Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

28η Οκτωβρίου: περί Β΄Παγκοσμίου και κατοχής...

Επ’ αφορμή της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου και της Ελληνικής εποποιίας απέναντι στην φασιστική Ιταλία, αλλά και του μεγαλειώδους έπους της Εθνικής Αντίστασης (που, παρά την μοναδική στην Ευρώπη – πλην Γιουγκοσλαβίας – έκταση ένταση και μαζικότητά του, αποσιωπήθηκε σχεδόν πλήρως μεταπολεμικά), σας παρουσιάζω τα εξής σχετικά θέματα από το διαδίκτυο:

1. Ιστοσελίδες για τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο στα Βαλκάνια [στα αγγλικά], με πολλές λεπτομέρειες και χωρίς ιδιαίτερες μονομέρειες. Πολύ καλή και πλήρης δουλειά. Εξ αυτών, με αφορμή τις ανοησίες των σημαιολογούντων, περί «Αλβανών εχθρών», αξίζει να σημειώσουμε την περιγραφή της αντίστασης των Αλβανών εναντίον των φασιστών , αποσπάσματα από την οποία μεταφράζω πρόχειρα παρακάτω:

[Η αντίσταση άρχισε να μαζικοποιείται] «...πια το καλοκαίρι του 1940, όπου, ως αποτέλεσμα των ετοιμασιών για τον πόλεμο με την Ελλάδα, οι υποχρεώσεις του Αλβανικού πληθυσμού αυξήθηκαν, τόσο οι επιστρατεύσεις όσο και οι δημεύσεις σιτηρών και ζώων. Οι νέοι άντρες διέφευγαν της επιστράτευσης ανεβαίνοντας στα βουνά, οι υπό κινητοποίηση φαντάροι λιποτακτούσαν από το στρατό και ενίσχυαν τις αντάρτικες ομάδες. Στα τέλη Αυγούστου ο αριθμός των ανταρτικών ομάδων είχε αυξηθεί κατά τέτοιο βαθμό που οι Ιταλοί ήδη συνήθιζαν να μιλούν για την «διευρυνόμενη εξέγερση των ορεσιβίων Αλβανών...»

και:

« ...Η αντίσταση στην Αλβανία ενεργοποιήθηκε μετά τις ήττες των Ιταλικών δυνάμεων στον πόλεμο με την Ελλάδα, που είχε ξεκινήσει στις 28 Οκτωβρίου του 1940. Αρχικά το σλόγκαν για το κτίσιμο μιας «Μεγάλης Αλβανίας», στην οποία οι Ιταλοί υποσχέθηκαν να συμπεριλάβουν ένα μεγάλο μέρος της Ελληνικής Ηπείρου (Τσαμουριά), επέτρεψε στην κυβέρνηση δοσίλογων να κινητοποιήσει περίπου χίλιους εθελοντές στον στρατό (πέρα από τα τακτικά στρατεύματα). Η κατάρρευση του Ιταλικού μετώπου στην Ελλάδα, προκάλεσε κρίση στα τακτικά στρατεύματα, που αρνήθηκαν να λάβουν μέρος σε περαιτέρω μάχες, καθώς και στις μονάδες εθελοντών οι οποίες διαλύθηκαν. Κάποιοι από τους στρατιώτες διέφυγαν στα βουνά. Τελικά ο αριθμός των ένοπλων ομάδων και ανταρτικών αποσπασμάτων, τα οποία ενισχύθηκαν από τους λιποτάκτες του στρατού, αριθμούσε στις δεκάδες με πάνω από 3000 άνδρες συνολικά. Τον Νοέμβριο στρατιώτες που είχαν στασιάσει, αρνούμενοι την συμμετοχή τους σε Ιταλικές μονάδες, συγκρούστηκαν στην πόλη Λέζα κοντά στο λιμάνι του Σένγκγιν στα παράλια της Αδριατικής, σε μάχες με το Ιταλικό σώμα σωφρονισμού τους, σκοτώνοντας 19 και τραυματίζοντας θανάσιμα 30 Ιταλούς, υποχωρώντας στην συνέχεια προς το βουνό. Τον ίδιο μήνα ένα απόσπασμα ανταρτών έστησε ενέδρα σε εχθρικό κομβόι μεταφορών στον δρόμο προς το Αργυρόκαστρο, με πολλούς Ιταλούς νεκρούς. Στις 17 Μαΐου του 1941 στα Τίρανα ένας νεαρός ονόματι Βασίλ Λάτσι αποπειράθηκε να δολοφονήσει τον [βασιλιά της Ιταλίας] Βίκτορα Εμμανουήλ ΙΙΙ πυροβολώντας τον...»

2. Μια έρευνα του Ιού της «Ελευθεροτυπίας» σχετικά με το ξαναγράψιμο της ιστορίας της κατοχής και των ταγμάτων ασφαλείας .

