griots

Μιλήσαμε με πολύ κόσμο για το θέμα που ανέβασε ο Ματθαίος, σχετικά με την ανάπτυξη ενός δικτύου "δημοσιογραφίας πολιτών", "εναλλακτικής πληροφόρησης" ή τέλος πάντων όπως θέτε πέστε το, και οι συζητήσεις (που είναι ανοιχτές και θα γουστάραμε τρελά όλοι αν γίνονται και παραλλήλως αλλού σημειώνω γιατί δεν είναι ζήτημα δημουργίας "σάιτ" αλλά κοινών κωδίκων και δυνατοτήτων επεξεργασίας και μετά της χρήσης τους από συλλογικότητες ή άτομα) έχουν καταλήξει με μεγάλη ομοφωνία για τώρα, σαν πρώτη κίνηση προς την γενική κατεύθυνση, στο απλούστερο και ήδη υπάρχον: την αποδόχή της χρήσης μιας ενιαίας ετικέτας (tag), του "griots", μια λαμπρή ιδέα την οποία εισήγαγε ο Αστέρης στο twitter. Η σκοπιμότητα είναι νομίζω προφανής: πρόκειται για την διευκόλυνση της δημιουργίας ροής πληροφοριών που αφορούν την εν εξελίξει νεολαιίστικη εξέγερση (αλλά και κάθε συζήτηση που την αφορά), το τι θα κάνει ο καθένας και η καθεμία με την ροή αυτή είναι δικό τους θέμα. Προφανώς όποιος/α δεν θέλει δεν το κάνει και παύει κάθε συζήτηση. Όποιος/α όμως θέλει να συμμετάσχει στο μεγάλο ρεύμα διαδικτυακής πληροφόρησης και συζήτησης, δηλαδή σε μια ροή η οποία αν επεξεργαστεί μπορεί να γίνει σοβαρό σε όγκο κανάλι πληροφόρησης (ή πολλά τέτοια κανάλια), μπορεί αν θέλει να αρχίσει να προσθέτει tag στις αναρτήσεις, στις φωτογραφίες που αναρτώνται, στα βίντεο κτλ από εδώ και πέρα ή (ακόμα καλύτερα και αναδρομικά). Αυτό θα δώσει την δυνατότητα να δημιουργηθούν εργαλεία τα οποία θα αντλούν μόνο σχετική με το θέμα πληροφόρηση. Η πρόσκληση είναι ανοιχτή (αφορά κάθε χρήστη, κάθε μη εμπορικό ή και εμπορικό μέσο με διαδικτυακή παρουσία) και τα αποτελέσματά της δημόσια. Επίσης δεν δηλώνουν θέση ή άποψη, απλά ταξινομούν.

Χθες συνεννοήθηκα με τον τρισμέγιστο ιεράρχη του Buzz, τον Γιώργο και σε κλάσματα δευτερολέπτου έστησε μηχανισμό συνάθροισης όσων ποστ μπαζάρονται με το tag griots - εδώ και το RSS feed του Griots (αλλά Γιώργο αν διαβάζεις έχει πάψει να ανανεώνεται από χθες την νύχτα). Το RSS με ελεύθερα διαθέσιμα στο δίκτυο εργαλεία γίνεται γουιτζετάκι, και αναρτάται όπου θέλετε (βλ. δεξιά).

Προφανώς να διευρύνω την πρόσκληση αμέσως: κάθε διαχειριστής συναθροιστή, αν θέλει και έχει τον χρόνο ας προσπαθήσει να δημιουργήσει δυνατότητες επισήμανσης ή/και συνάθροισης του συγκεκριμένου tag.

Ο γενικός μηχανισμός είναι λοιπόν τετριμμένα απλός. Όποιος θέλει να προτείνει υποθεματολογία, άλλα θέματα κτλ έχει την δυνατότητα να προσπαθήσει να τα καθιερώσει. Ελπίζουμε να μείνει το χούι: αφήστε 100 ετικέτες να επισημαίνουν! Σε κάθε έκτακτη ή επικαιρική ή και μόνιμη εστία ειδήσεων και σχολιασμού ξέρουμε πως μπορούμε να κάνουμε τα σκόρπια λόγια ποτάμι. Και τέτοιου είδους ποτάμια, όπως βλέπουμε, ενίοτε γκρεμίζουν τα φράγματα των ΜΜΕ.

