Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πανούσης

Πρόκειται για την τελευταία συνέντευξη του Τζιμάκου στο "Ε" (όργανο ως γνωστόν της αντίστοιχης ομάδας), εν όψει της νέας παράστασης του αλλοδαπού συγγραφέα και δημοσιογράφου. Απόσπασμα:

 • ...Πώς νιώθετε ύστερα από 30 χρόνια στη μουσική; Μήπως σας λείπει κάτι τώρα που δεν υπάρχει επίσημη λογοκρισία; Εσείς αυτολογοκρίνεστε ποτέ;


 • «Σας ευχαριστώ για τις χιουμοριστικές ερωτήσεις. Η λογοκρισία είναι το Ευαγγέλιο της εξουσίας και δεν πρόκειται ποτέ να καταργηθεί. Οσο για την αυτολογοκρισία την αποφεύγω, αλλά όποτε με απειλεί -έστω και σπάνια- μου σμπαραλιάζει το είναι. Δεν είμαι μόνο 30 χρόνια στη μουσική. Γεννήθηκα μαζί της και θα πεθάνω με αυτήν. Εχω διαλέξει και το επικήδειο τραγούδι μου: "Η ζωή τραβάει την ανηφόρα με σημαίες και με τα βούρλα που τις κρατάνε!"»...

  Σχόλια

  Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
  Talos
  Έχω ήδη επισημάνει την οξυδέρκεια που σε χαρακτηρίζει στην επιλογή των θεμάτων που προβάλλεις.
  Σε συνδυασμό με την ευαισθησία σου στα ερεθίσματα που δίνουν οι καιροί που ζούμε.

  Δεν με "εκπλήσσει" λοιπόν η επιλογή σου, αν και, εννοείται, με χαροποιεί ιδιαίτερα.
  Αποδεικνύει για πολλοστή φορά την εκλεκτική συγγένεια ανθρώπων που, η εποχή έταξε να, επικοινωνούν και ανταλλάσσουν απόψεις όχι δια ζώσης, αλλά μέσω πληκτρολογίων και οθονών.

  Τώρα, ο Τζιμάκος, είναι "μεγάλη ιστορία".
  Ο πιο καταλυτικά σατιρικός καλλιτέχνης της 20ετίας. Το "σατιρικός" τον αδικεί βαθύτατα, αν το εκλάβει κάποιος με την έννοια που δίνουν π.χ.σε τύπους σαν το Σεφερλή. Κι αυτοί "σατιρα" λένε πως κάνουν.
  Όχι. Μιλάω για σύγχρονο Αριστοφάνη.

  Ο Τζιμάκος είναι πολλά πράγματα, αλλά κρατάω τα δυο πιο σημαντικά :
  - είναι ανατρεπτικός
  - είναι βαθύς γνώστης και αναλυτής της νεοελληνικής πραγματικότητας και των νεοελλήνων.
  Αυτά τον κάνουν τόσο καίριο.

  Ακούς "τραγούδια" (αν και πρόκειται για σχόλια) του πριν 15 χρόνια και νομίζεις πως διαβάζεις τη σημερινή καθημερινότητα.
  Δικαιώνει τον ορισμό του Καλλιτέχνη : "να αφουγκράζεται τους καιρούς του και να (προ)βλέπει το Μέλλον".

  Ενδεικτική ακριβώς αυτής του της οξυδέρκειας είναι η διαμάχη του με τον Νταλάρα. Ο Τζιμάκος, όταν ακόμα ο Νταλάρας είχε την εικόνα του "καλού παιδιού" -για πολλούς ακόμα την έχει-, "έπιασε" ότι ο Νταλάρας έχει μετατραπεί σε μια "προοδευτική" συνιστώσα ενός συντηρητικού πλαισίου, σε έναν "έμπορα", πέρα από την καταπληκτική φωνή. Και τον χτύπησε αλύπητα. Η ακρίβεια στον στόχο φαίνεται από την λυσσασμένη αντίδραση του Νταλάρα, πρωτοφανή στα καλλιτεχνικά δεδομένα.

