Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Έγκυρες και εμβριθείς αναλύσεις: Ανδρέας Ανδριανόπουλος

Ο αστέρας της νεοφιλελεύθερης σκέψης στην Ελλάδα Ανδρέας Ανδριανόπουλος (πρόσφατα το όνομα του συζητιέται ακόμα και για το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ), έγραφε στις 29 Δεκεμβρίου τα ακόλουθα για το Ιρακ (προς τα κάτω στην σελίδα κάτω από τον μεσότιτλο "Γνωρίζετε..."):

Στο Ιράκ ξέσπασαν ήδη οι συγκρούσεις ανάμεσα σε Σουνίτες και Σιίτες. Για τους αμερικανούς κάτι τέτοιο θα σημάνει το τέλος τη φιλο-Σανταμικής αντίστασης. Ήδη στο διάστημα που μεσολάβησε από την σύλληψη του Ιρακινού δικτάτορα μέχρι σήμερα, μοναχά ένας αμερικανός στρατιώτης έγινε θύμα τρομοκρατικής επίθεσης.
Να δούμε τι θα γράφουν οι απολογητές του αντιαμερικανισμού στη χώρα μας όταν η λεγόμενη "Ιρακινή αντίσταση" θα εκτονωθεί και οι ακραίοι ισλαμιστές τρομοκράτες δεν θα είναι καθόλου σε θέση να χτυπήσουν σε εδάφη δυτικών δημοκρατικών χωρών. Μήπως θα καταπιούν την γραφίδα τους ομολογώντας πως οι αμερικανοί πέτυχαν στους σκοπούς τους; [έμφαση δική μου].


Καλά δεν ήξερε, δεν ρώταγε; Οι αριθμοί των διαψεύδουν παταγωδώς: 42 είναι οι νεκροί Αμερικανοί στρατιώτες από την σύλληψη του Σαντάμ μέχρι σήμερα, 30 σε στρατιωτικές επιχειρήσεις. Η αναλυτική λίστα δείχνει ότι 24 από αυτούς τους 42 είχαν σκοτωθεί πριν από την δημοσίευση του άρθρου του κ. Αδριανόπουλου. Για τραυματίες ας μην μιλήσουμε. Η κατάσταση διεκτραγωδείται αναλυτικά εδώ.
Να δούμε τι θα γράφουν οι απολογητές των Αμερικάνων τώρα, που είναι εμφανές ότι η Ιρακινή αντίσταση μικρή σχέση είχε με τον Σαντάμ, όπως ισχυριζόντουσαν τα φερέφωνα (επίσημα και ανεπίσημα) του πενταγώνου.
Επίσης δεν καταλβαίνω για ποιο λόγο θεωρεί ότι οι συγκρούσεις μεταξύ Σουνιτών και Σιιτών έχουν σχέση με την "φιλοσανταμική αντίσταση". Το διαίρει και βασίλευε βέβαια είναι παλιά, δοκιμασμένη τακτική των αποικιοκρατών, αλλά δεν καταλαβαίνω γιατί θα πρέπει να χαιρόμαστε στην προοπτική περαιτέρω άίματος και δυστυχίας στην περιοχή;
Μπορεί βέβαια και σε αυτό το ζήτημα να είναι ομόφρων του Γ.Π. του Β΄. Η εκτίμησή του προς τον Γεώργιο τον νεώτερο είναι δεδομένη.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζωνιανά

Διαβάζω και ακούω τα όσα γράφονται και λέγονται το αιματηρό περιστατικό στα Ζωνιανά με την ελαφρά δυσανασχέτηση που ως Κρητικός της διασποράς νιώθω, βλέποντας ότι ο κοινός τόπος και το αναμενόμενο παρά τοις Κρησί, γίνεται πηχυαίος τίτλος και "ανακαλύπτεται" από τα Αθηναϊκά ΜΜΕ ως κεραυνός εν αιθρία, ως κάτι το αναπάντεχο. Η δυσανασχέτηση προέρχεται από το γεγονός ότι τέτοιου είδους θέματα φτάνουν μέχρι την Αθήνα όταν υπάρχουν νεκροί - και τότε φτάνουν ως έτοιμο θέαμα και με μεγάλη απόσταση από την τοπική οπτική. Από την άλλη δεν νιώθω αρκετά κοντά στα τεκταινόμενα στο νησί πλέον, ώστε να έχω κάποια σημαντική άποψη να συνεισφέρω. Αυτοί που βιώνουν την κατάσταση, είναι καλύτερα σε θέση και να την εκτιμήσουν. Εδώ θέλω να παρατηρήσω κάποια πράγματα και να παραπέμψω σε πλησιέστερους παρατηρητές.

