Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Das ist das Ende

1.

Το τέλος του διαδικτύου όπως το γνωρίζουμε; Ή πώς ξέρουμε τι έκανε φέτος το καλοκαίρι, μια ομάδα τεχνικών: διέσωσαν την ακεραιότητα του διαδικτύου. Προς το παρόν. Διότι ο Νταν Καμίνσκυ, ο διαδικτυακός Χανς Μπρινκερ (βλ. φωτογραφία) που διαπίστωσε το ολέθριο παράθυρο στο σύστημα DNS, λέει πως τα μπαλώματα δεν αρκούν πως όλο το σύστημα DNS είναι διάτρητο και πως "Δεν υπάρχει σωτηρία για το διαδίκτυο... Υπάρχει η αναβολή του αναπόφευκτου για λίγο καιρό ακόμα". Εντάξει, είχαμε τελειώσει ούτως ή άλλως.


2.

Λίστα: χωράφι στην επαρχία, εντάξει. Ένα παλιό λουγκεράκι και δύο γκλοκ, μερικά κασόνια σφαίρες, οκ. Σπόροι λαχανικών, φρούτων. 100 λίτρα βενζίνη. Μια ανεμογεννήτρια και δύο τρεις ηλιακοί θερμοσίφωνες επί τόπου. Διπλή υπόγεια αποθήκη που μπορεί να χρησιμεύσει σαν καταφύγιο. Πολλά σακιά νιτρικό αμμώνιο για λίπασμα και ότι άλλο ήθελε προκύψει. Όλα ΟΚ. Με βάση τα όσα λέει ο ρωσοαμερικάνος μηχανικός και πετρελαϊκός αναλυτής Ντμίτρι Ορλώφ, όλα αυτά θα φανούν χρήσιμα ενόψει της επερχόμενης κοινωνικοοικονομικής κατάρρευσης σε πέντε στάδια (το Φεβρουάριο του 2008, σημείωνε ότι ήδη βρισκόμαστε σε χρηματοοικονομική κρίση) - τα οποία αναπτύσσει εκτενέστερα εδώ. Ο συγγραφέας έχει μελετήσει στενά την εμπειρία της Σοβιετικής κατάρρευσης και σημείωνε εδώ και καιρό ότι η ΕΣΣΔ ήταν καλύτερα προετοιμασμένη για την κατάρρευση από ότι είναι οι ΗΠΑ.

Θέλω πολύ να πιστέψω ότι ο τύπος είναι από την κείθε πλευρά της σοβαρής ανάλυσης, αλλά δεν έχει ούτε τον τόνο, ούτε την συλλογιστική κλασσικού κολλημένου. Ιδιαίτερα ανησυχητική και συγκλίνουσα είναι η ανάλυση της δεξαμενής ιδεών LEAP/2020, που προβλέπει κατάρρευση του διεθνούς νομισματικού συστήματος μέσα στο 2009 (και δεν τα είχαν πάει άσχημα σε προηγούμενη πρόβλεψη). Όλοι αυτοί είναι περιθωριακοί ε; δεν είναι; - και δεν μιλάνε για την κατάρρευση της ΕΕ, έτσι; Όπως και να έχει προετοιμάζεται κανείς... στην κακή περίπτωση θα λέμε παράξενα ανέκδοτα στο καταφύγιο και στην καλύτερη θα μου μείνουν τα Γκλοκ και το νιτρικό αμμώνιο, αχρείαστα νά'ναι, για επίλυση κτηματικών διαφορών και συναφών διενέξεων :-)...

3. Ακόμα πιο ανησυχητική είναι η καινούρια εκτίμηση περί των προβλέψεων της Λέσχης της Ρώμης στο Limits to Growth, στο οποίο είχα αναφερθεί σε παλιότερο ποστ, ως προς την ψευδή εικόνα για τις προβλέψεις του που συντηρείται από διάφορους που δεν τις έχουν διαβάσει. Μια πρόσφατη μελέτη με τίτλο "A Comparison of the Limits to Growth with Thirty Years of Reality", δείχνει ότι ένα από τα βασικά σενάρια της μελέτης (το business as usual) παρά το χονδρικότατο μοντέλο που χρησιμοποιούσε η ομάδα της ΛτΡ το 1972, συμβαδίζει πολύ καλά με τις πραγματικές τιμές των παραμέτρων που προέβλεπε (βλ. την πλήρη έκθεση εδώ). Όπως συνοψίζει το New Scientist:

"...οι μεταβολές στην βιομηχανική παραγωγή, την παραγωγή τροφίμων και την μόλυνση είναι σε συμφωνία με τις προβλέψεις της Λέσχης της Ρώμης, οι οποίες προβλέπουν μειούμενη διαθεσιμότητα πόρων και κλιμακούμενο κόστος εξόρυξης τα οποία κάποια στιγμή προκαλούν μια επιβράδυνση της βιομηχανίας - κάτι που οδηγεί σε οικονομική κατάρρευση κάποια στιγμή μετά το 2020..."
.

Έχω τις προβλέψεις της ανανεωμένης έκθεσης του 2004. Εκεί στο 2020, λίγο πριν ίσως, το Business as Usual scenario, δείχνει μια γρήγορη κάμψη. Μέχρι το 2100, το μέσο προσδόκιμο ζωής πέφτει στα επίπεδα των αρχών του 19ου αιώνα. Τραβηγμένο ίσως; Ίσως. Αλλά πάλι οι άθλιοι του Πόζναν π.χ. κάνουν ότι μπορούν. Οπότε πίσω στα Γκλοκ.

4. Όλα αυτά για να προλογίσω το Ende των LaibachSind sie bereit? κάτω από τον ήλιο; κάτω από το φεγγάρι...;

Σχόλια

Ο χρήστης MenieK είπε…
πολύ δυσοίωνο το μέλλον, ε?
Ο χρήστης talos είπε…
Ας πούμε πως βλέπω περιορισμένους λόγους να το θεωρώ ευοίωνο :-)
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Πωπωωω χρονιάρες μέρες τρομάζετε τους shoppers της Βαρυμπόμπης! Πολύ καλό σενάριο, αναρωτιέμαι αν θα προλάβω (πριν το Stage 3) να το δω σε ταινία!

Στα σχόλια βρήκα αυτό:

http://cluborlov.blogspot.com/2008/02/five-stages-of-collapse.html?showComment=1204150680000#c3506526438952632845

is this guy 4 real?!

kourabies
Ο χρήστης talos είπε…
Ό,τι μπορώ για να ενισχύσω την ανασφάλεια των shoppers κάνω! Και ο άλλος, πες ό,τι θες, αλλά την έκανε στην Καραϊβική και στην τροπική χαλαρότητα από κάποιο προφανώς αστικό περιβάλλον. Ανεξαρτήτως από το αν συμμερίζεται κανείς τους φόβους που τον οδήγησαν, τιμή και δόξα στον κ. Μπόττα και στα δικά μας!
Ο χρήστης Vlado May είπε…
Περισσότερα για του Laibach και τις επερχόμενες παραστάσεις τους σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, εδώ http://www.laibach.gr/blog/
Οι Laibach έρχονται στην πόλη!
Ο χρήστης talos είπε…
Vlado May, αν το σχόλιό σου αφορούσε κάτι άλλο θα το θεωρούσα σπαμ. Αλλά ως οπαδός των Laibach θεωρώ πως είναι μεγάλη προσφορά! Ευχαριστώ.
Ο χρήστης Vlado May είπε…
Δεν είναι σπάμ, ιός είναι. Κάτι έχω κολλήσει μάλλον και προωθώ τους Laibach.
Ο χρήστης talos είπε…
Θεάρεστο το έργο σου. Ως γνωστόν οι Λάιμπαχ χρησιμοποιούν τιτοϊκές τεχνικές εξ αποστάσεως ελέγχου του νου, με κάποια επιτυχία. Οπότε δεν έχεις και πολλές επιλογές ;-)

