Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πολιτική ορκωμοσία!

Ο Τεγόπουλος είχε μια πρόταση στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, σχετικά με την επικείμενη ορκωμοσία του νέου προέδρου της Δημοκρατίας. Το Ιστολόγιον προσυπογράφει την πρόταση και αναρωτιέται αν υπάρχουν εθελοντές για να μαζέψουμε υπογραφές υπέρ της και να τις στείλουμε στην βουλή.

Το κείμενο/πρόταση του Θ. Τεγόπουλου έχει ως ακολούθως:

Η ορκωμοσία του εκλεγέντος προέδρου της Δημοκρατίας σε 20 μέρες είναι μια καλή ευκαιρία για να δοκιμαστεί η δημοκρατική συνείδηση όλων των βουλευτών. Και αυτών του κυβερνώντος κόμματος. Η πρότασή μας είναι να ορκίσει τον πρόεδρο της Δημοκρατίας η πρόεδρος της Βουλής και όχι ο αρχιεπίσκοπος, όπως συνηθιζόταν ώς τώρα.

Από την ορκωμοσία του Κ. Στεφανόπουλου
Τρία επιχειρήματα, μεταξύ άλλων, είναι αποφασιστικά:

* Η ανεξιθρησκεία, δηλαδή η ισότιμη θρησκευτική ελευθερία, είναι θεμελιώδης και μη υποκείμενη σε αναθεώρηση διάταξη του Συντάγματος (άρθρο 13). Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι πρόεδρος όλων των Ελλήνων. Ορθοδόξων, καθολικών, διαμαρτυρομένων, εβραίων, μωαμεθανών ή αθέων.

* Η αναφορά στην «επικρατούσα» θρησκεία στην Ελλάδα, που είναι η της Ανατολικής Ορθοδόξου του Χριστού Εκκλησίας, κατά το άρθρο 3 του Συντάγματος, δεν έχει την έννοια της κανονιστικά επιβαλλόμενης ρύθμισης αλλά της στατιστικής διαπίστωσης.

* Η πίστη στο ορθόδοξο δόγμα και στον χριστιανισμό γενικότερα δεν αποτελεί προϋπόθεση εκλογιμότητας για τον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αντιθέτως προς το Σύνταγμα του '52. Εκεί προβλεπόταν για τον βασιλιά η υποχρεωτική πίστη του στην ορθοδοξία. Η ορκωμοσία του γινόταν ενώπιον και της Ιεράς Συνόδου. Ο όρκος του αναφερόταν και στην υπεράσπιση της ορθοδοξίας. Καταργήθηκαν όλα ήδη με το Σύνταγμα του '75.


Ενδεικτικές αντιδράσεις: Κεδίκογλου (ΝΔ), Δαμανάκη (ΠΑΣΟΚ), Κουβέλης (ΣΥΝ), Σκυλλάκος (ΚΚΕ).

Ιδιαίτερης μνείας χρήζει η απάντηση του επίτιμου προέδρου της ΝΔ κ. Μιλτιάδη Έβερτ, ο οποίος σε επίδειξη ιστορικής επάρκειας αναφέρει ότι:

Αυτό το οποίο αναφέρεται στο άρθρο, με όλη την εκτίμηση που έχω στο πρόσωπο του συγγραφέα, είναι ένα καθαρώς τυπικό στοιχείο. Το θέμα είναι βαθύτερο και έχει ουσία. Το έθνος μας είναι συνδεδεμένο με την ορθόδοξη Εκκλησία από την Επανάσταση του 1821, όπου πρωτοστάτησαν ιερείς και καλόγεροι, μέχρι και, το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, οπότε στην αντίσταση πρωτοστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος Δαμασκηνός. Αυτή είναι η ελληνική παράδοση και δεν πιστεύω ότι χρειάζεται να αποκοπεί η Ορθόδοξη Εκκλησία από το έθνος. Δεν πρέπει να αρνηθούμε την Ιστορία μας και τις παραδόσεις μας.


... ναι, βέβαια, όταν σκέφτομαι την πάνδημη εθνική αντίσταση κατά των ναζί, το πρώτο πράγμα που μούρχεται στον νου είναι ο Δαμασκηνός... Δεν μπορώ να σκεφτώ κανέναν άθεο που να πολέμησε τους Γερμανούς... Οι πολιτικές καταβολές ενός ΕΚΟΦίτη, όσο και να μεγαλώσει και να κυριλέψει, δεν τον αφήνουν ποτέ.

