Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Για τις Μη-Κυβερνητικές οργανώσεις

Ένα άρθρο της Ινδής συγγρεαφέως και ακτιβίστριας Αρουντάτι Ρόυ από την Μοντ-Ντιπλοματίκ θέτει το ζήτημα των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων. Τα ζητήματα που θέτει είναι πραγματικά και επί της ουσίας πολιτικά:

"...Οι ΜΚΟ δίνουν την εντύπωση ότι καλύπτουν το κενό που δημιουργεί η αποσύνδεση του κράτους από ορισμένους τομείς. Και στην πραγματικότητα, αυτό ακριβώς κάνουν, αλλά με ασυνάρτητο τρόπο. Η πραγματική συνεισφορά τους είναι ότι κατευνάζουν τον θυμό που δημιουργεί αυτή η διάσταση, καθώς και το ότι μοιράζουν με το σταγονόμετρο -με τη μορφή βοήθειας ή εθελοντικής εργασίας- αυτό που κανονικά οι άνθρωποι θα δικαιούνταν.

Οι ΜΚΟ αλλοιώνουν τη συνείδηση της κοινωνίας. Μετατρέπουν τους ανθρώπους σε εξαρτώμενα θύματα και αμβλύνουν τις αιχμές της πολιτικής αντίστασης. Δημιουργούν ένα είδος αμορτισέρ που απορροφά τους κραδασμούς ανάμεσα [στην κυβέρνηση] και στο κοινό, ανάμεσα στην αυτοκρατορία και στους υπηκόους της. Εχουν μετατραπεί σε διαιτητές, διερμηνείς, διαμεσολαβητές, προαγωγούς..."


Αν και δεν θα ήταν σωστό να βάλουμε όλες τις ΜΚΟ σε ένα τσουβάλι, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η λειτουργία τους είναι συνήθως μη-δημοκρατική και η ιεραρχία τους είναι δεδομένη και δεν εκλέγεται από τα μέλη, τα οποία, έξω από έναν πυρήνα ακτιβιστών, είναι απλώς "υποστηρικτές", πληρώνουν δηλαδή για να τρέχουν οι άλλοι για αυτούς. Αυτό δεν θα ήταν τόσο μεγάλο πρόβλημα αν οι ΜΚΟ είχαν απλώς ένα ρόλο καταγραφής και καταγγελίας προβλημάτων σε συγκεκριμένους χώρους, γίνεται όμως σημαντικό όταν υποκαθιστούν τις πολιτικές οργανώσεις και με αυτόν τον τρόπο μετατρέπουν σε παθητικό θέαμα την πολιτική δράση. Αλλά πέρα από αυτό, ενδεικτική της ακινδυνότητας και της μετριοπάθειας, ας πούμε, της κριτικής των ΜΚΟ στο σύστημα, είναι η ευκολία με την οποία είδαμε στελέχη των ΜΚΟ (και στην χώρα μας) να μεταπηδούν σε μια, αποπολιτικοποιημένη όμως, "θέση ευθύνης" (δηλαδή υφυπουργεία, διευθυντιλίκα κ.τ.τ.).

Αλλά δεν είναι μόνον αυτό, όπως σημειώνει ο David Rieff η ίδια η έννοια της Κοινωνίας των Πολιτών, αυτού του θεμέλιου λίθου της παγκόσμιας μετα-σοσιαλδημοκρατίας (και ακόμα παραπέρα) είναι βαθύτατα ύποπτη, όχι λόγω φυσικά των προθέσεων αυτών που την επικαλούνται, αλλά λόγω της προφανούς χρησιμότητάς της, για την άμβλυνση των πολιτικών αντιδράσεων...:

