Σχινιά και σαπούνια...
Καθημερινή 11/9/2005:
Καθημερινή 1/7/2001:
Καθημερινή 11/9/2005:
Ελευθεροτυπία 25/2/2001:
Καθημερινή 11/9/2005:
Τα ΝΕΑ 20/2/2001:
ΤΑ ΝΕΑ 6/9/2005:
ΤΑ ΝΕΑ 1/11/2003
Καθημερινή 11/9/2005 (ό.π.)
Ιστοσελίδες 22/6/2003:
Καθημερινή 11/9/2005 (ό.π.):
ΤΑ ΝΕΑ 20/2/2001 (ό.π.):
Ελευθεροτυπία 1/2/2001:
Ριζοσπάστης 29/4/2001:
ΤΑ ΝΕΑ 1/11/2003:
Καθημερινή 11/9/2005 (ό.π):
Presspoint 24/6/2004:
Καθημερινή 11/9/2005 (ό.π.)
Ο θλιβερός σκουπιδότοπος στο ιστορικό και μοναδικό παραθαλάσσιο δάσος από κουκουναριές [στον Σχινιά], όπου οι λουόμενοι αναγκάζονται να πηγαίνουν με τσουγκράνα(!) για να απωθούν τα απορρίμματα των προηγουμένων, αποτελεί ντροπή για την κοινωνία μας. Αναμφίβολα υπάρχει ατομική ευθύνη, υπάρχει πρόβλημα συμπεριφοράς και έλλειμμα συνείδησης. Μια κοινωνία της οποίας τα μέλη δεν πονάνε το περιβάλλον και τον τόπο, δεν βελτιώνεται με κανένα διοικητικό μέτρο· η κρατική μέριμνα δεν αλλάζει τα μυαλά και το ήθος.
Εντούτοις, στην παρούσα περίπτωση, η πολιτεία συναγωνίζεται τους άφρονες πολίτες σε αμέλεια και καταστροφική συμπεριφορά. Ενδεικτική της ακηδίας και της περιφρόνησης του περιβάλλοντος είναι η απόσειση ευθυνών από τους συναρμοδίους φορείς: ο Δήμος Μαραθώνος «δείχνει» τον Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου, ο Φορέας ενοχοποιεί τον Δήμο, το δε υπουργείο Πολιτισμού «τραβιέται» από το πάρκο και για το χάλι του κωπηλατοδρομίου ρίχνει το φταίξιμο στα αυτοφυή καλάμια...
Καθημερινή 1/7/2001:
Επισκέπτες του Σχινιά της περασμένης εβδομάδας περιγράφουν την περιοχή με βαθιά συγκίνηση για την απαράμιλλη ομορφιά της σε συνδυασμό με το ιστορικό της μεγαλείο....
...Η περιοχή είναι γεμάτη σκουπίδια. Μέχρι πριν από λίγο καιρό ο Δήμος Μαραθώνα και το Ιδρυμα Μπενάκη έδειχναν κάποια φροντίδα για την καθαριότητα της περιοχής. Τώρα, μετά τη συζήτηση για το υπό κατασκευή κωπηλατοδρόμιο, η περιοχή έχει εγκαταλειφθεί από όλους.
Ε, λοιπόν, αγαπητοί μου αναγνώστες, υποπτεύομαι ότι το κάνουν επίτηδες! Είναι ένα από τα επιχειρήματα(!) του κ. Λαλιώτη και του κ. Βενιζέλου! Μας λένε: Kοιτάξτε πώς είναι τώρα ο Σχινιάς, γεμάτος σκουπίδια. Εμείς θα σας κατασκευάσουμε το κωπηλατοδρόμιο, θα καθαρίσουμε την περιοχή από τα σκουπίδια και θα σας κάνουμε... και Εθνικό Πάρκο.
Καθημερινή 11/9/2005:
"Tο πανέμορφο δάσος του Σχινιά, με τις μοναδικές κουκουναριές δίπλα στην παραδεισένια ακτή, «ξεχειλίζει» από σκουπίδια. Πίσω από την καταφανή ασχήμια, την προκλητική εγκατάλειψη, ελλοχεύει ο κίνδυνος της πυρκαγιάς - το πανάκριβο σύστημα πυρόσβεσής του είναι σε αχρηστία..."
Ελευθεροτυπία 25/2/2001:
Τόσο ο Κώστας Λαλιώτης όσο και ο Ευάγγελος Βενιζέλος επιμένουν ότι το κωπηλατοδρόμιο θα γίνει στο Σχινιά και υποστηρίζουν ότι θα είναι «ένεση σωτηρίας» για το οικοσύστημα που σήμερα είναι κατεστραμμένο.