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Καλή ιδέα. Πρόσθεσα την ετικέττα σε δύο κείμενα που έχω γράψει. Προσπαθώ να μαζέψω το κεφάλι μου και να γράψω ένα κείμενο (κάτω των 5 χιλιάδων λέξεων ει δυνατόν) στα αγγλικά εδώ και μέρες, για την πολιτική σούμα. Έχω την άδεια σου να χρησιμοποιήσω μερικές φράσεις από τα 'Δεκεμβριανά';
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
αλλά Γιώργο αν διαβάζεις έχει πάψει να ανανεώνεται από χθες την νύχτα

Δεν έχει πάψει να ανανεώνεται, απλώς περιλαμβάνει μόνο τις καταχωρίσεις που μπαίνουν στα 'δημοφιλή'. Το πλήρες feed (όλες οι καταχωρίσεις που έχουν tag griots ανεξάρτητα από αριθμό ψήφων) είναι εδώ. Θα προσθέσω άλλο ένα κουμπάκι στο μπαζ.
Ο χρήστης talos είπε…
ΛτΣ: Την άδεια και την ευχή μου, αν είναι στα αγγλικά ίσως αυτό βοηθήσει περισσότερο.

Yorgos: Α! Το προσθέτω...
Ο χρήστης Nicholas είπε…
Ενα Wiki-News θα ήταν ίσως απάντηση σε αυτό το κανάλι πληροφόρησης
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
- άλλη μιά διαχείριση της κοινής γνώμης με τη περίφημη δημοσιογραφία των πολιτών, όπου ήδη πρωτοστατούν με άρθρα τους επαγγελματίες του χώρου
- Παρ' όλα αυτά τα λουλούδια αυτές τις μέρες ανθίζουν απρόσμενα, απρόβλεπτα
- τα λουλούδια οι μαθητές 15χρονα μιλάνε αυτές τις μέρες, χιλιάδες παιδιά συμμετέχουν απρόσμενα εκεί που δεν το περίμενε κανείς, που σημαίνει οτι εκεί που όλα μοίαζαν προβλέψιμα και υπό τον έλεγχο του συστήματος μας, αυτά τα λουλούδια ξέσπασαν και ανθίζουν εκτός ελέγχου. Δεν πείθονται από κανέναν.
- Η χαρά της ζωής όπως και οι θλίψη με όλη τη σημασία τους: απρόσμενες και απρόβλεπτες και ανεξέλεγκτες
- δεν έχουν να προτείνουν αιτήματα ή προτείνουν τα τετριμμένα γιατί οι γλώσσες που τους μαθαίνουμε είναι ανεπαρκείς μπρός στη χαρά, η χαρά δεν προτείνει, είναι ότι είναι μόνον στο παρόν, είναι ακατέργαστη πρώτη ύλη, όπως είναι το νερό πρώτη ύλη
- αντιδρούν στην ασφυξία της ζωής τους, [και ουρλιάζουν μέσα μας για την ανέπαρκεια της δικης μας ζωής]
- αντιδρούν στο οτι δεν τους αφήσε κανείς χώρο να αναπνέουν, είτε γιατι κανείς δεν ήθελε να τους αφήσει χώρο, είτε γιατί ηθελε να τους καθοδηγεί στα συμφέροντά του, είτε γιατί δεν ήξερε πως να αφήνεις ανοιχτό χώρο στούς νέους, είτε γιατί δεν είχε γλώσσα να τους ακούει, είτε γιατί επέμενε και επιμένει να τους προκαθορίζει τον "ελεύθερο" το χώρο τους, είτε γιατί με μια εκπληκτικά συντηριτική ανωριμότητα φοβόταν και φοβάται να αφήσει να ξεδιπλώνεται ανεξέλεγκτη η χαρά των νέων, είτε γιατί το μόνο που έβλεπε μπροστά στη φρεσκάδα ήταν χρήμα και οπαδοί
- και τώρα για άλλη μια φορά παρ΄όλα τα μηνύματα, οργανώνεται άλλη μια οργάνωση μεταμοντέρνας εκμετάλευσης του απρόσμενου, διαμορφωσης των λουλουδιών με επαγγελματίες
- η απρόσμενη αντίδραση των μαθητών είναι χαρά της ζωής τους και της ζωής μας, οι ερμηνείες είναι δικές τους, είναι η ακατέργαστη πρώτη ύλη της ζωής τους που μας τη χαρίζουν, χρειάζεται να αποτραβηχτούμε να μένει αδιαμόρφωτος και ανεξέλεγκτος ο χώρος τους. Να αποτραβηχτούμε απο τις πηγές της πρώτης ύλης, να καθαρίσουμε το χώρο να ξεσπά και να κατευθύνεται όπως γουστάρει.
- Το ίδιο καπιταλιστικό σενάριο για χρήμα και για ιδεολογίες παίζεται μπρος σε οποιαδήποτε ακατέργαση πρώτη ύλη : ανοίγουν οι ορέξεις για εκμετάλευση. Έτσι και εδώ στη χαρά των μαθητών, μια ανεκτίμητη πρώτη ύλη της ιστορίας της κοινωνίας μας, πάλι οι ίδιες ορέξεις ξαμολιούντε με τα ίδια σενάρια, με τις ίδιες εφημερίδες, τα ίδια κόμματα, τις ιδιες θεωρίες, την ίδια εξουσία και τις ιδιες πρακτικές που προκάλεσαν την απρόσμενη και απρόβλεπτη αντίδραση των μαθητών
Ο χρήστης talos είπε…
dimosd: δεν νομίζω πως έχεις καταλάβει για τι μιλάει το ποστ.