... Η ιδέα της Κοινωνίας Πολιτών απλώς συμπίπτει με τον τροπισμό προς την ιδιωτικοποίηση που έχει γίνει η σφραγίδα αυτών των μεταψυχροπολεμικών εποχών. Χωρίς να είναι αντιθετική, είναι τέλεια εναρμονισμένη με το Πνεύμα των Καιρών μιας εποχής που έχει γίνει μάρτυρας της αύξησης εκείνου που υποστηρικτές όπως ο Bill Clinton και ο Tony Blair αρέσκονται να αποκαλούν "Τρίτο Δρόμο" και εκείνου που μπορούμε, ίσως λιγότερο συναισθηματικά, να αποκαλέσουμε "Θατσερισμό με ανθρώπινο πρόσωπο". Όπως ιδιωτικοποιούμε τις φυλακές, έχουμε ιδιωτικοποιήσει και την αναπτυξιακή βοήθεια και είμαστε στη διαδικασία, όπως φαίνεται, της ιδιωτικοποίησης στρατιωτικών εμπλοκών σε μέρη όπως η Νέα Γουινέα, η Σιέρρα Λεόνε και η Αγκόλα, από στρατούς συγκροτημένους από εταιρίες όπως οι Sandline & Executive Outcomes, άρα, αφήστε μας να ιδιωτικοποιήσουμε τη δόμηση της δημοκρατίας. Ας εγκαταλείψουμε την ικανότητα του κράτους να εγκαθιδρύει την έννομη τάξη ή τη δημοκρατία μέσα από την εκλογική και τη νομοθετική διαδικασία, και αντί αυτού ας δώσουμε στις πολιτικές ενώσεις - το πολιτικό αντίστοιχο του ιδιωτικού τομέα - μια ευκαιρία να κάνουν το δικό τους.

Το γεγονός ότι όλα αυτά είναι ενδεδυμένα τη γλώσσα (και το φανταστικό πλαίσιο) της απελευθέρωσης, δεν το κάνει από μόνο του απελευθερωτικό. Αντιθέτως, υπάρχουν στιγμές όπου φαίνεται ότι οι θιασώτες της Κοινωνίας Πολιτών είναι οι χρήσιμοι ανόητοι της παγκοσμιοποίησης. Στην παραπέρα υπονόμευση του κράτους, υπονομεύουν τη μοναδική δύναμη που απομένει και που έχει τουλάχιστον τη δυνατότητα να σταθεί αντιμέτωπη στην ιδιωτικοποίηση του κόσμου, την κοινώς γνωστή ως παγκοσμιοποίηση.


Η μετάφραση από την ηλεκτρονική έκδοση "Δικαιωματικά!" της ΜΚΟ Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι! (και μπράβο τους...)

Σχόλια

Ο χρήστης amarkos είπε…
Αυτό το απολίτικο, μη κυβερνητικό, "όλοι μια παρέα είμαστε" γίνεται ορατό ως στόχος κάποιων κομμάτων και απευθύνεται ιδιαίτερα στους νέους.

Παραθέτω απόσπασμα από μπροσούρα της ΟΝΝΕΔ:

30 Χρόνια Φεστιβάλ ΟΝΝΕΔ
-Ελάτε να δείτε/ακούσετε τον Μιχάλη Χατζηγιάννη
-Θεματικά πάρκα
-Fun, Games
-Περίπτερα μη κυβερνητικων οργανώσεων, συζητήσεις

Καλό το πολιτικό φεστιβάλ, ε;
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Τι λέτε τώρα; Σε λίγο θα μας πείτε δηλαδή ότι οι ΜΚΟ χρησιμοποιούνται και από ξένους φορείς για ιδιοτελείς σκοπούς. Αυτό μας έλειπε. Το Ελσίνκι είναι μια καταπληκτική οργάνωση και το γεγονός ότι την διοικεί ο κ. Βαλιανάτος (έγκριτος δημοσιογράφος) της προσδίδει ακόμα μεγαλύτερο κύρος.
Φυσικά τα μέλη του Ελσίνκι είναι δημοκρατικά εκλεγμένα από τους κύκλους των αδερφών καταπιεσμένων μειονοτήτων, ήτοι Μακεδόνων, Τούρκων, Αλβανών, Ιουδαίων, Κομουνιστών και φυσικά Αδερφών. Άρα αποτελεί και μια ομάδα αντιπροσωπευτική συνολικά της Ελληνικής κοινωνίας, ως εκ' τούτου, και όντας δημοκρατικά εκλεγμένη, μπορούμε να τους εμπιστευόμαστε να δουλεύουν για να κάνουν την Ελλάδα μια καλύτερη, πιο δίκαιη χώρα. Χωρίς παπάδες, αστυνομικούς, δικαστές, στράτευση. Χωρίς κράτος σύνορα και καταπίεση. Ενάντια στην παγκοσμιοποίηση. Ζήτω η Γένοβα!

