Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ρεμπέτικο!... και λίγο από ποντιακά!

Με αφορμή ένα μήνυμα στο metafilter (αν έχετε τον θεό σας), ανακάλυψα τον ευρύτατο κόσμο του ρεμπέτικου κόσμου στο διαδίκτυο - και όχι μόνον στα Ελληνικά η από Έλληνες. Στις ιστοσελίδες του rembetiko.org θα βρεί κανείς: την σελίδα για την αποχιωτοποίηση του ρεμπέτικου, και την αποτετραχορδοποίηση του μπουζουκιού, την αυτόματη μηχανή δημιουργίας "τσακισμάτων" (από τους "Ταλιμπάνους του Ρεμπέτικου"), και ένα απόσπασμα από το ντοκυμαντέρ για το ρεμπέτικο "nuit sans lune", "νύχτωσε χωρίς φεγγάρι" του Γάλλου σκηνοθέτη Luc Bongrand.
Από εκεί πληροφορήθηκα για το ετήσιο ρεμπετολογικό συνέδριο της Ύδρας, το οποίο το οργανώνει το Ινστιτούτο Ρεμπετολογίας στο Λονδίνο – με "την ευγενική χορηγία του Πανεπιστημίου του Cambridge (Τμήμα Σύγχρονου Ελληνισμού)" μεταξύ άλλων παρακαλώ.
Ακολουθώντας εντυπωσιασμένος τους συνδέσμους βρέθηκα στο ρεμπέτικο online, την σηματικότερη πύλη για το ρεμπέτικο, με την μόνη βάση δεδομένων για το ρεμπέτικο τραγούδι στο διαδίκτυο.
Παραδίπλα να κι ένα site από την Αγγλία για τις ρεμπέτισσες και ένα άλλο ειδικά για την Ρόζα!
Μετά άλλος ένας ιστοχώρος, από το Σικάγο αυτή τη φορά, το rebetiko row και μια παλιο-παρέα Ολλανδών που παίζουν ρεμπέτικα (και για την οποία είχα ακουστά από τις περιπλανήσεις μου!). Ρεμπέτικα παίζουν επαγγελματικά και οι Fotia, μια μπάντα ομογενών από το Σαν Φραντζίσκο... και είμαι σίγουρος πως με υπομονή βρίσκει κανείς και άλλα πολλά.
Πούσαι Μάρκο να τα δεις αυτά τα ηλεκτρονικά μεγαλεία και να σούρθει συγκοπή! Εβίβα ρεμπέτες!

Πέρα από αυτά, στην ίδια συζήτηση στο Metafilter (μακράν ένα από τα πολυτιμότερα σάιτ στο διαδίκτυο), προέκυψε και το σάιτ ενός Λη Κλάιν για την Ποντιακή μουσική. Ο Κλάιν είναι ο μόνος μη Έλληνας μουσικός που παίζει ποντιακή μουσική - και προσφέρει αρκετές ηχογραφήσεις ποντιακών τραγουδιών για κατέβασμα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζωνιανά

Διαβάζω και ακούω τα όσα γράφονται και λέγονται το αιματηρό περιστατικό στα Ζωνιανά με την ελαφρά δυσανασχέτηση που ως Κρητικός της διασποράς νιώθω, βλέποντας ότι ο κοινός τόπος και το αναμενόμενο παρά τοις Κρησί, γίνεται πηχυαίος τίτλος και "ανακαλύπτεται" από τα Αθηναϊκά ΜΜΕ ως κεραυνός εν αιθρία, ως κάτι το αναπάντεχο. Η δυσανασχέτηση προέρχεται από το γεγονός ότι τέτοιου είδους θέματα φτάνουν μέχρι την Αθήνα όταν υπάρχουν νεκροί - και τότε φτάνουν ως έτοιμο θέαμα και με μεγάλη απόσταση από την τοπική οπτική. Από την άλλη δεν νιώθω αρκετά κοντά στα τεκταινόμενα στο νησί πλέον, ώστε να έχω κάποια σημαντική άποψη να συνεισφέρω. Αυτοί που βιώνουν την κατάσταση, είναι καλύτερα σε θέση και να την εκτιμήσουν. Εδώ θέλω να παρατηρήσω κάποια πράγματα και να παραπέμψω σε πλησιέστερους παρατηρητές.

