Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Καταργήθηκε η νομική

Από την Ελευθεροτυπία:

"...Ο Χρήστος Τζέκος τιμωρήθηκε με 4ετή στέρηση της αθλητικής ιδιότητας («έλλειψη νομιμότητας» είναι ο νομικός όρος), οπότε χάνει το δικαίωμα να παρίσταται ως προπονητής ή με άλλη ιδιότητα σε αγώνες και άλλες δραστηριότητες.

Διότι «ενώ ήταν αυτός που συντόνιζε τις πράξεις και γνώριζε τις κινήσεις των δύο αθλητών, δυσχέρανε τη διαδικασία ελέγχου και απέφυγε να τους ενημερώσει, μολονότι του ζητήθηκε αυτό από τον αρχιπροπονητή Οδυσσέα Παπατώλη..."


Ναι αλλά γιατί απέφυγε να τους ενημερώσει;«Ακόμη κι αν είχα πάρει απαγορευμένες ουσίες, δεν το ήξερα». Αυτό φέρεται να δήλωσε ο Κώστας Κεντέρης, καταθέτοντας τη Δευτέρα στην Εισαγγελία Πρωτοδικών. Και αν απέφυγε να τους ενημερώσει γιατί έτρεχε ο άλλος με την άλλη πάνω στην μηχανή τόσο πολύ που έπεσαν; Θεωρεί ο ΣΕΓΑΣ ότι η πτώση ήταν όντως πτώση, ή δεν αφορά αυτό την υπόθεση; Τέσσερις μήνες μετά, οι ελληνικές εισαγγελικές αρχές δηλώνουν βέβαιες ότι το ατύχημα με τη μοτοσικλέτα στο οποίο τραυματίστηκαν ο Κεντέρης και η Θάνου το βράδυ της μοιραίας Πέμπτης και διεκομίσθησαν στο νοσοκομείο, αποφεύγοντας έτσι την επαφή με τους μηχανισμούς ελέγχου της ΔΟΕ, ήταν σαφώς σκηνοθετημένο.

"...Η ανώτατη ποινή που προβλέπεται από την IAAF για το συγκεκριμένο παράπτωμα είναι 2 χρόνια, αλλά η Επιτροπή τη διπλασίασε λόγω προτέρου... ατίμου βίου «και επειδή η κατηγορία είναι πολύ σοβαρή".

Ουσιαστικά, ο Τζέκος πλήρωσε τη νύφη και για τους Κεντέρη-Θάνου. Τουλάχιστον, αθωώθηκε για την κατηγορία της εμπορίας, διανομής, συναλλαγής απαγορευμένων ουσιών, αφού «η IAAF δεν προσκόμισε το παραμικρό αποδεικτικό στοιχείο»."


Υπενθυμίζω τα βασικά...

Εδώ γελάμε.

Σχόλια

Ο χρήστης bizwriter είπε…
Χμ... επιτρέψτε μου να αφήσω κατά μέρος τους συναισθηματισμούς τύπου "Ελλάδα ολέ..." και να σχολιάσω λογικά και ψύχραιμα. So...

Δεν μπορώ να γνωρίζω εάν ο Κεντέρης κι η Θάνου έκαναν χρήση αναβολικών στεροειδών. Εν πάσει περιπτώσει, η τιμωρία, μόνο, του Τσέκου μού μοιάζει απλώς για κυνήγι εξιλαστήριου θύματος.

Κατά τη γνώμη μου, λογικά μιλώντας, τόσο ο Κεντέρης όσο κι η Θάνου, έκαναν, κατά πάσα πιθανότητα, χρήση αναβολικών στεροειδών. And you know what? Καλά έκαναν και κανένας από εμάς, τους couch potatoes, δεν μπορεί να τους κατακρίνει γι' αυτό. Γιατί το ισχυρίζομαι αυτό, ρωτάτε;

Καταρχάς, όποιος φώναζε "Κεντέρης, Κεντέρης", "Θάνου, Θάνου", "Ελλάς, Ελλάς" κ.λπ. και πίστευε απόλυτα ότι αυτοί οι αθλητές δεν έκαναν χρήση αναβολικών στεροειδών τότε είτε είναι, απλώς, αφελής "Ελληνάρας" (έχουμε πήξει από δαύτους δυστυχώς) είτε δεν έχει ιδέα για το τι σημαίνει να κάνεις πρωταθλητισμό και δη Ολυμπιακό πρωταθλητισμό!