Καθημερινή 11/9/2005:
«Σε όλη την περιοχή έχουν καεί τα πάντα, μόνο ο Σχινιάς έχει απομείνει. Kαι εδώ το μόνο που ανθεί είναι οι ταβέρνες! Kόβουν το δάσος και κάνουν χώρους στάθμευσης για τους πελάτες τους, επεκτείνουν τα κτίρια και τα υπόστεγά τους. Σε λίγο θα κόβουν και εισιτήριο. Tο ότι εδώ είναι Eθνικό Πάρκο το καταλαβαίνεις μόνο από τις πινακίδες στον δρόμο».
Τα ΝΕΑ 20/2/2001:
Τι λένε από την Οργανωτική Επιτροπή «Αθήνα 2004»: Το Ολυμπιακό Κέντρο [κωπηλασίας] για την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων θα έχει προσωρινές κερκίδες 10.000 ατόμων εκτός του νησιού και 3.000 ατόμων μέσα σε αυτό ενώ οι μόνιμες κερκίδες θα βρίσκονται εντός του νησιού και θα έχουν χωρητικότητα 2.000 ατόμων.
Μέσα σε διάστημα 30 ημερών από το τέλος των Αγώνων θα πρέπει να έχουν απομακρυνθεί όλες οι προσωρινές εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων των κερκίδων.
Η μεταολυμπιακή χρήση προβλέπει την παρουσία σε μόνιμη βάση υποδομής για 2.000 θεατές και μόνο εντός του νησιού.
ΤΑ ΝΕΑ 6/9/2005:
Αιχμές για τη μη αξιοποίηση ολυμπιακών έργων και συγκεκριμένα για το κωπηλατοδρόμιο του Σχινιά άφησε ο παγκόσμιος πρωταθλητής στην κωπηλασία (σκιφ ελαφρών βαρών) Βασίλης Πολύμερος, κατά την επιστροφή του από το Γκιφού της Ιαπωνίας.
Ο χρυσός κωπηλάτης αποκάλυψε τα... μυστικά της επιτυχίας του στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Ιαπωνίας, αλλά επισήμανε πως για να έρθουν κι άλλες επιτυχίες πρέπει πάση θυσία να λειτουργήσει το κωπηλατοδρόμιο του Σχινιά, που αντί να φιλοξενεί αθλητές χορταριάζει!
ΤΑ ΝΕΑ 1/11/2003
Το Κωπηλατοδρόμιο στον Σχινιά εκτιμάται ότι θα ήταν από τα περισσότερο αξιοποιήσιμα (υπό την εμπορική έννοια) Ολυμπιακά έργα, «αν δεν αποτελούσε στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης η προστασία του υδροβιότοπου της περιοχής». Το Προεδρικό Διάταγμα για τον Σχινιά απαγορεύει τη δημιουργία χρήσεων αναψυχής, τουρισμού, εμπορικών κέντρων, οι οποίες θα έλυναν πολύ εύκολα το πρόβλημα της μεταολυμπιακής συντήρησης και λειτουργίας του Κωπηλατοδρομίου. Οι αρμόδιοι ελπίζουν ότι με τη σύσταση του Φορέα Διαχείρισης του Πάρκου στον Σχινιά και την προώθηση ήπιων δράσεων στην περιοχή (ενδεχομένως εισιτήριο εισόδου, ενοίκιο για χρήση του κωλατοδρομίου από αθλητικές ομάδες και συλλόγους), η εγκατάσταση θα καλύψει τα έξοδά της.
Καθημερινή 11/9/2005 (ό.π.)
[Πετραλιά]: ...Πρέπει επιπλέον να σημειώσω ότι ο Φορέας Διαχείρισης του Eθνικού Πάρκου δεν έχει υποβάλει εγγράφως προτάσεις αξιοποίησης προς τα αρμόδια υπουργεία, ούτε παραλαμβάνει το σύστημα πυρόσβεσης, το οποίο αφορά κυρίως το δάσος του Σχινιά και όχι το κωπηλατοδρόμιο»
Ιστοσελίδες 22/6/2003:
Με νέο Π.Δ. (ΦΕΚ 395 Δ’/3.7.2000) τμήμα του χερσαίου και θαλάσσιου χώρου του Σχινιά Μαραθώνα χαρακτηρίζεται ως «Εθνικό Πάρκο», στα πλαίσια του οποίου εντάσσεται και το Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο.
Η περιοχή του Σχινιά Μαραθώνα, πριν την ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 είχε ενταχθεί στον Εθνικό κατάλογο περιοχών κοινοτικού ενδιαφέροντος – Φύση (Natura) 2000. Όμως, ύστερα από παρέμβαση του ΥΠΕΧΩΔΕ, ο Σχινιάς εξαιρέθηκε, αν και κάθε κράτος – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει υποχρεωτικά να εντάξει στον εθνικό κατάλογο τις οικολογικά σημαντικές περιοχές. Η αυθαιρεσία αυτή του ΥΠΕΧΩΔΕ δεν έγινε αποδεκτή από την αρμόδια επιτροπή της Ε.Ε., γεγονός που οδήγησε το ΥΠΕΧΩΔΕ να προωθήσει μια φόρμουλα, η οποία προβλέπει την ένταξη της περιοχή στο Natura 2000, αλλά με την κατασκευή των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων στην προστατευόμενη περιοχή.
