Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Συνέντευξη Αλέκου Αλαβάνου: Μέρος 4, Κινήματα, Επικοινωνία & Διαδίκτυο και Αυτοδιοίκηση

Τέταρτο μέρος των απαντήσεων του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκου Αλαβάνου στις ερωτήσεις σας. Περί κινημάτων, επικοινωνιακής στρατηγικής και επιλογών του ΣΥΡΙΖΑ και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Laszlokovaks:
…γιατί το κόμμα του[κ. Αλαβάνου] και το πολιτικό μέτωπο του οποίου (αυτός και το κόμμα του) ουσιαστικά ηγεμονεύει (το Ελ.Κ.Φ.) επιμένει να διοργανώνει πορείες και άλλες εκδηλώσεις (βλ. συναυλίες) εκτός και παράλληλα των αυτοοργανωμένων από τους πολίτες (ή και bloggers) συγκεντρώσεων. Πιστεύει ότι η πολυδιάσπαση του κόσμου συντελεί σε κάτι; Πιστεύει ότι ωφελεί την υπόθεση και την απεύθυνση της αριστεράς να διοργανώνονται διαφορετικές διαμαρτυρίες και συγκεντρώσεις από διάφορους φορείς σε άλλες ημερομηνίες που δρούν αντιπαραθετικά;


Κατ' αρχάς επιτρέψτε μου να διευκρινίσω ότι δεν συμφωνώ με την εκτίμηση ότι ο ΣΥΝ ηγεμονεύει στο Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ. Νομίζω ότι όλα αυτά τα χρόνια το Φόρουμ έχει κατακτήσει την αυτονομία του και έχει δείξει ότι κινείται στη βάση των κοινών απόψεων των οργανώσεων και ανένταχτων που συμμετέχουν και δεν σύρεται από τη μία ή την άλλη οργάνωση.

Διαφωνώ επίσης ότι συνιστά πολυδιάσπαση του κινήματος η διεξαγωγή εκδηλώσεων σε διαφορετικές ημερομηνίες. Διασπαστική κίνηση θα ήταν να διοργανώσεις μια δεύτερη εκδήλωση την ίδια ώρα, ή να καλέσεις τον κόσμο να μην συμμετάσχει στην συγκέντρωση που συντόνισε η μπλογκόσφαιρα, κάτι που φυσικά δεν κάναμε. Μακάρι βέβαια να γινόταν στη διαδήλωση του Συντάγματος να συμμετάσχουν όλοι οι φορείς, ώστε αυτή να πάρει το συγκλονιστικό μέγεθος των αντιπολεμικών συλλαλητηρίων, όμως η επιθυμία των διοργανωτών ήταν άλλη: να μην συμμετέχουν κόμματα, συνδικάτα, Φόρουμ κλπ και κατά το δυνατόν να μην είναι πολιτικά χρωματισμένη. Είναι σεβαστό, γι' αυτό και συμμετείχαμε ως άτομα. Είναι σεβαστή όμως και η επιθυμία άλλων πολιτών που ήθελαν εκτός από αυτό, να διοργανώσουν ή να συμμετάσχουν σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας με κάποιο άλλο, πιο πολιτικό, πλαίσιο. Όχι μόνο πρόκειται για δικαίωμα τους, αλλά νομίζω ότι δεν λειτουργεί και αντιπαραθετικά με το προηγούμενα. Αντίθετα οι δύο εκδηλώσεις αλληλοσυμπληρώνονται και επιτρέπουν την κλιμάκωση της διαμαρτυρίας και την αύξηση της πίεσης προς την κυβέρνηση. Και αυτό μόνο καλό κάνει στην αριστερά.


Talos:
Η εικόνα του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ προς τους πολίτες διαμεσολαβείται από (συνήθως εχθρικά προς αυτόν) Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Σκοπεύει ο ΣΥΝ και ο ΣΥΡΙΖΑ να εκμεταλλευτεί σε μεγαλύτερο ακόμα βαθμό τις δυνατότητες συνομιλίας με ένα τμήμα των Ελλήνων πολιτών, μέσω του Παγκόσμιου Ιστού, ακόμα και μετά τις εκλογές (π.χ. ενημέρωση για την κοινοβουλευτική του δράση, ανάδειξη εναλλακτικής θεματολογίας προς συζήτηση, συνομιλίας με τους ψηφοφόρους του και τους πολίτες κοκ); Γιατί εγκαταλείφθηκε στην τύχη του το SYN16;


Προσπαθούμε διαρκώς να αξιοποιούμε όλους τους δυνατούς τρόπους επικοινωνίας με τους πολίτες, και βέβαια και το διαδίκτυο. Ελπίζουμε στο μέλλον να αναβαθμίσουμε την παρουσία μας, που πάντως και σήμερα δεν είναι αμελητέα. Έχουμε μια νέα πολύ λειτουργική ιστοσελίδα (που βασίζεται στο ανοιχτό λογισμικό plone) στη διεύθυνση syriza.gr και ξεκινήσαμε μια – μακράς πνοής – προσπάθεια οργάνωσης του ηλεκτρονικού μας διαλόγου μέσω του dialogos.syriza.gr.

