Συνέντευξη Αλέκου Αλαβάνου: Μέρος 4, Κινήματα, Επικοινωνία & Διαδίκτυο και Αυτοδιοίκηση

Τέταρτο μέρος των απαντήσεων του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκου Αλαβάνου στις ερωτήσεις σας. Περί κινημάτων, επικοινωνιακής στρατηγικής και επιλογών του ΣΥΡΙΖΑ και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Laszlokovaks:
…γιατί το κόμμα του[κ. Αλαβάνου] και το πολιτικό μέτωπο του οποίου (αυτός και το κόμμα του) ουσιαστικά ηγεμονεύει (το Ελ.Κ.Φ.) επιμένει να διοργανώνει πορείες και άλλες εκδηλώσεις (βλ. συναυλίες) εκτός και παράλληλα των αυτοοργανωμένων από τους πολίτες (ή και bloggers) συγκεντρώσεων. Πιστεύει ότι η πολυδιάσπαση του κόσμου συντελεί σε κάτι; Πιστεύει ότι ωφελεί την υπόθεση και την απεύθυνση της αριστεράς να διοργανώνονται διαφορετικές διαμαρτυρίες και συγκεντρώσεις από διάφορους φορείς σε άλλες ημερομηνίες που δρούν αντιπαραθετικά;


Κατ' αρχάς επιτρέψτε μου να διευκρινίσω ότι δεν συμφωνώ με την εκτίμηση ότι ο ΣΥΝ ηγεμονεύει στο Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ. Νομίζω ότι όλα αυτά τα χρόνια το Φόρουμ έχει κατακτήσει την αυτονομία του και έχει δείξει ότι κινείται στη βάση των κοινών απόψεων των οργανώσεων και ανένταχτων που συμμετέχουν και δεν σύρεται από τη μία ή την άλλη οργάνωση.

Διαφωνώ επίσης ότι συνιστά πολυδιάσπαση του κινήματος η διεξαγωγή εκδηλώσεων σε διαφορετικές ημερομηνίες. Διασπαστική κίνηση θα ήταν να διοργανώσεις μια δεύτερη εκδήλωση την ίδια ώρα, ή να καλέσεις τον κόσμο να μην συμμετάσχει στην συγκέντρωση που συντόνισε η μπλογκόσφαιρα, κάτι που φυσικά δεν κάναμε. Μακάρι βέβαια να γινόταν στη διαδήλωση του Συντάγματος να συμμετάσχουν όλοι οι φορείς, ώστε αυτή να πάρει το συγκλονιστικό μέγεθος των αντιπολεμικών συλλαλητηρίων, όμως η επιθυμία των διοργανωτών ήταν άλλη: να μην συμμετέχουν κόμματα, συνδικάτα, Φόρουμ κλπ και κατά το δυνατόν να μην είναι πολιτικά χρωματισμένη. Είναι σεβαστό, γι' αυτό και συμμετείχαμε ως άτομα. Είναι σεβαστή όμως και η επιθυμία άλλων πολιτών που ήθελαν εκτός από αυτό, να διοργανώσουν ή να συμμετάσχουν σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας με κάποιο άλλο, πιο πολιτικό, πλαίσιο. Όχι μόνο πρόκειται για δικαίωμα τους, αλλά νομίζω ότι δεν λειτουργεί και αντιπαραθετικά με το προηγούμενα. Αντίθετα οι δύο εκδηλώσεις αλληλοσυμπληρώνονται και επιτρέπουν την κλιμάκωση της διαμαρτυρίας και την αύξηση της πίεσης προς την κυβέρνηση. Και αυτό μόνο καλό κάνει στην αριστερά.


Talos:
Η εικόνα του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ προς τους πολίτες διαμεσολαβείται από (συνήθως εχθρικά προς αυτόν) Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Σκοπεύει ο ΣΥΝ και ο ΣΥΡΙΖΑ να εκμεταλλευτεί σε μεγαλύτερο ακόμα βαθμό τις δυνατότητες συνομιλίας με ένα τμήμα των Ελλήνων πολιτών, μέσω του Παγκόσμιου Ιστού, ακόμα και μετά τις εκλογές (π.χ. ενημέρωση για την κοινοβουλευτική του δράση, ανάδειξη εναλλακτικής θεματολογίας προς συζήτηση, συνομιλίας με τους ψηφοφόρους του και τους πολίτες κοκ); Γιατί εγκαταλείφθηκε στην τύχη του το SYN16;


Προσπαθούμε διαρκώς να αξιοποιούμε όλους τους δυνατούς τρόπους επικοινωνίας με τους πολίτες, και βέβαια και το διαδίκτυο. Ελπίζουμε στο μέλλον να αναβαθμίσουμε την παρουσία μας, που πάντως και σήμερα δεν είναι αμελητέα. Έχουμε μια νέα πολύ λειτουργική ιστοσελίδα (που βασίζεται στο ανοιχτό λογισμικό plone) στη διεύθυνση syriza.gr και ξεκινήσαμε μια – μακράς πνοής – προσπάθεια οργάνωσης του ηλεκτρονικού μας διαλόγου μέσω του dialogos.syriza.gr.

