Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αμηχανία για τα μηχανέματα στην Μηχανιώνα

Τι να πρωτοπώ για τα (ξανά-μανά) έκτροπα στην Μηχανιώνα σχετικά με την σημαία, τους σημαιοφόρους, τους παραστάτες, τους Έλληνες και τους Αλβανούς. Είμαι σίγουρος ότι οι Γερμανοί σκινάδες που είχαν βαλεί πρόσφατα ως στόχο Ελληνικό σχολείο στην Γερμανία, μόνο καλά λόγια θα είχαν να πουν για την ομάδα εκείνη των Νεομηχανιωνιωτών που αρνείται να επιτρέψει σε έναν Αλβανό να παρελάσει κρατώντας την Ελληνική σημαία, υποπτεύομαι δε πως αν ήταν Ιταλός ή Γερμανός, με μπαμπά Ευρωυπάλληλο, καμία τέτοια φασαρία δεν θα ξεσήκωναν οι εθναμύντορες που έβαλαν και τα παιδιά τους να κάνουν κατάληψη μην τους λερώσει το κοντάρι της σημαίας ο Αλβανός, ο οποίος, επιδεικνύοντας και πάλι την ανωτερότητα του, συμφώνησε να μην σηκώσει την σημαία για να μην συνεχιστεί το θέμα. Παρήγορη και ευοίωνη η στάση του συλλόγου καθηγητών του σχολείου ο οποίος επέμεινε στο προφανές.
Ας μην πολυ-ασχοληθώ, εξάλλου, με την όλη ιδέα της μαθητικής παρέλασης και του μιλιταρισμού που αναδύει αυτή η (μεταξικής εμπνεύσεως) σχολική «παράδοση», που το μόνο καλό που θυμάμαι (την εποχή εκείνη, λίγο μετά τους δεινόσαυρους και λίγο πριν το ΠΑΣΟΚ) να προσφέρει στη μαθητιώσα νεολαία ήταν η ευκαιρία για καμάκι.
Θα ήθελα κυρίως να παρατηρήσω ότι ο λόγος που γίνεται όλο αυτό το τσίρκο με τον Οδυσσέα και τους Γονείς και Κηδεμόνες της Μηχανιώνας δεν θα πρέπει να είναι άσχετος με την μετάδοση κάθε φασαρίας, χαβαλέ και επεισοδίου ανά την επικράτεια από ιδιωτικής τηλεοράσεως. Τα επεισόδια έχουν πλέον αυταξία αδιαφόρως προς τα αίτιά τους, κάτι που δίνει στον κάθε πικραμένο την ευκαιρία να βγει στο γυαλί και μοιραστεί με την Ελλάδα την οργή και την αγανάκτησή του για την κατάντια της χώρας μας, εξασφαλίζοντας την περιοδική του διασημότητα για το απαραίτητο δεκαπεντάλεπτο. Αρκεί να προτίθεται να ξεγιβεντιστεί (που λέμε κάτω στην νήσο Κρήτη) στα παράθυρα των καναλιών.
Αντίθετα οι κάτοικοι των Βαγίων Βοιωτίας, με την ωριμότητα, την ψυχραιμία και την σοβαρότητα με την οποία αντιμετώπισαν το ανάλογο θέμα στο γυμνάσιο της περιοχής τους και δεχόμενοι, σύμφωνα με το άρθρο της Ελευθεροτυπίας, να παρελάσει ως σημαιοφόρος η Αλβανικής καταγωγής αριστεύσασα εκεί μαθήτρια με ελάχιστες αντιρρήσεις, δεν θα έχουν την ευκαιρία να συνδεθούν ζωντανά με τα στούντιο του Star και του Alter και να γίνουν πανελλαδικώς νούμερα (για τα νούμερα της AGB), καθότι η σοβαρότητα και το μέτρο δεν αποτελούν ελκυστικά θέματα για την Ελληνική Ιδιωτική Τηλεόραση, η οποία προτιμά ως αξία το ξεκατίνιασμα.
Φανταστείτε μάλιστα να απαιτούσαν οι ξένοι εδώ την ίδια μεταχείριση που έχουν οι Έλληνες στην Γερμανία, ή να έβγαινε κάποιος εθνικός μειοδότης και να ισχυριζόταν ότι είναι ακατανόητη πολιτικά και απαράδεκτη επιστημονικά η άρνηση διδασκαλίας των μαθημάτων μητρικής γλώσσας για τα ξένα παιδιά!
Καλά, οι διαμαρτυρόμενοι στην Μηχανιώνα δεν έχουν ούτε έναν ξενιτεμένο συγγενή;
[23 Οκτ. Προσθήκη: ο Στάθης στην Ελευθεροτυπία είχε ένα σκληρό πλην συγκλονιστικό κείμενο για το θέμα. Ο Πάγκαλος μια καλή ιδέα. Η πρόεδρος του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων και άλλη χολή.]
[27 Οκτ. Προσθήκη: ...Και το των Ελλήνων όνομα πεποίηκε μηκέτι του γένους, αλλά της διανοίας δοκείν τεκμήριον είναι, και μάλλον Έλληνας καλείσθαι τους της παιδεύσεως της ημετέρας ή τους της κοινής φύσεως μετασχόντες. Ισοκράτους Πανηγυρικός Β΄]

