Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Λογικό λογισμικό

Μεταφράζω από την είδηση για την υπόσχεση της Νορβηγίας για την μη-χρήση ιδιόκτητου λογισμικό στο δημόσιο της χώρας. Ο υπουργός εκσυγχρονισμού (!) της Νορβηγίας, μιλώντας σε σχετικό συνέδριο:

...περιέγραψε ένα σχέδιο για την ψηφιοποίηση των κυβερνητικών επικοινωνιών (σχέσεων). Αυτό περιλαμβάνει την δέσμευση ότι όλα τα κρατικά ιδρύματα θα σχεδιάσουν την εισαγωγή συστημάτων ανοιχτής πηγής μέχρι τον επόμενο χρόνο

Δηλώσε επίσης ότι δοθεί σε κάθε πολίτη η δικιά του/της ιστοσελίδα στους κρατικούς εξυπηρετητές (servers) για να διευκολυνθούν οι δοσοληψίες τους με το κράτος.

"Ιδιόκτητοι τύποι λογισμικού δεν θα είναι πλέον αποδεκτοί στην επικοινωνία μεταξύ πολιτών και κυβέρνησης", εξήγησε ο [υπουργός]...


Δεν θα κάνω συγκρίσεις, απλώς να παρατηρήσω ότι δεν υπήρξε και δεν υπάρχει μάλλον ούτε ένα μέλος Ελληνικής κυβέρνησης που να κατανοεί καν για ποιο λόγο υφίσταται μια τέτοια συζήτηση. Είχα κάνει ανάλογα σχόλια με αφορμή μια συμφωνία της Microsoft με το Ελληνικό δημόσιο προ διετίας, όπου λέω και κάποια παραπάνω πραγματάκια για τον λόγο που κινήσεις σαν αυτές της Νορβηγίας είναι απόλυτα εύλογες.

Ελληνικό ενδιαφέρον παρουσιάζει και το ακόλουθο απόσπασμα από την ίδια πηγή:

Η Νορβηγική επιτροπή ανταγωνισμού, λέγεται ότι σκέπτεται να διερευνήσει την Microsoft, αφού μια πρόσφατη συμφωνία της με τα σχολεία της χώρας είχε σαν αποτέλεσμα να μπλοκάρεται η χρήση λογισμικού ανταγωνιστών της MS.


Υπενθυμίζω ότι πρόσφατα υπήρξε συμφωνία για την "Στρατηγική συνεργασία του Υπουργείου Παιδείας με τη Microsoft για την προώθηση των νέων τεχνολογιών στην εκπαίδευση", την οποία είχε σχολιάσει ο Γιάννης Μπερεδήμας. Μήπως θα πρέπει να κοιτάξουμε αν συμβαίνει κάτι παρόμοιο και στην Ελλάδα; Η επιτροπή ανταγωνισμού ίσως; (λέμε και κανένα ανέκδοτο να περνάει η ώρα...) Το Υπουργείο Παιδείας;

Σχόλια

Ο χρήστης J95 είπε…

Δεν θα κάνω συγκρίσεις, απλώς να παρατηρήσω ότι δεν υπήρξε και δεν υπάρχει μάλλον ούτε ένα μέλος Ελληνικής κυβέρνησης που να κατανοεί καν για ποιο λόγο υφίσταται μια τέτοια συζήτηση.


Το αυτό βέβαια για ένα 99.9% του γενικού πληθυσμού.
Ο χρήστης J95 είπε…
...διότι έχουμε σοβαρές προτεραιότητες (π.χ. να μη μας βγάλουν πούστη το Μεγαλέξανδρο και να μη μας βάλουν το 666 στις ταυτότητες)
Ο χρήστης Giannis Beredimas είπε…
My point: όλα τα λεφτά της είδησης βέβαια δεν είναι ότι προτιμάται το ελεύθερο λογισμικό αλλά το εξής:

"Proprietary formats will no longer be acceptable in communication between citizens and government," explained Meyer.

Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει πως τέρμα τα DOC αρχεία, ή τα XLS που παράγει γνωστό spreadsheet application, αρχίστε να συνηθίζετε (π.χ.) το PDF. Σκοπός εξάλλου δεν είναι (και δεν πρέπει να είναι) να επιβάλλουμε το ΕΛ/ΛΑΚ αλλά να καταργηθεί το περίφημο vendor lock-in [1].

Βέβαια Microsoft είναι αυτή: ο αντίστοιχος νόμος θα παρακαμφθεί πιθανότατα με ένα δωρεάν download για το Word που θα προσθέτει τη δυνατότητα "Export to PDF" (*γενικά* πρέπει να πληρώσεις για αυτό). Πιθανόν να καταστήσει τελείως ελεύθερα τα ήδη διαθέσιμα XML formats αποθήκευσης που υποστηρίζουν οι τελευταίες εκδόσεις του Office. Πιθανόν να ανοίξει το specification του .doc (του .xls κ.ο.κ.). Κάτι θα κάνει πάντως.

