Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Καλή χρονιά με το νέο πολιτικό προϊόν της γνωστης φίρμας "Papandreou and Sons"

Χαλάρωσα με τις γιορτές και έχω καιρό να ενημερώσω τα Ιστολόγια... να με συγχωρείτε, αλλά και λίγες διακοπές από την οθόνη του υπολογιστή είναι απαραίτητες. Εν όψει της επικείμενης μονομαχίας μεταξύ Γεωργίου Παπανδρέου και Κωνσταντίνου Καραμανλή, διαδόχων των αντιστοίχων δυναστειών της κληρονομικής μας δημοκρατίας, (όπως την ανακοίνωσε ο "καταλληλότερος"), αφιερώνω το παρακάτω ανθολόγιο προφητειών που ατύχησαν στην "μεγάλη δημοκρατική παράταξη" και την διαφάνεια που την διακρίνει. Περιμένω να βγει το πρόγραμμα της ΝΔ εντέλει και στο διαδίκτυο (αν ανακοινώσουν ποτέ πρόγραμμα τα τζίνια αυτά) για να τους περιλάβω. Το Ιστολόγιον κρατά ίσες αποστάσεις από τις δύο όψεις του νομίσματος του νεοελληνικού νεοφιλελευθερισμού και δεν θέλει να παρεξηγηθεί ως προς τις προθέσεις του. Εν όψει εκλογών καλεί τους σκεπτόμενους Έλληνες που δεν περιμένουν να φάνε από κάποια από τις δύο συμμορίες, να ψηφίσουν αριστερά, είτε αυτό είναι ΣΥΝ, ή ΚΚΕ, ή Αντικαπιταλιστική Συμμαχία ή οτιδήποτε τέλος πάντων στα αριστερά του δικεφάλου τέρατος που νέμεται την εξουσία στην χώρα, μπας και τρομάξουν λίγο και δεν μας εκχωρήσουν όλους στα γεωπολιτικά και εργολαβικά συμφέροντα που εξυπηρετούν. Αμυντική ψήφος λοιπόν για να έχουμε κάποιους που θα άντισταθούν στην λαίλαπα του ξεπουλήματος και της έκπτωσης των εργατικών και πολιτικών δικαιωμάτων.

Αλλά πίσω στο ανθολόγιο που λέγαμε... λοιπόν:

 • Χριστοδουλάκης: Νικητής το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές με Κ. Σημίτη

 • Άκης Τσοχατζόπουλος: Μαζί με τον Κ.Σημίτη, μαζί με το Γ.Παπανδρέου, μαζί με τον Κ.Λαλιώτη και όποιον άλλον αναφέρατε, με όλα τα στελέχη, εγώ πιστεύω, ότι είναι ανάγκη να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή ενότητα σε αυτή την κρίσιμη στιγμή για το ΠΑΣΟΚ. Κάθε σκέψη για τη δυνατότητα διαφορετικής εκπροσώπησης, δεν μπορεί να αποτελέσει ξαφνικά ιδέα κάποιου. Τέτοια θέματα έρχονται μόνο μέσα από γεγονότα, που πιθανώς είναι εκτός της ημερήσιας συζήτησης ή προέρχονται από κάποια ανωτέρα βία. Άλλο λόγο δε βλέπω γιατί, ξαφνικά, πέντε μήνες προ των εκλογών, θα αρχίσουμε ένα θέμα συζήτησης αλλαγής αρχηγού. Τέτοιο θέμα δεν υπάρχει.
  Στο ίδιο ο αστέρας της πολιτικής ανάλυσης Νίκος Κακαουνάκης δηλώνει: " Εδώ όμως είναι μια πραγματικότητα που έχει δημιουργηθεί από τις κουβέντες, τις συζητήσεις, τις φιλοδοξίες των στελεχών, από τα σενάρια της Νέας Δημοκρατίας να κλαδέψουν τον Σημίτη δια του Παπανδρέου και τελικά τους βγήκε αρνητικά, φαίνεται."

 • Πρωτόπαππας: Τέλος στα σενάρια περί διαδοχής έβαλε χθες ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, διά του κυβερνητικού εκπροσώπου Χρήστου Πρωτόπαπα.
  Σε δήλωση που έκανε κατά την τακτική ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και η οποία έγινε μετά τη συνάντηση του ''πρωϊνού καφέ'', ο κ. Πρωτόπαπας τόνισε ότι το θέμα έχει κλείσει και πρόσθεσε ότι πορευόμαστε όλοι μαζί δυναμικά προς τις εκλογές και διεκδικούμε τη νίκη με επικεφαλής τον Κώστα Σημίτη

 • Σκανδαλίδης: Αναφερόμενος στις εκλογές του 2004, ο κ. Σκανδαλίδης ξεκαθαρίζει ότι το ΠΑΣΟΚ θα πάει σε αυτές με αρχηγό τον Κώστα Σημίτη με μόνη επιδίωξη να τις κερδίσει.

