Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Επιστημονική ενημέρωση;

Ένα μόνιμο κόλλημα που έχω είναι με την απόδοση των εξελίξεων στην επιστήμη από τα ΜΜΕ... Υπάρχει κάτι που δεν επιτρέπει παρά ως εξαίρεση την άρτια κάλυψη επιστημονικών θεμάτων από τα Μίντια ανά τον πλανήτη. Το ζήτημα δεν είναι δηλαδή Ελληνικό (στην Ελλάδα είναι απλώς πιο ακραίο συνήθως από ότι έξω), αλλά έχει να κάνει με μια θεμελιώδη ασυμβατότητα μεταξύ του τι είναι τα ΜΜΕ και του τι είναι η επιστήμη. Καιρό σκεφτόμουν να γράψω κάτι σχετικό στο Ιστολόγιον αλλά δεν έβρισκα χρόνο.
Καλύτερα.
Ο Ben Goldacre που γράφει την στήλη Bad Science στον Guardian τα λέει όλα αναλυτικά και καλύτερα από ότι θα μπορούσα ποτέ να τα γράψω. Σε μερικά σημεία του κειμένου είχα την παρόρμηση να χειροκροτήσω, ενώ διαβάζοντας μουρμούριζα συχνά-πυκνά "πεσ' τα χρυσόστομε". Τόσο εύστοχο που δεν ξέρω τι να πρωτοπαραθέσω, οπότε διαβάστε το όλο...

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Γιατί όμως απαξιώνει τους πτυχιούχους των ανθρωπιστικών επιστημών; Η επιστημονική μέθοδος δεν είναι αποκλειστικότητα των θετικών επιστημών.
Ο χρήστης J95 είπε…
Βασικά όμως αυτά που λέει για την επιστήμη ισχύουν για την κάλυψη σχεδόν οποιουδήποτε θέματος από τα ΜΜΕ.
Ο χρήστης lazopolis είπε…
Το οτι τα "επιστημονικά" άρθρα γράφονται από δημοσιογράφους χωρίς επιστημονική παιδεία κάτω από editors χωρίς επιστημονική παιδεία δεν ισχύει για οποιοδήποτε άλλο θέμα καλύπτεται από τα ΜΜΕ.

Επίσης το οτι δεν γράφουν τις λεπτομέριες γιατί "δεν θα τις καταλάβουν οι αναγνώστες" δεν ισχύει για κανένα θέμα πολιτικής ή οικονομίας , π.χ. .

Ενδχομένως όμως μια από τις ρίζες του κακού να ξεκινάει από τα συμπλέγματα της επιστημονικής κοινότητας και την αδυναμία της να καταλάβει πως η παρουσίαση του έργου της στο ευρύ κοινό είναι μέρος της δουλειάς της και όχι πάρεργο.
Ο χρήστης J95 είπε…
Εντάξει, δίκιο έχεις, όμως πρόκειται απλά για τον τρόπο με τον οποίο εκδηλώνεται η δημοσιογραφική ανικανότητα στη συγκεκριμένη περίπτωση της επιστήμης.

Για παράδειγμα και την πολιτική την παρουσιάζουν εντελώς σαν show. Υπάρχουν γεγονότα που από μόνα τους είναι εντελώς ασήμαντα (σαν πολιτικές πράξεις), π.χ. ένα διαζύγιο κι όμως για τα ΜΜΕ (ειδικά τα ηλεκτρονικά) είναι σημαντικότατα θέματα. Και ΟΚ, σε πολιτικά/οικονομικά ζητήματα και πάλι παραλείπουν συχνά λεπτομέρειες (και "λεπτομέρειες"), όχι γιατί "δε θα τα καταλάβει ο κόσμος" αλλά γιατί μπορεί ο συντάκτης να είναι π.χ. στρατευμένος.