Εδώ μιλάμε για ανθρώπους που ο αθλητισμός και δη ο επαγγελματικός πρωταθλητισμός είναι η ζωή τους! Κάποτε το TIME (sorry, δεν θυμάμαι το τεύχος, νομίζω στους Ολυμπιακούς της Μπαρτσελόνα) είχε κάνει ένα survey και ρώτησε τους ολυμπιακούς αθλητές "Εάν σας δώσουμε ένα χάπι με το οποίο θα κερδίσετε σίγουρα την πρώτη θέση στο άθλημά σας, αλλά εξίσου σίγουρα θα πεθάνετε μετά από πέντε χρόνια, θα το παίρνατε;", το 90% απάντησε "ναι"...

Εάν κανείς αφήσει κατά μέρος τα sensationalist, scare stories του Τύπου περί αθλητών που δήθεν πεθαίνουν από τη χρήση αναβολικών ουσιών και κοιτάξει τα επιστημονικά στοιχεία, θα διαπιστώσει ότι αυτά δείχνουν ότι η λελογισμένη χρήση αναβολικών ουσιών έχει ελάχιστες ανεπιθύμητες ενέργειες (π.χ. 1). Επιπλέον, ακόμη κι αυτές οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι πολύ ηπιότερες από τις αντίστοιχες του καπνίσματος καθώς και του αλκοόλ -συνήθειες που έχουν, πέραν ημών των couch potatoes, και πολλοί αθλητές, τις οποίες συνήθειες, όμως, δεν νομίζω ότι πρόκειται να απαγορεύσει η Ολυμπιακή Επιτροπή...

Όσοι καταφέρονται κατά της χρήσης αναβολικών στεροειδών από τους αθλητές, χρησιμοποιούν, συνήθως, τα εξής δύο επιχειρήματα: (1) η χρήση φαρμάκων κάνει κακό στην υγεία των αθλητών και (2) η χρήση φαρμάκων είναι ενάντια στο αθλητικό πνεύμα.

Αναφορικά με το πρώτο επιχείρημα, τα επιστημονικά στοιχεία, όπως ανέφερα και πρωτύτερα δείχνουν ότι οι ανεπιθύμητες ενέργειες των αναβολικών στεροειδών είναι πολύ ηπιότερες από ό,τι ισχυρίζεται ο Τύπος και λοιποί υπέρμαχοι της υγείας των αθλητών -αυτό, βέβαια, δεν πρόκειται να το ακούσετε ποτέ στα media...

Επί τη ευκαιρία, το gene-dopping που θα είναι εφικτό σε λίγα χρόνια δεν θα έχει, ουσιαστικά, καμία απολύτως ανεπιθύμητη ενέργεια. Και, όπως προανέφερα επίσης, το κάπνισμα και το αλκοόλ κάνουν πολύ περισσότερο κακό από τα αναβολικά στεροειδή, αλλά δεν νομίζω ότι πρόκειται να τα απαγορεύσει η Ολυμπιακή Επιτροπή.

Αναφορικά με το δεύτερο επιχείρημα, το "κλέψιμο" είναι σαφώς ενάντια στο αθλητικό πνεύμα. Ωστόσο, το να προσπαθεί ο x αθλητής να έχει την καλύτερη δυνατή επίδοση είναι ενάντια στο αθλητικό πνεύμα; Δεν νομίζω. Οι αθλητές χρησιμοποιούν πολλές μεθόδους που έχουν παρόμοια, με τη χρήση αναβολικών στεροειδών, αποτελέσματα.

Π.χ., προπονούνται σε μεγάλο υψόμετρο (πώς νομίζετε ότι έγινε, ceteris paribus, ο Μπέκαμ παιχταράς;) και προπονούνται σε θαλάμους υψηλής ατμοσφαιρικής πίεσης (π.χ. Μπέκαμ ξανά). Αυτές οι τεχνικές προπόνησεις έχουν παρόμοια αποτελέσματα με την χρήση αναβολικών ουσιών όπως είναι η ερυθροποιητίνη (EPO). (Ή, όπως γινόταν επί δεκαετίες προτού κατασκευαστεί εργαστηριακά η EPO, οι αθλητές έκαναν αφαίμαξη, έψυχαν κατόπιν το αίμα τους και, λίγο πριν από τον αγώνα, ξαναέβαζαν το αίμα τους στο σώμα τους, ώστε να αυξήσουν τα ερυθρά αιμοσφαίριά τους και να έχουν έτσι περισσότερη αντοχή.)

