Μετεκλογικά

Κλινήρης (ο ιός της επιτυχίας), επιχειρώ να καταγράψω μερικά πράγματα.

1. Για την αποχή, τάχω πει και τάχω ξαναπεί (και πάλι χθες, εκτός έδρας): οι ζώντες και διαμένοντες στην Ελλάδα που έχουν δικαίωμα ψήφου δεν μπορεί να είναι παραπάνω από 8.500.000. Η πραγματική αποχή δεν ξεπέρασε λοιπόν το 15%, μεγαλύτερη κατά 3% περίπου από τις περασμένες εθνικές εκλογές, αλλά μικρότερη κατά 3% από τις περασμένες νομαρχιακές. Σε σχέση με τις περασμένες εθνικές εκλογές ψήφισαν ~215.000 λιγότεροι, ενώ ~30.000 περισσότεροι ψήφισαν άκυρο / λευκό. Αν θέσει κανείς ως βάση αυτό το (χονδρικό και πιθανόν υπερβολικό) "8.500.00 εν Ελλάδι διαμένοντες και ζώντες (και μη-διπλοεγγεγραμμένοι) ψηφοφόροι", το ποσοστό επί του πραγματικού εκλογικού σώματος που έλαβε η ΝΔ είναι ~35-36%, το ΠΑΣΟΚ 32-33%. Το οποίο δεν είναι ιλιγγιώδες αλλά παραμένει άνετα πλειοψηφικό σαν άθροισμα, δυστυχώς. Όπως και νάχει, η πλειοψηφία, εικάζω, όσων δεν πάνε να ψηφίσουν δίνει εν λευκώ εξουσιοδότηση για να τους κυβερνούν επειδή δεν μπορούν να πάνε να ψηφίσουν ή βαριούνται - είναι αδιευκρίνιστο το ποσοστό των όσων απέχουν από άποψη.

2. Διακινδυνεύοντας την μήνι του ΚΚΕ και αθροίζοντας τα ποσοστά ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ (και της ευρύτερης αριστεράς και της οικολογίας) διακρίνει κανείς μια μικρή στροφή του εκλογικού σώματος προς τα "αριστερά", 4-5 μονάδες (που είναι δραματικότερη στις μικρές ηλικίες πάντως και στα αστικά κέντρα). Αυτό είναι απλά μια καλή αρχή και μένει να επιβεβαιωθεί ως μονιμότερο χαρακτηριστικό στην συνέχεια. Ίδωμεν.

3. Η διαμάχη για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ είναι εντυπωσιακή για τα όσα βγαίνουν στην φόρα (αυτά που είπε ο Τζουμάκας περί επιχειρηματιών που αγοράζουν τηλεοπτικό χρόνο για "δικούς τους" πολιτικούς, αν και γνωστά έχουν ένα ιδιαίτερο βάρος όταν προέρχονται από στέλεχος "κόμματος εξουσίας"). Είναι εντυπωσιακή σε ότι αφορά τον Νέο Βενιζέλο με τον ίδιο τρόπο που είναι και ένα ντοκιμαντέρ στο Σκάι για τα μεγάλα αρπακτικά (το θέμα το έχει αναλάβει ο Old-Boy, ο οποίος έχει και μια εικονική μεν αλλά αποκλειστική συνέντευξη του κ. Βενιζέλου). Δείχνουν επίσης τους όρους με τους οποίους γίνεται η "διαπάλη ιδεών" στην Μεγάλη Δημοκρατική Παράταξη. Επειδή οι όροι αυτοί έχουν περισσότερο σχέση με το Πάμε Στοίχημα παρά με την πολιτική συζήτηση, όπως εγώ τουλάχιστον την αντιλαμβάνομαι παραθέτω προς ενημέρωση των στοιχηματιών αναγνωστών μου τις σχετικές αποδόσεις από το Expekt (7:00 21/9):

PASOK - Greek Politics
Who will be president of PASOK (Greece) 1st Sep 2008
E Venizelos 1.23
G Papandreou 4.00
A Diamantopoulou 7.50
K Simitis 8.00
Other 21.00
F Genimata 21.00
K Skandalidis 31.00
A Loverdos 31.00
K. Laliotis 51.00


Στο οποίο έχω να κάνω δύο παρατηρήσεις με δεδομένη την φόρα και τον υψηλό αμανέ που έχει πάρει ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος. Πρώτον το 4 ως απόδοση για τον ΓΑΠ, με δεδομένη την καθημερινή επίδειξη βοναπαρτισμού του τέως Υπουργού Πολιτισμού, μοιάζει καλή ευκαιρία. Δεύτερον, σε τυχόν επικράτηση του κ. Βενιζέλου και συνέχιση του ιδίου τρόπου πολιτεύεσθαι, θα πρότεινα στον ΣΥΡΙΖΑ να συγκροτήσει σκιώδη κυβέρνηση, να εκπονήσει πρόγραμμα 100 ημερών και να μεταφέρει (συμβολικά) την έδρα του στους Κορυσχάδες.

