Μεγαλοπιτσαδόρος εναντίον Θεωρίας της Εξέλιξης

Για να ξέρετε που πάνε τα λεφτά σας όταν τρώτε Πίτσα: Στην επικείμενη δίκη της Θεωρίας της Εξέλιξης (!) στις ΗΠΑ, που θα αποφασίσει αν θα διδάσκεται η Βιβλική εκδοχή της Δημιουργίας (μασκαρεμένη πρόχειρα ως "επιστημονική") στα σχολεία των ΗΠΑ ως εναλλακτική της Θεωρίας της Εξέλιξης στο μάθημα της βιολογίας, "Η άποψη για την διδασκαλία της θεωρίας του "Νοήμονος Σχεδιασμού" (η μάσκα της βιβλικής ιστορίας) υποστηρίζεται από τους δικηγόρους του Thomas More Legal Centre, ένα Χριστιανικό Ίδρυμα που έχει ιδρύσει ο Thomas Monaghan, Ρωμαιοκαθολικός πολυεκατομμυριούχος και δημιουργός της αλυσίδας Domino's Pizza.

Καλή σας όρεξη.

ΥΓ. Από την σελίδα των δικηγόρων του Ιησού: Ευχαριστήρια στον Πρόεδρο Θάμνο για την υποστήριξη της θεωρίας του Νοήμονος σχεδιασμού.
ΥΓ2. Πριν γελάσετε με τα χάλια τους θυμηθείτε ότι ο Χριστόδουλος έχει πολλά ποδάρια και παρακολουθεί και μαθαίνει από τα καταρθώματα των υπερατλαντικών συνταλιμπάνων του... Επίσης, υπάρχει πρόσφατα αποφοιτήσας από το Λύκειο αναγνώστης/ρια που να μπορεί να μου πει αν η εξέλιξη διδάσκεται στα λύκεια της χώρας μας...; Εγώ δεν θυμάμαι καν...

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Σήμερα διάβαζα και αυτό το άρθρο στο Slate το οποίο πολύ λιτά επεξηγεί γιατί δεν μπορούμε να περιγράψουμε τον Νοήμων Σχεδιασμό (υπό την παρούσα μορφή του τερατουργήματος) ως επιστημονική θεωρία. Όντας λοιπόν μετα-φυσική, το θέμα είναι αν μπορεί να διδαχτεί στο μάθημα τως θρησκευτικών αντικαθιστώντας το παραδοσιακό creationism, αν χρειαζεται να εισασχθεί σε κάποιο άλλο μάθημα (π.χ. ως κακό παραδειγμα επιστημολογίας) ή αν πρέπει να αναζητηθεί μια νέα στήλη στις εφημερίδες δίπλα στα ζώδια...
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Κι όμως, η θεωρία της εξέλιξης υπήρχε στο βιβλίο της Βιολογίας Γεν. Παιδείας Γ' Λυκείου. Ήταν το περίφημο τρίτο κεφάλαιο, που ήταν μεν στην ύλη, αλλά που απ'όσο ξέρω ουδέποτε έγινε θέμα Πανελλαδικών.
Ο χρήστης Ανδρέας είπε…
Η καλύτερη στρατηγική τελικά κατά αυτών των ηλιθίων είναι ο δημόσιος εξευτελισμός. Καλό θα ήταν να ξεκινούσουμε κάτι τέτοιο και για το Χριστόδουλο εδώ πέρα.
Ο χρήστης talos είπε…
Μετά από όλα αυτά οικτίρουμε τους Αμερικάνους που παίρνοντας τοις μετρητοίς την ίδια πηγή (τη Βίβλο) θέλουν να διδάσκουν στα σχολειά τους το πρώτο της κεφάλαιο.

Δεν είναι καν αυτό: θέλουν να διδάξουν το πρώτο κεφάλαιο της βίβλου στο μάθημα της Βιολογίας. Πρόκειται για μεσαιωνικού τύπου παρέμβση στο τι θα διδαχθεί ως επιστήμη... Η προσευχή είναι... προσευχή και, θα μπορούσε κανείς να πει, είναι μέρος μιας λατρευτικής παράδοσης, δεν την παίρνει κανείς κυριολεκτικά (αν και το γεγονός ότι τα σχολεία στην Ελλάδα θρησκεύονται είναι σοβαρό πρόβλημα δημοκρατίας ούτως ή άλλως, κατά την ταπεινή μου γνώμη).

