Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Βασανιστές

Είχα γράψει τον Ιούλιο για επικείμενες αποκαλύψεις σχετικά με τις αμερικανικές βαρβαρότητες και τα βασανιστήρια στο Ιράκ. Περίμενα να βγουν το φθινόπωρο, αλλά δεν συνέβη. Τώρα η ACLU (η Αμερικάνικη Ένωση για τις Πολιτικές Ελευθερίας, θεματοφύλακας των συνταγματικών επιταγών σχετικλά με τις πολιτικές ελευθερίες στις ΗΠΑ) βγάζει στον αέρα μια νέα σοδειά εγκλημάτων που δείχνουν ότι τα βασανιστήρια στο Αμπού Γκράιμπ δεν ήταν εξαίρεση αλλά κανόνας - αποκαλύψεις που γνώρισαν πολύ περιορισμένη δημοσιότητα (ίσως επειδή δεν υπάρχουν φωτογραφίες), παρότι περιγράφουν βασανιστήρια και κακοποιήσεις που θυμίζουν λατινοαμερικάνικη δικτατορία. Οι σχετικοί σύνδεσμοι βρίσκονται στο αγγλικό Ιστολόγιο (οι αναφορές είναι για γερά στομάχια και νεύρα), θα μεταφέρω απλώς εδώ ένα απόσπασμα από την αναφορά των Λος Άντζελες Τάιμς για το θέμα:

...Έγγραφα του Πενταγώνου που δημοσιοποιήθηκαν την Δευτέρα, αποκαλύπτουν ότι οι Ιρακινοί κρατούμενοι είχαν κάνει εκατοντάδες καταγγελίες εναντίον προσωπικού των Αμερικάνικων και Ιρακινών δυνάμεων που τους φρουρούσαν σε ένα σχετικά άγνωστο παλάτι της Βαγδάτης που είχε μετατραπεί σε Αμερικάνικη φυλακή. Ανάμεσα στις καταγγελίες: ότι οι φρουροί σοδόμισαν έναν ανάπηρο άνδρα και σκότωσαν τον αδελφό του, πετώντας το πτώμα του σε ένα κελί πάνω στην αδελφή του...


Παραμένοντας στο θέμα, αλλά πο κοντά στα δικά μας, τα χθεσινά ΝΕΑ είχαν ένα άρθρο για την υπόθεση βασανισμού Αφγανών προσφύγων από Έλληνες αστυνομικούς (βλ. εδώ) το οποίο προκαλεί ανησυχία το λιγότερο. Αν το Ιράκ είναι μακριά και οι Αμερικάνοι εκτός ελέγχου, για τα δικά μας είμαστε συνυπεύθυνοι μια και γίνονται στο όνομά μας - και έχουμε ένα μέρος της ηθικής ευθύνης. Μέχρι στιγμής η υπόθεση είναι στην δικαιοσύνη Αλλά πέφτει πολλή συγκάλυψη όμως, καθώς:

ΓΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ συγκάλυψης των βασανιστών από την πλευρά της Αστυνομίας κάνουν λόγο τόσο το Κέντρο Αποκατάστασης Θυμάτων Βασανιστηρίων όσο και οι υπόλοιπες οργανώσεις για τα δικαιώματα των μεταναστών. Παράλληλα, κατηγορούν την ΕΛ.ΑΣ. ότι δεν προχώρησε γρήγορα και αποτελεσματικά τις διαδικασίες αναγνώρισης των δραστών, δεν κάλεσε όλα τα θύματα να καταθέσουν και επιπλέον δεν εμφάνισε στα θύματα όλους τους άνδρες του Τμήματος αλλά τους μισούς και μάλιστα τμηματικά. Επιπλέον, όπως καταγγέλλεται, δεν τηρήθηκαν οι κανόνες για την προστασία όσων εκλήθησαν να αναγνωρίσουν τους βασανιστές τους. Σε μία περίπτωση, μάλιστα, όπως καταγγέλλεται, θύμα και δράστες κατά τη διαδικασία αναγνώρισης στο Αστυνομικό Τμήμα Κυψέλης ήρθαν πρόσωπο με πρόσωπο, με αποτέλεσμα ο Αφγανός να διστάσει να τους υποδείξει.


Παρότι δεν βρήκα το εγχειρίδιο βασανιστηρίων που αναφέρεται στο άρθρο επιδικτυακά (αν και πρόκειται για κάτι σαν σαδομαζοχιστική πορνογραφία από τις περιγραφές που είδα), ανακάλυψα ένα παλιό εγχειρίδιο ανακρίσεων της CIA, που και μ' αυτό γίνεται δουλειά.

