Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ευρωπαϊκό σύνταγμα - η κωδικοποίηση ενός σκληρού νεοφιλελευθερισμού;

Από τον Δημ. Σουλιώτη μια συνολική (και απορριπτική) κριτική του σχέδιου ευρωπαϊκού συντάγματος του Ντ'Εστέν. Απόσπασμα:

...Στο προοίμιο της Χάρτας διακηρύσσονται, ως νέος μωσαϊκός νόμος, οι τέσσερις αρχές του νεοφιλελευθερισμού: Της ελεύθερης διακίνησης αγαθών, υπηρεσιών, κεφαλαίων και προσώπων. Ολόκληρο το κείμενο διαπνέεται από την ιδεολογία της οικονομίας της ανοικτής αγοράς με ελεύθερο ανταγωνισμό. Είναι η πρώτη φορά που το «τέλος της ιστορίας» και μία ορισμένη μορφή κοινωνικοπολιτικού συστήματος ανακηρύσσεται ως αιώνιο με συνταγματική βούλα!!!

Με την διακήρυξη αυτή επιβεβαιώνεται η αμετακίνητη προσήλωση των κυρίαρχων πολιτικών δυνάμεων που ασκούν σήμερα τη διακυβέρνηση της Ε.Ε. στη πολιτική του ανταγωνισμού, στην κυριαρχία των αγορών και των μεγάλων πολυεθνικών και υπερεθνικών επιχειρήσεων και των συμφερόντων τους. Είναι ακριβώς αυτές οι ίδιες οι πολιτικές που προϋποθέτουν και οδηγούν στην αμφισβήτηση και την κατάργηση των θεμελιωδών κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων και κατακτήσεων των ευρωπαϊκών λαών, στη φτώχεια και τη λιτότητα, στην ανεργία και την γενικευμένη ανασφάλεια των λαϊκών και εργασιακών μαζών.

Με τη «χάρτα των θεμελιωδών δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης» η οποία έχει ενσωματωθεί στο υπό συζήτηση ευρ. Σύνταγμα ακυρώνονται, παρακάμπτονται ή αγνοούνται βασικά δικαιώματα που προβλέπονται στο ελληνικό σύνταγμα...


Περισσότερα από τον συνταγματολόγο Αντώνη Μανιτάκη (Οκτώβριος 2003), και τον Βέλγο συνδικαλιστή Ζωρζ Ντεμπύν (Georges Debunne) (αμέσως μετά τη σύνοδο της Θεσσαλονίκης).

Προσέξτε: το σύνταγμα αυτό θα επηρεάσει την καθημερινότητα όλων μας. Περισσότερο από οιαδήποτε εναλλαγή κομμάτων στην εξουσία. Πολύ περισσότερο. Ίσως αξίζει τον κόπο να ζητήσει κανείς από τους δύο υποψηφίους πρωθυπουργούς μας μια τοποθέτηση επί του θέματος. (Όχι ότι περιμένω σημαντικές διαφοροποιήσεις)

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζωνιανά

Διαβάζω και ακούω τα όσα γράφονται και λέγονται το αιματηρό περιστατικό στα Ζωνιανά με την ελαφρά δυσανασχέτηση που ως Κρητικός της διασποράς νιώθω, βλέποντας ότι ο κοινός τόπος και το αναμενόμενο παρά τοις Κρησί, γίνεται πηχυαίος τίτλος και "ανακαλύπτεται" από τα Αθηναϊκά ΜΜΕ ως κεραυνός εν αιθρία, ως κάτι το αναπάντεχο. Η δυσανασχέτηση προέρχεται από το γεγονός ότι τέτοιου είδους θέματα φτάνουν μέχρι την Αθήνα όταν υπάρχουν νεκροί - και τότε φτάνουν ως έτοιμο θέαμα και με μεγάλη απόσταση από την τοπική οπτική. Από την άλλη δεν νιώθω αρκετά κοντά στα τεκταινόμενα στο νησί πλέον, ώστε να έχω κάποια σημαντική άποψη να συνεισφέρω. Αυτοί που βιώνουν την κατάσταση, είναι καλύτερα σε θέση και να την εκτιμήσουν. Εδώ θέλω να παρατηρήσω κάποια πράγματα και να παραπέμψω σε πλησιέστερους παρατηρητές.