Nicholas Manie: To wikinews είναι ένα επόμενο βήμα.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
@talos
αν ρίξεις μια ματιά τι μαζεύεται σιγά σιγά κάτω απ το tag θα καταλάβεις και τι κατάλαβα
Ο χρήστης talos είπε…
Κάτω από το tag πού; Στο buzz; Αυτό είναι άλλο ζήτημα. Το θέμα είναι να δημιουργηθεί μια ροή και ένα κοινό πρότυπο. Αν δεν σου αρέσουν οι επιλογές του buzz, να σου αρέσουν οι δικές σου π.χ. μια και λογικά θα μπορείς να φτιάξεις ότι μηχανισμό θέλεις γύρω από αυτό. Με άλλα λόγια δεν φτιάχνουμε περιεχόμενο ούτε το ιεραρχούμε με την ετικέτα, δημιουργούμε τις συνθήκες ώστε να μπορεί να συλλεχθεί κάθε τι το σχετικό. Και δημοσιογραφία δεν είναι σχολιογραφία. Στο twitter π.χ. δεν είχες άρθρα άποψης, αλλά μια ιδέα του τι γίνεται.

Με άλλα λόγια "μαζεύεται" κάτω από το tag κάθε τι πού γράφεται και επισημαίνεται με το tag. Μην μπερδεύεις το σφυρί με την αισθητική του κτηρίου που βιηθά να κτιστεί. Αυτό είναι κάτι που θα μπορεί να το χρησιμοποιήσει και ο καταληψίας μαθητής και ο χρυσαυγίτης, και η Καθημερινή και το Indymedia και ο κυρ Μήτσος και ο τεχνολογικός γκουρού, προηγείται των προθέσεων χρήσης. Εμείς (όλοι μαζί) σφυριά φτιάχνουμε και ο καθένας μπορεί να κτίσει την παράγκα που του ταιριάζει.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
αυτά για το σφυρί και τη πολυκατοικία τα ξέρουμε είναι παληά. το πρόβλημα φίλε είναι αλλού. Οτι το σφυρί είναι ήδη εργαλείο των εργολάβων. Ας το αφήσουμε αυτό το γνωστό περι του άδολου σφυριού, τα σφυριά και η αισθητική και οι γλώσσες παράγονται για να εξυπηρετούν. Ας δούμε λοιπόν από τα πράγματα τι εξυπηρετεί καθένα σφυρί και κάθε αισθητική. Και μη μου πεις πως οι τράπεζες φτιάχνονται για να τις σπάνε και οι εφημερίδες για να σκουπίζουμε τα τζαμια γιατί θα βρεθούμε στη παράνοια. ;)
Ο χρήστης talos είπε…
Καταρχάς διαφωνώ με την συλλογιστική περί υπερκαθορισμού των πάντων από την πρόθεση της τελικής τους χρήσης. Τα Καλάσνικοφ έχουν φτιαχτεί για να εξοπλίζουν στρατούς, άρα με την λογική αυτή δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν από αντάρτες, οπότε δια της ατόπου ό.έ.δ. και μην κυνηγάμε φαντάσματα. Διότι ούτε να συζητήσουμε μπορούμε καθότι η γλώσσα είναι ταξικά επικαθορισμένη στην ιστορικότητά της, αλλά τα καταφέρνουμε παρόλα αυτά κάπως, ε; Λίγος εμπειρισμός ποτέ δεν έβλαψε.