Σχόλια

Ο χρήστης avatar είπε…
Count me in όσον αφορά τις υπογραφές.
Ο χρήστης bizwriter είπε…
"Η θρησκεία είναι για τον άνθρωπο, ό,τι το ποδήλατο για το ψάρι".
Ο χρήστης Gennaios san dodo είπε…
Χωρίς κανέναν όρκο. Ούτε στο σύνταγμα. Γιατί είναι κάτι ιερό το σύνταγμα για να το ορκιστείς; Αλλιώς είναι να υποσχεθείς ότι θα το υποστηρίξεις και αλλιώς να ορκιστείς οτι θα το υποστηρίξεις. Επίσης το συνταγμά μας είναι για τα μπάζα. Αρκεί να δει κανείς ποσοί μαιντανοί συνταγματολόγοι χρειάζονται για να καταλάβουν τι ακριβώς εννοεί η κάθε παράγραφος. Η κάθε παράγραφος θα έπρεπε να ήταν 2-3 γραμμές με περιγραφή της γενικής ιδέας και με μία τελευταία γραμμή που να λέει οι λεπτομέριες ρυθμίζονται από τον νόμο.
Ο χρήστης ANemos είπε…
ΚΑΙ με τα ΔΥΟ χέρια η υπογραφή!
Ο χρήστης LemmyCaution είπε…
Συγχαρητήρια για την καταπληκτική δουλειά, από ένα φανατικό αναγνώστη. Πως θα μπορούσε να πει κανείς όχι σε μια τέτοια πρόταση? Ειδικά ζώντας στην Ελλάδα που η "λαϊκή" βούληση εκφράζεται αποκλειστικά στην πολωμένη εμποροπανήγυρη των εκλογών. Σε χώρα που τα δημοψηφίσματα συναγωνίζονται σε συχνότητα την εμφάνιση του κομήτη του Halley στό ηλιακό μας σύστημα. Ο κομήτης του Halley και οι κόμητες του (μαύρου) χάλι... Μακάρι να μπορέσει να γίνει η συλλογή υπογραφών. Αγωνιστικούς χαιρετισμούς.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Πολύ καλή η ιδέα για τη συλλογή υπογραφών.. πώς θα μπορούσε να μπει σε εφαρμογή;
Ο χρήστης FamousWhenDead είπε…
Αυτό το οποίο αναφέρεται στο άρθρο, με όλη την εκτίμηση που έχω στο πρόσωπο του συγγραφέα, είναι ένα καθαρώς τυπικό στοιχείο. Το θέμα είναι βαθύτερο και έχει ουσία. Το έθνος μας είναι συνδεδεμένο με την ορθόδοξη Εκκλησία από την Επανάσταση του 1821, όπου πρωτοστάτησαν ιερείς και καλόγεροι, μέχρι και, το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, οπότε στην αντίσταση πρωτοστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος Δαμασκηνός. Αυτή είναι η ελληνική παράδοση και δεν πιστεύω ότι χρειάζεται να αποκοπεί η Ορθόδοξη Εκκλησία από το έθνος. Δεν πρέπει να αρνηθούμε την Ιστορία μας και τις παραδόσεις μας.
Ίσα - ίσα που η ορθόδοξη εκκλησία ως θεσμός (με ελάχιστες εξαιρέσεις) ήταν παραδοσιακά αρνητική σε οποιαδήποτε επανάσταση και αντίσταση είτε αυτή ήταν η χούντα, είτε η Επανάσταση του 21, είτε η αντίσταση κατά των Γερμανών. Με άλλα λόγια αν έπρεπε να κρατήσουμε επαφή με την "παράδοση" μας όπως αυτή εκφράζετε από τους δεσμούς με την εκκλησία θα έπρεπε να είμαστε ακόμα...τμήμα της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.
Ο χρήστης J95 είπε…
Αντιγράφω από σχόλιό μου στο phorum.gr, που πρέπει να το κόψω. Μόλις σήμερα πήρα χαμπάρι το θέμα:

Κάτσε μια στιγμή, κι εγώ θα ήθελα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να ορκίζονταν πολιτικά, όμως στο Σύνταγμα υπάρχει συγκεκριμένο άρθρο που περιγράφει πώς ορκίζεται ο ΠτΔ. Αυτό δεν είναι Συνταγματική Επιταγή;

Και εδώ που τα λέμε, το Σύνταγμα και οι Νόμοι προβλέπουν ότι αν ο Πρόεδρος (ή ο οποιοσδήποτε που ορκίζεται οπουδήποτε) δεν είναι ΧΟ, μπορεί να ορκιστεί στη δική του θρησκεία ή και πολιτικά αν θέλει. Μου φαίνεται για ικανοποιητική ανεξιθρησκεία αυτό. Να ψηφίζανε άθεο πρόεδρο με αρχίδια οι Πασόκοι και τότε να έθεταν το ζήτημα.