Επί τη ευκαιρία, ο Juan Anonio Samaranch, πρώην, ως γνωστόν, πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής είχε υποστηρίξει να είναι νόμιμες οι εργογενικές ουσίες που δεν προκαλούν ζημία στον οργανισμό των αθλητών. Όπως, προφανώς, θα περιμένατε, τον "κράξανε". Και, στοιχηματίζω, ότι πρώτη φορά ακούσατε αυτήν την πρόταση του J. A. Samaranch εδώ. [Μην εκπλήσσεστε γι' αυτό, στην Ελλάδα ζούμε...].

Εν πάση περιπτώσει, εάν το gene doping ευοδωθεί μελλοντικά, όπως αναμένεται να συμβεί, τότε όλη αυτή η συζήτηση περί της χρήσεως αναβολικών στεροειδών θα είναι άνευ ουσίας.

Κατά τη γνώμη μου, οι επαγγελματίες αθλητές και δη αυτοί που είναι Ολυμπιακού επιπέδου θα χρησιμοποιούν πάντοτε αναβολικά στεροειδή. Και καλά θα κάνουνε. Είναι δική τους επιλογή αποκλειστικά. Όσον αφορά σε αυτούς τους couch potatoes που πίνουν αλκοόλ με το λίτρο, καπνίζουν δυο πακέτα τσιγάρα την ημέρα (συμπεριλαμβανομένου κι εμού), κάνουν καθιστική ζωή, τρώνε junk food, μιλάνε περί αθλητικού πνεύματος κ.λπ. και μέμφονται τους επαγγελματίες αθλητές, που χρησιμοποιούν αναβολικά στεροειδή, ως cheaters... Έξω από τον χορό...
Ο χρήστης lazopolis είπε…
"Εάν κανείς αφήσει κατά μέρος τα sensationalist, scare stories του Τύπου περί αθλητών που δήθεν πεθαίνουν από τη χρήση αναβολικών ουσιών και κοιτάξει τα επιστημονικά στοιχεία, θα διαπιστώσει ότι αυτά δείχνουν ότι η λελογισμένη χρήση αναβολικών ουσιών έχει ελάχιστες ανεπιθύμητες ενέργειες (π.χ. 1)."

Ενδιαφέρον συμπέρασμα αλλά πού είναι τα επιστημονικά στοιχεία;

Σε κάθε περίπτωση, το θέμα είναι αν οι Κεντέρης-Θάνου παραβίασαν τον κανονισμό, όποιος κι αν είναι αυτός.