 • Γιάννος Παπαντωνίου: Κατ' αρχήν έχουμε συμφωνήσει όλοι στο ΠΑΣΟΚ ότι στηρίζουμε τον πρόεδρο και θα πάμε στις εκλογές του 2004 με τον Κώστα Σημίτη. Το ερώτημα είναι πώς θα αντιδράσει ο ίδιος ο Κώστας Σημίτης σε ό,τι αφορά την πορεία της κυβέρνησης. Οπως τον γνωρίζω, και όπως έχω συζητήσει μαζί του, ο Κώστας Σημίτης δεν επηρεάζεται από διακυμάνσεις της συγκυρίας

 • Κοντογιαννόπουλος: Ερ.: Θα ξεκαθαρίσει τα πράγματα απόψε στη Βουλή ο Πρωθυπουργός; Απ.: Το έχει ήδη ξεκαθαρίσει. Θα είναι ο αρχιστράτηγος της νέας νίκης του ΠΑΣΟΚ.

 • Τώνια Αντωνίου: Ο Κώστας Σημίτης είναι ένας επιτυχημένος πρωθυπουργός. Αυτό το γεγονός αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις και αποτελεί σοβαρό πλεονέκτημα για το ΠΑΣΟΚ. Η συζήτηση, τώρα, για το θέμα της μελλοντικής διαδοχής του, δεν νομίζω ότι αναφέρεται τόσο στον ίδιο τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, όσο στο γεγονός ότι οπωσδήποτε προκύψει τέτοιο ζήτημα φαίνεται να υπάρχει πρόσωπο –και εννοώ το Γ. Παπανδρέου που θα μπορούσε να τυγχάνει της ευρύτερης δυνατής αποδοχής και μέσα στο ΠΑΣΟΚ και στο σύνολο του εκλογικού σώματος.

 • Μιχάλης Χρυσοχοΐδης (προσέξτε εδώ - έμφαση δική μου): ΕΡΩΤΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Τέσσερις εφημερίδες που πρόσκεινται στη Ν.Δ. εμφάνισαν τον Γ. Παπανδρέου έτοιμο να αναλάβει πρωτοβουλία για ν' ανατρέψει τον Κ. Σημίτη. Είναι ένα παλιό σενάριο που δεν αποσύρεται από την κυκλοφορία. Έχετε μια εξήγηση;
  Μ.Χ. Οι δηλώσεις του ίδιου του κ. Παπανδρέου αποτελούν την καλύτερη απάντηση στα σενάρια που σκόπιμα προωθούν οι σεναριογράφοι. Αλλά πέραν αυτού, υπήρξε έστω και μια περίπτωση διαφωνίας του κ. Παπανδρέου στην ασκούμενη πολιτική; Δεν ήταν και είναι τώρα ένας από τους βασικούς συντελεστές και συνδιαμορφωτές της πολιτικής μας; Πώς λοιπόν να αναζητούν σενάρια ανατροπών;

 • Θεόδωρος Πάγκαλος: ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΗΜΙΤΗ: Είναι εξαιρετικά πεισματάρης και μαχητικός. Θα δώσει τη μάχη, και ας μην αυταπατώνται όσοι ονειρεύονται αλλαγές ηγεσιών και περιπέτειες.
  καθώς και: Το ΠΑΣΟΚ έχει όλες τις προϋποθέσεις να κερδίσει τις εκλογές και αυτό μπορεί να το κάνει με επικεφαλής τον Κώστα Σημίτη και με κανέναν άλλο

 • Γ. Παπανδρέου: Σήμερα το ΠΑΣΟΚ έχει και πρωθυπουργό και πρόεδρο τον Κώστα Σημίτη, από το συνέδριο μας εκλεγμένο και προχωράμε νικηφόρα με τον Κώστα Σημίτη

 • Όλοι μαζί!


 • Και για να μην ξεχνιόμαστε και μασάμε τα φούμαρα που μας πουλάνε τα κανάλια που προωθούν το καινούριο ΠΑΣΟΚικό προϊόν, από δημοσκόπηση της ALCO πολύ παλιά, τον Δεκέμβρη του 2003: Σύμφωνα με σφυγμομέτρηση της ALCO που διενεργήθηκε για το «Παρόν της Κυριακής», στο ερώτημα «με ποιον αρχηγό έχει περισσότερες πιθανότητες το ΠΑΣΟΚ να κερδίσει τις εκλογές», το 59,6% των ψηφοφόρων του κόμματος απαντά με τον Σημίτη και το 34,4% με τον Παπανδρέου.
  Αντιθέτως, οι ψηφοφόροι της ΝΔ απαντώντας στο ίδιο ερώτημα δίνουν προβάδισμα στον υπουργό Εξωτερικών με 47,6% έναντι 30,7% του πρωθυπουργού.
  Επίσης, οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ εμφανίζονται διχασμένοι στο ερώτημα αν αλλαγή ηγεσίας στο κόμμα δυσκολεύει την περίπτωση η ΝΔ να κερδίσει τις επόμενες εκλογές. Το 44,5% απαντά από λίγο ως καθόλου, ενώ το 37,6% πιστεύει από αρκετά ως πολύ και 17,9% δεν απαντά.