Έχετε πάντως υπόψη ότι πολλά από αυτά τα εγχειρήματα τα αναλαμβάνουν φίλοι και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου παρουσιάζουν τα σκαμπανεβάσματα που προκύπτουν από τη διαθεσιμότητά τους (στην κατηγορία αυτη εντάσσεται και το SYN16). Με άλλα λόγια, όσο περισσότεροι γινόμαστε, τόσο περισσότερα πρaγματα θα μπορούμε να κάνουμε.


Soptep:
θα ηθελα να σας ρωτησω κατα ποσο βλεπετε εφικτη τη δημιουργια μιας ισχυρης τοπικης αυτοδιοικησης στο αμεσο μελλον, αν πιστευετε σε αυτο το μοντελο διοικησης και αν ναι αναφερετε μου 2-3 μετρα που θα κινηθουν προς την κατευθυνση ανεξαρτησιας των τοπικων φορεων διοικητικα και οικονομικα.


Η Αριστερά πάντοτε αντιμετώπιζε την Τοπική Αυτοδιοίκηση σαν σημαντικό κύτταρο δημοκρατίας και συμμετοχής των πολιτών στα κοινά. Έτσι, για δεκαετίες, οι αριστερές διοικήσεις σε Δήμους όλης της χώρας πάλεψαν και παλεύουν, απέναντι στο κεντρικό κράτος, για τις αναγκαίες υποδομές και πόρους για τα τοπικά προβλήματα.

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια – και παρά τις περί του αντιθέτου επίσημες διακηρύξεις περί «ενδυνάμωσης» των τοπικών κοινωνιών και «αποκέντρωσης» - παρατηρούμε μια αυξανόμενη τάση πρόσδεσης της τοπικής αυτοδιοίκησης στις κυρίαρχες επιλογές και τη διατήρηση της οικονομικής, πολιτικής και θεσμικής εξάρτησης της αυτοδιοίκησης από το κεντρικό κράτος, παρά την συνταγματική κατοχύρωση της διοικητικής της αυτοτέλειας.

Βλέπουμε τους Δήμους να δουλεύουν σε ένα πιο περιοριστικό πλαίσιο και να γίνονται όλο και περισσότερο ιμάντες μεταβίβασης των κυβερνητικών επιλογών και σχεδιασμών. Παρατηρούμε πως στους Δήμους εφαρμόζονται ολοένα και περισσότερο νεοφιλελεύθερες διαχειριστικές τεχνικές όπως η δημιουργία ανεξέλεγκτων ανώνυμων εταιρειών, η ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων των δημοτικών υπαλλήλων, οι συμπράξεις δημόσιου – ιδιωτικού τομέα για την κατασκευή κοινωφελών έργων και υποδομών, η στρατικοποίηση του δημόσιου χώρου και κάμερες και αστυνομίες κάθε είδους.

Στο ΣΥΡΙΖΑ, αντιλαμβανόμαστε την Αυτοδιοίκηση ως αντίβαρο αφενός στην νεοφιλελεύθερη κυριαρχία της αγοράς και την εμπορευματοποίηση της καθημερινής ζωής και αφετέρου στην τεχνοκρατική και γραφειοκρατική εκ των άνω διαχείριση της αναπτυξιακής πολιτικής. Διεκδικούμε να ανακατανεμηθούν οι πόροι, οι ρόλοι, οι υποδομές, το στελεχικό δυναμικό, ανάμεσα σε κεντρική εξουσία και Αυτοδιοίκηση και ανάμεσα στα επίπεδα της Αυτοδιοίκησης. Οι όποιες αναγκαίες θεσμικές αναδιαρθρώσεις στην Αυτοδιοίκηση (πχ. μητροπολιτική αυτοδιοίκηση) δεν πρέπει να οδηγήσουν σε περαιτέρω απομάκρυνση του επιπέδου λήψης των αποφάσεων από τους πολίτες – αντίθετα πρέπει να προωθήσουμε προγράμματα συμμετοχικού προγραμματισμού, μέσα από τα οποία οι κάτοικοι συναποφασίζουν για τα τοπικά ζητήματα.