4. Η κυβέρνηση, στην λογική "περιβάλλον και δημόσια έργα πάνε μαζί" αυτοεξυμνεί το κατά Σουφλιά "σπουδαίο έργο των προηγούμενων 3,5 χρόνων" για το περιβάλλον. Ενδεικτικά σημειώνουμε σχετικά την εγκατάλειψη και καταστροφή της λίμνης Κορώνειας και φυσικά την μισή Ελλάδα που κάηκε (και ξεχάστηκε ήδη στην Αθήνα - όπου το ιερό έργο της αποδάσωσης συνεχίζεται ακάθεκτο).

Σχόλια

Ο χρήστης nikos10 είπε…
Μιχάλη,

Για τις εκλογές από την προσωπική μου εμπειρία ως δικαστικός αντιπρόσωπος σε μικρό χωριό της Κοζάνης: εγγεγραμμένοι 195, ψηφίσαντες 83. Οι υπόλοιποι, όπως μου εξήγησε άνθρωπος που μελέτησε τον εκλογικό κατάλογο, ήταν είτε στο εξωτερικό είτε (οι περισσότεροι) νεκροί. Μάλιστα, βρέθηκε στον κατάλογο και άνθρωπος που έχει πεθάνει τη δεκαετία του 1950!

Για το λόγο αυτό, ας μην βιάζονται ορισμένοι φίλοι να εξάγουν συμπεράσματα από τα ποσοστά της αποχής. Και βέβαια υπάρχουν άνθρωποι που συνειδητά απέχουν, αυτοί, όμως, είναι η μειοψηφία μεταξύ αυτών που δεν ψηφίζουν.

Το πρόβλημα με τους εκλογικούς καταλόγους μπορεί να λυθεί εύκολα: μπορεί, για παράδειγμα, να καθιερωθεί η διαγραφή από τους εκλογικούς καταλόγους τη στιγμή που δηλώνεται στο Ληξιαρχείο ο θάνατος. Ή έστω να γίνεται η εκκαθάριση αυτή κάθε έξι μήνες (όπως γίνεται η προσθήκη όσων συμπληρώνουν το 18ο έτος ηλικίας).

Για τον κο Σουφλιά και τη δήλωσή του, ας μιλήσουν τα γεγονότα: το Υπουργείο του είναι αρμόδιο να εγκρίνει, μεταξύ άλλων, τους περιβαλλοντικούς όρους λειτουργίας των τριών ατμοηλεκτρικών σταθμών της ΔΕΗ στην Κοζάνη. Τι διαπίστωσε, όμως, ο Συνήγορος του Πολίτη σχετικά με την τακτική του Υπουργείου; Καθυστέρηση έως και δύο έτη για την έκδοση απόφασης (με αποτέλεσμα να λειτουργούν παράνομα τα εργοστάσια), συνεχή τροποποίηση προς τα πάνω του ανώτατου επιτρεπτού ορίου εκπεμπόμενων ρύπων και παροχή της έγκρισης δια νομοσχεδίου (με αποτέλεσμα, ω της συμπτώσεως, να μην είναι δυνατός ο έλεγχος εκ μέρους του ΣτΕ)! Δεν είναι λίγο περίεργα αυτά για ένα Υπουργείο που υποτίθεται ότι προστατεύει το περιβάλλον;

Για όσους θέλουν να ρίξουν μια ματιά παραπάνω, εδώ: http://www.synigoros.gr/reports/dei_ptolemaida.pdf, http://www.synigoros.gr/reports/dei_ptolemaida_2.pdf και http://www.iospress.gr/ios2007/ios20070114.htm
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Σχετικά με το θέμα της αποχής νομίζω πως σωστά αντιμετωπίζεται από τον Μιχάλη ως εν λευκώ εξουσιοδότηση διότι παράδοση της λεγόμενης "συμμετοχικής αποχής" μόνο στη Γαλλία υπάρχει για τους γνωστούς ιστορικούς λόγους.