Κατά τα άλλα συμφωνώ, Σάκη. Να επιτραπούν όλες οι ουσίες και να τελειώνουμε με τους ελέγχους. Έτσι κι αλλιώς το προπονητικό team έχει μεγάλη συνεισφορά στις επιδόσεις των αθλητών. Και σε τελική ανάλυση, αφού τους πληρώνουμε, και τους κάνουμε και ήρωες, γιατί να μην έχουν κι αυτοί κάποιες συνέπειες; Τώρα που το σκέφτομαι, να ανοίγει και μια πύλη στο στίβο (ειδικά μετά το καμπανάκι στα 5000μ) και να βγαίνουν τα λιοντάρια. Γιατί όχι;
Ο χρήστης talos είπε…
saki:
1. Η λελογισμένη χρήση οιοδήποτε φαρμάκου γίνεται κάτω από την επίβλεψη γιατρού και όχι γυμναστή.
2. Δεν έκαναν καθόλου καλά γιατί (όπως σημείωσε ο lazopolis) ο κανονισμός το απαγορεύει.
3. Μια δημοσίευση υπέρ μιας άποψης, δεν στοιχειοθετεί και τεκμηρίωση του ισχυρισμού. Πόσω μάλλον που, παρότι το άρθρο στο οποίο παραπέμπεις είναι ορατό μόνο από συνδρομητές, δεν φαίνεται να υποστηρίζει ότι η χρήση αναβολικών στεροειδών (στο επίπεδο που χρειάζεται για να κάνει κανείς ανταγωνιστικό πρωταθλητισμό) έχει ελάχιστες ανεπιθύμητες παρενέργειες. Αυτή η πρώτη βερσιόν του άρθρου επιχειρηματολογεί για την άρση της απαγόρευσης σε κάποια φάρμακα, αλλά όχι για τα στεροειδή για τα οποία λέει "There will of course be some drugs which are harmful in themselves (anabolic steroids)– we should focus on detecting these because they are harmful not because they enhance performance".
4. Ένας άλλος λόγος για την απαγόρευση του ντοπαρίσματος είναι ότι αδικεί κάποιον που θέλει να κάνει πρωταθλητισμό αλλά δεν θέλει να πάρει φάρμακα.
5. Ας κάνουν Ολυμπιακούς ντόπας και Ολυμπιακούς "γάλακτος" να δούμε ποιους από τους δυο θα παρακολουθεί ο κόσμος. Οι "couch potatoes" που λες αποτελούν το κοινό των αθλητών και αυτούς προσπαθούν να ξεγελάσουν για το ότι είναι καθαροί.
6. O Μπέκαμ έκανε κάτι με θαλάμους πίεσης στην αποθεραπεία του ενόψει του περσινού Euro. Σιγά μην τρέχει η πριμαντόνα στα υψίπεδα... Αν ήταν το μεγάλο υψόμετρο να σε κάνει παικταρά, όλοι οι Περουβιανοί θα ήταν Μαραντόνα.
7. Επαυξάνω για τα λιοντάρια.
Ο χρήστης Oneiros είπε…
Γιατί να ταλαιπωρούμε τα ζώα; Το άθλημα του μέλλοντος είναι το Unreal Tournament, ως φυσική μετεξέλιξη του αθλητισμού της ντόπας και των reality shows του τύπου Survivor. Πέτα τους στην πίστα με enforcers και flak cannons και θα σπάσουν τα μοτεράκια της AGB :-P
Ο χρήστης bizwriter είπε…
Έξω από τον χορό, όλοι (συμπεριλαμβανομένου εμού) είμαστε τζάμπα μάγκες. Αλλά, βέβαια, η ελληνική μπλογκόσφαιρα, από ό,τι καταλαβαίνω μετά από τόσο καιρό, την έχει δει πολύ "κουλτουριάρα" κι "αλληλοβανιζόμενη"... Κρίμα...
Ο χρήστης lazopolis είπε…
Δεν καταλαβαίνω.

α) Τα "παιδιά" παραβίασαν τον κανονισμό των αγώνων και άρα έπρεπε να τιμωρηθούν. Συναισθηματισμοί του τύπου "μα κι οι άλλοι ντοπάρονται, ρε γαμώτο", ή "γιατί να μας κερδίζουν συνέχεια αυτα τα άλογα, οι αραπάδες" είναι λίγο παιδικοί. Ο κανονισμός υπάρχει για να ΜΗΝ κάνουμε τέτοιες συζητήσεις.

β) Σχετικά με το ηθικό κομμάτι του ζητήματος: τα λιοντάρια (ή έστω το Unreal Tournament) θα με κάλυπταν γενικώς. Αλλά, αυτό που θα συνέβαινε, και που εν μέρει συμβαίνει και σήμερα, είναι οτι το σύστημα (δηλαδή εμείς) πιέζει τους "μέσα στο χορό" να διακυνδυνεύουν τη ζωή τους για να τρώμε εμείς πατατάκια και να'χουμε κάτι να βλέπουμε στην τηλεόραση (και για άλλους λόγους, εθνικού φρονήματος, ρε γαμώτο). Λοιπόν, αυτοί μέσα στο χορό έχουν μέσα στο κεφάλι τους εφτά άσπρες γραμμές σε καφε-κόκκινο φόντο και τίποτα άλλο. Έτσι μεγάλωσαν, αυτό ξέρουν να κάνουν. Όταν τους βάζεις να διαλέξουν ανάμεσα στα μετάλλια και τη ντρόγκα (απ'τη μια) και το απόλυτο τίποτα (από την άλλη), δεν είναι σαν να παίρνεις μια "Ανατολικο-ευρωπαία" δεκαεξάχρονη απ'το χωρίο της και να την ρωτάς μήπως θέλει να κάνει πεζοδρόμιο;

γ) το επιχείρημα "είσαι κουλτουριάρης" είχα να το ακούσω από τότε που ο Χάρυ Κλύνν έβγαζε ακόμα γέλιο.
Ο χρήστης JOHN TSE είπε…
RE PAIDIA RE PAIDIA HREMHSTE GIATI DEN SKEFTESTE LIGO KAI OTAN DEN XERETAI ISTORIA KAI PERISSOTERO THN DIKIA MAS ENA EINAI SIGOURO...

