Βασανιστές

Είχα γράψει τον Ιούλιο για επικείμενες αποκαλύψεις σχετικά με τις αμερικανικές βαρβαρότητες και τα βασανιστήρια στο Ιράκ. Περίμενα να βγουν το φθινόπωρο, αλλά δεν συνέβη. Τώρα η ACLU (η Αμερικάνικη Ένωση για τις Πολιτικές Ελευθερίας, θεματοφύλακας των συνταγματικών επιταγών σχετικλά με τις πολιτικές ελευθερίες στις ΗΠΑ) βγάζει στον αέρα μια νέα σοδειά εγκλημάτων που δείχνουν ότι τα βασανιστήρια στο Αμπού Γκράιμπ δεν ήταν εξαίρεση αλλά κανόνας - αποκαλύψεις που γνώρισαν πολύ περιορισμένη δημοσιότητα (ίσως επειδή δεν υπάρχουν φωτογραφίες), παρότι περιγράφουν βασανιστήρια και κακοποιήσεις που θυμίζουν λατινοαμερικάνικη δικτατορία. Οι σχετικοί σύνδεσμοι βρίσκονται στο αγγλικό Ιστολόγιο (οι αναφορές είναι για γερά στομάχια και νεύρα), θα μεταφέρω απλώς εδώ ένα απόσπασμα από την αναφορά των Λος Άντζελες Τάιμς για το θέμα:

...Έγγραφα του Πενταγώνου που δημοσιοποιήθηκαν την Δευτέρα, αποκαλύπτουν ότι οι Ιρακινοί κρατούμενοι είχαν κάνει εκατοντάδες καταγγελίες εναντίον προσωπικού των Αμερικάνικων και Ιρακινών δυνάμεων που τους φρουρούσαν σε ένα σχετικά άγνωστο παλάτι της Βαγδάτης που είχε μετατραπεί σε Αμερικάνικη φυλακή. Ανάμεσα στις καταγγελίες: ότι οι φρουροί σοδόμισαν έναν ανάπηρο άνδρα και σκότωσαν τον αδελφό του, πετώντας το πτώμα του σε ένα κελί πάνω στην αδελφή του...


Παραμένοντας στο θέμα, αλλά πο κοντά στα δικά μας, τα χθεσινά ΝΕΑ είχαν ένα άρθρο για την υπόθεση βασανισμού Αφγανών προσφύγων από Έλληνες αστυνομικούς (βλ. εδώ) το οποίο προκαλεί ανησυχία το λιγότερο. Αν το Ιράκ είναι μακριά και οι Αμερικάνοι εκτός ελέγχου, για τα δικά μας είμαστε συνυπεύθυνοι μια και γίνονται στο όνομά μας - και έχουμε ένα μέρος της ηθικής ευθύνης. Μέχρι στιγμής η υπόθεση είναι στην δικαιοσύνη Αλλά πέφτει πολλή συγκάλυψη όμως, καθώς:

ΓΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ συγκάλυψης των βασανιστών από την πλευρά της Αστυνομίας κάνουν λόγο τόσο το Κέντρο Αποκατάστασης Θυμάτων Βασανιστηρίων όσο και οι υπόλοιπες οργανώσεις για τα δικαιώματα των μεταναστών. Παράλληλα, κατηγορούν την ΕΛ.ΑΣ. ότι δεν προχώρησε γρήγορα και αποτελεσματικά τις διαδικασίες αναγνώρισης των δραστών, δεν κάλεσε όλα τα θύματα να καταθέσουν και επιπλέον δεν εμφάνισε στα θύματα όλους τους άνδρες του Τμήματος αλλά τους μισούς και μάλιστα τμηματικά. Επιπλέον, όπως καταγγέλλεται, δεν τηρήθηκαν οι κανόνες για την προστασία όσων εκλήθησαν να αναγνωρίσουν τους βασανιστές τους. Σε μία περίπτωση, μάλιστα, όπως καταγγέλλεται, θύμα και δράστες κατά τη διαδικασία αναγνώρισης στο Αστυνομικό Τμήμα Κυψέλης ήρθαν πρόσωπο με πρόσωπο, με αποτέλεσμα ο Αφγανός να διστάσει να τους υποδείξει.


Παρότι δεν βρήκα το εγχειρίδιο βασανιστηρίων που αναφέρεται στο άρθρο επιδικτυακά (αν και πρόκειται για κάτι σαν σαδομαζοχιστική πορνογραφία από τις περιγραφές που είδα), ανακάλυψα ένα παλιό εγχειρίδιο ανακρίσεων της CIA, που και μ' αυτό γίνεται δουλειά.

Δεν πάμε καθόλου καλά.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα πολλά πρόσωπα της ψηφιακής λογοκρισίας

Μετεκλογικά

Βαϊμάρη και αντιφασισμός, μια ιστορική σημείωση