Ανοικτός κώδικας

Δεν το πήρε το μάτι μου στους πολυάριθμους ιστολόγους/υπέρμαχους του ανοιχτού κώδικα (κάπου θα είναι - εγώ δεν το είδα) και είπα να το καταγράψω (σε κάπως αυθαίρετη μετάφραση, μια και δεν είμαι σίγουρος για πολλούς από τους όρους της Ελληνικής πιάτσας...):

"Ομάδα από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσαλλονίκης στην Ελλάδα, ανέλυσε πάνω από 5 εκατομμύρια γραμμές κώδικα από διάφορα έργα ανάπτυξης λογισμικού, σύμφωνα με το τεύχος Ιανουαρίου του περιοδικού τεχνολογίας ACM Queue. Ανάμεσα σε αυτά περιλαμβανόταν έργο το οποίο είχε χωριστεί τόσο σε εκδοχή ελεύθερης πηγής, όσο και σε "πατενταρισμένη" εκδοχή. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο ανοιχτός κώδικας ήταν εξίσου καλός, και σε πολλές περιπτώσεις καλύτερος, από τον κώδικα κλειστής πηγής που εφάρμοζε την ίδια λειτουργικότητα.

Η ανάπτυξη του κώδικα ανοικτής πηγής μπορεί και παράγει καλύτερο κώδικα εξαιτίας του μεγάλου αριθμού των ανθρώπων που τον αναπτύσσουν και τον δοκιμάζουν, κάτι το οποίο οδηγεί σε καλύτερη αποσφαλμάτωση και έλεγχο του κώδικα, σύμφωνα με την μελέτη. Η μελέτη προειδοποιεί όμως ότι υπάρχουν και μειονεκτήματα, όπως η απουσία πλήρους τεκμηρίωσης ή τεχνικής υποστήριξης..."


Το πλήρες άρθρο της ομάδας του ΑΠΘ, στο ACM Queue, με τίτλο "Open source software development should strive for even greater code maintainability"...

Σχόλια

Ο χρήστης Oneiros είπε…
Το πήρα χαμπάρι στο Slashdot, και μου φάνηκε όντως πολύ σημαντικό, αλλά που χρόνος για post. Το Open Source στο ΑΠΘ (και στη Σαλονίκη γενικά) πετάει!
Ο χρήστης Nassos K. είπε…
Πετάει και θα πετάξει ακόμη περισσότερο τους επόμενους μήνες!

Πως δεν το είδα στο slashdot;
Talos, έχω την άδεια να βάλω την μετάφραση στο :::open:::, ή μήπως ενδιαφέρεσαι να γίνεις contributor και να postaρεις κι εσύ τέτοια όμορφα και ενδιαφέροντα σχετικά θεματάκια;
Ο χρήστης talos είπε…
crazymonkey: (και κάθε Ελληνικό μπλογκ) ότι θέλεις πάρε με αναφορά στην πηγή, αυτό κάνω και εγώ ούτως ή άλλως όταν βρίσκω κάτι σε άλλο μπλογκ και θεωρώ ότι, δεν τίθεται καν θέμα ερώτησης (εσύ βέβαια είσαι ευγενικός άνθρωπος και καλά κάνεις και ρωτάς).

Για το open η απάντηση είναι ναι, αλλά μην περιμένετε και πολλά προς το παρόν γιατί πήζω.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα πολλά πρόσωπα της ψηφιακής λογοκρισίας

Βαϊμάρη και αντιφασισμός, μια ιστορική σημείωση

Brexit: Το αναπάντεχο καλοκαίρι της Βρετανίας