Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η Γιάννα αστράφτει και βροντά!

Με αφορμή τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν στις ΗΠΑ για την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών της Αθήνας, για τις οποίες είχα γράψει προ μηνός, η Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, με άρθρο της στους Λος Άντζελες Τάιμς, ενίσταται και τα λέει ένα χεράκι (με περισσότερο τσαμπουκά από ότι θα περίμενα, ομολογώ). Εδώ είναι το ρεζουμέ των όσων λέει, καθώς οι Λος Άντζελες Τάιμς δεν διαθέτουν τα άρθρα ελεύθερα μετά την αρχειοθέτησή τους. Αποσπάσματα:

...If NBC is punished for airing our opening ceremonies — which in reality depicted Greek contributions to civilization — it would, in effect, label a presentation of our culture on your airwaves as "indecent." We resent it, and I feel duty-bound to respond...

...Far from being indecent, the opening ceremonies were beautiful, enlightening, uplifting and enjoyable. There was no cause for shame or complaint.

As Americans surely are aware, there is great hostility in the world today to cultural domination in which a single value system created elsewhere diminishes and degrades local cultures. There is also a vast and violent global culture war raging between the forces of modernism and fundamentalism, a battle whose outcome cannot be known. In this context, it is astonishingly unwise for an agency of the U.S. government to engage in an investigation that could label a presentation of the Greek origins of civilization as unfit for television viewing.

It is my hope that Americans will consider this advice: Don't punish NBC or Greece for accurately portraying Greek culture in your living rooms.

In the past, the U.S. has been open to the world, incorporating the best it has to offer into its culture. Turning away from this tradition would bring about a close-minded, fortress mentality that would endanger the U.S. and its relations with other countries.

Accept us as we are. It's the decent thing to do.


Τα παραλέει βέβαια - σιγά μην θιχτούμε από τον πουριτανισμό του κάθε Μορμόνου (και όντας καχύποπτος εκ φύσεως, σκέφτομαι μήπως το κείμενο αποτελεί επιβεβαίωση στα περί πολιτικής καρίερας της, τώρα που παίρνει το Μπομπολέικο...), και σιγά μην έχουν σχέση οι Κούροι με την νεοελληνική πραγματικότητα και τον πολιτισμό, αλλά ομολογώ ότι αυτό το "astonishingly unwise", με έκανε να χαμογελάσω!

Σχόλια

Ο χρήστης bizwriter είπε…
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζωνιανά

Διαβάζω και ακούω τα όσα γράφονται και λέγονται το αιματηρό περιστατικό στα Ζωνιανά με την ελαφρά δυσανασχέτηση που ως Κρητικός της διασποράς νιώθω, βλέποντας ότι ο κοινός τόπος και το αναμενόμενο παρά τοις Κρησί, γίνεται πηχυαίος τίτλος και "ανακαλύπτεται" από τα Αθηναϊκά ΜΜΕ ως κεραυνός εν αιθρία, ως κάτι το αναπάντεχο. Η δυσανασχέτηση προέρχεται από το γεγονός ότι τέτοιου είδους θέματα φτάνουν μέχρι την Αθήνα όταν υπάρχουν νεκροί - και τότε φτάνουν ως έτοιμο θέαμα και με μεγάλη απόσταση από την τοπική οπτική. Από την άλλη δεν νιώθω αρκετά κοντά στα τεκταινόμενα στο νησί πλέον, ώστε να έχω κάποια σημαντική άποψη να συνεισφέρω. Αυτοί που βιώνουν την κατάσταση, είναι καλύτερα σε θέση και να την εκτιμήσουν. Εδώ θέλω να παρατηρήσω κάποια πράγματα και να παραπέμψω σε πλησιέστερους παρατηρητές.

- Όσοι βλέπουν στις μαφίες του Μυλοποτάμου κάποιου είδους "αντεξουσιαστές" και "εχθρούς του κράτους", είναι μακριά νυχτωμένοι. Η κατάσταση αυτή προέκυψε ως αποτέλεσμα π…

Το όπλο της λανθασμένης πρόβλεψης

Επ' αφορμή της νικηφόρου μάχης του πακέτου λιτότητας και της σίγουρης επιστημοσύνης με την οποία ο Υπουργός Οικονομικών μετέφερε την αισιοδοξία του, ας εξετάσουμε τις βάσεις της και την προϊστορία των επισήμων εκτιμήσεων για την πορεία της Οικονομίας της χώρας μας στα χρόνια της κρίσης:
Sins of Commission Από το Real World Economics Review, o Jesse Frederik, στο άρθρο του "Folly from Olly. The disasterous quality of the economic predictions of the European Commission" κάνει την παρακάτω παρατήρηση σε ότι αφορά τις προβλέψεις της Κομισιόν για τις επιδόσεις της Ελληνικής οικονομίας, κατά την διάρκεια του Μεγάλου Ελληνικού Κραχ, την οποία μετάφρασα στα Ελληνικά (χωρίς την άδεια του συγγραφέα, ελπίζω στην κατανόησή του λόγω της πιεστικής επικαιρότητας): Στον πίνακα παρουσιάζονται οι πέντε ενημερώσεις της εκτίμησης της Κομισιόν, κατά την διάρκεια του έτους με την πρώτη να δημοσιεύεται την άνοιξη της προηγούμενης από την εκτιμώμενη χρονιά. Σημειώνω πως η τελευταία επικαιροπ…

Πείνα, λιποθυμίες και η χρησιμότητα του λαϊκισμού: μια συζήτηση με τον Πάσχο Μανδραβέλη

Με αφορμή μια συζήτηση με τον Πάσχο Μανδραβέλη στο twitter

[Δημοσιεύθηκε στην διαδικτυακή Αυγή 2/12/2013]Η είδηση-μαϊμού (όπως ήταν σχεδόν εξαρχής φανερό νομίζω) περί θανάτου από πείνα 16χρονου στην Πλατεία Αμερικής, προκάλεσε μια συζήτηση στο twitter με τον Πάσχο Μανδραβέλη που άδραξε την αφορμή να καταγγείλει την ψευδή καταστροφολογία της αριστεράς.

@Mandravelis Η πείνα των μαθητών δεν είναι hoax http://t.co/WbAe7biTwp
— talws (@talws) November 25, 2013 Του υπέδειξα πως η πείνα στην Ελλάδα δεν είναι μύθος, παραπέμποντάς τον  στο σχετικό άρθρο της Ημερησίας (προκειμένου να μην υπάρχει θέμα επαρκούς καθεστωτικότητας των πηγών). Ο ΠΜ σε ποστ στου στο twitLonger απάντησε πως δεν υπάρχει πείνα στην Ελλάδα, μόνο φτώχεια και ότι όλα αυτά περί λιποθυμιών από την πείνα στα σχολεία είναι "hoaxes" - αστικοί μύθοι: "Η φτώχεια δεν είναι hoax. Είναι πραγματικότητα. Οι λιποθυμίες από την πείνα, είναι hoax. Ποτέ δεν στοιχειοθετήθηκαν, πάντα ήταν καταγγελίες του στιλ «άκουσα...», «μου …