Πράσινα άλογα ολυμπιακών προδιαγραφών

Άλλη μια περιβαλλοντική πρωτιά για την Αθήνα:

Πρωταθλήτρια Ευρώπης στο τσιμέντο αναδεικνύεται η Αθήνα, καθώς «παρέχει» στους πολίτες της τη χαμηλότερη αναλογία πρασίνου ανά κάτοικο, ανάμεσα σε όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Το ποσοστό αστικού πρασίνου ανά Αθηναίο μειώθηκε τα τελευταία έξι χρόνια, περίοδο προετοιμασίας των Ολυμπιακών Αγώνων...


Τα νούμερα και η τάση είναι συνθλιπτικά (2 τ.μ. ανά κάτοικο! από το μίζερο 2,58 τ.μ. το 2000!) και απλώς επιβεβαιώνουν αυτό που είναι ορατό δια γυμνού οφθαλμού από τους κατοίκους της πόλης. Αποκαλύπτεται λοιπόν και με νούμερα η ασύστολη ψευδολογία των προολυμπιακών διακηρύξεων.

Έτσι το 1997 με τον φάκελο υποψηφιότητας, ένα από τα πιο ευφάνταστα σενάρια επιστημονικής φαντασίας που έχουν γραφτεί ποτέ στην χώρα μας, λεγόταν πως:

Το περιβαλλοντικό πρόβλημα στο Λεκανοπέδιο, ωστόσο, είναι ευρύτερο και αντιμετωπίζεται στο σύνολό του. Το επιχειρησιακό σχέδιο των Αγώνων είναι ο πυρήνας ενός μεγαλύτερου σχεδίου οικολογικής αναβάθμισης, πολεοδομικής ανασυγκρότησης και εκσυγχρονισμού της τεχνολογικής υποδομής της Αττικής και της χώρας που χρηματοδοτείται από εθνικά κεφάλαια και το Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης ΙΙ (ECSF ΙΙ) συνολικού ύψους 6 δισ. δολαρίων...

...Στα επόμενα χρόνια το περιαστικό πράσινο θα αυξηθεί από 19% σε 51% και το αστικό πράσινο από 2% που είναι σήμερα σε 10%... [έχει κι άλλα τέτοια ανέκδοτα το άρθρο, ρίξτε μια ματιά]


Ενώ μέσω του εκπροσώπου της, Βαρώνου Μυνγχάουζεν, η οργανωτική επιτροπή διαβεβαίωνε, πως:

...Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 είναι η μεγάλη ευκαιρία για την αναβάθμιση του περιβάλλοντος και την ανάπλαση των χώρων πρασίνου στην Αθήνα και το Λεκανοπέδιο της Αττικής. Θα φυτευτούν περίπου 300 χιλιάδες νέα δέντρα, περισσότεροι από ένα εκατομμύριο θάμνοι και 11 εκατομμύρια δενδρύλλια και θα δοθεί μια νέα πνοή σε όλη την Αθήνα...

... Μια 'πράσινη Αθήνα' θα υποδεχθεί όλους τους Ολυμπιακούς επισκέπτες και θα αποτελέσει ένα σημαντικό μέρος της περιβαλλοντικής κληρονομιάς των Αγώνων. Όλοι οι χώροι πρασίνου θα σχεδιαστούν έτσι ώστε να περιέχουν φυτά συμβατά με το Μεσογειακό κλίμα και με ελάχιστες απαιτήσεις άρδευσης.
Στην υλοποίηση αυτού του προγράμματος θα συμβάλλουμε όλοι, ανάλογα με τις δυνατότητές μας: για παράδειγμα εθελοντές θα συμμετάσχουν στις φυτεύσεις και χορηγοί και Έλληνες του εξωτερικού θα συμβάλλουν στη δημιουργία θεματικών κήπων...


Ενώ το 2003 η τότε Υπουργός ΥΠΕΧΩΔΕ απαντώντας σε σχετική ερώτηση τερατολογούσε με απίστευτη φυσικότητα και άνεση:

...ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:Οι αναπλάσεις με πράσινο πως προχωρούν κυρία υπουργέ;
Β.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ:Τελικά πριν τους Ολυμπιακούς αγώνες θα έχουμε προσθέσει περισσότερο πράσινο απ’ ότι είχαμε σχεδιάσει...


Από το πυκνό μεταολυμπιακό δάσος (ψευδολογιών) των Αθηνών, καλησπέρα σας.