- Όσοι βλέπουν στις μαφίες του Μυλοποτάμου κάποιου είδους "αντεξουσιαστές" και "εχθρούς του κράτους", είναι μακριά νυχτωμένοι. Η κατάσταση αυτή προέκυψε ως αποτέλεσμα π…

Το όπλο της λανθασμένης πρόβλεψης

Επ' αφορμή της νικηφόρου μάχης του πακέτου λιτότητας και της σίγουρης επιστημοσύνης με την οποία ο Υπουργός Οικονομικών μετέφερε την αισιοδοξία του, ας εξετάσουμε τις βάσεις της και την προϊστορία των επισήμων εκτιμήσεων για την πορεία της Οικονομίας της χώρας μας στα χρόνια της κρίσης:
Sins of Commission Από το Real World Economics Review, o Jesse Frederik, στο άρθρο του "Folly from Olly. The disasterous quality of the economic predictions of the European Commission" κάνει την παρακάτω παρατήρηση σε ότι αφορά τις προβλέψεις της Κομισιόν για τις επιδόσεις της Ελληνικής οικονομίας, κατά την διάρκεια του Μεγάλου Ελληνικού Κραχ, την οποία μετάφρασα στα Ελληνικά (χωρίς την άδεια του συγγραφέα, ελπίζω στην κατανόησή του λόγω της πιεστικής επικαιρότητας): Στον πίνακα παρουσιάζονται οι πέντε ενημερώσεις της εκτίμησης της Κομισιόν, κατά την διάρκεια του έτους με την πρώτη να δημοσιεύεται την άνοιξη της προηγούμενης από την εκτιμώμενη χρονιά. Σημειώνω πως η τελευταία επικαιροπ…

Πείνα, λιποθυμίες και η χρησιμότητα του λαϊκισμού: μια συζήτηση με τον Πάσχο Μανδραβέλη

Με αφορμή μια συζήτηση με τον Πάσχο Μανδραβέλη στο twitter

[Δημοσιεύθηκε στην διαδικτυακή Αυγή 2/12/2013]Η είδηση-μαϊμού (όπως ήταν σχεδόν εξαρχής φανερό νομίζω) περί θανάτου από πείνα 16χρονου στην Πλατεία Αμερικής, προκάλεσε μια συζήτηση στο twitter με τον Πάσχο Μανδραβέλη που άδραξε την αφορμή να καταγγείλει την ψευδή καταστροφολογία της αριστεράς.

@Mandravelis Η πείνα των μαθητών δεν είναι hoax http://t.co/WbAe7biTwp
— talws (@talws) November 25, 2013 Του υπέδειξα πως η πείνα στην Ελλάδα δεν είναι μύθος, παραπέμποντάς τον  στο σχετικό άρθρο της Ημερησίας (προκειμένου να μην υπάρχει θέμα επαρκούς καθεστωτικότητας των πηγών). Ο ΠΜ σε ποστ στου στο twitLonger απάντησε πως δεν υπάρχει πείνα στην Ελλάδα, μόνο φτώχεια και ότι όλα αυτά περί λιποθυμιών από την πείνα στα σχολεία είναι "hoaxes" - αστικοί μύθοι: "Η φτώχεια δεν είναι hoax. Είναι πραγματικότητα. Οι λιποθυμίες από την πείνα, είναι hoax. Ποτέ δεν στοιχειοθετήθηκαν, πάντα ήταν καταγγελίες του στιλ «άκουσα...», «μου …