  Σχόλια

  Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

  Ζωνιανά

  Διαβάζω και ακούω τα όσα γράφονται και λέγονται το αιματηρό περιστατικό στα Ζωνιανά με την ελαφρά δυσανασχέτηση που ως Κρητικός της διασποράς νιώθω, βλέποντας ότι ο κοινός τόπος και το αναμενόμενο παρά τοις Κρησί, γίνεται πηχυαίος τίτλος και "ανακαλύπτεται" από τα Αθηναϊκά ΜΜΕ ως κεραυνός εν αιθρία, ως κάτι το αναπάντεχο. Η δυσανασχέτηση προέρχεται από το γεγονός ότι τέτοιου είδους θέματα φτάνουν μέχρι την Αθήνα όταν υπάρχουν νεκροί - και τότε φτάνουν ως έτοιμο θέαμα και με μεγάλη απόσταση από την τοπική οπτική. Από την άλλη δεν νιώθω αρκετά κοντά στα τεκταινόμενα στο νησί πλέον, ώστε να έχω κάποια σημαντική άποψη να συνεισφέρω. Αυτοί που βιώνουν την κατάσταση, είναι καλύτερα σε θέση και να την εκτιμήσουν. Εδώ θέλω να παρατηρήσω κάποια πράγματα και να παραπέμψω σε πλησιέστερους παρατηρητές.

  - Όσοι βλέπουν στις μαφίες του Μυλοποτάμου κάποιου είδους "αντεξουσιαστές" και "εχθρούς του κράτους", είναι μακριά νυχτωμένοι. Η κατάσταση αυτή προέκυψε ως αποτέλεσμα π…

  Το όπλο της λανθασμένης πρόβλεψης

  Επ' αφορμή της νικηφόρου μάχης του πακέτου λιτότητας και της σίγουρης επιστημοσύνης με την οποία ο Υπουργός Οικονομικών μετέφερε την αισιοδοξία του, ας εξετάσουμε τις βάσεις της και την προϊστορία των επισήμων εκτιμήσεων για την πορεία της Οικονομίας της χώρας μας στα χρόνια της κρίσης:
  Sins of Commission Από το Real World Economics Review, o Jesse Frederik, στο άρθρο του "Folly from Olly. The disasterous quality of the economic predictions of the European Commission" κάνει την παρακάτω παρατήρηση σε ότι αφορά τις προβλέψεις της Κομισιόν για τις επιδόσεις της Ελληνικής οικονομίας, κατά την διάρκεια του Μεγάλου Ελληνικού Κραχ, την οποία μετάφρασα στα Ελληνικά (χωρίς την άδεια του συγγραφέα, ελπίζω στην κατανόησή του λόγω της πιεστικής επικαιρότητας):   Στον πίνακα παρουσιάζονται οι πέντε ενημερώσεις της εκτίμησης της Κομισιόν, κατά την διάρκεια του έτους με την πρώτη να δημοσιεύεται την άνοιξη της προηγούμενης από την εκτιμώμενη χρονιά. Σημειώνω πως η τελευταία επικαιροπ…

  Πείνα, λιποθυμίες και η χρησιμότητα του λαϊκισμού: μια συζήτηση με τον Πάσχο Μανδραβέλη

  Με αφορμή μια συζήτηση με τον Πάσχο Μανδραβέλη στο twitter

  [Δημοσιεύθηκε στην διαδικτυακή Αυγή 2/12/2013]  Η είδηση-μαϊμού (όπως ήταν σχεδόν εξαρχής φανερό νομίζω) περί θανάτου από πείνα 16χρονου στην Πλατεία Αμερικής, προκάλεσε μια συζήτηση στο twitter με τον Πάσχο Μανδραβέλη που άδραξε την αφορμή να καταγγείλει την ψευδή καταστροφολογία της αριστεράς.

  @Mandravelis Η πείνα των μαθητών δεν είναι hoax http://t.co/WbAe7biTwp
  — talws (@talws) November 25, 2013 Του υπέδειξα πως η πείνα στην Ελλάδα δεν είναι μύθος, παραπέμποντάς τον  στο σχετικό άρθρο της Ημερησίας (προκειμένου να μην υπάρχει θέμα επαρκούς καθεστωτικότητας των πηγών). Ο ΠΜ σε ποστ στου στο twitLonger απάντησε πως δεν υπάρχει πείνα στην Ελλάδα, μόνο φτώχεια και ότι όλα αυτά περί λιποθυμιών από την πείνα στα σχολεία είναι "hoaxes" - αστικοί μύθοι: "Η φτώχεια δεν είναι hoax. Είναι πραγματικότητα. Οι λιποθυμίες από την πείνα, είναι hoax. Ποτέ δεν στοιχειοθετήθηκαν, πάντα ήταν καταγγελίες του στιλ «άκουσα...», «μου …