FYI, υπάρχει και σχετικό story στη slashdot. Δεν έχω προλάβει να το διαβάσω ακόμα, αλλά τα σχόλια με moderation 4+ συνήθως αξίζουν με το παραπάνω (εξαιρούνται τα funny: βγάζουν εγγυημένο γέλιο μόνο αν είσαι ολίγον geek ή τακτικός θαμώνας της slashdot).

--
[1] Wikipedia article on vendor lock-in
Ο χρήστης xpan είπε…
δεν είμαι κατά της M$ ούτε κατά του proprietary λογισμικού. Αν και προγραμματιστής, έχω βγάλει στο παρελθόν ψωμί μου πουλώντας δικό μου λογισμικό σε εταιρίες ή δουλεύοντας για εταιρίες που παράγουν proprietary λογισμικό. Έτσι λοιπόν προς το παρόν "ψάχνομαι" ακόμη σχετικά με το θέμα και δεν μπορώ να εκφέρω εμπεριστατωμένη άποψη.

Το συγκεκριμένο όμως νέο έχει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα ελληνικά δεδομένα.

Μια χώρα η οποία δαπανά ελάχιστα λεφτά για την παιδεία και την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών, είναι κρίμα να μην μελετά τέτοιου τύπου λύσεις.

Όλα αυτά τη στιγμή που κατασπαταλάται το δημόσιο χρήμα σε ανούσιες δεξιώσεις (http://www.contra.gr/story.62095.html)
Ο χρήστης karaflosmetanastis είπε…
Το αυτό βέβαια για ένα 99.9% του γενικού πληθυσμού.

Συμφωνώ απόλυτα με το post, απλά δεν μπορώ να καταλάβω πως μπορούμε να έχουμε απαιτήσεις από το γενικότερο πληθυσμό να καταλάβει το πρόβλημα.
Μην ξεχνάμε ότι μέχρι πρόσφατα (αν όχι ακόμα) ένα πάρα πολύ μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού νόμιζε ότι υπολογιστής είναι οι παιχνιδομηχανές. Και οι περισσότεροι από όσους έχουν αγοράσει υπολογιστές έχουν είτε αγοράσει το μηχάνημα μαζί με Windows είτε έχουν τα έχουν βρει σπασμένα από κάποιον γνωστό. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με το ότι σε basic επίπεδο τα windows είναι πιο user friendly από άλλα λειτουργικά κάνει τους απλούς χρήστες να ακούνε Linux και να στρίβουνε..
Και βέβαια οδηγούμαστε σε ένα φαύλο κύκλο, αφού στα σχολεία οι υπολογιστές για το μάθημα της πληροφορικής τρέχουνε Windows...Όπως βέβαια και οι περισσότερες επιχειρήσεις στην Ελλάδα. Άλλωστε όταν στα προσόντα ζητούν γνώσεις υπολογιστών εννοούν γνώση Windows(προφανώς δεν αναφέρομαι σε θέσεις πληροφορικής!)...

Και φυσικά θα ήθελα πάρα πολύ να ξέρω πόσοι από τους 300 βουλευτές μας γνωρίζουν τι σημαίνει open source και τι εναλλακτικές λύσεις υπάρχουν.(Προσωπικά αμφιβάλω αν είναι πάνω 15-20!!)
Ο χρήστης kkk είπε…
> Το αυτό βέβαια για ένα 99.9%
> του γενικού πληθυσμού.

Ας είμαστε εμείς τουλάχιστον λίγο πιο ακριβείς στη στατιστική μας. Στην προκειμένη περ?πτωση, υπερβολή ως προς την υποτιθέμενη άγνοια του μέσου Έλληνα, δεν πιστεύω οτι βοηθάει τα πράγματα.

Πρώτον, αρνούμαι να πιστέψω οτι δεν υπάρχουν 10000 Έλληνες που να κατανοούν, έστω απ'εξω-απ'εξω τίπ πάιζεται στην υπόθεση "Ελεύθερο Λογισμικό, Linux, Gnu",κλπ σε αντιπαράθεση με "Ιδιόκτητο, Widoze", κλπ. Μισό εκατομύριο δεν το βλέπω σαν υπερβολικό, not bad for starters...

Δεύτερον, ακόμα και το πιο ερμ, ευφάνταστο τμήμα της κοινωνίας, και των δύο προαναφερθέντων παρατάξεων είναι βασικά αντιαμερικάνικο και αντικαπιταλιστικό, οπότε, στην προκειμένη μπορεί - για μιά φορά τουλάχιστον - να τους βγεί σε καλό.