TI HTAN O MELANAS ZOMOS ARAGE? KAI TO NEKTAR... KAI MHN MOU PEITE TORA OTI TO XERETE KAI KAMIA SXESH ME TA ANABOLIKA TA SHMERINA GIATI THA SAS BARESO RE ESEIS EXETE TYXEI POTE SE TRAKARISMA??? 10 NA ROTHSEIS 10 DIAFORETIKA THA AKOUSEIS LOIPON O MELANAS ZOMOS KAI TO NEKTAR HTAN FYTIKA PROIONTA TA OPOIA ALETHONTAN KAI BRAZONTAN (KATI SAN THN SYGXRONH IATRIKH KAI XHMEIA) KAI META TA EPERNAN OI ATHLITES... GIATI RE H SPARTH HTAN H AMERIKH THS ARXAIAS ELLADAS? GIATI KALYERGOUSAN THN EYGONIKH KAI THN XHMEIA E! KAI TO IDIO SHMERA DEN GINETAI TO IDIO? H NASA KERDIZEI KAI TA AMERIKANIKA ERGASTHRIA..... KAI THA PEI KAPOIOS E TOTE NA MHN BLEPOUME ATHLIMATA!!! LATHOS MEGA LATHOS GIATI ENA EINAI TO SYSTATIKO TO OPOIO KANEI MONADIKO TON PYRRO TON KAXI TON SAMPANH TON KENTERH KAI THN THANOU TO ATOMIKO TALENTO REEE PAIRNO EGO LEME TORA TA IDIA ANABOLIKA ME TON MICHAEL JORDAN DHLADH TI EGINE KAI JORDAN? PHRA TA IDIA ME TON PYRRO EGINA PYRROS H O KATHE PYRROS??? DEN MILATE? DEN MPOREITE GIATI TO LOGIKO EINAI AYTO POY ANTIKEIMENIKA STEKEI. OSO ANAFORA TOUS GIATROUS OI GIATROI STHN PLEIONOTITA EINAI ASXETOI GIATI LENE SE KAPOION NA KOPSEI TO KAPNISMA KAI AYTOI KAPNIZOUN SAN FOUGARA GIATI EINAI KAI BEBAIOI OTI O KARKINOS DEN THA PAEI SE AYTOUS GIATI EINAI GIATROI NAI THA FOBHTHEI O KARKINOS THA TA KANEI PANO TOY,... H DOE DEN KOBEI TA POTA KAI TA TSIGARA GIATI EINAI ENA APO TA BASIKA KOMMATIA THS PAGKOSMIAS OIKONOMIAS REEEEE KAI SKEFTHTE AYTO TI YPOKRISIA EINAI...AN AYRIO TO PROI DEN KAPNIZAME KAI DEN PEINAME DEN THA ARROSTENAME TOSO SYXNA PANO APO 10.000.000 ERGAZOMENOI STA KAPNA THA MENAN ANERGOI META OI GIATROI MIOSH THS KINHSHS MEIOSH STA FARMAKA MEIOSH STOYS THANATOYS AYXHSH TON XRONON ZOHS PERISSOTERA XRONIA SYNTAXH KAI PAEI LEGONTAS... TA PANTA EINAI YPOKRISIA REEEE MAS DOYLEYOYN KAI OPOS LEEI KAI O SFAKIANAKHS TA RETIRE TA GIVANCY KAI TA FERE XYPNATE REEEE!