Ο δε εκλογικός νόμος είμαι σίγουρος ότι "υποχρέωσε" αρκετούς να ψηφίσουν "κοινοβουλευτικά".
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Σχετικά με τον τρίτο πόλο και τις φιλοδοξίες της κυρίας Διαμαντοπούλου, η λαϊκή ρήση λέει το σοφό : κι η μυλωνού τον άντρα της με τους πραματευτάδες...
Η ευκαιρία πραγματικής ανανέωσης στο ΠΑΣΟΚ χάθηκε το βράδι των εκλογών, όταν ο αρχηγός του δεν είχε τη στοιχειώδη ευθιξία να παραιτηθεί και να κινήσει άμεσα διαδικασίες διαδοχής, χωρίς τον ίδιο. Λυπάμαι για τον ίδιο και κυρίως για την εικόνα που είχαμε εμείς γι΄αυτόν...
Ο χρήστης Γιωργος Μανουσακης είπε…
Πιστεύω ότι η αποχή δεν αποτελεί εν λευκώ εξουσιοδότιση σε κανένα. Αποτελεί συνειδητή ή ασυνείδητη αμφισβήτιση του συστήματος της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας!
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Μιχάλη: με περίπου δεδομένο ότι το ΠαΣοΚ θα επιχειρήσει μια υφαρπαγή των ψηφοφόρων του Συν (όποιος κι αν εκλεγεί στην ηγεσία του) και επίσης με δεδομένες τις τάσεις στα Μέσα Μαζικής Εξημέρωσης --ήδη η αριστερά έχει εκπαραθυρωθεί (pun intended) από κάθε συζήτηση περί πολιτικής, και το ενδιαφέρον μονοπωλούν ο χοντρός και ο λιγνός--, πώς βλέπεις να εξελίσσεται το πράγμα; Τι θα πρότεινες ως γραμμή άμυνας; Έτσι, κουβέντα να γίνεται...

Υ.Γ.: απορία. Το acronym γιατί είναι απενεργοποιημένο ως html tag; Το βλέπω κι αλλού. Μου διαφεύγει κάτι;
Ο χρήστης ggl είπε…
Κορυσχάδες; Τι λες τώρα; Σιγά μη βάλουμε και σταυρωτά φυσεκλίκια; Στα Εξάρχεια θα γίνει στο πίσω μέρος του Κάβουρα, από τα μπουκάλια μπύρας θα παράγονται και τα πυρομαχικά.
Ο χρήστης nikos10 είπε…
Για να είμαι δίκαιος, οφείλω να σημειώσω τη σημερινή επιβολή υψηλού προστίμου στη ΔΕΗ από το Υπουργείο (http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=834331&lngDtrID=252).

Με δύο απαραίτητες υποσημειώσεις: α) Μακάρι ανάλογα μέτρα να συνεχίσουν να λαμβάνονται και όταν το περιβάλλον θα φύγει από την επικαιρότητα (πράγμα που λογικά θα συμβεί) β) Καλή η καταστολή, αλλά ακόμη καλύτερη η πρόληψη. Έτσι, κύριε Υπουργέ;
Ο χρήστης talos είπε…
Γιώργο Μανουσάκη: Κάποιοι πράγματι αμφισβητούν συνειδητά την κοινοβουλευτική δημοκρατία απέχοντες. ΙΣχυρίζομαι ότι είναι μειοψηφία μεταξύ όσων απείχαν. Δεν καταλαβαίνω τι θα πει "ασυνείδητη" αμφισβήτηση του κοινοβουλευτικού συστήματος. Η πολιτική αδιαφορία δεν συνιστά αμφισβήτηση.

Λύκε της Στέππας: Όντως η εκπαραθύρωση της αριστεράς είναι ολοσχερής σχεδόν. Δεν είναι φυσικά τυχαίο και σχετίζεται με τα όσα είπε ο Τζουμάκας. Αλλά αντιπολίτευση στον δρόμο η αριστερά θα κάνει. Και όταν κάνεις φασαρία δεν μπορούν να σε φιμώσουν. Επειδή προβλέπω θερμό φθινόπωρο και χειμώνα και αξιωματική αντιπολίτευση εν υπνώσει ομφαλοσκοπούσα, θα δούμε σε λίγο πώς θα βγει.

Να σημειώσω ότι προσωπικά θεωρώ ότι περισσότερο θα δυσκολευτεί το ΚΚΕ να κρατήσει τις (κατά μεγάλο μέρος πολιτικά και ιδεολογικά όχι και πολύ συγγενείς του) έξτρα ψήφους, παρά ο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος (αν κρίνα από γνωστούς αγανακτισμένους, αριστερής προέλευσης ΠΑΣΟΚους που γνωρίζω) μοιάζει να έχει την δυνατότητα να συγκρατήσει τον (πολιτικά και ιδεολογικά συναφή) κόσμο που τον ψήφισε. Εκτιμώ πως ένα ΠΑΣΟΚ Βενιζέλου θα δυσκολευτεί πολύ περισσότερο να παίξει στον ΣΥΡΙΖΑ από ένα ΠΑΣΟΚ Παπανδρέου, λόγω του κοινωνικού συντηριτισμού του πρώτου.

Όλα αυτά αν δεν χάσει την μπάλλα ο ΣΥΡΙΖΑ στο μεσοδιάστημα με εσωτερικά προβλήματα.

ggl: Κονσερβοκούτια δηλαδή - και ας είναι και μπύρας ;-)
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
άξια η κόκα

http://digg.com/celebrity/Greek_fashion_model_Axia_Andreadaki_busted_with_Cocaine

με γειά το κούρεμα!

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα πολλά πρόσωπα της ψηφιακής λογοκρισίας

Βαϊμάρη και αντιφασισμός, μια ιστορική σημείωση

Brexit: Το αναπάντεχο καλοκαίρι της Βρετανίας