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζωνιανά

Διαβάζω και ακούω τα όσα γράφονται και λέγονται το αιματηρό περιστατικό στα Ζωνιανά με την ελαφρά δυσανασχέτηση που ως Κρητικός της διασποράς νιώθω, βλέποντας ότι ο κοινός τόπος και το αναμενόμενο παρά τοις Κρησί, γίνεται πηχυαίος τίτλος και "ανακαλύπτεται" από τα Αθηναϊκά ΜΜΕ ως κεραυνός εν αιθρία, ως κάτι το αναπάντεχο. Η δυσανασχέτηση προέρχεται από το γεγονός ότι τέτοιου είδους θέματα φτάνουν μέχρι την Αθήνα όταν υπάρχουν νεκροί - και τότε φτάνουν ως έτοιμο θέαμα και με μεγάλη απόσταση από την τοπική οπτική. Από την άλλη δεν νιώθω αρκετά κοντά στα τεκταινόμενα στο νησί πλέον, ώστε να έχω κάποια σημαντική άποψη να συνεισφέρω. Αυτοί που βιώνουν την κατάσταση, είναι καλύτερα σε θέση και να την εκτιμήσουν. Εδώ θέλω να παρατηρήσω κάποια πράγματα και να παραπέμψω σε πλησιέστερους παρατηρητές.

- Όσοι βλέπουν στις μαφίες του Μυλοποτάμου κάποιου είδους "αντεξουσιαστές" και "εχθρούς του κράτους", είναι μακριά νυχτωμένοι. Η κατάσταση αυτή προέκυψε ως αποτέλεσμα π…

Το όπλο της λανθασμένης πρόβλεψης

Επ' αφορμή της νικηφόρου μάχης του πακέτου λιτότητας και της σίγουρης επιστημοσύνης με την οποία ο Υπουργός Οικονομικών μετέφερε την αισιοδοξία του, ας εξετάσουμε τις βάσεις της και την προϊστορία των επισήμων εκτιμήσεων για την πορεία της Οικονομίας της χώρας μας στα χρόνια της κρίσης:
Sins of Commission Από το Real World Economics Review, o Jesse Frederik, στο άρθρο του "Folly from Olly. The disasterous quality of the economic predictions of the European Commission" κάνει την παρακάτω παρατήρηση σε ότι αφορά τις προβλέψεις της Κομισιόν για τις επιδόσεις της Ελληνικής οικονομίας, κατά την διάρκεια του Μεγάλου Ελληνικού Κραχ, την οποία μετάφρασα στα Ελληνικά (χωρίς την άδεια του συγγραφέα, ελπίζω στην κατανόησή του λόγω της πιεστικής επικαιρότητας): Στον πίνακα παρουσιάζονται οι πέντε ενημερώσεις της εκτίμησης της Κομισιόν, κατά την διάρκεια του έτους με την πρώτη να δημοσιεύεται την άνοιξη της προηγούμενης από την εκτιμώμενη χρονιά. Σημειώνω πως η τελευταία επικαιροπ…

Πείνα, λιποθυμίες και η χρησιμότητα του λαϊκισμού: μια συζήτηση με τον Πάσχο Μανδραβέλη

Με αφορμή μια συζήτηση με τον Πάσχο Μανδραβέλη στο twitter

[Δημοσιεύθηκε στην διαδικτυακή Αυγή 2/12/2013]Η είδηση-μαϊμού (όπως ήταν σχεδόν εξαρχής φανερό νομίζω) περί θανάτου από πείνα 16χρονου στην Πλατεία Αμερικής, προκάλεσε μια συζήτηση στο twitter με τον Πάσχο Μανδραβέλη που άδραξε την αφορμή να καταγγείλει την ψευδή καταστροφολογία της αριστεράς.

@Mandravelis Η πείνα των μαθητών δεν είναι hoax http://t.co/WbAe7biTwp
— talws (@talws) November 25, 2013 Του υπέδειξα πως η πείνα στην Ελλάδα δεν είναι μύθος, παραπέμποντάς τον  στο σχετικό άρθρο της Ημερησίας (προκειμένου να μην υπάρχει θέμα επαρκούς καθεστωτικότητας των πηγών). Ο ΠΜ σε ποστ στου στο twitLonger απάντησε πως δεν υπάρχει πείνα στην Ελλάδα, μόνο φτώχεια και ότι όλα αυτά περί λιποθυμιών από την πείνα στα σχολεία είναι "hoaxes" - αστικοί μύθοι: "Η φτώχεια δεν είναι hoax. Είναι πραγματικότητα. Οι λιποθυμίες από την πείνα, είναι hoax. Ποτέ δεν στοιχειοθετήθηκαν, πάντα ήταν καταγγελίες του στιλ «άκουσα...», «μου …