Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ζεστούλα πιάνει...

Μεταφράζω από τον Guardian:

Μια ανεξήγητη και πρωτοφανής αύξηση του ατμοσφαιρικού διοξειδίου του άνθρακα για δύο χρόνια στη σειρά, έχει αναζωπυρώσει τους φόβους ότι ο πλανήτης μας βρίσκεται στο χείλος μιας ανεξέλεγκτης παγκόσμιας θέρμανσης.

Οι επιστήμονες σπάζουν το κεφάλι τους να καταλάβουν γιατί η συγκέντρωση ενός από τα βασικά "αέρια θερμοκηπίου" έχει αυξηθεί αλματωδώς τα τελευταία δύο χρόνια και εκφράζουν φόβους ότι οι φυσικοί μηχανισμοί της Γης δεν είναι πια σε θέση να απορροφήσουν ανάλογη ποσότητα του αερίου όση κατά το παρελθόν.

...

Στο αστεροσκοπείο της Μαούνα Λόα στη Χαβάη, σε υψόμετρο 3800 μ. που θεωρείται αρκετά αποακρυσμένο από τις πηγές του διοξειδίου του άνθρακα ώστε να αποτελεί αξιόπιστο σημείο μετρήσεων, γίνονται τα τελευταία χρόνια συστηματικές μετρήσεις του διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στην ατμόσφαιρά.

Τις τελευταίες δεκαετίες η συγκέντρωση του CO2 αυξανόταν κατά 1,5 μέρη ανά εκατομμύριο (μ/ε) εξαιτίας των ποσοτήτων πετρελαίου, άνθρακά και φυσικού αερίου που καίγονταν, αλλά η αύξηση αυτή έχει ανέλθει πλέον σε περισσότερα από 2 μ/ε το 2002 και το 2003.

Οι μικρότερες ή μεγαλύτερες του αναμενομένου αυξήσεις στα επίπεδα του CO2 στην ατμόσφαιρα εξηγούνταν στο παρελθόν με βάση συγκυριακά φυσικά φαινόμενα.

Όταν ζεσταίνεται ο Ειρηνικός κατά την διάρκεια του φαινομένου El Niño - ενός μετεωρολογικού σχηματισμού που προκαλεί κλιματικές διαταραχές - η ποσότητα του διοξειδίου του Άνθρακα αυξάνεται δραματικά επειδή ο θερμός ωκεανός εκπέμπει CO2 μάλλον παρά το απορροφά.

Οι επιστήμονες όμως είναι προβληματισμένοι επειδή τα τελευταία δύο χρόνια, όταν οι αυξήσεις ήταν 2,08 μ/ε και 2,54 μ/ε αντίστοιχα, δεν υπήρξε El Niño....

Οι αναλυτές τονίζουν πως είναι νωρίς ακόμα για να εξαχθούν μακροπρόθεσμα συμπεράσματα.

Ο φόβος όμως κάποιων από τους επιστήμονες είναι ότι οι μεγαλύτερες από το κανονικό αυξήσεις στις εκπομπές του CO2 δηλώνουν πως, αντί για δεκαετίες, ενδέχεται να έχουμε μόλις μερικά χρόνια για να ελέγξουμε την θέρμανση του πλανήτη. Στην χειρότερη περίπτωση οι αριθμοί αυτοί μπορεί να είναι το πρώτο σημάδι της κατάρρευσης των πλανητικών φυσικών μηχανισμών απορρόφησης του αερίου...


Οπότε τρέξτε να πάρετε κλιματισμό (για να συμβάλετε και σεις στην αύξηση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου - ιδίως στο αυτοκίνητό σας)...αλλά ανάλογα με το πού μένετε, φροντίστε να βάλετε και φίλτρα για το διοξείδιο του αζώτου (περισσότερα από το Laputan Logic)

Ενημέρωση: Ο Guardian συνεχίζει στο ίδιο θέμα, με τα 12 πιο ευαισθητα σημεία του πλανήτη από κλιματολογική άποψη...
Ενημέρωση 2Αν μένετε στην Αθήνα, η ανάλυση του τι δείχνει ο χάρτης με το διοξείδιο του αζώτου δεν είναι ευχάριστη...

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Ναι, οπωσδήποτε...

http://www.junkscience.com/
Ο χρήστης talos είπε…
Προσοχή! το junkscience.com είναι ένα δήθεν σκεπτικιστικό site που ο ιδιοκτήτης του *χρηματοδοτείται* από διάφορες μολύνουσες και δηλητηριάζουσες βιομηχανίες για να "καταρρίπτει" σοβαρές έρευνες που δεν ταιριάζουν με τα συμφέροντα των χορηγών του... Ο Milloy είναι μέλος του υπερσυντηρητικού Cato Institute και συνεργάτης του Fox News.

Το site του Milloy είναι η μία μόνο όψη του πώς τα δισεκατομμύρια $ των τμημάτων Δημοσίων Σχέσεων των πολυεθνικών παραπληροφορούν...