Μέχρι στιγμής οι δικοί μας δεν είχαν φτάσει σε τέτοιο σημείο...
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Και όμως, η εξέλιξη υπήρχε στο βιβλίο αλλά δεν ήταν μέσα στην εξεταστέα (=διδακτέα) ύλη της Γ' Λυκείου (πέρυσι τουλάχιστον που πήγαινα εγώ), και ούτε σε καμιά άλλη τάξη του Λυκείου, παραμόνο ως νύξη στη Βιολογία Θετικής Κατεύθυνσης.
Ο χρήστης talos είπε…
Δεν υπονόησα ότι δεν υπάρχει στο βιβλίο. Ερώτηση έκανα για το τι γίνεται τώρα, γιατί την δικιά μου εποχή δεν θυμάμαι να διδάχτηκα ποτέ τίποτα για την εξέλιξη στο Λύκειο - πιθανόν να υπήρχε και δεν ήταν στην διδακτέα.

Βέβαια τότε η θεωρία ήταν σχετικά καινούρια ακόμα...

Πάντως είναι ενδεικτικό, έτσι; Μια από τις κεφαλαιώδεις επιστημονικές θεωρίες δεν διδάσκεται ποτέ στο Ελληνικό Λύκειο...
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
"Η θεωρία ήταν τότε σχετικά καινούρια ακόμα.";!;!;!

Αξίζει να αναφερθεί ότι στο βιβλίο των Θρησκευτικών (ευτυχώς ασήμαντη μειοψηφία των μαθητών το ανοίγει ποτέ) σημειώνεται ότι η θεωρία της εξέλιξης είναι μόνο μία από τις θεωρίες για τη δημιουργία του κόσμου και υπάρχει σοβαρός επιστημονικός αντίλογος (!) ή κάτι τέτοιο τελοσπάντων (θυμίζει κάτι αυτό;)
Φυσικά και σε βιβλίο Θρησκευτικών είναι ανεκτό να διατυπώνονται αστήρικτες απόψεις.

Μπορεί να ακούγεται λίγο αφελής η ερώτησή μου, αλλά ξέρει μήπως κανείς αν όντως υπάρχει σύγχρονη επιστημονική θεωρία που να αντικρούει τον δαρβινισμό στα βασικά του σημεία; (μη μου πείτε για το Νοήμονα Σχεδιασμό!) Εγώ τουλάχιστον δεν έχω ακούσει κάτι τέτοιο.
Ο χρήστης talos είπε…
"Η θεωρία ήταν τότε σχετικά καινούρια ακόμα.";!;!;!
Αυτό ήταν απλά χαριτωμενιά για την ηλικία μου...

Όσο για την θεωρία της εξέλιξης, η βασικές της αρχές είναι επιστημονικά αδιαμφισβήτητες (προέλευση των ειδών από άλλα είδη μέσω μικρών μεταβολών, "βαθύς χρόνος' - η χρονική κλίμακα της εξέλιξης της ζωής κοκ.)

Υπάρχουν βέβαια τεράστιες ανοιχτές συζητήσεις *μέσα* στην θεωρία της εξέλιξης για τους ρυθμούς και την "μεθοδολογία" της π.χ...
Ο χρήστης talos είπε…
Πάνο: η πρωινή προσευχή είναι σύμπτωμα ενός γενικότερα αντιδημοκρατικού καθεστώτος: της επίσημης θρησκείας. Από αυτό μύρια κακά έπονται. Η προσευχή είναι ο τελευταίος τροχός της αμάξης και (πολλοί χριστιανοί θα σου πούνε) ότι δεν είναι να την παίρνεις κυριολεκτικά.