Σχόλια

Ο χρήστης Κ.Τ - FREEBLOGGER είπε…
Ευτυχώς, η μνήμη αντέχει!!! Αλλά, για να μείνουμε στο πρόσφατο παρελθόν απλώς να θυμίσω ότι η δαπάνη του 2005 για πράσινο στο Δήμο της Αθήνας ήταν γύρω στα 6 εκατ. ευρώ όταν για τη λειτουργία του τομέα ενημέρωσης (δημοτικά ραδιόφωνα κ.λπ) δαπανήθηκαν 12 εκατ. ευρώ.
Ο χρήστης S G είπε…
Υποψιαζομαι οτι η πτωση της αναλογιας, δεν ηρθε επειδη μειωθηκε το πρασινο Ταλω, αλλα επειδη αυξηθηκαν οι κατοικοι. Σε καθε περιπτωση βεβαια ειναι τρομερη η ελλειψη πρασινου στην πολη. το μεγαλυτερο λαθος δεν ειναι οτι δεν φυτεψαν τιποτα (γιατι 5 δεντρα φυτευτηκαν), το λαθος ηταν οτι τα φυτεψαν αργα και ετσι δεν ειχαν προλαβει να μεγαλωσουν πριν τους Ολυμπιακους. Και βεβαια η μεταολυμπιακη τους τυχη ειναι γνωστη, θα μεινουν παρατημενα να ξεραθουν...

αληθεια με το παρκο στο ΟΑΚΑ, τι γινεται?

Κατα την γνωμη μου αυτο που χρειαζεται επιεγοντως η Αθηνα ειναι

α) ευρυ προγραμμα κατεδαφισης κτιριων και δημιουργιας μικρων λευθερων χωρων με δεντρα. Τα εσοδα ας ερθουν απο την μερικη πολεοδομηση του Ελληνικου.

β) αλλαγη νοοτροπιας. Οταν φτιαχνουμε ενα ανοιχτο χωρο σταθμευσης, μια πλατεια, εναν δρομο, πρεπει να μπαινουν μεγαλα δεντρα και να τα προσεχουμε, οχι νερατζιες και να τις πατανε τα τζιπ που παρκαρουν πανω στα πεζοδρομια.

ΥΓ να συγκρινει η μελετη με την Βοννη που η μιση πολη ειναι ενα τεραστιο παρκο πανω στον Ρηνο ειναι λιγο αδικο...
Ο χρήστης talos είπε…
S_G: Αν και θα πρέπει να αυξήθηκε κάπως ο πληθυσμός της Αθήνας την συγκεκριμένη πενταετία, η μείωση είναι της τάξης του ~20% κατά κεφαλήν. Αποκλείεται όλη η μείωση να οφείλεται σε αντίστοιχη αύξηση του πληθυσμού, οφείλεται και σε (ορατές) οικοδομήσεις χώρων πρασίνου.

Το θέμα είναι ότι πούλησαν τους Ολυμπιακούς ως μια μεγάλη περιβαλλοντική ευκαιρία για την Αθήνα. Έλεγαν ψέμματα, νομίζω εν γνώσει τους.

Η κατεδάφιση κτιρίων, είναι απαραίτητη, αλλά εκεί μπαίνει το ζήτημα της πολυ-ιδιοκτησίας, της πυκνότητας της δόμησης κοκ και είναι δύσκολο πρακτικά - αν και συμφωνώ ότι θα πρέπει να βρεθεί τρόπος να γίνει.

Για την *μερική* πολεοδόμηση του Ελληνικού δεν θα είχα αντίρρηση αν ήμουν σχετικά σίγουρος ότι τα έσοδα θα πήγαιναν όντως για αυτόν τον σκοπό (και στον Δήμο Πειραιά) και όχι σε αλλότρια έργα (όπως δυστυχώς είναι το πιθανότερο). Υπάρχει και το ζήτημα βέβαια ότι οι δήμοι περί το Ελληνικό, έχουν κάθε συμφέρον να μην δεχτούν αυτήν την μεταφορά πρασίνου σε άλλον Δήμο, οπότε το ζήτημα είναι του ΥΠΕΧΩΔΕ το οποίο από την εποχή του Τρίτση έχει να πάρει κάποια στοιχειωδώς τολμηρή πρωτοβουλία (και σκέφτεται το πολιτικό κόστος στα Νότια Προάστεια).

Η Βόννη νομίζω ότι αναφέρθηκε ως μέγιστο. Αλλά νομίζω (από μνήμης - μπορεί να κάνω λάθος) ότι το πράσινο/κεφαλή στην Αθήνα είναι τουλάχιστον 3 φορές λιγότερο από οποιαδήποτε άλλη Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα. Στον Πειραιά τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα.
Ο χρήστης Mikrouli είπε…
Αυτό που με λυπεί περισσότερο, είναι που και τους ελάχιστους χώρους πρασίνου που έχει η Αθήνα τους έχουμε καταντήσει απεχθείς.
Εάν δεν έχεις μεταφορικό μέσο να βρεθείς σε κάποιο από τα δάση στα βουνά γύρω από το λεκανοπέδιο (και αυτά μετά τις πυρκαγιές ελάχιστα είναι) έχεις την γλάστρα στο μπαλκόνι να σου θυμίζει τι σημαίνει πάρκο.
Λυπάμαι ειλικρινά...
Ο χρήστης S G είπε…
θα επιμεινω λιγο οτι η πτωση εχει να κανει με την αυξηση του πληθυσμου, βλεπεις ειχαμε το 2001 την απογραφη που εβαλε για πρωτη φορα τους μεταναστες της Αθηνας (δηλαδη ειχαμε μια καλη αυξηση του πληθυσμου). Αλλα και δεν ειδα πια να κοβεται κανα παρκο ή δασακι, μονο αυξηθηκαν λιγο οι χωροι στο κεντρο λογω ΕΑΧΑ. Γενικα δεν νομιζω οτι περιμεναν να κανουν τους Ολυμπιακους τοσο τσαπατσουλικα, ή μαλλον δεν το ηλπιζαν. Αν ειχαν εφαρμοστει σωστα τα σχεδια, θα ειχαμε λιιιγο περισσοτερο πρασινο σημερα...

