Das ist das Ende

1.

Το τέλος του διαδικτύου όπως το γνωρίζουμε; Ή πώς ξέρουμε τι έκανε φέτος το καλοκαίρι, μια ομάδα τεχνικών: διέσωσαν την ακεραιότητα του διαδικτύου. Προς το παρόν. Διότι ο Νταν Καμίνσκυ, ο διαδικτυακός Χανς Μπρινκερ (βλ. φωτογραφία) που διαπίστωσε το ολέθριο παράθυρο στο σύστημα DNS, λέει πως τα μπαλώματα δεν αρκούν πως όλο το σύστημα DNS είναι διάτρητο και πως "Δεν υπάρχει σωτηρία για το διαδίκτυο... Υπάρχει η αναβολή του αναπόφευκτου για λίγο καιρό ακόμα". Εντάξει, είχαμε τελειώσει ούτως ή άλλως.










2.

Λίστα: χωράφι στην επαρχία, εντάξει. Ένα παλιό λουγκεράκι και δύο γκλοκ, μερικά κασόνια σφαίρες, οκ. Σπόροι λαχανικών, φρούτων. 100 λίτρα βενζίνη. Μια ανεμογεννήτρια και δύο τρεις ηλιακοί θερμοσίφωνες επί τόπου. Διπλή υπόγεια αποθήκη που μπορεί να χρησιμεύσει σαν καταφύγιο. Πολλά σακιά νιτρικό αμμώνιο για λίπασμα και ότι άλλο ήθελε προκύψει. Όλα ΟΚ. Με βάση τα όσα λέει ο ρωσοαμερικάνος μηχανικός και πετρελαϊκός αναλυτής Ντμίτρι Ορλώφ, όλα αυτά θα φανούν χρήσιμα ενόψει της επερχόμενης κοινωνικοοικονομικής κατάρρευσης σε πέντε στάδια (το Φεβρουάριο του 2008, σημείωνε ότι ήδη βρισκόμαστε σε χρηματοοικονομική κρίση) - τα οποία αναπτύσσει εκτενέστερα εδώ. Ο συγγραφέας έχει μελετήσει στενά την εμπειρία της Σοβιετικής κατάρρευσης και σημείωνε εδώ και καιρό ότι η ΕΣΣΔ ήταν καλύτερα προετοιμασμένη για την κατάρρευση από ότι είναι οι ΗΠΑ.

Θέλω πολύ να πιστέψω ότι ο τύπος είναι από την κείθε πλευρά της σοβαρής ανάλυσης, αλλά δεν έχει ούτε τον τόνο, ούτε την συλλογιστική κλασσικού κολλημένου. Ιδιαίτερα ανησυχητική και συγκλίνουσα είναι η ανάλυση της δεξαμενής ιδεών LEAP/2020, που προβλέπει κατάρρευση του διεθνούς νομισματικού συστήματος μέσα στο 2009 (και δεν τα είχαν πάει άσχημα σε προηγούμενη πρόβλεψη). Όλοι αυτοί είναι περιθωριακοί ε; δεν είναι; - και δεν μιλάνε για την κατάρρευση της ΕΕ, έτσι; Όπως και να έχει προετοιμάζεται κανείς... στην κακή περίπτωση θα λέμε παράξενα ανέκδοτα στο καταφύγιο και στην καλύτερη θα μου μείνουν τα Γκλοκ και το νιτρικό αμμώνιο, αχρείαστα νά'ναι, για επίλυση κτηματικών διαφορών και συναφών διενέξεων :-)...