Έχετε πάντως υπόψη ότι πολλά από αυτά τα εγχειρήματα τα αναλαμβάνουν φίλοι και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου παρουσιάζουν τα σκαμπανεβάσματα που προκύπτουν από τη διαθεσιμότητά τους (στην κατηγορία αυτη εντάσσεται και το SYN16). Με άλλα λόγια, όσο περισσότεροι γινόμαστε, τόσο περισσότερα πρaγματα θα μπορούμε να κάνουμε.


Soptep:
θα ηθελα να σας ρωτησω κατα ποσο βλεπετε εφικτη τη δημιουργια μιας ισχυρης τοπικης αυτοδιοικησης στο αμεσο μελλον, αν πιστευετε σε αυτο το μοντελο διοικησης και αν ναι αναφερετε μου 2-3 μετρα που θα κινηθουν προς την κατευθυνση ανεξαρτησιας των τοπικων φορεων διοικητικα και οικονομικα.


Η Αριστερά πάντοτε αντιμετώπιζε την Τοπική Αυτοδιοίκηση σαν σημαντικό κύτταρο δημοκρατίας και συμμετοχής των πολιτών στα κοινά. Έτσι, για δεκαετίες, οι αριστερές διοικήσεις σε Δήμους όλης της χώρας πάλεψαν και παλεύουν, απέναντι στο κεντρικό κράτος, για τις αναγκαίες υποδομές και πόρους για τα τοπικά προβλήματα.

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια – και παρά τις περί του αντιθέτου επίσημες διακηρύξεις περί «ενδυνάμωσης» των τοπικών κοινωνιών και «αποκέντρωσης» - παρατηρούμε μια αυξανόμενη τάση πρόσδεσης της τοπικής αυτοδιοίκησης στις κυρίαρχες επιλογές και τη διατήρηση της οικονομικής, πολιτικής και θεσμικής εξάρτησης της αυτοδιοίκησης από το κεντρικό κράτος, παρά την συνταγματική κατοχύρωση της διοικητικής της αυτοτέλειας.

Βλέπουμε τους Δήμους να δουλεύουν σε ένα πιο περιοριστικό πλαίσιο και να γίνονται όλο και περισσότερο ιμάντες μεταβίβασης των κυβερνητικών επιλογών και σχεδιασμών. Παρατηρούμε πως στους Δήμους εφαρμόζονται ολοένα και περισσότερο νεοφιλελεύθερες διαχειριστικές τεχνικές όπως η δημιουργία ανεξέλεγκτων ανώνυμων εταιρειών, η ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων των δημοτικών υπαλλήλων, οι συμπράξεις δημόσιου – ιδιωτικού τομέα για την κατασκευή κοινωφελών έργων και υποδομών, η στρατικοποίηση του δημόσιου χώρου και κάμερες και αστυνομίες κάθε είδους.

Στο ΣΥΡΙΖΑ, αντιλαμβανόμαστε την Αυτοδιοίκηση ως αντίβαρο αφενός στην νεοφιλελεύθερη κυριαρχία της αγοράς και την εμπορευματοποίηση της καθημερινής ζωής και αφετέρου στην τεχνοκρατική και γραφειοκρατική εκ των άνω διαχείριση της αναπτυξιακής πολιτικής. Διεκδικούμε να ανακατανεμηθούν οι πόροι, οι ρόλοι, οι υποδομές, το στελεχικό δυναμικό, ανάμεσα σε κεντρική εξουσία και Αυτοδιοίκηση και ανάμεσα στα επίπεδα της Αυτοδιοίκησης. Οι όποιες αναγκαίες θεσμικές αναδιαρθρώσεις στην Αυτοδιοίκηση (πχ. μητροπολιτική αυτοδιοίκηση) δεν πρέπει να οδηγήσουν σε περαιτέρω απομάκρυνση του επιπέδου λήψης των αποφάσεων από τους πολίτες – αντίθετα πρέπει να προωθήσουμε προγράμματα συμμετοχικού προγραμματισμού, μέσα από τα οποία οι κάτοικοι συναποφασίζουν για τα τοπικά ζητήματα.

Μαζί με τα κοινωνικά και οικολογικά κινήματα πολιτών στις γειτονιές, παλεύουμε για μια αυτοδιοίκηση πραγματικό κύτταρο συμμετοχής και δημοκρατικού ελέγχου, μοχλό για την εναλλακτική τοπική ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον. Μια αυτοδιοίκηση που θα αγκαλιάζει τις μειονεκτικές κοινωνικές ομάδες με προγράμματα πρόληψης και αγωγής υγείας για όλους και όλες, με ανοιχτές θεραπευτικές κοινότητες για πάσχοντες, με ουσιαστικά μέτρα ένταξης των μεταναστών κ.ά. Δίνουμε έτσι με τις δυνάμεις μας – και σε τοπικό επίπεδο – μια πάλη ιδεολογικής ηγεμονίας απέναντι στον κοινωνικό συντηρητισμό.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα πολλά πρόσωπα της ψηφιακής λογοκρισίας

Μετεκλογικά

Βαϊμάρη και αντιφασισμός, μια ιστορική σημείωση