Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Νιγηρία χωρίς SOS

Έλαβα σήμερα το ακόλουθο ημέιλ:
Το ανώτατο δικαστήριο της Νιγηρίας επικύρωσε τελεσίδικα την καταδίκη σε θάνατο με πετροβολισμό της Amina, ανέβαλε μόνο την εκτέλεση της ποινής για ένα μήνα επειδή κόμη θηλάζει το παιδί της.
Μετά θα την θάψουνε μέχρι τον λαιμό και θα εκτελεσθεί με πετροβολισμό ΕΚΤΟΣ και αν κάτι κάνει τις αρχές της Νιγηρίας να το ξανασκεφτούνε.
Με την διαδικασία συλλογής υπογραφών, σαν και αυτήν, σώθηκε η ζωή μιας άλλης γυναίκας στη ίδια κατάσταση.Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Μην διστάζετε και ενεργήστε.
Η Safiya θα εκτελεσθεί γιατί έφερε στον κόσμο ένα παιδί μετά από ένα διαζύγιο.
Η Διεθνής αμνηστία ζητάει την υποστήριξη σας βάζοντας την υπογραφή σας στην ακόλουθη ιστοσελίδα :
http://www.amnistiaporsafiya.org ή
http://www.amnistiapornigeria.org Φαίνεται ότι αυτή τη φορά υπάρχουν λιγότερες υπογραφές.
Δεν κοστίζει τίποτε να βάλετε την υπογραφή σας στην ιστοσελίδα και να κυκλοφορήσετε αυτό το mail στους γνωστούς σας. Συμπληρώστε στο πεδίο Nombre το επώνυμο σας στο πεδίο Apellidos το όνομα, στο πεδίο Provinci την πόλη ή την επαρχία και στο πεδίο Pais τη χώρα.
Στη συνέχεια πατήστε το κουμπί SEGUIR και συμπληρώστε και τοπεδίο με το e-mail σας και πατήστε ACEPTAR.
Μη νομίζετε ότι αυτό δεν ωφελεί σε τίποτε,
Ήδη με αυτό τον τρόπο έχει σωθεί η ζωή μιας άλλης γυναίκας......


... και είπα: πάλι!!!!;;;;;;. Είχα λάβει παρόμοιο μήνυμα προ δύο ετών στο οποίο υπήρχε ο ίδιος ισχυρισμός. Φαίνεται πως κάνει και πάλι κύκλους, οπώς μπορεί να δει κανείς: από τα φόρουμ του Men's Health, ως την εφημερίδα Εποχή της 6/2/05 - προσοχή το link θα αλλάξει ότι αρχειοθετηθεί το φύλλο (αν είναι δυνατόν ρε σύντροφοι/ισσες...), και την εφημερίδα Αλήθεια της Χίου, καθώς και σε πολλά άλλα μέρη - κυρίως σε διαδικτυακά φόρουμ, όπως είχε κάνει και προ δύο περίπου ετών, αναγκάζοντας την Διεθνή Αμνηστία να προβεί σε διευκρινιστική ανακοίνωση. Το φαινόμενο μάλιστα ήταν τότε παγκόσμιο και είχε διασφηνίσει την υπόθεση και το Snopes.com.

Στην πραγματικότητα, όπως αναφέρουν εκπεφρασμένα και τα σάιτ στα οποία παραπέμπεται ο κόσμος(!), τόσο η Αμίνα Λαουάλ, όσο και η Σαφίγια Χουσεϊνί (τις οποίες το κείμενο παρουσιάζει ως ένα πρόσωπο) έχουν αθωωθεί και απαλλαγεί πλήρως εδώ και καιρό! Από τις 25 Σεπτεμβρίου 2003 η Αμίνα και από τις 25 Μαρτίου 2002 η Σαφίγια.

Έχει ενδιαφέρον να σημειώσουμε και να αναλογιστούμε, ότι την εποχή εκείνη είχε κάνει έκκληση για να πάψουν οι υπογραφές μια νιγηριανή γυναικεία οργάνωση, η BAOBAB, η οποία εξηγούσε ότι όλη αυτή η πίεση κάνει κακό στην υπόθεση στην Νιγηρία - και έθετε και πολλά άλλα ζητήματα τα οποία καλό θα ήταν να τα διαβάσετε πριν βάλετε την υπογραφή σας σε οποιοδήποτε κείμενο αναφέρεται σε χώρα για την οποία δεν ξέρετε τίποτα (ακόμα και αν το λέει η Διεθνής Αμνηστία!). Ο τίτλος του κειμένου ήταν How Not to Help Amina Lawal. Ο "Ιος" της "Ελευθεροτυπίας" είχε φιλοξενήσει το θέμα και είχε το κείμενο στα Ελληνικά.

Αναρωτιέμαι όμως και για τον μηχανισμό ο οποίος επαναφέρει τέτοια πράγματα στην ηλεκτρονική κυκλοφορία. Πώς έγινε; Έγινε σκοπίμως; Έγινε επειδή κάποιος είδε μια ανακοίνωση σε φόρουμ στο διαδίκτυο, γραμμένη προ διετίας και δεν πήρε χαμπάρι ότι ήταν ληγμένη; Πρόκειται για κάποια ιντερνετική διαστροφή, μια παράκρουση αλληλεγγύης;
Αλλά και γιατί τέτοια ευπιστία σε ότι κάνει τον γύρο του ημέιλ-αρβύλα; Μήπως υπάρχει η ανάγκη να πιστέψουμε ότι βοηθάμε εξ αποστάσεως; Μήπως απλά δεν βάζει ο νους μας ότι υπάρχει περίπτωση ένα τόσο θετικό μήνυμα να είναι πλαστό;

Τέλος πάντων... είπαμε, σκεπτικισμός σε ότι κυκλοφορεί αδέσποτο στο διαδίκτυο... Η δυσπιστία σώζει.

