Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Κι άλλες Ειδήσεις...

 • 1. Αν δεν μπορείτε να συσχετίσετε την αύξηση των προσωπικών σας δαπανών με τον επίσημο πληθωρισμό ίσως αυτή η είδηση σας βοηθήσει να καταλάβετε ότι ο τρέχων πληθωρισμός δεν εφαρμόζεται στα δικά σας οικονομικά:
  Με βάση υπολογισμούς του Κέντρου [καταναλωτών], μέσα στο 2005 ανατιμήθηκαν 3.500 χιλιάδες προϊόντα (λάδια, γαλακτοκομικά, κρασιά κ.λπ.), μερικά μάλιστα δύο με τρεις φορές. Έτσι, το κόστος διαβίωσης μίας τετραμελούς οικογένειας στις 31 Ιανουαρίου 2006 υπολογιζόταν σε 2.515 ευρώ, αυξημένο κατά 16,3% σε σχέση με τις 31 Ιανουαρίου 2005, όταν είχε υπολογιστεί σε 2.105 ευρώ (αύξηση κατά 410 ευρώ).

  Σύμφωνα με το Κέντρο, με δεδομένη την αύξηση 30 ευρώ το μήνα που πήρε ο μέσος μισθωτός για το 2005 (οι δύο εργαζόμενοι 60 ευρώ), προκύπτει μείωση της αγοραστικής δύναμης μίας τετραμελούς οικογένειας κατά 350 ευρώ το μήνα.

  Σχετική είδηση (για να εμπεδωθεί το νόημα).


 • 2. Το Mall, στην βουλή. Χρήσιμα αναγνώσματα για κατανόηση του θέματος: Γαλέρα 1, Γαλέρα 2 - πρόσφατο.


 • 3. Υπό Ρωσική ιδιοκτησία η Intracom πλέον, αφού εξαγοράστηκε από την Sistema, του Γιεφτουσέκοφ 54ου πιο πλούσιου ανθρώπου στον πλανήτη, "παιδιού" του δημάρχου της Μόσχας Λούζκοφ. Σχετικές πληροφορίες για το ξεκίνημά του.

 • 4. ΝΑΤΟ, ΝΑΤΟ το προτεκτοράτο.


 • 5. Τελευταίο, καθυστερημένα, αλλά σημαντικότατο: No Valentine for Bolkestein. Ενώ ήδη συζητείται η ντιρεκτίβα στην Ευρωβουλή, και η Ελληνική κυβέρνηση τελικά θα αποδεχθεί το αναθεωρημένο σχέδιο. Ρεπορτάζ.
 • Σχόλια

  Ο χρήστης Π είπε…
  Ενα μαθηματικό σχόλιο ....η αύξηση απο το 2105 στο 2515 είναι 19,4%.

  Π
  Ο χρήστης talos είπε…
  Έχεις δίκιο. Το υπολόγισαν (λάθος) στο τελικό ποσό κι όχι στο αρχικό.

  Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

  Ζωνιανά

  Διαβάζω και ακούω τα όσα γράφονται και λέγονται το αιματηρό περιστατικό στα Ζωνιανά με την ελαφρά δυσανασχέτηση που ως Κρητικός της διασποράς νιώθω, βλέποντας ότι ο κοινός τόπος και το αναμενόμενο παρά τοις Κρησί, γίνεται πηχυαίος τίτλος και "ανακαλύπτεται" από τα Αθηναϊκά ΜΜΕ ως κεραυνός εν αιθρία, ως κάτι το αναπάντεχο. Η δυσανασχέτηση προέρχεται από το γεγονός ότι τέτοιου είδους θέματα φτάνουν μέχρι την Αθήνα όταν υπάρχουν νεκροί - και τότε φτάνουν ως έτοιμο θέαμα και με μεγάλη απόσταση από την τοπική οπτική. Από την άλλη δεν νιώθω αρκετά κοντά στα τεκταινόμενα στο νησί πλέον, ώστε να έχω κάποια σημαντική άποψη να συνεισφέρω. Αυτοί που βιώνουν την κατάσταση, είναι καλύτερα σε θέση και να την εκτιμήσουν. Εδώ θέλω να παρατηρήσω κάποια πράγματα και να παραπέμψω σε πλησιέστερους παρατηρητές.

