Ευρωπαϊκό σύνταγμα - η κωδικοποίηση ενός σκληρού νεοφιλελευθερισμού;

Από τον Δημ. Σουλιώτη μια συνολική (και απορριπτική) κριτική του σχέδιου ευρωπαϊκού συντάγματος του Ντ'Εστέν. Απόσπασμα:

...Στο προοίμιο της Χάρτας διακηρύσσονται, ως νέος μωσαϊκός νόμος, οι τέσσερις αρχές του νεοφιλελευθερισμού: Της ελεύθερης διακίνησης αγαθών, υπηρεσιών, κεφαλαίων και προσώπων. Ολόκληρο το κείμενο διαπνέεται από την ιδεολογία της οικονομίας της ανοικτής αγοράς με ελεύθερο ανταγωνισμό. Είναι η πρώτη φορά που το «τέλος της ιστορίας» και μία ορισμένη μορφή κοινωνικοπολιτικού συστήματος ανακηρύσσεται ως αιώνιο με συνταγματική βούλα!!!

Με την διακήρυξη αυτή επιβεβαιώνεται η αμετακίνητη προσήλωση των κυρίαρχων πολιτικών δυνάμεων που ασκούν σήμερα τη διακυβέρνηση της Ε.Ε. στη πολιτική του ανταγωνισμού, στην κυριαρχία των αγορών και των μεγάλων πολυεθνικών και υπερεθνικών επιχειρήσεων και των συμφερόντων τους. Είναι ακριβώς αυτές οι ίδιες οι πολιτικές που προϋποθέτουν και οδηγούν στην αμφισβήτηση και την κατάργηση των θεμελιωδών κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων και κατακτήσεων των ευρωπαϊκών λαών, στη φτώχεια και τη λιτότητα, στην ανεργία και την γενικευμένη ανασφάλεια των λαϊκών και εργασιακών μαζών.

Με τη «χάρτα των θεμελιωδών δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης» η οποία έχει ενσωματωθεί στο υπό συζήτηση ευρ. Σύνταγμα ακυρώνονται, παρακάμπτονται ή αγνοούνται βασικά δικαιώματα που προβλέπονται στο ελληνικό σύνταγμα...


Περισσότερα από τον συνταγματολόγο Αντώνη Μανιτάκη (Οκτώβριος 2003), και τον Βέλγο συνδικαλιστή Ζωρζ Ντεμπύν (Georges Debunne) (αμέσως μετά τη σύνοδο της Θεσσαλονίκης).

Προσέξτε: το σύνταγμα αυτό θα επηρεάσει την καθημερινότητα όλων μας. Περισσότερο από οιαδήποτε εναλλαγή κομμάτων στην εξουσία. Πολύ περισσότερο. Ίσως αξίζει τον κόπο να ζητήσει κανείς από τους δύο υποψηφίους πρωθυπουργούς μας μια τοποθέτηση επί του θέματος. (Όχι ότι περιμένω σημαντικές διαφοροποιήσεις)

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα πολλά πρόσωπα της ψηφιακής λογοκρισίας

Βαϊμάρη και αντιφασισμός, μια ιστορική σημείωση

Brexit: Το αναπάντεχο καλοκαίρι της Βρετανίας