- Όσοι βλέπουν στις μαφίες του Μυλοποτάμου κάποιου είδους "αντεξουσιαστές" και "εχθρούς του κράτους", είναι μακριά νυχτωμένοι. Η κατάσταση αυτή προέκυψε ως αποτέλεσμα π…

Το όπλο της λανθασμένης πρόβλεψης

Επ' αφορμή της νικηφόρου μάχης του πακέτου λιτότητας και της σίγουρης επιστημοσύνης με την οποία ο Υπουργός Οικονομικών μετέφερε την αισιοδοξία του, ας εξετάσουμε τις βάσεις της και την προϊστορία των επισήμων εκτιμήσεων για την πορεία της Οικονομίας της χώρας μας στα χρόνια της κρίσης:
Sins of Commission Από το Real World Economics Review, o Jesse Frederik, στο άρθρο του "Folly from Olly. The disasterous quality of the economic predictions of the European Commission" κάνει την παρακάτω παρατήρηση σε ότι αφορά τις προβλέψεις της Κομισιόν για τις επιδόσεις της Ελληνικής οικονομίας, κατά την διάρκεια του Μεγάλου Ελληνικού Κραχ, την οποία μετάφρασα στα Ελληνικά (χωρίς την άδεια του συγγραφέα, ελπίζω στην κατανόησή του λόγω της πιεστικής επικαιρότητας): Στον πίνακα παρουσιάζονται οι πέντε ενημερώσεις της εκτίμησης της Κομισιόν, κατά την διάρκεια του έτους με την πρώτη να δημοσιεύεται την άνοιξη της προηγούμενης από την εκτιμώμενη χρονιά. Σημειώνω πως η τελευταία επικαιροπ…

Πείνα, λιποθυμίες και η χρησιμότητα του λαϊκισμού: μια συζήτηση με τον Πάσχο Μανδραβέλη

Με αφορμή μια συζήτηση με τον Πάσχο Μανδραβέλη στο twitter

[Δημοσιεύθηκε στην διαδικτυακή Αυγή 2/12/2013]Η είδηση-μαϊμού (όπως ήταν σχεδόν εξαρχής φανερό νομίζω) περί θανάτου από πείνα 16χρονου στην Πλατεία Αμερικής, προκάλεσε μια συζήτηση στο twitter με τον Πάσχο Μανδραβέλη που άδραξε την αφορμή να καταγγείλει την ψευδή καταστροφολογία της αριστεράς.

@Mandravelis Η πείνα των μαθητών δεν είναι hoax http://t.co/WbAe7biTwp
— talws (@talws) November 25, 2013 Του υπέδειξα πως η πείνα στην Ελλάδα δεν είναι μύθος, παραπέμποντάς τον  στο σχετικό άρθρο της Ημερησίας (προκειμένου να μην υπάρχει θέμα επαρκούς καθεστωτικότητας των πηγών). Ο ΠΜ σε ποστ στου στο twitLonger απάντησε πως δεν υπάρχει πείνα στην Ελλάδα, μόνο φτώχεια και ότι όλα αυτά περί λιποθυμιών από την πείνα στα σχολεία είναι "hoaxes" - αστικοί μύθοι: "Η φτώχεια δεν είναι hoax. Είναι πραγματικότητα. Οι λιποθυμίες από την πείνα, είναι hoax. Ποτέ δεν στοιχειοθετήθηκαν, πάντα ήταν καταγγελίες του στιλ «άκουσα...», «μου …