Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Οι πρόσφατες δημοτικές εκλογές στην Αλβανία και τα Βαλκανικά δύο μέτρα και σταθμά

Εν αρχή οι δημοτικές εκλογές στην Αλβανία. Σε αυτές το μειονοτικό Κόμμα της Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων φαίνεται πως κατήγαγε νίκη κερδίζοντας τρεις δήμους, γεγονός που (σε συνδυασμό με το ότι και οι υποψήφιοι του Σοσιαλιστικού Κόμματος στην περιοχή ήταν Ελληνικής καταγωγής) προκαλεί σε μένα τον ανίδεο μιαν απορία σχετικά με την φημολογούμενη ερήμωση της Β. Ηπείρου από Έλληνες. Το αντιπαρέρχομαι και αν μάθω κάτι επί του θέματος θα σας ενημερώσω.
Τα αίματα άναψαν άσχημα όμως στην Χειμάρα, όπου μέλος του ΚΕΑΔ, μέλος εφορευτικής επιτροπής ξυλοκοπήθηκε από αγνώστους. Από ότι ισχυρίζονται οι Αλβανικές αρχές κάποιοι ύψωσαν και την Ελληνική σημαία στο δημαρχείο της Χειμάρας και άρχισαν να φωνάζουν "η Χειμάρα είναι Ελληνική", "οι Αλβανοί είναι Τούρκοι" και παρόμοια συνθήματα, με αποτέλεσμα να συλληφθεί ο Βαγγέλης Ντουλές πρόεδρος της ΚΕΑΔ. Όλα αυτά τα αναφέρει o σλαβομακεδονικός ιστοτόπος Reality Macedonia... Και εδώ αρχίζει το θέατρο του Βαλκανικού παραλόγου. Σκεφτείτε τι είχε να γίνει στην χώρα μας αν μέλη της μουσουλμανικής (δηλ. Τουρκικής γιατί τους μουσουλμάνους Αθίγγανους δεν τους κάνω και για πολύ φανατικούς Τούρκους) μειονότητας της Θράκης έβγαιναν σε χωριό της Ροδόπης με Τουρκικές σημαίες: θα σηκωνόταν παλληκάρια από όλη την Ελλάδα για να τους σφάξουν, ακριβώς όπως και οι αντίστοιχοι Αλβανοί παλληκαράδες. Οι οποίοι όμως μάλλον δεν διαμαρτυρήθηκαν όταν οι Αλβανοί του Κουμάνοβου έπραξαν τα αντίστοιχα ακριβώς στην εθνική οδό Σκοπίων-Βελιγραδίου.
Ενδιαφέρον έχει ένα ψύχραιμο κείμενο για την Χειμάρα από το μέλος του Γραφείου Τιράνων του ΑΙΜ (για το οποίο ΑΙΜ δεν έχω και την καλύτερη εντύπωση να σας πω, κάτι σαν το κόμμα του Μάνου σε ΜΚΟ μου μοιάζει) Αριάν Λέκα, με αφορμή ακριβώς παρόμοια επεισόδια στις εκλογές του 2000.
Όπως ενδιαφέρον έχει ένα κείμενο (στα Αγγλικά) για τους Χειμαριώτες που κατακεραυνώνει την Ελληνική εθνική μυθολογία γύρω από την Χειμάρα και τους Χειμαριώτες, χρησιμοποιώντας την, ακόμα πιο ύποπτη, Αλβανική εθνική μυθολογία και με τον εξαιρετικά ευρηματικό ισχυρισμό ότι οι Χειμαριώτες νοιώθουν (αλλά δεν είναι) Έλληνες γιατί... κατέρρευσε το Βυζάντιο. Του ιδίου συγγραφέα είναι ένα κείμενο για την Βορειο Ήπειρο και την μειονότητα όπου διατυπώνεται η "κυριλέ" εκδοχή του Αλβανικού εθνικού μύθου για την περιοχή κριτικάροντας (συχνά σωστά) την Ελληνική εθνική μυθολογία.
Πάντως ο ΟΑΣΕ βλέπει πρόοδο στην εκλογική διαδικασία της γείτονος χώρας, με παρατηρήσεις για τα προβλήματα που προέκυψαν στην Χειμάρα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζωνιανά

Διαβάζω και ακούω τα όσα γράφονται και λέγονται το αιματηρό περιστατικό στα Ζωνιανά με την ελαφρά δυσανασχέτηση που ως Κρητικός της διασποράς νιώθω, βλέποντας ότι ο κοινός τόπος και το αναμενόμενο παρά τοις Κρησί, γίνεται πηχυαίος τίτλος και "ανακαλύπτεται" από τα Αθηναϊκά ΜΜΕ ως κεραυνός εν αιθρία, ως κάτι το αναπάντεχο. Η δυσανασχέτηση προέρχεται από το γεγονός ότι τέτοιου είδους θέματα φτάνουν μέχρι την Αθήνα όταν υπάρχουν νεκροί - και τότε φτάνουν ως έτοιμο θέαμα και με μεγάλη απόσταση από την τοπική οπτική. Από την άλλη δεν νιώθω αρκετά κοντά στα τεκταινόμενα στο νησί πλέον, ώστε να έχω κάποια σημαντική άποψη να συνεισφέρω. Αυτοί που βιώνουν την κατάσταση, είναι καλύτερα σε θέση και να την εκτιμήσουν. Εδώ θέλω να παρατηρήσω κάποια πράγματα και να παραπέμψω σε πλησιέστερους παρατηρητές.

- Όσοι βλέπουν στις μαφίες του Μυλοποτάμου κάποιου είδους "αντεξουσιαστές" και "εχθρούς του κράτους", είναι μακριά νυχτωμένοι. Η κατάσταση αυτή προέκυψε ως αποτέλεσμα π…

Το όπλο της λανθασμένης πρόβλεψης

Επ' αφορμή της νικηφόρου μάχης του πακέτου λιτότητας και της σίγουρης επιστημοσύνης με την οποία ο Υπουργός Οικονομικών μετέφερε την αισιοδοξία του, ας εξετάσουμε τις βάσεις της και την προϊστορία των επισήμων εκτιμήσεων για την πορεία της Οικονομίας της χώρας μας στα χρόνια της κρίσης:
Sins of Commission Από το Real World Economics Review, o Jesse Frederik, στο άρθρο του "Folly from Olly. The disasterous quality of the economic predictions of the European Commission" κάνει την παρακάτω παρατήρηση σε ότι αφορά τις προβλέψεις της Κομισιόν για τις επιδόσεις της Ελληνικής οικονομίας, κατά την διάρκεια του Μεγάλου Ελληνικού Κραχ, την οποία μετάφρασα στα Ελληνικά (χωρίς την άδεια του συγγραφέα, ελπίζω στην κατανόησή του λόγω της πιεστικής επικαιρότητας): Στον πίνακα παρουσιάζονται οι πέντε ενημερώσεις της εκτίμησης της Κομισιόν, κατά την διάρκεια του έτους με την πρώτη να δημοσιεύεται την άνοιξη της προηγούμενης από την εκτιμώμενη χρονιά. Σημειώνω πως η τελευταία επικαιροπ…

Πείνα, λιποθυμίες και η χρησιμότητα του λαϊκισμού: μια συζήτηση με τον Πάσχο Μανδραβέλη

Με αφορμή μια συζήτηση με τον Πάσχο Μανδραβέλη στο twitter

[Δημοσιεύθηκε στην διαδικτυακή Αυγή 2/12/2013]Η είδηση-μαϊμού (όπως ήταν σχεδόν εξαρχής φανερό νομίζω) περί θανάτου από πείνα 16χρονου στην Πλατεία Αμερικής, προκάλεσε μια συζήτηση στο twitter με τον Πάσχο Μανδραβέλη που άδραξε την αφορμή να καταγγείλει την ψευδή καταστροφολογία της αριστεράς.

@Mandravelis Η πείνα των μαθητών δεν είναι hoax http://t.co/WbAe7biTwp
— talws (@talws) November 25, 2013 Του υπέδειξα πως η πείνα στην Ελλάδα δεν είναι μύθος, παραπέμποντάς τον  στο σχετικό άρθρο της Ημερησίας (προκειμένου να μην υπάρχει θέμα επαρκούς καθεστωτικότητας των πηγών). Ο ΠΜ σε ποστ στου στο twitLonger απάντησε πως δεν υπάρχει πείνα στην Ελλάδα, μόνο φτώχεια και ότι όλα αυτά περί λιποθυμιών από την πείνα στα σχολεία είναι "hoaxes" - αστικοί μύθοι: "Η φτώχεια δεν είναι hoax. Είναι πραγματικότητα. Οι λιποθυμίες από την πείνα, είναι hoax. Ποτέ δεν στοιχειοθετήθηκαν, πάντα ήταν καταγγελίες του στιλ «άκουσα...», «μου …