Επιστημονική ενημέρωση;

Ένα μόνιμο κόλλημα που έχω είναι με την απόδοση των εξελίξεων στην επιστήμη από τα ΜΜΕ... Υπάρχει κάτι που δεν επιτρέπει παρά ως εξαίρεση την άρτια κάλυψη επιστημονικών θεμάτων από τα Μίντια ανά τον πλανήτη. Το ζήτημα δεν είναι δηλαδή Ελληνικό (στην Ελλάδα είναι απλώς πιο ακραίο συνήθως από ότι έξω), αλλά έχει να κάνει με μια θεμελιώδη ασυμβατότητα μεταξύ του τι είναι τα ΜΜΕ και του τι είναι η επιστήμη. Καιρό σκεφτόμουν να γράψω κάτι σχετικό στο Ιστολόγιον αλλά δεν έβρισκα χρόνο.
Καλύτερα.
Ο Ben Goldacre που γράφει την στήλη Bad Science στον Guardian τα λέει όλα αναλυτικά και καλύτερα από ότι θα μπορούσα ποτέ να τα γράψω. Σε μερικά σημεία του κειμένου είχα την παρόρμηση να χειροκροτήσω, ενώ διαβάζοντας μουρμούριζα συχνά-πυκνά "πεσ' τα χρυσόστομε". Τόσο εύστοχο που δεν ξέρω τι να πρωτοπαραθέσω, οπότε διαβάστε το όλο...

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Γιατί όμως απαξιώνει τους πτυχιούχους των ανθρωπιστικών επιστημών; Η επιστημονική μέθοδος δεν είναι αποκλειστικότητα των θετικών επιστημών.
Ο χρήστης J95 είπε…
Βασικά όμως αυτά που λέει για την επιστήμη ισχύουν για την κάλυψη σχεδόν οποιουδήποτε θέματος από τα ΜΜΕ.
Ο χρήστης lazopolis είπε…
Το οτι τα "επιστημονικά" άρθρα γράφονται από δημοσιογράφους χωρίς επιστημονική παιδεία κάτω από editors χωρίς επιστημονική παιδεία δεν ισχύει για οποιοδήποτε άλλο θέμα καλύπτεται από τα ΜΜΕ.

Επίσης το οτι δεν γράφουν τις λεπτομέριες γιατί "δεν θα τις καταλάβουν οι αναγνώστες" δεν ισχύει για κανένα θέμα πολιτικής ή οικονομίας , π.χ. .

Ενδχομένως όμως μια από τις ρίζες του κακού να ξεκινάει από τα συμπλέγματα της επιστημονικής κοινότητας και την αδυναμία της να καταλάβει πως η παρουσίαση του έργου της στο ευρύ κοινό είναι μέρος της δουλειάς της και όχι πάρεργο.
Ο χρήστης J95 είπε…
Εντάξει, δίκιο έχεις, όμως πρόκειται απλά για τον τρόπο με τον οποίο εκδηλώνεται η δημοσιογραφική ανικανότητα στη συγκεκριμένη περίπτωση της επιστήμης.

Για παράδειγμα και την πολιτική την παρουσιάζουν εντελώς σαν show. Υπάρχουν γεγονότα που από μόνα τους είναι εντελώς ασήμαντα (σαν πολιτικές πράξεις), π.χ. ένα διαζύγιο κι όμως για τα ΜΜΕ (ειδικά τα ηλεκτρονικά) είναι σημαντικότατα θέματα. Και ΟΚ, σε πολιτικά/οικονομικά ζητήματα και πάλι παραλείπουν συχνά λεπτομέρειες (και "λεπτομέρειες"), όχι γιατί "δε θα τα καταλάβει ο κόσμος" αλλά γιατί μπορεί ο συντάκτης να είναι π.χ. στρατευμένος.

Για την παρουσίαση στο κοινό τώρα δεν ξέρω... Πολλά τα προβλήματα.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα πολλά πρόσωπα της ψηφιακής λογοκρισίας

Μετεκλογικά

Βαϊμάρη και αντιφασισμός, μια ιστορική σημείωση