(καλα διπλα στο ΟΑΚΑ, επειδη ηταν το σχολειο μου, εχω δει να κοβουν ομορφοτατες ελιες, να μπαζωνουν ρεμματα, αστα βραστα)

Για την πολεοδομηση του Ελληνικου, σαφως πρεπει ο μηχανισμος να διασφαλιζει 100% οτι τα λεφτα θα πανε για παρκα, οχι για να κλεισουν τρυπες του προϋπολογισμου. αλλα αυτο θα το περιγραψω σε ενα αρθρο που θελω εδω και πολυ καιρο να κανω...
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Ωστόσο υπάρχει ο Δήμος Καματερού (Ποικίλο όρος-Πετούπολη-Ιλιον), στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του οποίου προβλέπεται αστικό πράσινο περίπου 6 τ.μ.ανα κάτοικο, χωρίς να συνυπολογίζεται το ιδιωτικό πράσινο (Υποχρεωτικό προκήπιο-πρασιά). Το μεγάλο πρόβλημα είναι οτι μετά την ένταξη στο σχέδιο και την ολοκλήρωση των πράξεων εφαρμογής δεν υπάρχουν αρκετά χρήματα να αποζημοιωθούν οι ελευθεροι χώροι και να περιέλθουν στην δικαιοδοσία του Δήμου. Αποτέλεσμα στο ορατό μέλλον, η αποδεύσμευση με δικαστικές αποφάσεις και η οικοδόμηση απο τους ιδιοκτήτες, ωστε να μην ξεφύγουμε απο τον θλιβερό μέσο όρο αστικού πρασίνου (2,5 τ.μ. ανα κάτοικο)στο πολεοδομικό συγκρότημα της Πρωτεύουσας. Τί κρίμα για μιά πειοχή που τουλάχιστον στα χαρτιά έχει τις προδιαγραφές μιας βιώσιμης πόλης. Η πολιτεία πρέπει να συμβάλει οικονομικά πριν είναι αργά.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Στην ΙΣτοσελίδα www.asda.gr/elxoroi θα βρείτε πολλά για τους ελεύθερους χώρους της Αθήνας και τα προβλήματά τους. Η πόλη έχει Πράσινο 2,5 τετραγωνικά μέτρα ανά κάτοικο γιατί εκεί οδηγεί η πολιτεία και η νομοθεσία. Ωραία το περιγράφειο anonymous στο σχόλιό του. Το γενικό ξεπούλημα που άρχισε με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες οδηγεί σε ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ. Ο φάρος τους είναι το MALL του Λάτση, μνημείο αυθαιρεσίας που εγκρίθηκε ως Ολυμπιακό Χωριό Τύπου, ποτέ δεν λειτούργησε στην Ολυμπιάδα και χαρίστηκε για να γίνει ιδιωτική τεράστια ιδιωτική επιχείρηση πάνω σε δημόσια και κοινόχρηστη γη.
Ο χρήστης gb είπε…
"Το μεγάλο πρόβλημα είναι οτι μετά την ένταξη στο σχέδιο και την ολοκλήρωση των πράξεων εφαρμογής δεν υπάρχουν αρκετά χρήματα να αποζημοιωθούν οι ελευθεροι χώροι και να περιέλθουν στην δικαιοδοσία του Δήμου.", Ανώνυμος
Ο Δήμος έχει εισπράξει και χρήματα για υποδομές και αποζημίωση δε χρειάζεται να δοθεί γιατί υπέρχει εισφορά σε γή για χώρους πολεοδομικής χρήσης, πλατείες, δρόμους,σχολικά οικόπεδα κ.ά.
Υπάρχει ράδιο-αρβύλα και παρανόηση, κάποιες φορές σκοπίμως.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα πολλά πρόσωπα της ψηφιακής λογοκρισίας

Brexit: Το αναπάντεχο καλοκαίρι της Βρετανίας

Στρίβοντας δεξιά στη διακλάδωση του Wallerstein