Πιο πολύ να φοβάστε την άποψη που θα υποστηρίξει οτι ο Gates τα κατάφερε γιατί κάλυψε μια γνήσια ανάγκη της αγοράς, και η επιτυχία του ΟΥΔΕΜΙΑ σχέση είχε με την εκμετάλευση της αδράνειας και της βλακείες του πασίγνωστου πλέον "pointy hair manager"

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζωνιανά

Διαβάζω και ακούω τα όσα γράφονται και λέγονται το αιματηρό περιστατικό στα Ζωνιανά με την ελαφρά δυσανασχέτηση που ως Κρητικός της διασποράς νιώθω, βλέποντας ότι ο κοινός τόπος και το αναμενόμενο παρά τοις Κρησί, γίνεται πηχυαίος τίτλος και "ανακαλύπτεται" από τα Αθηναϊκά ΜΜΕ ως κεραυνός εν αιθρία, ως κάτι το αναπάντεχο. Η δυσανασχέτηση προέρχεται από το γεγονός ότι τέτοιου είδους θέματα φτάνουν μέχρι την Αθήνα όταν υπάρχουν νεκροί - και τότε φτάνουν ως έτοιμο θέαμα και με μεγάλη απόσταση από την τοπική οπτική. Από την άλλη δεν νιώθω αρκετά κοντά στα τεκταινόμενα στο νησί πλέον, ώστε να έχω κάποια σημαντική άποψη να συνεισφέρω. Αυτοί που βιώνουν την κατάσταση, είναι καλύτερα σε θέση και να την εκτιμήσουν. Εδώ θέλω να παρατηρήσω κάποια πράγματα και να παραπέμψω σε πλησιέστερους παρατηρητές.

- Όσοι βλέπουν στις μαφίες του Μυλοποτάμου κάποιου είδους "αντεξουσιαστές" και "εχθρούς του κράτους", είναι μακριά νυχτωμένοι. Η κατάσταση αυτή προέκυψε ως αποτέλεσμα π…

Το όπλο της λανθασμένης πρόβλεψης

Επ' αφορμή της νικηφόρου μάχης του πακέτου λιτότητας και της σίγουρης επιστημοσύνης με την οποία ο Υπουργός Οικονομικών μετέφερε την αισιοδοξία του, ας εξετάσουμε τις βάσεις της και την προϊστορία των επισήμων εκτιμήσεων για την πορεία της Οικονομίας της χώρας μας στα χρόνια της κρίσης:
Sins of Commission Από το Real World Economics Review, o Jesse Frederik, στο άρθρο του "Folly from Olly. The disasterous quality of the economic predictions of the European Commission" κάνει την παρακάτω παρατήρηση σε ότι αφορά τις προβλέψεις της Κομισιόν για τις επιδόσεις της Ελληνικής οικονομίας, κατά την διάρκεια του Μεγάλου Ελληνικού Κραχ, την οποία μετάφρασα στα Ελληνικά (χωρίς την άδεια του συγγραφέα, ελπίζω στην κατανόησή του λόγω της πιεστικής επικαιρότητας): Στον πίνακα παρουσιάζονται οι πέντε ενημερώσεις της εκτίμησης της Κομισιόν, κατά την διάρκεια του έτους με την πρώτη να δημοσιεύεται την άνοιξη της προηγούμενης από την εκτιμώμενη χρονιά. Σημειώνω πως η τελευταία επικαιροπ…

Πείνα, λιποθυμίες και η χρησιμότητα του λαϊκισμού: μια συζήτηση με τον Πάσχο Μανδραβέλη

Με αφορμή μια συζήτηση με τον Πάσχο Μανδραβέλη στο twitter

[Δημοσιεύθηκε στην διαδικτυακή Αυγή 2/12/2013]Η είδηση-μαϊμού (όπως ήταν σχεδόν εξαρχής φανερό νομίζω) περί θανάτου από πείνα 16χρονου στην Πλατεία Αμερικής, προκάλεσε μια συζήτηση στο twitter με τον Πάσχο Μανδραβέλη που άδραξε την αφορμή να καταγγείλει την ψευδή καταστροφολογία της αριστεράς.

@Mandravelis Η πείνα των μαθητών δεν είναι hoax http://t.co/WbAe7biTwp
— talws (@talws) November 25, 2013 Του υπέδειξα πως η πείνα στην Ελλάδα δεν είναι μύθος, παραπέμποντάς τον  στο σχετικό άρθρο της Ημερησίας (προκειμένου να μην υπάρχει θέμα επαρκούς καθεστωτικότητας των πηγών). Ο ΠΜ σε ποστ στου στο twitLonger απάντησε πως δεν υπάρχει πείνα στην Ελλάδα, μόνο φτώχεια και ότι όλα αυτά περί λιποθυμιών από την πείνα στα σχολεία είναι "hoaxes" - αστικοί μύθοι: "Η φτώχεια δεν είναι hoax. Είναι πραγματικότητα. Οι λιποθυμίες από την πείνα, είναι hoax. Ποτέ δεν στοιχειοθετήθηκαν, πάντα ήταν καταγγελίες του στιλ «άκουσα...», «μου …