Μαζί με τα κοινωνικά και οικολογικά κινήματα πολιτών στις γειτονιές, παλεύουμε για μια αυτοδιοίκηση πραγματικό κύτταρο συμμετοχής και δημοκρατικού ελέγχου, μοχλό για την εναλλακτική τοπική ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον. Μια αυτοδιοίκηση που θα αγκαλιάζει τις μειονεκτικές κοινωνικές ομάδες με προγράμματα πρόληψης και αγωγής υγείας για όλους και όλες, με ανοιχτές θεραπευτικές κοινότητες για πάσχοντες, με ουσιαστικά μέτρα ένταξης των μεταναστών κ.ά. Δίνουμε έτσι με τις δυνάμεις μας – και σε τοπικό επίπεδο – μια πάλη ιδεολογικής ηγεμονίας απέναντι στον κοινωνικό συντηρητισμό.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζωνιανά

Διαβάζω και ακούω τα όσα γράφονται και λέγονται το αιματηρό περιστατικό στα Ζωνιανά με την ελαφρά δυσανασχέτηση που ως Κρητικός της διασποράς νιώθω, βλέποντας ότι ο κοινός τόπος και το αναμενόμενο παρά τοις Κρησί, γίνεται πηχυαίος τίτλος και "ανακαλύπτεται" από τα Αθηναϊκά ΜΜΕ ως κεραυνός εν αιθρία, ως κάτι το αναπάντεχο. Η δυσανασχέτηση προέρχεται από το γεγονός ότι τέτοιου είδους θέματα φτάνουν μέχρι την Αθήνα όταν υπάρχουν νεκροί - και τότε φτάνουν ως έτοιμο θέαμα και με μεγάλη απόσταση από την τοπική οπτική. Από την άλλη δεν νιώθω αρκετά κοντά στα τεκταινόμενα στο νησί πλέον, ώστε να έχω κάποια σημαντική άποψη να συνεισφέρω. Αυτοί που βιώνουν την κατάσταση, είναι καλύτερα σε θέση και να την εκτιμήσουν. Εδώ θέλω να παρατηρήσω κάποια πράγματα και να παραπέμψω σε πλησιέστερους παρατηρητές.

- Όσοι βλέπουν στις μαφίες του Μυλοποτάμου κάποιου είδους "αντεξουσιαστές" και "εχθρούς του κράτους", είναι μακριά νυχτωμένοι. Η κατάσταση αυτή προέκυψε ως αποτέλεσμα π…

Το όπλο της λανθασμένης πρόβλεψης

Επ' αφορμή της νικηφόρου μάχης του πακέτου λιτότητας και της σίγουρης επιστημοσύνης με την οποία ο Υπουργός Οικονομικών μετέφερε την αισιοδοξία του, ας εξετάσουμε τις βάσεις της και την προϊστορία των επισήμων εκτιμήσεων για την πορεία της Οικονομίας της χώρας μας στα χρόνια της κρίσης:
Sins of Commission Από το Real World Economics Review, o Jesse Frederik, στο άρθρο του "Folly from Olly. The disasterous quality of the economic predictions of the European Commission" κάνει την παρακάτω παρατήρηση σε ότι αφορά τις προβλέψεις της Κομισιόν για τις επιδόσεις της Ελληνικής οικονομίας, κατά την διάρκεια του Μεγάλου Ελληνικού Κραχ, την οποία μετάφρασα στα Ελληνικά (χωρίς την άδεια του συγγραφέα, ελπίζω στην κατανόησή του λόγω της πιεστικής επικαιρότητας): Στον πίνακα παρουσιάζονται οι πέντε ενημερώσεις της εκτίμησης της Κομισιόν, κατά την διάρκεια του έτους με την πρώτη να δημοσιεύεται την άνοιξη της προηγούμενης από την εκτιμώμενη χρονιά. Σημειώνω πως η τελευταία επικαιροπ…

Πείνα, λιποθυμίες και η χρησιμότητα του λαϊκισμού: μια συζήτηση με τον Πάσχο Μανδραβέλη

Με αφορμή μια συζήτηση με τον Πάσχο Μανδραβέλη στο twitter

[Δημοσιεύθηκε στην διαδικτυακή Αυγή 2/12/2013]Η είδηση-μαϊμού (όπως ήταν σχεδόν εξαρχής φανερό νομίζω) περί θανάτου από πείνα 16χρονου στην Πλατεία Αμερικής, προκάλεσε μια συζήτηση στο twitter με τον Πάσχο Μανδραβέλη που άδραξε την αφορμή να καταγγείλει την ψευδή καταστροφολογία της αριστεράς.

@Mandravelis Η πείνα των μαθητών δεν είναι hoax http://t.co/WbAe7biTwp
— talws (@talws) November 25, 2013 Του υπέδειξα πως η πείνα στην Ελλάδα δεν είναι μύθος, παραπέμποντάς τον  στο σχετικό άρθρο της Ημερησίας (προκειμένου να μην υπάρχει θέμα επαρκούς καθεστωτικότητας των πηγών). Ο ΠΜ σε ποστ στου στο twitLonger απάντησε πως δεν υπάρχει πείνα στην Ελλάδα, μόνο φτώχεια και ότι όλα αυτά περί λιποθυμιών από την πείνα στα σχολεία είναι "hoaxes" - αστικοί μύθοι: "Η φτώχεια δεν είναι hoax. Είναι πραγματικότητα. Οι λιποθυμίες από την πείνα, είναι hoax. Ποτέ δεν στοιχειοθετήθηκαν, πάντα ήταν καταγγελίες του στιλ «άκουσα...», «μου …