Για την παρουσίαση στο κοινό τώρα δεν ξέρω... Πολλά τα προβλήματα.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζωνιανά

Διαβάζω και ακούω τα όσα γράφονται και λέγονται το αιματηρό περιστατικό στα Ζωνιανά με την ελαφρά δυσανασχέτηση που ως Κρητικός της διασποράς νιώθω, βλέποντας ότι ο κοινός τόπος και το αναμενόμενο παρά τοις Κρησί, γίνεται πηχυαίος τίτλος και "ανακαλύπτεται" από τα Αθηναϊκά ΜΜΕ ως κεραυνός εν αιθρία, ως κάτι το αναπάντεχο. Η δυσανασχέτηση προέρχεται από το γεγονός ότι τέτοιου είδους θέματα φτάνουν μέχρι την Αθήνα όταν υπάρχουν νεκροί - και τότε φτάνουν ως έτοιμο θέαμα και με μεγάλη απόσταση από την τοπική οπτική. Από την άλλη δεν νιώθω αρκετά κοντά στα τεκταινόμενα στο νησί πλέον, ώστε να έχω κάποια σημαντική άποψη να συνεισφέρω. Αυτοί που βιώνουν την κατάσταση, είναι καλύτερα σε θέση και να την εκτιμήσουν. Εδώ θέλω να παρατηρήσω κάποια πράγματα και να παραπέμψω σε πλησιέστερους παρατηρητές.

- Όσοι βλέπουν στις μαφίες του Μυλοποτάμου κάποιου είδους "αντεξουσιαστές" και "εχθρούς του κράτους", είναι μακριά νυχτωμένοι. Η κατάσταση αυτή προέκυψε ως αποτέλεσμα π…

Το όπλο της λανθασμένης πρόβλεψης

Επ' αφορμή της νικηφόρου μάχης του πακέτου λιτότητας και της σίγουρης επιστημοσύνης με την οποία ο Υπουργός Οικονομικών μετέφερε την αισιοδοξία του, ας εξετάσουμε τις βάσεις της και την προϊστορία των επισήμων εκτιμήσεων για την πορεία της Οικονομίας της χώρας μας στα χρόνια της κρίσης:
Sins of Commission Από το Real World Economics Review, o Jesse Frederik, στο άρθρο του "Folly from Olly. The disasterous quality of the economic predictions of the European Commission" κάνει την παρακάτω παρατήρηση σε ότι αφορά τις προβλέψεις της Κομισιόν για τις επιδόσεις της Ελληνικής οικονομίας, κατά την διάρκεια του Μεγάλου Ελληνικού Κραχ, την οποία μετάφρασα στα Ελληνικά (χωρίς την άδεια του συγγραφέα, ελπίζω στην κατανόησή του λόγω της πιεστικής επικαιρότητας): Στον πίνακα παρουσιάζονται οι πέντε ενημερώσεις της εκτίμησης της Κομισιόν, κατά την διάρκεια του έτους με την πρώτη να δημοσιεύεται την άνοιξη της προηγούμενης από την εκτιμώμενη χρονιά. Σημειώνω πως η τελευταία επικαιροπ…

Πείνα, λιποθυμίες και η χρησιμότητα του λαϊκισμού: μια συζήτηση με τον Πάσχο Μανδραβέλη

Με αφορμή μια συζήτηση με τον Πάσχο Μανδραβέλη στο twitter

[Δημοσιεύθηκε στην διαδικτυακή Αυγή 2/12/2013]Η είδηση-μαϊμού (όπως ήταν σχεδόν εξαρχής φανερό νομίζω) περί θανάτου από πείνα 16χρονου στην Πλατεία Αμερικής, προκάλεσε μια συζήτηση στο twitter με τον Πάσχο Μανδραβέλη που άδραξε την αφορμή να καταγγείλει την ψευδή καταστροφολογία της αριστεράς.

@Mandravelis Η πείνα των μαθητών δεν είναι hoax http://t.co/WbAe7biTwp
— talws (@talws) November 25, 2013 Του υπέδειξα πως η πείνα στην Ελλάδα δεν είναι μύθος, παραπέμποντάς τον  στο σχετικό άρθρο της Ημερησίας (προκειμένου να μην υπάρχει θέμα επαρκούς καθεστωτικότητας των πηγών). Ο ΠΜ σε ποστ στου στο twitLonger απάντησε πως δεν υπάρχει πείνα στην Ελλάδα, μόνο φτώχεια και ότι όλα αυτά περί λιποθυμιών από την πείνα στα σχολεία είναι "hoaxes" - αστικοί μύθοι: "Η φτώχεια δεν είναι hoax. Είναι πραγματικότητα. Οι λιποθυμίες από την πείνα, είναι hoax. Ποτέ δεν στοιχειοθετήθηκαν, πάντα ήταν καταγγελίες του στιλ «άκουσα...», «μου …