Όσο για την σύγκριση με την Αμερική, προφανώς συμφωνώ (εξού και το δεύτερο υστερόγραφο). Εμείς εδώ έχουμε θρησκευόμενο κράτος που δεν το έχουν ακόμα στις ΗΠΑ (παρά τις προσπάθειες των φονταμενταλιστών). Απλώς ο Αμερικάνικος προτεσταντικός φονταμενταλισμός είναι ισχυρότερος σε απόλυτο μέγεθος, πιο αποδεκτός και δημοφιλής και πιο φιλόδοξος πολιτικά από οτιδήποτε έχουμε εδώ στην Ευρώπη και ακόμα και την Ελλάδα... Είναι σαν η Ζωή και ο Σωτήρ να έβγαζαν βουλευτ... ουπς, κάτσε, ίσως να μην υπάρχει και τόσο μεγάλη διαφορά.
Ο χρήστης KiTaSuMbA είπε…
Το ελληνικό κράτος ποτέ δεν απελευθερώθηκε από το βαρύ χέρι της εκκλησίας. Τις περισσοτερες φορές μάλιστα συνασπίζεται και συμβάλλει στην άσκηση ψυχολογικής βίας στους «αντιφρονούντες» είτε είναι παιδιά με τον στιγματισμό τους στην σχολική προσευχή είτε είναι ενήλικες με διάφορους γραφειοκρατικούς μηχανισμούς είτε είναι εκπρόσωποι άλλων πίστεων που πρέπει να πάρουν άδεια από μητροπολίτες (;;;!!!!).

Στην δικιά μου γενιά ('76), παρατήρησα δυο συγκεκριμένες φάσεις. Αρχικά οι παραεκκλησιαστικές άνοιξαν απευθείας μέτωπο στον δαρβινισμό με εγχειρίδια και περιοδικά που αναίσχυντα και ανεξέλεγκτα πλασάραν στα δημοτικά δασκάλες-υποχείρια των οργανώσεων αυτών (κάτι που σε οποιοδήποτε ευνομούμενο κράτος θα προκαλούσε άμεση διενέργεια ΕΔΕ και πιθανή απόλυση). Αργότερα επικράτησε στο μάθημα των θρησκευτικών (ίσως και από σαφή εγκύκλιο) μια πιο συγκαταβατική στάση, μια προσπάθεια «συμβολικής ερμηνείας» με τον παραλληλισμό των 7 ημερών της δημιουργίας με τις γεωλογικές περιόδους και την εξελικτική θεωρεία και σταθερή προσπάθεια αποστασιοποίησης από τα de facto standards όπως π.χ. ο μουσάτος, ασπρομάλλης καλοκάγαθος γέροντας.

Δεν θυμάμαι πότε ακριβώς (ή ακόμα και ΑΝ) διδάχτηκα τον δαρβινισμό στο σχολείο αλλά η εξελικτική θεωρεία είχε πάρει στο μυαλό μου θέση «αξιωματικής αλήθειας» πολύ πριν αποφοιτήσω από το λύκειο και αυτό ίσχυε και για την συντριπτική πλειοψηφεία των συμμαθητών μου. Μπορεί δηλαδή να την μάθαμε και από την τηλεόραση (όταν τα ντοκιμαντέρ της κρατικής ήταν το καλύτερο που μπορούσες να πετύχεις απογευματιάτικα) αλλά συνολικά πέρασε σαν προφανής επιστημονική αλήθεια στην γενιά μου.

Δεν έχω επαφή με τους τωρινούς εν ελλάδι πιτσιρικάδες για να ξέρω τι ακριβώς παίζεται στα σχολεία και στα μυαλά τους αλλά βλέπω γενικότερα στην κοινωνία μια αντεπίθεση του θρησκευτικού φονταμενταλισμού και που μάλιστα «πιάνει τόπο» με όλο και περισσότερα φερέφωνα «εθνικορθόδοξων κορώνων».

