεωρώ ότι, δεν τίθεται καν θέμα ερώτησης (εσύ βέβαια είσαι ευγενικός άνθρωπος και καλά κάνεις και ρωτάς).

Για το open η απάντηση είναι ναι, αλλά μην περιμένετε και πολλά προς το παρόν γιατί πήζω.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζωνιανά

Διαβάζω και ακούω τα όσα γράφονται και λέγονται το αιματηρό περιστατικό στα Ζωνιανά με την ελαφρά δυσανασχέτηση που ως Κρητικός της διασποράς νιώθω, βλέποντας ότι ο κοινός τόπος και το αναμενόμενο παρά τοις Κρησί, γίνεται πηχυαίος τίτλος και "ανακαλύπτεται" από τα Αθηναϊκά ΜΜΕ ως κεραυνός εν αιθρία, ως κάτι το αναπάντεχο. Η δυσανασχέτηση προέρχεται από το γεγονός ότι τέτοιου είδους θέματα φτάνουν μέχρι την Αθήνα όταν υπάρχουν νεκροί - και τότε φτάνουν ως έτοιμο θέαμα και με μεγάλη απόσταση από την τοπική οπτική. Από την άλλη δεν νιώθω αρκετά κοντά στα τεκταινόμενα στο νησί πλέον, ώστε να έχω κάποια σημαντική άποψη να συνεισφέρω. Αυτοί που βιώνουν την κατάσταση, είναι καλύτερα σε θέση και να την εκτιμήσουν. Εδώ θέλω να παρατηρήσω κάποια πράγματα και να παραπέμψω σε πλησιέστερους παρατηρητές.

- Όσοι βλέπουν στις μαφίες του Μυλοποτάμου κάποιου είδους "αντεξουσιαστές" και "εχθρούς του κράτους", είναι μακριά νυχτωμένοι. Η κατάσταση αυτή προέκυψε ως αποτέλεσμα π…

Το όπλο της λανθασμένης πρόβλεψης

Επ' αφορμή της νικηφόρου μάχης του πακέτου λιτότητας και της σίγουρης επιστημοσύνης με την οποία ο Υπουργός Οικονομικών μετέφερε την αισιοδοξία του, ας εξετάσουμε τις βάσεις της και την προϊστορία των επισήμων εκτιμήσεων για την πορεία της Οικονομίας της χώρας μας στα χρόνια της κρίσης:
Sins of Commission Από το Real World Economics Review, o Jesse Frederik, στο άρθρο του "Folly from Olly. The disasterous quality of the economic predictions of the European Commission" κάνει την παρακάτω παρατήρηση σε ότι αφορά τις προβλέψεις της Κομισιόν για τις επιδόσεις της Ελληνικής οικονομίας, κατά την διάρκεια του Μεγάλου Ελληνικού Κραχ, την οποία μετάφρασα στα Ελληνικά (χωρίς την άδεια του συγγραφέα, ελπίζω στην κατανόησή του λόγω της πιεστικής επικαιρότητας): Στον πίνακα παρουσιάζονται οι πέντε ενημερώσεις της εκτίμησης της Κομισιόν, κατά την διάρκεια του έτους με την πρώτη να δημοσιεύεται την άνοιξη της προηγούμενης από την εκτιμώμενη χρονιά. Σημειώνω πως η τελευταία επικαιροπ…

Πείνα, λιποθυμίες και η χρησιμότητα του λαϊκισμού: μια συζήτηση με τον Πάσχο Μανδραβέλη

Με αφορμή μια συζήτηση με τον Πάσχο Μανδραβέλη στο twitter

[Δημοσιεύθηκε στην διαδικτυακή Αυγή 2/12/2013]Η είδηση-μαϊμού (όπως ήταν σχεδόν εξαρχής φανερό νομίζω) περί θανάτου από πείνα 16χρονου στην Πλατεία Αμερικής, προκάλεσε μια συζήτηση στο twitter με τον Πάσχο Μανδραβέλη που άδραξε την αφορμή να καταγγείλει την ψευδή καταστροφολογία της αριστεράς.

@Mandravelis Η πείνα των μαθητών δεν είναι hoax http://t.co/WbAe7biTwp
— talws (@talws) November 25, 2013 Του υπέδειξα πως η πείνα στην Ελλάδα δεν είναι μύθος, παραπέμποντάς τον  στο σχετικό άρθρο της Ημερησίας (προκειμένου να μην υπάρχει θέμα επαρκούς καθεστωτικότητας των πηγών). Ο ΠΜ σε ποστ στου στο twitLonger απάντησε πως δεν υπάρχει πείνα στην Ελλάδα, μόνο φτώχεια και ότι όλα αυτά περί λιποθυμιών από την πείνα στα σχολεία είναι "hoaxes" - αστικοί μύθοι: "Η φτώχεια δεν είναι hoax. Είναι πραγματικότητα. Οι λιποθυμίες από την πείνα, είναι hoax. Ποτέ δεν στοιχειοθετήθηκαν, πάντα ήταν καταγγελίες του στιλ «άκουσα...», «μου …