  - Όσοι βλέπουν στις μαφίες του Μυλοποτάμου κάποιου είδους "αντεξουσιαστές" και "εχθρούς του κράτους", είναι μακριά νυχτωμένοι. Η κατάσταση αυτή προέκυψε ως αποτέλεσμα π…

  Το όπλο της λανθασμένης πρόβλεψης

  Επ' αφορμή της νικηφόρου μάχης του πακέτου λιτότητας και της σίγουρης επιστημοσύνης με την οποία ο Υπουργός Οικονομικών μετέφερε την αισιοδοξία του, ας εξετάσουμε τις βάσεις της και την προϊστορία των επισήμων εκτιμήσεων για την πορεία της Οικονομίας της χώρας μας στα χρόνια της κρίσης:
  Sins of Commission Από το Real World Economics Review, o Jesse Frederik, στο άρθρο του "Folly from Olly. The disasterous quality of the economic predictions of the European Commission" κάνει την παρακάτω παρατήρηση σε ότι αφορά τις προβλέψεις της Κομισιόν για τις επιδόσεις της Ελληνικής οικονομίας, κατά την διάρκεια του Μεγάλου Ελληνικού Κραχ, την οποία μετάφρασα στα Ελληνικά (χωρίς την άδεια του συγγραφέα, ελπίζω στην κατανόησή του λόγω της πιεστικής επικαιρότητας):   Στον πίνακα παρουσιάζονται οι πέντε ενημερώσεις της εκτίμησης της Κομισιόν, κατά την διάρκεια του έτους με την πρώτη να δημοσιεύεται την άνοιξη της προηγούμενης από την εκτιμώμενη χρονιά. Σημειώνω πως η τελευταία επικαιροπ…

  Πείνα, λιποθυμίες και η χρησιμότητα του λαϊκισμού: μια συζήτηση με τον Πάσχο Μανδραβέλη

  Με αφορμή μια συζήτηση με τον Πάσχο Μανδραβέλη στο twitter

  [Δημοσιεύθηκε στην διαδικτυακή Αυγή 2/12/2013]  Η είδηση-μαϊμού (όπως ήταν σχεδόν εξαρχής φανερό νομίζω) περί θανάτου από πείνα 16χρονου στην Πλατεία Αμερικής, προκάλεσε μια συζήτηση στο twitter με τον Πάσχο Μανδραβέλη που άδραξε την αφορμή να καταγγείλει την ψευδή καταστροφολογία της αριστεράς.

  @Mandravelis Η πείνα των μαθητών δεν είναι hoax http://t.co/WbAe7biTwp
  — talws (@talws) November 25, 2013 Του υπέδειξα πως η πείνα στην Ελλάδα δεν είναι μύθος, παραπέμποντάς τον  στο σχετικό άρθρο της Ημερησίας (προκειμένου να μην υπάρχει θέμα επαρκούς καθεστωτικότητας των πηγών). Ο ΠΜ σε ποστ στου στο twitLonger απάντησε πως δεν υπάρχει πείνα στην Ελλάδα, μόνο φτώχεια και ότι όλα αυτά περί λιποθυμιών από την πείνα στα σχολεία είναι "hoaxes" - αστικοί μύθοι: "Η φτώχεια δεν είναι hoax. Είναι πραγματικότητα. Οι λιποθυμίες από την πείνα, είναι hoax. Ποτέ δεν στοιχειοθετήθηκαν, πάντα ήταν καταγγελίες του στιλ «άκουσα...», «μου …