Σχόλια

Ο χρήστης Oneiros είπε…
Θλιβερό, ενδεχομένως η νέα εκστρατεία να ξεκίνησε και με δόλιες προθέσεις. Δεν θα το απέκλεια, ας μην ξεχνάμε εξάλλου και το άλλο εθνικό προϊόν της Νιγηρίας (λαμβάνω 2-3 διαφορετικά την εβδομάδα). Μόνο η ευρεία υιοθέτηση των ψηφιακών υπογραφών θα περιορίσει τέτοια φαινόμενα.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζωνιανά

Διαβάζω και ακούω τα όσα γράφονται και λέγονται το αιματηρό περιστατικό στα Ζωνιανά με την ελαφρά δυσανασχέτηση που ως Κρητικός της διασποράς νιώθω, βλέποντας ότι ο κοινός τόπος και το αναμενόμενο παρά τοις Κρησί, γίνεται πηχυαίος τίτλος και "ανακαλύπτεται" από τα Αθηναϊκά ΜΜΕ ως κεραυνός εν αιθρία, ως κάτι το αναπάντεχο. Η δυσανασχέτηση προέρχεται από το γεγονός ότι τέτοιου είδους θέματα φτάνουν μέχρι την Αθήνα όταν υπάρχουν νεκροί - και τότε φτάνουν ως έτοιμο θέαμα και με μεγάλη απόσταση από την τοπική οπτική. Από την άλλη δεν νιώθω αρκετά κοντά στα τεκταινόμενα στο νησί πλέον, ώστε να έχω κάποια σημαντική άποψη να συνεισφέρω. Αυτοί που βιώνουν την κατάσταση, είναι καλύτερα σε θέση και να την εκτιμήσουν. Εδώ θέλω να παρατηρήσω κάποια πράγματα και να παραπέμψω σε πλησιέστερους παρατηρητές.

- Όσοι βλέπουν στις μαφίες του Μυλοποτάμου κάποιου είδους "αντεξουσιαστές" και "εχθρούς του κράτους", είναι μακριά νυχτωμένοι. Η κατάσταση αυτή προέκυψε ως αποτέλεσμα π…

Το όπλο της λανθασμένης πρόβλεψης

Επ' αφορμή της νικηφόρου μάχης του πακέτου λιτότητας και της σίγουρης επιστημοσύνης με την οποία ο Υπουργός Οικονομικών μετέφερε την αισιοδοξία του, ας εξετάσουμε τις βάσεις της και την προϊστορία των επισήμων εκτιμήσεων για την πορεία της Οικονομίας της χώρας μας στα χρόνια της κρίσης:
Sins of Commission Από το Real World Economics Review, o Jesse Frederik, στο άρθρο του "Folly from Olly. The disasterous quality of the economic predictions of the European Commission" κάνει την παρακάτω παρατήρηση σε ότι αφορά τις προβλέψεις της Κομισιόν για τις επιδόσεις της Ελληνικής οικονομίας, κατά την διάρκεια του Μεγάλου Ελληνικού Κραχ, την οποία μετάφρασα στα Ελληνικά (χωρίς την άδεια του συγγραφέα, ελπίζω στην κατανόησή του λόγω της πιεστικής επικαιρότητας): Στον πίνακα παρουσιάζονται οι πέντε ενημερώσεις της εκτίμησης της Κομισιόν, κατά την διάρκεια του έτους με την πρώτη να δημοσιεύεται την άνοιξη της προηγούμενης από την εκτιμώμενη χρονιά. Σημειώνω πως η τελευταία επικαιροπ…

Πείνα, λιποθυμίες και η χρησιμότητα του λαϊκισμού: μια συζήτηση με τον Πάσχο Μανδραβέλη

Με αφορμή μια συζήτηση με τον Πάσχο Μανδραβέλη στο twitter

[Δημοσιεύθηκε στην διαδικτυακή Αυγή 2/12/2013]Η είδηση-μαϊμού (όπως ήταν σχεδόν εξαρχής φανερό νομίζω) περί θανάτου από πείνα 16χρονου στην Πλατεία Αμερικής, προκάλεσε μια συζήτηση στο twitter με τον Πάσχο Μανδραβέλη που άδραξε την αφορμή να καταγγείλει την ψευδή καταστροφολογία της αριστεράς.

@Mandravelis Η πείνα των μαθητών δεν είναι hoax http://t.co/WbAe7biTwp
— talws (@talws) November 25, 2013 Του υπέδειξα πως η πείνα στην Ελλάδα δεν είναι μύθος, παραπέμποντάς τον  στο σχετικό άρθρο της Ημερησίας (προκειμένου να μην υπάρχει θέμα επαρκούς καθεστωτικότητας των πηγών). Ο ΠΜ σε ποστ στου στο twitLonger απάντησε πως δεν υπάρχει πείνα στην Ελλάδα, μόνο φτώχεια και ότι όλα αυτά περί λιποθυμιών από την πείνα στα σχολεία είναι "hoaxes" - αστικοί μύθοι: "Η φτώχεια δεν είναι hoax. Είναι πραγματικότητα. Οι λιποθυμίες από την πείνα, είναι hoax. Ποτέ δεν στοιχειοθετήθηκαν, πάντα ήταν καταγγελίες του στιλ «άκουσα...», «μου …