Καθημερινή 11/9/2005 (ό.π.):
...H υφυπουργός Πολιτισμού παραδέχεται ότι το κωπηλατοδρόμιο δεν μπορεί να βρεθεί στην πρώτη γραμμή των προς αξιοποίηση εγκαταστάσεων. «Tελικά η αξιοποίηση του κωπηλατοδρομιου είναι η πιο δύσκολη από όλες τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις. Tο κωπηλατοδρόμιο δεν μπορεί να βγει σε διεθνή διαγωνισμό, επειδή είναι ενταγμένο σε μια περιοχή που προστατεύεται ολόκληρη λόγω του ιδιαίτερου φυσικού της κάλλους. Eπομένως πρέπει να βρεθούν ορισμένες ήπιες χρήσεις, που να εξασφαλίσουν την παράλληλη λειτουργία του κωπηλατοδρομίου ως προπονητικού κέντρου. Oι λύσεις αυτές, όμως, είναι δύσκολο να είναι βιώσιμες οικονομικά.
ΤΑ ΝΕΑ 20/2/2001 (ό.π.):
...Οι εναναλλακτικές περιοχές χωροθέτησης του Ολυμπιακού Κωπηλατοδρομίου ήταν οι λίμνες Υλίκη, Ιωαννίνων και Καϊάφα και η περιοχή του Όρμου Αγίας Μαρίνας Αττικής. Ύστερα από σχετικές μελέτες απερρίφθησαν. Η Υλίκη γιατί εντάσσεται στο δίκτυο Natura 2000 και γιατί έχει γεωλογικές ιδιομορφίες...
Ελευθεροτυπία 1/2/2001:
[Γ. Βότσης] Δεν έχει ματαγίνει πρωτοκλασάτοι υπουργοί να επικαλούνται τώρα, σαν δικαιολογία κι επιχειρήματα, δικά τους εγκληματικά λάθη και (σκόπιμες, όπως ευνοήτως συνάγεται) παραλείψεις του πρόσφατου παρελθόντος...
Γραπτώς (και χωριστά) απάντησαν οι υπουργοί ΠΕΧΩΔΕ K. Λαλιώτης και Πολιτισμού Ευ. Βενιζέλος στην ερώτηση του βουλευτή (ΠΑΣΟΚ) Νικ. Φλώρου γιατί δεν επελέγη, για το ολυμπιακό κωπηλατοδρόμιο, η λίμνη Υλίκη, ως πλέον πρόσφορη, οικονομική και περιβαλλοντικά και ιστορικά ανώδυνη λύση, αντί του Μαραθώνα (Σχινιάς) με τις σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις και τη βεβήλωση του ιερού χώρου.
Το πρώτο επιχείρημα, που και οι δύο χρησιμοποιούν (ακολουθούν κι άλλα αυταποδείκτως προσχηματικά και γελοία) είναι ότι:
«Η λίμνη Υλίκη έχει περιληφθεί στον επιστημονικό κατάλογο περιοχών υποψηφίων για ένταξη στο δίκτυο NATURA 2000».
Στον ίδιο, ωστόσο, κατάλογο κοινοτικού ενδιαφέροντος προστατευόμενων περιοχών είχε περιληφθεί από το 1995 και ο Σχινιάς, ο σημαντικότερος υγροβιότοπος της Αττικής, με το μοναδικό και πανάρχαιο («μαραθώνιον άλσος» του Αισχύλου) πευκοδάσος (pinus pinea) και τα 178 είδη πουλιών. Το 1994, μάλιστα, εξασφαλίστηκε κοινοτική χρηματοδότηση 147.000 ευρώ για την αποκατάσταση, αναβάθμιση και προστασία του υγροβιότοπου. Αλλά τον Ιούλιο 1996 το ΥΠΕΧΩΔΕ υποβάλλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον εθνικό κατάλογο για τις περιοχές NATURA 2000, όπου, ως διά μαγείας, έχει απαλειφθεί ο Σχινιάς -ενώ τα 147.000 ευρώ για τα σπάνια πουλιά του έκαναν φτερά...
Ριζοσπάστης 29/4/2001:
- Η κυβέρνηση επιμένει πως ο υδροβιότοπος του Σχοινιά σήμερα είναι ιδιαίτερα υποβαθμισμένος. Και πώς με το Εθνικό Πάρκο θα αναβαθμιστεί...