1. Εδώ θα άξιζε να αναφερθούμε στις 100.000 Μακεδόνες που ζούνε στην ΕΛλάδα, καταπιεζόμενοι.
http://www.mhrmc.ca/

2. Πολλοί εξ αυτών, δε, αυτό-προσδιορίζονται ως Βούλγαροι, έχοντας προφανώς επηρεαστεί από την προπαγάνδα του Ζίβκοφ.
http://www.geocities.com/bulgarmak/mainpage.htm

3. Και να μην ξεχνάμε και το ένα εκατομμύριο Αλβανών που διαβιούν παράνομα, προς το παρών, στην χώρα μας. Το Ελληνικό Ελσίνκι ακόμη συνεργάζεται με το Παρατηρητήριο της Αλβανίας και βοηθά το τελευταίο να καταγράφει τα παραπτώματα των Ελλήνων αστυνομικών εις βάρος Αλβανών.

http://web.amnesty.org/library/Index/ENGEUR250022003?open&of=ENG-GRC
http://www.ahc.org.al/anglisht/conference/September/29greece.htm
http://www.ahc.org.al/anglisht/ARCHIVES%202002.htm

Ρατσιστική Δολοφονία!
http://www.ahc.org.al/anglisht/conference/2004/september/6greece.htm

Μπάσοι Γουρούνια, ρατσιστές
http://www.ahc.org.al/anglisht/conference/August/20august.htm
http://www.ahc.org.al/anglisht/conference/August/28august.htm
http://www.ahc.org.al/anglisht/conference/december/2DECEMBER.htm

4. Το Παρατηρητήριο αναλύει αδερφή οργάνωση ΑΙΜ.
http://www.greekhelsinki.gr/bhr/english/organizations/aim_15_03_01.html

Αλβανοφοβία, ξενοφοβία, γιατί, γιατί, γιατί;
Οι ξένοι είναι αδέρφια μας. ΄Πρέπει να ανοίξουμε τα σύνορα, σε όποιον θέλει να έρθει στην χώρα μας. Ανοιχτά σύνορα. Και οι πρεσβείες ανοιχτές. Να γίνει όλος ο κόσμος σαν μια ΑΓΚΑΛΙΑ.

"Ι guess any text that is critical of Greece could be qualified as 'promoting foreign agenda.' Isn't that slightly paranoic?"

Slavko Mangovski, Μακεδών
Ο χρήστης Nikos Kouremenos είπε…
Άγγελε καλύτερα Χατζιγιάννης παρά "ελάτε να σας δείξουμε πως θα γίνεται τραμπούκοι για την ΟΝΝΕΔ" [παλιές "καλές" εποχές]

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζωνιανά

Διαβάζω και ακούω τα όσα γράφονται και λέγονται το αιματηρό περιστατικό στα Ζωνιανά με την ελαφρά δυσανασχέτηση που ως Κρητικός της διασποράς νιώθω, βλέποντας ότι ο κοινός τόπος και το αναμενόμενο παρά τοις Κρησί, γίνεται πηχυαίος τίτλος και "ανακαλύπτεται" από τα Αθηναϊκά ΜΜΕ ως κεραυνός εν αιθρία, ως κάτι το αναπάντεχο. Η δυσανασχέτηση προέρχεται από το γεγονός ότι τέτοιου είδους θέματα φτάνουν μέχρι την Αθήνα όταν υπάρχουν νεκροί - και τότε φτάνουν ως έτοιμο θέαμα και με μεγάλη απόσταση από την τοπική οπτική. Από την άλλη δεν νιώθω αρκετά κοντά στα τεκταινόμενα στο νησί πλέον, ώστε να έχω κάποια σημαντική άποψη να συνεισφέρω. Αυτοί που βιώνουν την κατάσταση, είναι καλύτερα σε θέση και να την εκτιμήσουν. Εδώ θέλω να παρατηρήσω κάποια πράγματα και να παραπέμψω σε πλησιέστερους παρατηρητές.