Η ουσία είναι μία: προτείνεται σε κάθε ενδιαφερόμενο η χρήση μιας συγκεκριμένης επισήμανσης όταν αναρτούν περιεχόμενο σχετικά με ένα θέμα (χθες θα μπορούσε να είναι οι πυρκαγιές, αύριο οι εκλογές, μεθαύριο ο καταστροφικός σεισμός Χ κοκ). Αυτό είναι α.εθελοντικό β.διαθέσιμο σε οποιονδήποτε και γ.αδιαμεσολάβητο. Ερώτηση: που είναι τα μοχθηρά σχέδια της καθεστηκυίας τάξης σε όλο αυτό; Όχι αφηρημένα,συγκεκριμένα. Διότι αλλιώς πρόκειται για μια μεταφυσική τεχνοφοβία.

Τέλος, αν πίστευα στον αυθορμητισμό των μαζών ως κάποιου είδους αγαθοεργού πανάκειας, δεν θα ήμουν αριστερός, αλλά κάποιο είδος αναρχικού. Δεν είμαι αναρχικός και συγγνώμη αν κάποιος θίγεται από αυτήν μου την μη-ταυτότητα αλλά τι να κάνω; Διότι αυθόρμητες ήταν και οι αιματηρές διαδηλώσεις στην Ταϊλάνδη που ζητούσαν την κατάργηση της γενικής ψηφοφορίας (για να έχουν μεγαλύτερο λόγο οι μαγαζάτορες και όχι οι χωρικοί), αλλά αυτό από μόνο του δεν τις κάνει κάτι που θα υποστήριζα.

Επίσης δεν κατάλαβα πού ακριβώς πρωτοστατούν οι "επαγγελματίες του χώρου" και ποιους ακριβώς εννοείς με τον όρο.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
επαγγελματίες του χώρου είναι οι επαγγελματίες του χώρου των μμε και των κομμάτων. Εϊναι απλο μου φαίνεται δεν είναι μεταφυσική της εκκλησίας.
Αντί για τους γνωστούς ιδεαλισμούς περι ι΄σων ευκαιριών και ίσων δυνατοτήτων κλπ ας δει κανείς τι είναι αυτό που μαζέυεται ήδη κάτω απ το ταγκ. Εγώ βλέπω για άλλη μια φορά τα χιλιάδες 15χρονα παιδιά που αυθορμητα εξεγέρθηκαν να μην παίζουν μέσα στο μηχανάκι. Και επειδη κάθε εργαλείο και μηχανή ξαναθυμίζω φτιάχνεται για να εξυπηρετει συγκεκριμένους σκοπούς, η συγκεκριμένη μηχανή αλλους εξυπηρετεί και όχι αυτές και αυτούς που παρήγαγαν την εξέγερση.
Υπάρχει σχετικό υλικό σε αφθονία στο δίτκυο για τις νέες τεχνες το ομοτιμο λογισμικό και τις νέες επιστήμες. θέλει πολυ δουλειά μόνο. γεια και χάρηκα :)
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Συγχαρητήρια για το περιεκτικό αυτό ποστ (που μου έστειλε το σύνδεσμο φιλικό πρόσωπο - δεν το ήξερα αρχικά)....
...πράμα που με κάνει να συνειδητοποιώ την ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ ΑΝΑΓΚΗ τώρα πια, για ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΔΡΑΣΗ και για (αν είναι δυνατόν) ημι-αυτόματο ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ. Βάζω αμέσως το tag "griots" και στα δικά μου ποστ, κλπ.
Ο χρήστης DPurpler είπε…
Δεν κατάλαβα χριστό για το πως δουλεύει αυτό το πράμα.