- Όσοι βλέπουν στις μαφίες του Μυλοποτάμου κάποιου είδους "αντεξουσιαστές" και "εχθρούς του κράτους", είναι μακριά νυχτωμένοι. Η κατάσταση αυτή προέκυψε ως αποτέλεσμα π…

Το όπλο της λανθασμένης πρόβλεψης

Επ' αφορμή της νικηφόρου μάχης του πακέτου λιτότητας και της σίγουρης επιστημοσύνης με την οποία ο Υπουργός Οικονομικών μετέφερε την αισιοδοξία του, ας εξετάσουμε τις βάσεις της και την προϊστορία των επισήμων εκτιμήσεων για την πορεία της Οικονομίας της χώρας μας στα χρόνια της κρίσης:
Sins of Commission Από το Real World Economics Review, o Jesse Frederik, στο άρθρο του "Folly from Olly. The disasterous quality of the economic predictions of the European Commission" κάνει την παρακάτω παρατήρηση σε ότι αφορά τις προβλέψεις της Κομισιόν για τις επιδόσεις της Ελληνικής οικονομίας, κατά την διάρκεια του Μεγάλου Ελληνικού Κραχ, την οποία μετάφρασα στα Ελληνικά (χωρίς την άδεια του συγγραφέα, ελπίζω στην κατανόησή του λόγω της πιεστικής επικαιρότητας): Στον πίνακα παρουσιάζονται οι πέντε ενημερώσεις της εκτίμησης της Κομισιόν, κατά την διάρκεια του έτους με την πρώτη να δημοσιεύεται την άνοιξη της προηγούμενης από την εκτιμώμενη χρονιά. Σημειώνω πως η τελευταία επικαιροπ…

Πείνα, λιποθυμίες και η χρησιμότητα του λαϊκισμού: μια συζήτηση με τον Πάσχο Μανδραβέλη

Με αφορμή μια συζήτηση με τον Πάσχο Μανδραβέλη στο twitter

[Δημοσιεύθηκε στην διαδικτυακή Αυγή 2/12/2013]Η είδηση-μαϊμού (όπως ήταν σχεδόν εξαρχής φανερό νομίζω) περί θανάτου από πείνα 16χρονου στην Πλατεία Αμερικής, προκάλεσε μια συζήτηση στο twitter με τον Πάσχο Μανδραβέλη που άδραξε την αφορμή να καταγγείλει την ψευδή καταστροφολογία της αριστεράς.

@Mandravelis Η πείνα των μαθητών δεν είναι hoax http://t.co/WbAe7biTwp
— talws (@talws) November 25, 2013 Του υπέδειξα πως η πείνα στην Ελλάδα δεν είναι μύθος, παραπέμποντάς τον  στο σχετικό άρθρο της Ημερησίας (προκειμένου να μην υπάρχει θέμα επαρκούς καθεστωτικότητας των πηγών). Ο ΠΜ σε ποστ στου στο twitLonger απάντησε πως δεν υπάρχει πείνα στην Ελλάδα, μόνο φτώχεια και ότι όλα αυτά περί λιποθυμιών από την πείνα στα σχολεία είναι "hoaxes" - αστικοί μύθοι: "Η φτώχεια δεν είναι hoax. Είναι πραγματικότητα. Οι λιποθυμίες από την πείνα, είναι hoax. Ποτέ δεν στοιχειοθετήθηκαν, πάντα ήταν καταγγελίες του στιλ «άκουσα...», «μου …