- Όσοι βλέπουν στις μαφίες του Μυλοποτάμου κάποιου είδους "αντεξουσιαστές" και "εχθρούς του κράτους", είναι μακριά νυχτωμένοι. Η κατάσταση αυτή προέκυψε ως αποτέλεσμα π…

Το όπλο της λανθασμένης πρόβλεψης

Επ' αφορμή της νικηφόρου μάχης του πακέτου λιτότητας και της σίγουρης επιστημοσύνης με την οποία ο Υπουργός Οικονομικών μετέφερε την αισιοδοξία του, ας εξετάσουμε τις βάσεις της και την προϊστορία των επισήμων εκτιμήσεων για την πορεία της Οικονομίας της χώρας μας στα χρόνια της κρίσης:
Sins of Commission Από το Real World Economics Review, o Jesse Frederik, στο άρθρο του "Folly from Olly. The disasterous quality of the economic predictions of the European Commission" κάνει την παρακάτω παρατήρηση σε ότι αφορά τις προβλέψεις της Κομισιόν για τις επιδόσεις της Ελληνικής οικονομίας, κατά την διάρκεια του Μεγάλου Ελληνικού Κραχ, την οποία μετάφρασα στα Ελληνικά (χωρίς την άδεια του συγγραφέα, ελπίζω στην κατανόησή του λόγω της πιεστικής επικαιρότητας): Στον πίνακα παρουσιάζονται οι πέντε ενημερώσεις της εκτίμησης της Κομισιόν, κατά την διάρκεια του έτους με την πρώτη να δημοσιεύεται την άνοιξη της προηγούμενης από την εκτιμώμενη χρονιά. Σημειώνω πως η τελευταία επικαιροπ…

Πείνα, λιποθυμίες και η χρησιμότητα του λαϊκισμού: μια συζήτηση με τον Πάσχο Μανδραβέλη

Με αφορμή μια συζήτηση με τον Πάσχο Μανδραβέλη στο twitter

[Δημοσιεύθηκε στην διαδικτυακή Αυγή 2/12/2013]Η είδηση-μαϊμού (όπως ήταν σχεδόν εξαρχής φανερό νομίζω) περί θανάτου από πείνα 16χρονου στην Πλατεία Αμερικής, προκάλεσε μια συζήτηση στο twitter με τον Πάσχο Μανδραβέλη που άδραξε την αφορμή να καταγγείλει την ψευδή καταστροφολογία της αριστεράς.

@Mandravelis Η πείνα των μαθητών δεν είναι hoax http://t.co/WbAe7biTwp
— talws (@talws) November 25, 2013 Του υπέδειξα πως η πείνα στην Ελλάδα δεν είναι μύθος, παραπέμποντάς τον  στο σχετικό άρθρο της Ημερησίας (προκειμένου να μην υπάρχει θέμα επαρκούς καθεστωτικότητας των πηγών). Ο ΠΜ σε ποστ στου στο twitLonger απάντησε πως δεν υπάρχει πείνα στην Ελλάδα, μόνο φτώχεια και ότι όλα αυτά περί λιποθυμιών από την πείνα στα σχολεία είναι "hoaxes" - αστικοί μύθοι: "Η φτώχεια δεν είναι hoax. Είναι πραγματικότητα. Οι λιποθυμίες από την πείνα, είναι hoax. Ποτέ δεν στοιχειοθετήθηκαν, πάντα ήταν καταγγελίες του στιλ «άκουσα...», «μου …