Δεν πάμε καθόλου καλά.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζωνιανά

Διαβάζω και ακούω τα όσα γράφονται και λέγονται το αιματηρό περιστατικό στα Ζωνιανά με την ελαφρά δυσανασχέτηση που ως Κρητικός της διασποράς νιώθω, βλέποντας ότι ο κοινός τόπος και το αναμενόμενο παρά τοις Κρησί, γίνεται πηχυαίος τίτλος και "ανακαλύπτεται" από τα Αθηναϊκά ΜΜΕ ως κεραυνός εν αιθρία, ως κάτι το αναπάντεχο. Η δυσανασχέτηση προέρχεται από το γεγονός ότι τέτοιου είδους θέματα φτάνουν μέχρι την Αθήνα όταν υπάρχουν νεκροί - και τότε φτάνουν ως έτοιμο θέαμα και με μεγάλη απόσταση από την τοπική οπτική. Από την άλλη δεν νιώθω αρκετά κοντά στα τεκταινόμενα στο νησί πλέον, ώστε να έχω κάποια σημαντική άποψη να συνεισφέρω. Αυτοί που βιώνουν την κατάσταση, είναι καλύτερα σε θέση και να την εκτιμήσουν. Εδώ θέλω να παρατηρήσω κάποια πράγματα και να παραπέμψω σε πλησιέστερους παρατηρητές.

- Όσοι βλέπουν στις μαφίες του Μυλοποτάμου κάποιου είδους "αντεξουσιαστές" και "εχθρούς του κράτους", είναι μακριά νυχτωμένοι. Η κατάσταση αυτή προέκυψε ως αποτέλεσμα π…

Το όπλο της λανθασμένης πρόβλεψης

Επ' αφορμή της νικηφόρου μάχης του πακέτου λιτότητας και της σίγουρης επιστημοσύνης με την οποία ο Υπουργός Οικονομικών μετέφερε την αισιοδοξία του, ας εξετάσουμε τις βάσεις της και την προϊστορία των επισήμων εκτιμήσεων για την πορεία της Οικονομίας της χώρας μας στα χρόνια της κρίσης:
Sins of Commission Από το Real World Economics Review, o Jesse Frederik, στο άρθρο του "Folly from Olly. The disasterous quality of the economic predictions of the European Commission" κάνει την παρακάτω παρατήρηση σε ότι αφορά τις προβλέψεις της Κομισιόν για τις επιδόσεις της Ελληνικής οικονομίας, κατά την διάρκεια του Μεγάλου Ελληνικού Κραχ, την οποία μετάφρασα στα Ελληνικά (χωρίς την άδεια του συγγραφέα, ελπίζω στην κατανόησή του λόγω της πιεστικής επικαιρότητας): Στον πίνακα παρουσιάζονται οι πέντε ενημερώσεις της εκτίμησης της Κομισιόν, κατά την διάρκεια του έτους με την πρώτη να δημοσιεύεται την άνοιξη της προηγούμενης από την εκτιμώμενη χρονιά. Σημειώνω πως η τελευταία επικαιροπ…

Πείνα, λιποθυμίες και η χρησιμότητα του λαϊκισμού: μια συζήτηση με τον Πάσχο Μανδραβέλη

Με αφορμή μια συζήτηση με τον Πάσχο Μανδραβέλη στο twitter

[Δημοσιεύθηκε στην διαδικτυακή Αυγή 2/12/2013]Η είδηση-μαϊμού (όπως ήταν σχεδόν εξαρχής φανερό νομίζω) περί θανάτου από πείνα 16χρονου στην Πλατεία Αμερικής, προκάλεσε μια συζήτηση στο twitter με τον Πάσχο Μανδραβέλη που άδραξε την αφορμή να καταγγείλει την ψευδή καταστροφολογία της αριστεράς.

@Mandravelis Η πείνα των μαθητών δεν είναι hoax http://t.co/WbAe7biTwp
— talws (@talws) November 25, 2013 Του υπέδειξα πως η πείνα στην Ελλάδα δεν είναι μύθος, παραπέμποντάς τον  στο σχετικό άρθρο της Ημερησίας (προκειμένου να μην υπάρχει θέμα επαρκούς καθεστωτικότητας των πηγών). Ο ΠΜ σε ποστ στου στο twitLonger απάντησε πως δεν υπάρχει πείνα στην Ελλάδα, μόνο φτώχεια και ότι όλα αυτά περί λιποθυμιών από την πείνα στα σχολεία είναι "hoaxes" - αστικοί μύθοι: "Η φτώχεια δεν είναι hoax. Είναι πραγματικότητα. Οι λιποθυμίες από την πείνα, είναι hoax. Ποτέ δεν στοιχειοθετήθηκαν, πάντα ήταν καταγγελίες του στιλ «άκουσα...», «μου …