- [Βασίλης Δωροβίνης, αντιπρόεδρος της “Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας του Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς”] Συγνώμη, αλλά ποιος παραμέλησε το χώρο και είναι έτσι; Το ελληνικό κράτος τον παραμέλησε. Και κάποια τοπικά συμφέροντα. Αυτά εκφράζονται από διαφόρους τοπάρχες στο Μαραθώνα. Υπάρχει μια διάχυτη φαιδρότητα στη διαχείριση αυτού του θέματος. Αυτό το επιχείρημα δείχνει μια βαθύτατη πολιτική και κοινωνική μιζέρια. Μια μιζέρια και μια ανικανότητα της ελληνικής διοίκησης και του ελληνικού κράτους να αναλάβει τις ευθύνες του και να λάβει τα σωστά μέτρα.
Αλλωστε, αποδείχτηκε με τις δύο πρόσφατες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, ότι ο τρόπος, με τον οποίο χαρακτηρίστηκε “Εθνικό Πάρκο Σχοινιά” με το Προεδρικό Διάταγμα του ΥΠΕΧΩΔΕ, είναι εντελώς ασύμβατος με τις πάγιες ιδέες και αντιλήψεις περί Εθνικών Πάρκων, που έχουν επικρατήσει ακόμα και στον ΟΗΕ. Σε τελευταία ανάλυση αυτός ο χαρακτηρισμός δεν είναι συμβατός ούτε με το νόμο 1650 του 1986 για την προστασία του περιβάλλοντος.
ΤΑ ΝΕΑ 1/11/2003:
H Νέα Δημοκρατία, χωρίς να διαφωνεί επί της αρχής με την συμμετοχή και ιδιωτών στην μετα-Ολυμπιακή διαχείρισή τους κάνει λόγο για «εκποίηση» δημόσιας περιουσίας και διά της αρμόδιας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες βουλευτού Φάνης Πάλλη-Πετραλιά κατηγορεί την κυβέρνηση για έλλειψη σχεδιασμού.
«Το βασικό είναι να γίνει μια σοβαρή μελέτη και να αξιολογηθούν τα στοιχεία», τονίζει η κ. Πετραλιά. «H μετα-Ολυμπιακή χρήση δεν μπορεί να είναι αποσπασματική. Υποτίθεται ότι υπάρχει μελέτη βιωσιμότητας για τα έργα την οποία δεν έχουμε δει κι ούτε αποδεχτεί. Όλα γίνονται στον αέρα. H δική μας πρόταση για την αξιοποίησή τους είναι να δοθεί έμφαση στην ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού σε συνδυασμό με την ανάπτυξη γενικότερα εναλλακτικών μορφών τουρισμού».
Καθημερινή 11/9/2005 (ό.π):
«Πιστεύω ότι βαλλόμαστε άδικα. Oφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι δική μας αρμοδιότητα είναι μόνο ο χώρος του κωπηλατοδρόμιου και όχι ολόκληρος ο Σχινιάς», λέει στην «K» η υφυπουργός Πολιτισμού, κ. Φάνη Πάλλη-Πετραλιά.
Presspoint 24/6/2004:
Σε έκθεσή του προς το Συμβούλιο της Ευρώπης ο Βρετανός βουλευτής Eddie O’ Hara τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι τα έργα που έγιναν στην περιοχή από την ελληνική κυβέρνηση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες αναζωογόνησαν την ευρύτερη περιοχή του Μαραθώνα και εμπόδισαν την περαιτέρω υποβάθμιση, μόλυνση και καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος...
...Τα έργα που έγιναν στην περιοχή συνιστούν «ένα συν και όχι ένα πλην για το περιβάλλον», επισημαίνει ο κ. O’ Hara, ο οποίος τονίζει ότι εντυπωσιάστηκε από την αποφασιστικότητα των υπευθύνων για τη διαχείριση του περιβάλλοντος και σημειώνει ότι θα πρέπει να επιθεωρηθεί η περιοχή και μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες για να διαπιστωθεί εάν η κατάσταση του περιβάλλοντος συνεχίζει να διατηρείται σε υψηλά επίπεδα, όπως αυτά που διαμορφώθηκαν ήδη με αφορμή του Ολυμπιακούς Αγώνες.
Καθημερινή 11/9/2005 (ό.π.)
Σχόλια
Έγραφα και για το Burning Man, που αποτελέι την πιο ακραία αντίθεση που μπορείς να φανταστεις!
Ένας τεράστιος καταυλισμός στην έρημο, πάρτυ για μια βδομάδα, πυροτεχνήματα, ρουκέτες, φωτιές, και φεύγωντας να μην αφήνουν ΙΧ-ΝΟΣ
Και λέμε οτι οι Αμερικάνοι είναι οπισθοδρομικοί. Αλλά πόσα χρόνια εξελίξης θέλει ακόμα το Καφριστάν;;