Για τις προσπάθειες των πάσης φύσεως συμφερόντων να πείσουν για την μη-θέρμανση του πλανήτη - δες εδώ.

Ο τύπος τα έπαιρνε για να υπερασπίζεται το μη-καρκινογόνο (και ασφαλές) του καπνίσματος [αρχείο pdf]...

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζωνιανά

Διαβάζω και ακούω τα όσα γράφονται και λέγονται το αιματηρό περιστατικό στα Ζωνιανά με την ελαφρά δυσανασχέτηση που ως Κρητικός της διασποράς νιώθω, βλέποντας ότι ο κοινός τόπος και το αναμενόμενο παρά τοις Κρησί, γίνεται πηχυαίος τίτλος και "ανακαλύπτεται" από τα Αθηναϊκά ΜΜΕ ως κεραυνός εν αιθρία, ως κάτι το αναπάντεχο. Η δυσανασχέτηση προέρχεται από το γεγονός ότι τέτοιου είδους θέματα φτάνουν μέχρι την Αθήνα όταν υπάρχουν νεκροί - και τότε φτάνουν ως έτοιμο θέαμα και με μεγάλη απόσταση από την τοπική οπτική. Από την άλλη δεν νιώθω αρκετά κοντά στα τεκταινόμενα στο νησί πλέον, ώστε να έχω κάποια σημαντική άποψη να συνεισφέρω. Αυτοί που βιώνουν την κατάσταση, είναι καλύτερα σε θέση και να την εκτιμήσουν. Εδώ θέλω να παρατηρήσω κάποια πράγματα και να παραπέμψω σε πλησιέστερους παρατηρητές.

- Όσοι βλέπουν στις μαφίες του Μυλοποτάμου κάποιου είδους "αντεξουσιαστές" και "εχθρούς του κράτους", είναι μακριά νυχτωμένοι. Η κατάσταση αυτή προέκυψε ως αποτέλεσμα π…

Το όπλο της λανθασμένης πρόβλεψης

Επ' αφορμή της νικηφόρου μάχης του πακέτου λιτότητας και της σίγουρης επιστημοσύνης με την οποία ο Υπουργός Οικονομικών μετέφερε την αισιοδοξία του, ας εξετάσουμε τις βάσεις της και την προϊστορία των επισήμων εκτιμήσεων για την πορεία της Οικονομίας της χώρας μας στα χρόνια της κρίσης:
Sins of Commission Από το Real World Economics Review, o Jesse Frederik, στο άρθρο του "Folly from Olly. The disasterous quality of the economic predictions of the European Commission" κάνει την παρακάτω παρατήρηση σε ότι αφορά τις προβλέψεις της Κομισιόν για τις επιδόσεις της Ελληνικής οικονομίας, κατά την διάρκεια του Μεγάλου Ελληνικού Κραχ, την οποία μετάφρασα στα Ελληνικά (χωρίς την άδεια του συγγραφέα, ελπίζω στην κατανόησή του λόγω της πιεστικής επικαιρότητας): Στον πίνακα παρουσιάζονται οι πέντε ενημερώσεις της εκτίμησης της Κομισιόν, κατά την διάρκεια του έτους με την πρώτη να δημοσιεύεται την άνοιξη της προηγούμενης από την εκτιμώμενη χρονιά. Σημειώνω πως η τελευταία επικαιροπ…

Πείνα, λιποθυμίες και η χρησιμότητα του λαϊκισμού: μια συζήτηση με τον Πάσχο Μανδραβέλη

Με αφορμή μια συζήτηση με τον Πάσχο Μανδραβέλη στο twitter

[Δημοσιεύθηκε στην διαδικτυακή Αυγή 2/12/2013]Η είδηση-μαϊμού (όπως ήταν σχεδόν εξαρχής φανερό νομίζω) περί θανάτου από πείνα 16χρονου στην Πλατεία Αμερικής, προκάλεσε μια συζήτηση στο twitter με τον Πάσχο Μανδραβέλη που άδραξε την αφορμή να καταγγείλει την ψευδή καταστροφολογία της αριστεράς.

@Mandravelis Η πείνα των μαθητών δεν είναι hoax http://t.co/WbAe7biTwp
— talws (@talws) November 25, 2013 Του υπέδειξα πως η πείνα στην Ελλάδα δεν είναι μύθος, παραπέμποντάς τον  στο σχετικό άρθρο της Ημερησίας (προκειμένου να μην υπάρχει θέμα επαρκούς καθεστωτικότητας των πηγών). Ο ΠΜ σε ποστ στου στο twitLonger απάντησε πως δεν υπάρχει πείνα στην Ελλάδα, μόνο φτώχεια και ότι όλα αυτά περί λιποθυμιών από την πείνα στα σχολεία είναι "hoaxes" - αστικοί μύθοι: "Η φτώχεια δεν είναι hoax. Είναι πραγματικότητα. Οι λιποθυμίες από την πείνα, είναι hoax. Ποτέ δεν στοιχειοθετήθηκαν, πάντα ήταν καταγγελίες του στιλ «άκουσα...», «μου …