Πάντως τα γεγονότα των ΗΠΑ ούτε έρχονται σαν κεραυνός εν αιθρία ούτε καλλιεργούνται σε «άγονο έδαφος» για τον φονταμελισμό. Πάνε αρκετά χρόνια από τότε που έμαθα πως πολλά σχολεία του νότου και του midwest απαγόρευαν την διδαχή του δαρβινισμού στα μαθήματα βιολογίας, προωθώντας μια στατική μελέτη των ειδών και της ζωής και αφήνοντας «ξεκάρφωτο» και αναπάντητο το θέμα «προέλευση και εξέλιξη των ειδών». Προφανώς οι φωστήρες του αμερικανικού χριστιανοδεξιού φονταμενταλισμού κατάλαβαν πως κι αν ακόμα δεν τα μάθεις στις αίθουσες του σχολείου, τον δαρβινισμό κάπου θα τον πετύχεις και θα τον καταλάβεις. Μοναδική λύση η παρουσίαση ως εξίσου βάσιμης μιας «επιστημονικής» θεωρίας που «να βάζει τα πράγματα στην θέση τους»: το intelligent design.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Αν και η συζήτηση έχει ξεφύγει από το αρχικό θέμα, επανέρχομαι για λίγο σ' αυτό.

Έχω την εντύπωση ότι στην Ελλάδα η συζήτηση για Δαρβίνο και εκκλησία δεν έχει ξεκινήσει καν. Αυτό σημαίνει δύο τινά:

α) Είτε ότι έχουμε καλύτερα πράγματα να ασχοληθούμε και δεν μας νοιάζει, το οποίο μου αρέσει γιατί δείχνει ωριμότητα.

β) Είτε γιατί ακόμη δεν το έχει πάρει πρέφα ακόμη ο Χριστόδουλος, που τόσα θέματα είχε να αντιμετωπίσει (ταυτότητες, Βαρθολομαίος, ακροδεξιά ξεσπάσματα κλπ.). Οπότε αν ξεκινήσει τέτοια συζήτηση, μπορεί να εκπλαγούμε από αυτά που θα ακούσουμε... (στις ΗΠΑ τουλάχιστον υπάρχει μια ώριμη ακαδημαϊκή κοινότητα που αντιδρά, εδώ τι θα βλέπαμε;;)

Είμαι πάντως 33 χρονών και δεν ξέρω τι γινόταν σε παλιότερες ένδοξες εποχές. Ας μας πει ο Μιχάλης ;-)

dimitrisg
Ο χρήστης ---. είπε…
Οι δικές μου εμπειρίες από το σχολείο ήταν πιο ανορθολογικές. Αυτό, γιατί το μάθημα Θρησκευτικών το έκανε παππάς, ο οποίος τύγχανε για όλες τις τάξεις του Γυμνασίου και υπεύθυνος της τάξης μου. Αυτό, σήμαινε ότι παρέμβαινε και σε όλα τα μαθήματα, συν της Βιολογίας. Ως προς το μάθημά του (θρησκευτικά), αφού μας έκανε την εισαγωγή σε κάθε θρησκεία μετά μας υποχρέωνε σε γραπτά τεστ για τα σφάλματα (σφάλματα – δεδομένο) της όποιας θρησκείας σε σχέση με τον Χριστιανισμό. Καταλαβαίνετε ποιοί είχαν δεδομένο το άριστα.

Ως προς το μάθημα της Βιολογίας και τα ερωτήματά μας περί εξέλιξης, μας προέτρεπε να τα βλέπουμε ως μυθολογία σε σχέση με τις διδαχές του Χριστιανισμού. Ήταν πάντα σε πόλεμο με τον καθηγητή βιολογίας.

Ένα ακόμα δεδομένο. Έχω παντρευτεί πολιτικά (για οικονομικούς λόγους – τουλάχιστον έτσι λέω στους τριγύρω) και όταν χρειάστηκε να έρθει κάποιος παππάς σπίτι μου για μία τελετή (μεγάλη ιστορία, τέλος πάντων), αρνήθηκαν όλοι. Τελικά ήρθε ένας παλιός φίλος του άντρα μου, ιερωμένος και κρατήθηκε μυστικό, γιατί θα είχε κυρώσεις. Αν κάνω παιδί, έμαθα ότι πλέον υπάρχει και η πολιτική βάφτιση, οπότε γλιτώνω τα τρεχάματα.