3. Καλή παρέλαση!

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζωνιανά

Διαβάζω και ακούω τα όσα γράφονται και λέγονται το αιματηρό περιστατικό στα Ζωνιανά με την ελαφρά δυσανασχέτηση που ως Κρητικός της διασποράς νιώθω, βλέποντας ότι ο κοινός τόπος και το αναμενόμενο παρά τοις Κρησί, γίνεται πηχυαίος τίτλος και "ανακαλύπτεται" από τα Αθηναϊκά ΜΜΕ ως κεραυνός εν αιθρία, ως κάτι το αναπάντεχο. Η δυσανασχέτηση προέρχεται από το γεγονός ότι τέτοιου είδους θέματα φτάνουν μέχρι την Αθήνα όταν υπάρχουν νεκροί - και τότε φτάνουν ως έτοιμο θέαμα και με μεγάλη απόσταση από την τοπική οπτική. Από την άλλη δεν νιώθω αρκετά κοντά στα τεκταινόμενα στο νησί πλέον, ώστε να έχω κάποια σημαντική άποψη να συνεισφέρω. Αυτοί που βιώνουν την κατάσταση, είναι καλύτερα σε θέση και να την εκτιμήσουν. Εδώ θέλω να παρατηρήσω κάποια πράγματα και να παραπέμψω σε πλησιέστερους παρατηρητές.

- Όσοι βλέπουν στις μαφίες του Μυλοποτάμου κάποιου είδους "αντεξουσιαστές" και "εχθρούς του κράτους", είναι μακριά νυχτωμένοι. Η κατάσταση αυτή προέκυψε ως αποτέλεσμα π…

Το όπλο της λανθασμένης πρόβλεψης

Επ' αφορμή της νικηφόρου μάχης του πακέτου λιτότητας και της σίγουρης επιστημοσύνης με την οποία ο Υπουργός Οικονομικών μετέφερε την αισιοδοξία του, ας εξετάσουμε τις βάσεις της και την προϊστορία των επισήμων εκτιμήσεων για την πορεία της Οικονομίας της χώρας μας στα χρόνια της κρίσης:
Sins of Commission Από το Real World Economics Review, o Jesse Frederik, στο άρθρο του "Folly from Olly. The disasterous quality of the economic predictions of the European Commission" κάνει την παρακάτω παρατήρηση σε ότι αφορά τις προβλέψεις της Κομισιόν για τις επιδόσεις της Ελληνικής οικονομίας, κατά την διάρκεια του Μεγάλου Ελληνικού Κραχ, την οποία μετάφρασα στα Ελληνικά (χωρίς την άδεια του συγγραφέα, ελπίζω στην κατανόησή του λόγω της πιεστικής επικαιρότητας): Στον πίνακα παρουσιάζονται οι πέντε ενημερώσεις της εκτίμησης της Κομισιόν, κατά την διάρκεια του έτους με την πρώτη να δημοσιεύεται την άνοιξη της προηγούμενης από την εκτιμώμενη χρονιά. Σημειώνω πως η τελευταία επικαιροπ…

Πείνα, λιποθυμίες και η χρησιμότητα του λαϊκισμού: μια συζήτηση με τον Πάσχο Μανδραβέλη

Με αφορμή μια συζήτηση με τον Πάσχο Μανδραβέλη στο twitter

[Δημοσιεύθηκε στην διαδικτυακή Αυγή 2/12/2013]Η είδηση-μαϊμού (όπως ήταν σχεδόν εξαρχής φανερό νομίζω) περί θανάτου από πείνα 16χρονου στην Πλατεία Αμερικής, προκάλεσε μια συζήτηση στο twitter με τον Πάσχο Μανδραβέλη που άδραξε την αφορμή να καταγγείλει την ψευδή καταστροφολογία της αριστεράς.

@Mandravelis Η πείνα των μαθητών δεν είναι hoax http://t.co/WbAe7biTwp
— talws (@talws) November 25, 2013 Του υπέδειξα πως η πείνα στην Ελλάδα δεν είναι μύθος, παραπέμποντάς τον  στο σχετικό άρθρο της Ημερησίας (προκειμένου να μην υπάρχει θέμα επαρκούς καθεστωτικότητας των πηγών). Ο ΠΜ σε ποστ στου στο twitLonger απάντησε πως δεν υπάρχει πείνα στην Ελλάδα, μόνο φτώχεια και ότι όλα αυτά περί λιποθυμιών από την πείνα στα σχολεία είναι "hoaxes" - αστικοί μύθοι: "Η φτώχεια δεν είναι hoax. Είναι πραγματικότητα. Οι λιποθυμίες από την πείνα, είναι hoax. Ποτέ δεν στοιχειοθετήθηκαν, πάντα ήταν καταγγελίες του στιλ «άκουσα...», «μου …