Οδηγίες για ανθρώπους έχει γράψει κανείς;

Ντάξει ας πούμε στα δικά μου ποστ βάζω ένα tag και τα μαζεύει αυτόματα το μηχανάκι, αλλά αν βρώ κάπου κάτι πχ άρθρο τι διάολο κάνω; Ένα ανάλαφρο χέλπ για κάτι μελισούλες (harmless bee) είναι εξίσου ακατανόητο (ή εγώ δεν πιάνω το χιούμορ του).

Κάθε βοήθεια ευπρόσδεκτη
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
http://causepr.blogspot.com/2008/04/whos-talking-about-your-organization.html

δες και αυτό

hint - psakse se groups/ sites public reltions na pareis mia geysi apo ta ergaeleia poy xrhsimopoioyn autoi pou diamorfwnoyn syneidhseis.

Kales giortes file!
Ο χρήστης DPurpler είπε…
καλές γιορτές και σε σένα,
Την χρησιμότητα την είχα καταλάβει ήδη, το τι πρέπει να κάνω δεν ξέρω.

Και το τελικό εξαγόμενο ποιό θα είναι τελικά; Μια βιβλιοθήκη με ότι γράφηκε για τα γεγονότα; Ποιός θα το διαβάσει μετά από έναν χρόνο αυτό;

???
Ο χρήστης samurai είπε…
TO ΜΟΝΟ που χρειαζεται ειναι να βαζω στ αποστ που κανω το tag grios? εξηγηστε μου αν μπορειτε
Ο χρήστης talos είπε…
Dpurpler: "το τελικό εξαγόμενο ποιό θα είναι τελικά; Μια βιβλιοθήκη με ότι γράφηκε για τα γεγονότα; "

τρία τελικά εξαγόμενα: δυνατότητα δημιουργίας ροών πληροφοριών σχετικών με το θέμα για κάθε χρήση, επισήμανση όλων των σχετικών με τα γεγονότα ποστ για μελλοντική αναφορά σε όποιον ψάχνει και ένα πρώτο βήμα για μια πρακτική (κοινά Tag) που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε άλλες κρίσεις ή συμβάντα, κάθε είδους.

samurai: στο blogger ναι μόνο αυτό. Το ίδιο ισχύει και για οιαδήπτε άλλη εφαρμογή χρησιμοποιείς που να θέλει tag, ή αν περνάς κάτι σε social bookmark sites όπως το buzz ή το sync.
Ο χρήστης samurai είπε…
φτανει μονο να προσθεσεις το taγ sto κειμενο η θελει κ αλλα πραγματα να κανεις πιο πριν;
Ο χρήστης talos είπε…
Αν μιλάς για το Blogger, έχει ειδική φόρμα για τα tag. Απλά προσθέτεις, ναι, δεν χρειάζεται τίποτα άλλο.
Ο χρήστης samurai είπε…
οκ ευχαιστω παιδια
αν μπορειτε στειλτε μου κ το λινκ να δω που θα δημοσιοπουνται αυτα που ανεβαζουμε
με το συγκεκριμενο tag

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα πολλά πρόσωπα της ψηφιακής λογοκρισίας

Μετεκλογικά

Βαϊμάρη και αντιφασισμός, μια ιστορική σημείωση