Οι χάρτες του Google έγιναν παγκόσμιοι

Το Google, χρησιμοποιώντας το keyhole το οποίο είχε αγοράσει προ μηνών, παρουσιάζει το Google Earth: την χαρτογράφηση της υφηλίου με πραγματικές δορυφορικές εικόνες. Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό - και τρομακτικό. Αν και η ανάλυση ποικίλει από σημείο της Γης σε σημείο, η υψηλότερη διαθέσιμη δωρεάν σου επιτρέπει ανάλογα με την ανάλυση να δεις καθαρά το σπίτι σου. Τόσο υψηλή ανάλυση για την Ελλάδα έχει μόνο στο λεκανοπέδιο Αττικής, αλλά και στις υπόλοιπες πόλεις βλέκεις αρκετά καθαρά τα βασικά κτήρια, γήπεδα κτλ.
Είναι δωρεάν download ~10Mb, και θέλει γρήγορη σύνδεση για να δουλέψει (>256k υποθέτω)...
Πρόκειται για εθιστικό κατασκεύασμα που θα κοστίσει εκατομμύρια χαμένες εργατοώρες (είπε ο μπλόγκερ χαζεύοντας τα νησάκια του Ειρηνικού και τις βουνοκορφές των Ιμαλαΐων...). Χάσιμο - αλλά να θυμάστε να χαιρετάτε προς τα πάνω όταν βγαίνετε έξω από το σπίτι σας - καποιο μηχανικό μάτι πιθανόν να σας κοιτά...

Παραδείγματα:




1. Πλατεία Συντάγματος (κλικάρτετε για πιο μεγάλο μέγεθος)




2. Γήπεδο Παναθηναϊκού (φαίνεται το ΠΑΟ 1908 - από το διάστημα!)


3. Το φαράγγι της Σαμαριάς


4. Η νήσος Γυάρος


5. Η πόλη της Βαγδάτης


6. Κάπου στη ζούγκλα του Αμαζονίου


7. Η κορυφή του Έβερεστ

Σχόλια

Ο χρήστης Old Boy είπε…
Και βέβαια φαίνεται το ΠΑΟ - 1908 από το διάστημα. Εκεί που ακούστηκαν και ορισμένα γκολ.
Ο χρήστης Oneiros είπε…
Το Google Earth είναι σαφώς πιο σοφιστικέ και optimized απ' το Worldwind
που είχε διαθέσει πέρυσι η NASA, αλλά δεν παρατήρησα σημαντική διαφορά στο ελάχιστο ύψος κατόπτευσης (25-30 μίλια;) των δύο προγραμμάτων. To Worldwind δεν έχει τη δυνατότητα να απεικονίζει δρόμους και σπίτια αλλά παίρνει στοιχεία από πολλούς δορυφόρους. Φαντάζομαι πως αφού έγιναν τα πρώτα βήματα, με τον καιρό θα χαρτογραφηθούν λεπτομερώς όλες οι αστικές, τουλάχιστον περιοχές του πλανήτη (το GE έχει και δυνατότητα εμφάνισης τουριστικών πληροφοριών).

Οι δορυφόροι KH ήταν το καμάρι της CIA τον καιρό του ψυχρού πολέμου, όσοι είχαν διαβάσει παλιότερα νουβέλες του Tom Clancy θα θυμούνται ονομαστικές αναφορές στον KH-11.
Ο χρήστης Phantasmak είπε…
Είχα την ολιγοήμερη έκδοση του Keyhole. Είναι όντως πολύ εθιστικό. Το Λεκανοπέδιο το έχει σε υψηλή ανάλυση ενώ για το Λονδίνο έχει σε υψηλή ανάλυση τις περιοχές από Westminster μέχρι τα μισά Docklands και τις υπόλοιπες όχι-τοσο-καλά.

Όνειρε, λες τώρα να δούμε αναφορές στους KH-11 στον πέμπτο κύκλο του 24; :)
Ο χρήστης Phantasmak είπε…
Αν πάς σε Washington, D.C., παρατήρησε το resolution του Λευκού Οίκου σε σχέση με την υπόλοιπη πόλη ;)
Ο χρήστης ultrasonic15 είπε…
Α ρε μπιγκ μπράδερ...
Ο χρήστης Κωστής είπε…
Και μάλλον έγινε χαμός γιατί δεν επιτρέπουν άλλα downloads προς το παρόν!! Ελπίζουν να μπορούν να ανταποκριθούν σύντομα!!!
Ο χρήστης S G είπε…
στην Ισπανια υπαρχει κατι ακομα πιο εμπειρο

Για ολες τις μεγαλες πολεις υπαρχει το callejero fotografico του www.qdq.com που ειναι ενας χαρτης της πολης με 3-4 φωτογραφιες απο καθε ταχυδρομικη διευθυνση! Δηλαδη ολα τα κτιρια της πολης υπαρχουν στο νετι. Θες να πας σε ενα μπαρ, βαλε την διευθυνση στον χαρτη, βλεπεις την φωτο, αν σαρεσει το επισκεπετεσαι...
Ο χρήστης Oneiros είπε…
phantasmak, δυστυχώς δεν έχω δει ούτε καν τους 4 πρώτους κύκλους του 24, θα φροντίσω όμως να διορθώσω σύντομα αυτή την παράλειψη.

Για το λεκανοπέδιο, η ανάλυση είναι αρκετά καλή για περιήγηση (κεντρικοί δρόμοι στα ελληνικά!). Φαντάζομαι και οι υπόλοιπες ελληνικές πόλεις θα ακολουθήσουν κάποια στιγμή. Τα placemarks είναι όλα τα λεφτά, αλλά θα προτιμούσα να ήταν σε μορφή URL.

Μεταξύ άλλων, στα υπέρ του World Wind: είναι open source, και η NASA έχει διαθέσει τα 5 πρώτα SRTM επίπεδα όλου του πλανήτη για κατέβασμα.
Ο χρήστης 0comments είπε…
ECELOGION!
Ο χρήστης kkk είπε…
Καταφερε κανείς να προλ'αβει να κατεβάσει το πρόγραμμα τοy Google?

Αυτη τη στιγμή λέει "Προσωρινα μη διαθέσιμο" :-(

Αν το έχετε πληζ επικοινωνήστε δεόντως...

====

BTW, H Αγγλια είχε φωτογραφηθεί ΟΛΗ, πόλεις&επαρχία, από αεροπλάνο με καταπληκτικο resoloution σαν μέρος των εορτασμών του 2000. Ένα low-res αντιτυπο αυτής της εργασίας διατίθεται δημοσίως για τα Flight Sim (9 CD). Δεν φαίνονται τα σπίτια, αλλα φαίνονται καθαρα τα οικοδομικά τετράγωνα.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Γεία σας!

Επιτέλους τώρα υπάρχει και ενα λογισμικό βασιζόμενο στο Google Maps
στα Ελληνικά ! Ο καθένας μπορεί να δημιουργήσει τον δικό του χάρτη.
Προθέστε τοποθεσίες και καντέ συνδιασμούς μεταξύ τους χρησιμοποιόντας
ετικέτες και λέξεις κλειδία. Ελάτε και εξερευνίστε το Tagzania.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα πολλά πρόσωπα της ψηφιακής λογοκρισίας

Μετεκλογικά

Βαϊμάρη και αντιφασισμός, μια ιστορική σημείωση