3. Ακόμα πιο ανησυχητική είναι η καινούρια εκτίμηση περί των προβλέψεων της Λέσχης της Ρώμης στο Limits to Growth, στο οποίο είχα αναφερθεί σε παλιότερο ποστ, ως προς την ψευδή εικόνα για τις προβλέψεις του που συντηρείται από διάφορους που δεν τις έχουν διαβάσει. Μια πρόσφατη μελέτη με τίτλο "A Comparison of the Limits to Growth with Thirty Years of Reality", δείχνει ότι ένα από τα βασικά σενάρια της μελέτης (το business as usual) παρά το χονδρικότατο μοντέλο που χρησιμοποιούσε η ομάδα της ΛτΡ το 1972, συμβαδίζει πολύ καλά με τις πραγματικές τιμές των παραμέτρων που προέβλεπε (βλ. την πλήρη έκθεση εδώ). Όπως συνοψίζει το New Scientist:

"...οι μεταβολές στην βιομηχανική παραγωγή, την παραγωγή τροφίμων και την μόλυνση είναι σε συμφωνία με τις προβλέψεις της Λέσχης της Ρώμης, οι οποίες προβλέπουν μειούμενη διαθεσιμότητα πόρων και κλιμακούμενο κόστος εξόρυξης τα οποία κάποια στιγμή προκαλούν μια επιβράδυνση της βιομηχανίας - κάτι που οδηγεί σε οικονομική κατάρρευση κάποια στιγμή μετά το 2020..."
.

Έχω τις προβλέψεις της ανανεωμένης έκθεσης του 2004. Εκεί στο 2020, λίγο πριν ίσως, το Business as Usual scenario, δείχνει μια γρήγορη κάμψη. Μέχρι το 2100, το μέσο προσδόκιμο ζωής πέφτει στα επίπεδα των αρχών του 19ου αιώνα. Τραβηγμένο ίσως; Ίσως. Αλλά πάλι οι άθλιοι του Πόζναν π.χ. κάνουν ότι μπορούν. Οπότε πίσω στα Γκλοκ.

4. Όλα αυτά για να προλογίσω το Ende των Laibach



Sind sie bereit? κάτω από τον ήλιο; κάτω από το φεγγάρι...;

Σχόλια

Ο χρήστης MenieK είπε…
πολύ δυσοίωνο το μέλλον, ε?
Ο χρήστης talos είπε…
Ας πούμε πως βλέπω περιορισμένους λόγους να το θεωρώ ευοίωνο :-)
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Πωπωωω χρονιάρες μέρες τρομάζετε τους shoppers της Βαρυμπόμπης! Πολύ καλό σενάριο, αναρωτιέμαι αν θα προλάβω (πριν το Stage 3) να το δω σε ταινία!

Στα σχόλια βρήκα αυτό:

http://cluborlov.blogspot.com/2008/02/five-stages-of-collapse.html?showComment=1204150680000#c3506526438952632845

is this guy 4 real?!

kourabies
Ο χρήστης talos είπε…
Ό,τι μπορώ για να ενισχύσω την ανασφάλεια των shoppers κάνω! Και ο άλλος, πες ό,τι θες, αλλά την έκανε στην Καραϊβική και στην τροπική χαλαρότητα από κάποιο προφανώς αστικό περιβάλλον. Ανεξαρτήτως από το αν συμμερίζεται κανείς τους φόβους που τον οδήγησαν, τιμή και δόξα στον κ. Μπόττα και στα δικά μας!
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Περισσότερα για του Laibach και τις επερχόμενες παραστάσεις τους σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, εδώ http://www.laibach.gr/blog/
Οι Laibach έρχονται στην πόλη!
Ο χρήστης talos είπε…
Vlado May, αν το σχόλιό σου αφορούσε κάτι άλλο θα το θεωρούσα σπαμ. Αλλά ως οπαδός των Laibach θεωρώ πως είναι μεγάλη προσφορά! Ευχαριστώ.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Δεν είναι σπάμ, ιός είναι. Κάτι έχω κολλήσει μάλλον και προωθώ τους Laibach.
Ο χρήστης talos είπε…
Θεάρεστο το έργο σου. Ως γνωστόν οι Λάιμπαχ χρησιμοποιούν τιτοϊκές τεχνικές εξ αποστάσεως ελέγχου του νου, με κάποια επιτυχία. Οπότε δεν έχεις και πολλές επιλογές ;-)

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα πολλά πρόσωπα της ψηφιακής λογοκρισίας

Μετεκλογικά

Βαϊμάρη και αντιφασισμός, μια ιστορική σημείωση