Τέλος, δεν θεωρώ ότι ζούμε σε δημοκρατικές εποχές. Η διδαχή της βιβλικής εκδοχής της Δημιουργίας είναι κάτι που γίνεται ήδη, θέλουμε δεν θέλουμε. Δεν είναι κάτι καινούργιο.
Ο χρήστης funEL είπε…
ΑΝΤΙΓΡΑΦΩ...
"Η στροφή στο μεσαίωνα έχει αρχίσει πολύ καιρό τώρα. Η άγνοια, ο φόβος, η τρομακτική ευθύνη που νοιώθουμε όταν η τύχη είναι στα χέρια μας γεννάει ξανά τα πιο παλιά φαντάσματα-εφιάλτες, την αυταπάτη του θεού. Φυσικά και θα προσαρμοστούν όλοι αυτοί οι αρχέγονοι φόβοι στις εποχές. Έτσι ο καινούργιος μοντέρνος χριστιανός χρησιμοποιεί την επιστήμη (όπως φυσικά τον βολεύει) την μετατρέπει σε ψευδοεπιστήμη, ένα ανούσιο εμετικό μεσαιωνικό κατασκεύασμα κάτι σαν την αστρολογία, που αυτοαποδεικνύεται. Η πόρτα για το καινούργιο σκοταδισμό δεν είναι η αλήθεια και η λογική (ποτέ δεν ήταν), αλλά η ΠΙΣΤΗ και η ΘΡΗΣΚΕΙΑ."

Εμείς το μυστικό Τάγμα των ιπποτών funEL αντιδρούμε στις Σωνιστικές Κινεζοεβραϊκές Δρακονιανές θεωρίες περί εξέλξης γιατί ως γνωστόν Δημιουργηθήκαμε πριν 897295 χρόνια από τον Θεό που έδιωξε από τον Σείριο τον ΕΛ με τη γυναίκα του την ΛΑΣ γιατί του κλέψαν ένα αυγό. Ο Δαρβίνος είναι γνωστός πράκτορας της Νέας Τάξης των Πραγμάτων και δάκτυλος του 667 φίλου και συμμαθητού του Αντίχριστου. Αλλά η αλήθεια θα λάμψει καθώς το 2024 θα επικρατήσει η 6η Αυτοκρατορία και θα αποδοθεί δικαιοσύνη (για να ολοκληρωθεί το έργο που άφησε ο αδελφός Αδόλφος πριν 60 χρόνια) όπως θεόπνευστα προφήτευσε ο προφήτης-πλασιέ Λιάκουρας. Οι Άθεοι στη πυρά. HEIL UBERMENSCH LIAKO. GOTT MIT UNS.
Ο χρήστης talos είπε…
"...και δάκτυλος του 667 φίλου και συμμαθητού του Αντίχριστου"...

Νομίζω ότι είναι ο ίδιος που είχε παίξει και με τον Μαργαρίτη...
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Συγχαρητήρια για το blog...

Τα μεγαλύτερα φονικά έχουν γίνει στο όνομα της ανθρώπινης ηλιθιότητας.

Ηλιθιότητα που εκδηλώνεται διαχρονικά σε πολλές καταστάσεις με ποικίλους τρόπους, όπως για παράδειγμα στην Ελλάδα:

- με διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών στα Ελληνόπουλα (Της παραπεταμένης ακόμα και απο τους Εβραίους, Εβραικής Μυθολογίας)

Το πρόβλημα δεν είναι η Εκκλησία, είναι η γενικότερη δομή και λειτουργία της εξουσίας όπως εκδηλώνεται ιστορικά.

Ο έλεγχος των φρονημάτων και η διασφάλιση του μονοπωλίου της αλήθειας ήταν πάντα πρώτη τους προτεραιότητα. Πάντα φρόντιζαν και φροντίζουν να βάζουν ένα "θεό" σε περίοπτη θέση για δημόσιο προσκύνημα.

Ότι είναι αντίθετο, καίγεται, αφορίζεται, αποκεφαλίζεται, εξορίζεται, βασανίζεται και τερματίζεται. Όλα βεβαίως στο όνομα της Παναγαθοσύνης του Υψίστου.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα πολλά πρόσωπα της ψηφιακής λογοκρισίας

Μετεκλογικά

Βαϊμάρη και αντιφασισμός, μια ιστορική σημείωση