Και εν πάσει περιπτώσει, δεν προσβάλλεται η ανεξιθρησκεία από το ότι οι ορθόδοξοι παπάδες μισθοδοτούνται και προσβάλλεται από το ότι ο Πρόεδρος ορκίζεται σύμφωνα με το τυπικό που επιβάλλουν οι θρησκευτικές του πεποιθήσεις; Ό,τι να 'ναι λέει αυτός ο Φυντανίδης που το σκέφτηκε. Δουλειά δεν είχε ο διάολος...

Μου φαίνεται πως η Ελευθεροτυπία το παρακάνει στην αντιπολίτευση, ψάχνει για πράγματα να λέει, τέτοια όμως που να μην μπορεί να απαντήσει η κυβέρνηση ότι "φταίνε οι ΠΑΣΟΚοι" και να έχει δίκιο, αυτά αντικειμενικά δεν είναι και πάρα πολλά, και αναγκάζεται να κάνει το τόσο ΤΟΣΟ.
---
Προσθέτω: καλή ιδέα, ναι. Συνταγματική επιταγή, όχι. Ή τουλάχιστον όχι περισσότερο συνταγματικά ορθή από την τωρινή κατάσταση. Μάλλον για πυροτέχνημα της Ελευθεροτυπίας μου φαίνεται.
Ο χρήστης talos είπε…
J95: Το θέμα δεν είναι ότι το σύνταγμα απαγορεύει την ορκωμοσία του Προέδρου από τον εκάστοτε Αρχιεπίσκοπο, το θέμα είναι ότι το Σύνταγμα δεν την επιβάλλει - και αυτό είναι το νόημα της παρέμβασης.

Παραδέχομαι ότι το δεύτερο σημείο του Τεγόπουλου είναι με ερωτηματικό, καθώς το σύνταγμα (από την ατολμία των αναθεωρητών του) είναι σχιζοφρενικό αφού από την μια δεν επιβάλει ο Πρόεδρος να είναι Ο.Χ. αλλά από την άλλη λέει τα ακόλουθα περί ορκωμοσίας:

"...O Πρόεδρος της Δημοκρατίας, πριν αναλάβει την άσκηση των καθηκόντων του, δίνει ενώπιον της Bουλής τον ακόλουθο όρκο:
«Oρκίζομαι στο όνομα της Aγίας και Oμοούσιας και Aδιαίρετης Tριάδας να φυλάσσω το Σύνταγμα και τους νόμους, να μεριμνώ για την πιστή τους τήρηση, να υπερασπίζω την εθνική ανεξαρτησία και την ακεραιότητα της Xώρας, να προστατεύω τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των Eλλήνων και να υπηρετώ το γενικό συμφέρον και την πρόοδο του Eλληνικού Λαού»"

... δηλαδή Αρχιεπίσκοπος δεν αναφέρεται, αλλά η Αγία Τριάδα αναφέρεται - υποψιάζομαι ότι υπάρχουν ερμηνευτικές διατάξεις σχετικά με την περίπτωση που ο Πρόεδρος είναι μη-ορθόδοξος, αλλά δεν είμαι σίγουρος.

Με άλλα λόγια το κάλεσμα είναι για την κυβέρνηση να εκμεταλλευτεί το παραθυράκι που της δίνει το Σύνταγμα (και την συγκυρία της κατακραυγής εναντίον του προκαθημένου της ΕτΕ), ώστε να κάνει το πρώτο βήμα για τον διαχωρισμό εκκλησίας και κράτους. Δεν είναι συνταγματολογικής τάξης η συγκέντρωση υπογραφών, αλλά πολιτικής.

Όσο για τον Τεγόπουλο, σίγουρα όπως τα λες είναι - και πολύ αμφιβάλλω αν θα έκανε την ίδια πρόταση στην περίπτωση που το ΠΑΣΟΚ παρέμενε στην εξουσία. Αλλά το θέμα δεν είναι ούτε ο Τεγό, ούτε ο Γιωργάκης, ούτε ο Κωστάκης, το θέμα είναι να προωθείται με κάθε ευκαιρία η απαίτηση (γιατί περί δημοκρατικής απαίτησης πρόκειται) του διαχωρισμού εκκλησίας και κράτους - κάτι που οι προηγούμενοι (ΠΑΣΟΚοι παρεμπιπτόντως) αναθεωρητές δεν βοήθησαν και πολύ.
Ο χρήστης J95 είπε…
ΟΚ, τώρα κατάλαβα.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζωνιανά

Διαβάζω και ακούω τα όσα γράφονται και λέγονται το αιματηρό περιστατικό στα Ζωνιανά με την ελαφρά δυσανασχέτηση που ως Κρητικός της διασποράς νιώθω, βλέποντας ότι ο κοινός τόπος και το αναμενόμενο παρά τοις Κρησί, γίνεται πηχυαίος τίτλος και "ανακαλύπτεται" από τα Αθηναϊκά ΜΜΕ ως κεραυνός εν αιθρία, ως κάτι το αναπάντεχο. Η δυσανασχέτηση προέρχεται από το γεγονός ότι τέτοιου είδους θέματα φτάνουν μέχρι την Αθήνα όταν υπάρχουν νεκροί - και τότε φτάνουν ως έτοιμο θέαμα και με μεγάλη απόσταση από την τοπική οπτική. Από την άλλη δεν νιώθω αρκετά κοντά στα τεκταινόμενα στο νησί πλέον, ώστε να έχω κάποια σημαντική άποψη να συνεισφέρω. Αυτοί που βιώνουν την κατάσταση, είναι καλύτερα σε θέση και να την εκτιμήσουν. Εδώ θέλω να παρατηρήσω κάποια πράγματα και να παραπέμψω σε πλησιέστερους παρατηρητές.

- Όσοι βλέπουν στις μαφίες του Μυλοποτάμου κάποιου είδους "αντεξουσιαστές" και "εχθρούς του κράτους", είναι μακριά νυχτωμένοι. Η κατάσταση αυτή προέκυψε ως αποτέλεσμα π…

Το όπλο της λανθασμένης πρόβλεψης

Επ' αφορμή της νικηφόρου μάχης του πακέτου λιτότητας και της σίγουρης επιστημοσύνης με την οποία ο Υπουργός Οικονομικών μετέφερε την αισιοδοξία του, ας εξετάσουμε τις βάσεις της και την προϊστορία των επισήμων εκτιμήσεων για την πορεία της Οικονομίας της χώρας μας στα χρόνια της κρίσης:
Sins of Commission Από το Real World Economics Review, o Jesse Frederik, στο άρθρο του "Folly from Olly. The disasterous quality of the economic predictions of the European Commission" κάνει την παρακάτω παρατήρηση σε ότι αφορά τις προβλέψεις της Κομισιόν για τις επιδόσεις της Ελληνικής οικονομίας, κατά την διάρκεια του Μεγάλου Ελληνικού Κραχ, την οποία μετάφρασα στα Ελληνικά (χωρίς την άδεια του συγγραφέα, ελπίζω στην κατανόησή του λόγω της πιεστικής επικαιρότητας): Στον πίνακα παρουσιάζονται οι πέντε ενημερώσεις της εκτίμησης της Κομισιόν, κατά την διάρκεια του έτους με την πρώτη να δημοσιεύεται την άνοιξη της προηγούμενης από την εκτιμώμενη χρονιά. Σημειώνω πως η τελευταία επικαιροπ…

Πείνα, λιποθυμίες και η χρησιμότητα του λαϊκισμού: μια συζήτηση με τον Πάσχο Μανδραβέλη

Με αφορμή μια συζήτηση με τον Πάσχο Μανδραβέλη στο twitter

[Δημοσιεύθηκε στην διαδικτυακή Αυγή 2/12/2013]Η είδηση-μαϊμού (όπως ήταν σχεδόν εξαρχής φανερό νομίζω) περί θανάτου από πείνα 16χρονου στην Πλατεία Αμερικής, προκάλεσε μια συζήτηση στο twitter με τον Πάσχο Μανδραβέλη που άδραξε την αφορμή να καταγγείλει την ψευδή καταστροφολογία της αριστεράς.

@Mandravelis Η πείνα των μαθητών δεν είναι hoax http://t.co/WbAe7biTwp
— talws (@talws) November 25, 2013 Του υπέδειξα πως η πείνα στην Ελλάδα δεν είναι μύθος, παραπέμποντάς τον  στο σχετικό άρθρο της Ημερησίας (προκειμένου να μην υπάρχει θέμα επαρκούς καθεστωτικότητας των πηγών). Ο ΠΜ σε ποστ στου στο twitLonger απάντησε πως δεν υπάρχει πείνα στην Ελλάδα, μόνο φτώχεια και ότι όλα αυτά περί λιποθυμιών από την πείνα στα σχολεία είναι "hoaxes" - αστικοί μύθοι: "Η φτώχεια δεν είναι hoax. Είναι πραγματικότητα. Οι λιποθυμίες από την πείνα, είναι hoax. Ποτέ δεν στοιχειοθετήθηκαν, πάντα ήταν καταγγελίες του στιλ «άκουσα...», «μου …