Λογικό λογισμικό

Μεταφράζω από την είδηση για την υπόσχεση της Νορβηγίας για την μη-χρήση ιδιόκτητου λογισμικό στο δημόσιο της χώρας. Ο υπουργός εκσυγχρονισμού (!) της Νορβηγίας, μιλώντας σε σχετικό συνέδριο:

...περιέγραψε ένα σχέδιο για την ψηφιοποίηση των κυβερνητικών επικοινωνιών (σχέσεων). Αυτό περιλαμβάνει την δέσμευση ότι όλα τα κρατικά ιδρύματα θα σχεδιάσουν την εισαγωγή συστημάτων ανοιχτής πηγής μέχρι τον επόμενο χρόνο

Δηλώσε επίσης ότι δοθεί σε κάθε πολίτη η δικιά του/της ιστοσελίδα στους κρατικούς εξυπηρετητές (servers) για να διευκολυνθούν οι δοσοληψίες τους με το κράτος.

"Ιδιόκτητοι τύποι λογισμικού δεν θα είναι πλέον αποδεκτοί στην επικοινωνία μεταξύ πολιτών και κυβέρνησης", εξήγησε ο [υπουργός]...


Δεν θα κάνω συγκρίσεις, απλώς να παρατηρήσω ότι δεν υπήρξε και δεν υπάρχει μάλλον ούτε ένα μέλος Ελληνικής κυβέρνησης που να κατανοεί καν για ποιο λόγο υφίσταται μια τέτοια συζήτηση. Είχα κάνει ανάλογα σχόλια με αφορμή μια συμφωνία της Microsoft με το Ελληνικό δημόσιο προ διετίας, όπου λέω και κάποια παραπάνω πραγματάκια για τον λόγο που κινήσεις σαν αυτές της Νορβηγίας είναι απόλυτα εύλογες.

Ελληνικό ενδιαφέρον παρουσιάζει και το ακόλουθο απόσπασμα από την ίδια πηγή:

Η Νορβηγική επιτροπή ανταγωνισμού, λέγεται ότι σκέπτεται να διερευνήσει την Microsoft, αφού μια πρόσφατη συμφωνία της με τα σχολεία της χώρας είχε σαν αποτέλεσμα να μπλοκάρεται η χρήση λογισμικού ανταγωνιστών της MS.


Υπενθυμίζω ότι πρόσφατα υπήρξε συμφωνία για την "Στρατηγική συνεργασία του Υπουργείου Παιδείας με τη Microsoft για την προώθηση των νέων τεχνολογιών στην εκπαίδευση", την οποία είχε σχολιάσει ο Γιάννης Μπερεδήμας. Μήπως θα πρέπει να κοιτάξουμε αν συμβαίνει κάτι παρόμοιο και στην Ελλάδα; Η επιτροπή ανταγωνισμού ίσως; (λέμε και κανένα ανέκδοτο να περνάει η ώρα...) Το Υπουργείο Παιδείας;

Σχόλια

Ο χρήστης J95 είπε…

Δεν θα κάνω συγκρίσεις, απλώς να παρατηρήσω ότι δεν υπήρξε και δεν υπάρχει μάλλον ούτε ένα μέλος Ελληνικής κυβέρνησης που να κατανοεί καν για ποιο λόγο υφίσταται μια τέτοια συζήτηση.


Το αυτό βέβαια για ένα 99.9% του γενικού πληθυσμού.
Ο χρήστης J95 είπε…
...διότι έχουμε σοβαρές προτεραιότητες (π.χ. να μη μας βγάλουν πούστη το Μεγαλέξανδρο και να μη μας βάλουν το 666 στις ταυτότητες)
Ο χρήστης xpan είπε…
δεν είμαι κατά της M$ ούτε κατά του proprietary λογισμικού. Αν και προγραμματιστής, έχω βγάλει στο παρελθόν ψωμί μου πουλώντας δικό μου λογισμικό σε εταιρίες ή δουλεύοντας για εταιρίες που παράγουν proprietary λογισμικό. Έτσι λοιπόν προς το παρόν "ψάχνομαι" ακόμη σχετικά με το θέμα και δεν μπορώ να εκφέρω εμπεριστατωμένη άποψη.