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζωνιανά

Διαβάζω και ακούω τα όσα γράφονται και λέγονται το αιματηρό περιστατικό στα Ζωνιανά με την ελαφρά δυσανασχέτηση που ως Κρητικός της διασποράς νιώθω, βλέποντας ότι ο κοινός τόπος και το αναμενόμενο παρά τοις Κρησί, γίνεται πηχυαίος τίτλος και "ανακαλύπτεται" από τα Αθηναϊκά ΜΜΕ ως κεραυνός εν αιθρία, ως κάτι το αναπάντεχο. Η δυσανασχέτηση προέρχεται από το γεγονός ότι τέτοιου είδους θέματα φτάνουν μέχρι την Αθήνα όταν υπάρχουν νεκροί - και τότε φτάνουν ως έτοιμο θέαμα και με μεγάλη απόσταση από την τοπική οπτική. Από την άλλη δεν νιώθω αρκετά κοντά στα τεκταινόμενα στο νησί πλέον, ώστε να έχω κάποια σημαντική άποψη να συνεισφέρω. Αυτοί που βιώνουν την κατάσταση, είναι καλύτερα σε θέση και να την εκτιμήσουν. Εδώ θέλω να παρατηρήσω κάποια πράγματα και να παραπέμψω σε πλησιέστερους παρατηρητές.

- Όσοι βλέπουν στις μαφίες του Μυλοποτάμου κάποιου είδους "αντεξουσιαστές" και "εχθρούς του κράτους", είναι μακριά νυχτωμένοι. Η κατάσταση αυτή προέκυψε ως αποτέλεσμα π…

Το όπλο της λανθασμένης πρόβλεψης

Επ' αφορμή της νικηφόρου μάχης του πακέτου λιτότητας και της σίγουρης επιστημοσύνης με την οποία ο Υπουργός Οικονομικών μετέφερε την αισιοδοξία του, ας εξετάσουμε τις βάσεις της και την προϊστορία των επισήμων εκτιμήσεων για την πορεία της Οικονομίας της χώρας μας στα χρόνια της κρίσης:
Sins of Commission Από το Real World Economics Review, o Jesse Frederik, στο άρθρο του "Folly from Olly. The disasterous quality of the economic predictions of the European Commission" κάνει την παρακάτω παρατήρηση σε ότι αφορά τις προβλέψεις της Κομισιόν για τις επιδόσεις της Ελληνικής οικονομίας, κατά την διάρκεια του Μεγάλου Ελληνικού Κραχ, την οποία μετάφρασα στα Ελληνικά (χωρίς την άδεια του συγγραφέα, ελπίζω στην κατανόησή του λόγω της πιεστικής επικαιρότητας): Στον πίνακα παρουσιάζονται οι πέντε ενημερώσεις της εκτίμησης της Κομισιόν, κατά την διάρκεια του έτους με την πρώτη να δημοσιεύεται την άνοιξη της προηγούμενης από την εκτιμώμενη χρονιά. Σημειώνω πως η τελευταία επικαιροπ…

Πείνα, λιποθυμίες και η χρησιμότητα του λαϊκισμού: μια συζήτηση με τον Πάσχο Μανδραβέλη

Με αφορμή μια συζήτηση με τον Πάσχο Μανδραβέλη στο twitter

[Δημοσιεύθηκε στην διαδικτυακή Αυγή 2/12/2013]Η είδηση-μαϊμού (όπως ήταν σχεδόν εξαρχής φανερό νομίζω) περί θανάτου από πείνα 16χρονου στην Πλατεία Αμερικής, προκάλεσε μια συζήτηση στο twitter με τον Πάσχο Μανδραβέλη που άδραξε την αφορμή να καταγγείλει την ψευδή καταστροφολογία της αριστεράς.

@Mandravelis Η πείνα των μαθητών δεν είναι hoax http://t.co/WbAe7biTwp
— talws (@talws) November 25, 2013 Του υπέδειξα πως η πείνα στην Ελλάδα δεν είναι μύθος, παραπέμποντάς τον  στο σχετικό άρθρο της Ημερησίας (προκειμένου να μην υπάρχει θέμα επαρκούς καθεστωτικότητας των πηγών). Ο ΠΜ σε ποστ στου στο twitLonger απάντησε πως δεν υπάρχει πείνα στην Ελλάδα, μόνο φτώχεια και ότι όλα αυτά περί λιποθυμιών από την πείνα στα σχολεία είναι "hoaxes" - αστικοί μύθοι: "Η φτώχεια δεν είναι hoax. Είναι πραγματικότητα. Οι λιποθυμίες από την πείνα, είναι hoax. Ποτέ δεν στοιχειοθετήθηκαν, πάντα ήταν καταγγελίες του στιλ «άκουσα...», «μου …