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζωνιανά

Διαβάζω και ακούω τα όσα γράφονται και λέγονται το αιματηρό περιστατικό στα Ζωνιανά με την ελαφρά δυσανασχέτηση που ως Κρητικός της διασποράς νιώθω, βλέποντας ότι ο κοινός τόπος και το αναμενόμενο παρά τοις Κρησί, γίνεται πηχυαίος τίτλος και "ανακαλύπτεται" από τα Αθηναϊκά ΜΜΕ ως κεραυνός εν αιθρία, ως κάτι το αναπάντεχο. Η δυσανασχέτηση προέρχεται από το γεγονός ότι τέτοιου είδους θέματα φτάνουν μέχρι την Αθήνα όταν υπάρχουν νεκροί - και τότε φτάνουν ως έτοιμο θέαμα και με μεγάλη απόσταση από την τοπική οπτική. Από την άλλη δεν νιώθω αρκετά κοντά στα τεκταινόμενα στο νησί πλέον, ώστε να έχω κάποια σημαντική άποψη να συνεισφέρω. Αυτοί που βιώνουν την κατάσταση, είναι καλύτερα σε θέση και να την εκτιμήσουν. Εδώ θέλω να παρατηρήσω κάποια πράγματα και να παραπέμψω σε πλησιέστερους παρατηρητές.

- Όσοι βλέπουν στις μαφίες του Μυλοποτάμου κάποιου είδους "αντεξουσιαστές" και "εχθρούς του κράτους", είναι μακριά νυχτωμένοι. Η κατάσταση αυτή προέκυψε ως αποτέλεσμα π…

Το όπλο της λανθασμένης πρόβλεψης

Επ' αφορμή της νικηφόρου μάχης του πακέτου λιτότητας και της σίγουρης επιστημοσύνης με την οποία ο Υπουργός Οικονομικών μετέφερε την αισιοδοξία του, ας εξετάσουμε τις βάσεις της και την προϊστορία των επισήμων εκτιμήσεων για την πορεία της Οικονομίας της χώρας μας στα χρόνια της κρίσης:
Sins of Commission Από το Real World Economics Review, o Jesse Frederik, στο άρθρο του "Folly from Olly. The disasterous quality of the economic predictions of the European Commission" κάνει την παρακάτω παρατήρηση σε ότι αφορά τις προβλέψεις της Κομισιόν για τις επιδόσεις της Ελληνικής οικονομίας, κατά την διάρκεια του Μεγάλου Ελληνικού Κραχ, την οποία μετάφρασα στα Ελληνικά (χωρίς την άδεια του συγγραφέα, ελπίζω στην κατανόησή του λόγω της πιεστικής επικαιρότητας): Στον πίνακα παρουσιάζονται οι πέντε ενημερώσεις της εκτίμησης της Κομισιόν, κατά την διάρκεια του έτους με την πρώτη να δημοσιεύεται την άνοιξη της προηγούμενης από την εκτιμώμενη χρονιά. Σημειώνω πως η τελευταία επικαιροπ…

Πείνα, λιποθυμίες και η χρησιμότητα του λαϊκισμού: μια συζήτηση με τον Πάσχο Μανδραβέλη

Με αφορμή μια συζήτηση με τον Πάσχο Μανδραβέλη στο twitter

[Δημοσιεύθηκε στην διαδικτυακή Αυγή 2/12/2013]Η είδηση-μαϊμού (όπως ήταν σχεδόν εξαρχής φανερό νομίζω) περί θανάτου από πείνα 16χρονου στην Πλατεία Αμερικής, προκάλεσε μια συζήτηση στο twitter με τον Πάσχο Μανδραβέλη που άδραξε την αφορμή να καταγγείλει την ψευδή καταστροφολογία της αριστεράς.

@Mandravelis Η πείνα των μαθητών δεν είναι hoax http://t.co/WbAe7biTwp
— talws (@talws) November 25, 2013 Του υπέδειξα πως η πείνα στην Ελλάδα δεν είναι μύθος, παραπέμποντάς τον  στο σχετικό άρθρο της Ημερησίας (προκειμένου να μην υπάρχει θέμα επαρκούς καθεστωτικότητας των πηγών). Ο ΠΜ σε ποστ στου στο twitLonger απάντησε πως δεν υπάρχει πείνα στην Ελλάδα, μόνο φτώχεια και ότι όλα αυτά περί λιποθυμιών από την πείνα στα σχολεία είναι "hoaxes" - αστικοί μύθοι: "Η φτώχεια δεν είναι hoax. Είναι πραγματικότητα. Οι λιποθυμίες από την πείνα, είναι hoax. Ποτέ δεν στοιχειοθετήθηκαν, πάντα ήταν καταγγελίες του στιλ «άκουσα...», «μου …