Το συγκεκριμένο όμως νέο έχει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα ελληνικά δεδομένα.

Μια χώρα η οποία δαπανά ελάχιστα λεφτά για την παιδεία και την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών, είναι κρίμα να μην μελετά τέτοιου τύπου λύσεις.

Όλα αυτά τη στιγμή που κατασπαταλάται το δημόσιο χρήμα σε ανούσιες δεξιώσεις (http://www.contra.gr/story.62095.html)
Ο χρήστης Κωστής είπε…
Το αυτό βέβαια για ένα 99.9% του γενικού πληθυσμού.

Συμφωνώ απόλυτα με το post, απλά δεν μπορώ να καταλάβω πως μπορούμε να έχουμε απαιτήσεις από το γενικότερο πληθυσμό να καταλάβει το πρόβλημα.
Μην ξεχνάμε ότι μέχρι πρόσφατα (αν όχι ακόμα) ένα πάρα πολύ μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού νόμιζε ότι υπολογιστής είναι οι παιχνιδομηχανές. Και οι περισσότεροι από όσους έχουν αγοράσει υπολογιστές έχουν είτε αγοράσει το μηχάνημα μαζί με Windows είτε έχουν τα έχουν βρει σπασμένα από κάποιον γνωστό. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με το ότι σε basic επίπεδο τα windows είναι πιο user friendly από άλλα λειτουργικά κάνει τους απλούς χρήστες να ακούνε Linux και να στρίβουνε..
Και βέβαια οδηγούμαστε σε ένα φαύλο κύκλο, αφού στα σχολεία οι υπολογιστές για το μάθημα της πληροφορικής τρέχουνε Windows...Όπως βέβαια και οι περισσότερες επιχειρήσεις στην Ελλάδα. Άλλωστε όταν στα προσόντα ζητούν γνώσεις υπολογιστών εννοούν γνώση Windows(προφανώς δεν αναφέρομαι σε θέσεις πληροφορικής!)...

Και φυσικά θα ήθελα πάρα πολύ να ξέρω πόσοι από τους 300 βουλευτές μας γνωρίζουν τι σημαίνει open source και τι εναλλακτικές λύσεις υπάρχουν.(Προσωπικά αμφιβάλω αν είναι πάνω 15-20!!)
Ο χρήστης kkk είπε…
> Το αυτό βέβαια για ένα 99.9%
> του γενικού πληθυσμού.

Ας είμαστε εμείς τουλάχιστον λίγο πιο ακριβείς στη στατιστική μας. Στην προκειμένη περ?πτωση, υπερβολή ως προς την υποτιθέμενη άγνοια του μέσου Έλληνα, δεν πιστεύω οτι βοηθάει τα πράγματα.

Πρώτον, αρνούμαι να πιστέψω οτι δεν υπάρχουν 10000 Έλληνες που να κατανοούν, έστω απ'εξω-απ'εξω τίπ πάιζεται στην υπόθεση "Ελεύθερο Λογισμικό, Linux, Gnu",κλπ σε αντιπαράθεση με "Ιδιόκτητο, Widoze", κλπ. Μισό εκατομύριο δεν το βλέπω σαν υπερβολικό, not bad for starters...

Δεύτερον, ακόμα και το πιο ερμ, ευφάνταστο τμήμα της κοινωνίας, και των δύο προαναφερθέντων παρατάξεων είναι βασικά αντιαμερικάνικο και αντικαπιταλιστικό, οπότε, στην προκειμένη μπορεί - για μιά φορά τουλάχιστον - να τους βγεί σε καλό.

Πιο πολύ να φοβάστε την άποψη που θα υποστηρίξει οτι ο Gates τα κατάφερε γιατί κάλυψε μια γνήσια ανάγκη της αγοράς, και η επιτυχία του ΟΥΔΕΜΙΑ σχέση είχε με την εκμετάλευση της αδράνειας και της βλακείες του πασίγνωστου πλέον "pointy hair manager"

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα πολλά πρόσωπα της ψηφιακής λογοκρισίας

Βαϊμάρη και αντιφασισμός, μια ιστορική σημείωση

Brexit: Το αναπάντεχο καλοκαίρι της Βρετανίας