  Ο τίτλος του Προγράμματός του δεν είναι τυχαίος. Olakala-Olaskata.
  Σατιρίζει την εισβολή ξένων ή ξενόφερτων πολιτιστικών προϊόντων στη ζωή μας. Μας έχουν φέρει τι θα τρώμε, μας έχουν φέρει πως θα δουλεύουμε, μας έχουν φέρει τι θα διαβάζουμε, μας έχουν φέρει τι θα βλέπουμε. Τώρα μας φέρνουν πως θα διασκεδάζουμε και πως θα γλεντάμε.

  Όσον με αφορά, το πρόγραμμά μου ρυθμίζεται με τέτοιον τρόπο ώστε Σάββατα και Κυριακές, 13:00, να βρίσκομαι δίπλα σε ράδιο.
  Αν και τώρα με το κέντρο τόκοψε.

  "Αμερικανογενίτσαροι ήλθεν η Ώραν σας".

  Ηλίας

  Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

  Ζωνιανά

  Διαβάζω και ακούω τα όσα γράφονται και λέγονται το αιματηρό περιστατικό στα Ζωνιανά με την ελαφρά δυσανασχέτηση που ως Κρητικός της διασποράς νιώθω, βλέποντας ότι ο κοινός τόπος και το αναμενόμενο παρά τοις Κρησί, γίνεται πηχυαίος τίτλος και "ανακαλύπτεται" από τα Αθηναϊκά ΜΜΕ ως κεραυνός εν αιθρία, ως κάτι το αναπάντεχο. Η δυσανασχέτηση προέρχεται από το γεγονός ότι τέτοιου είδους θέματα φτάνουν μέχρι την Αθήνα όταν υπάρχουν νεκροί - και τότε φτάνουν ως έτοιμο θέαμα και με μεγάλη απόσταση από την τοπική οπτική. Από την άλλη δεν νιώθω αρκετά κοντά στα τεκταινόμενα στο νησί πλέον, ώστε να έχω κάποια σημαντική άποψη να συνεισφέρω. Αυτοί που βιώνουν την κατάσταση, είναι καλύτερα σε θέση και να την εκτιμήσουν. Εδώ θέλω να παρατηρήσω κάποια πράγματα και να παραπέμψω σε πλησιέστερους παρατηρητές.

  - Όσοι βλέπουν στις μαφίες του Μυλοποτάμου κάποιου είδους "αντεξουσιαστές" και "εχθρούς του κράτους", είναι μακριά νυχτωμένοι. Η κατάσταση αυτή προέκυψε ως αποτέλεσμα π…

  Το όπλο της λανθασμένης πρόβλεψης

  Επ' αφορμή της νικηφόρου μάχης του πακέτου λιτότητας και της σίγουρης επιστημοσύνης με την οποία ο Υπουργός Οικονομικών μετέφερε την αισιοδοξία του, ας εξετάσουμε τις βάσεις της και την προϊστορία των επισήμων εκτιμήσεων για την πορεία της Οικονομίας της χώρας μας στα χρόνια της κρίσης:
  Sins of Commission Από το Real World Economics Review, o Jesse Frederik, στο άρθρο του "Folly from Olly. The disasterous quality of the economic predictions of the European Commission" κάνει την παρακάτω παρατήρηση σε ότι αφορά τις προβλέψεις της Κομισιόν για τις επιδόσεις της Ελληνικής οικονομίας, κατά την διάρκεια του Μεγάλου Ελληνικού Κραχ, την οποία μετάφρασα στα Ελληνικά (χωρίς την άδεια του συγγραφέα, ελπίζω στην κατανόησή του λόγω της πιεστικής επικαιρότητας):   Στον πίνακα παρουσιάζονται οι πέντε ενημερώσεις της εκτίμησης της Κομισιόν, κατά την διάρκεια του έτους με την πρώτη να δημοσιεύεται την άνοιξη της προηγούμενης από την εκτιμώμενη χρονιά. Σημειώνω πως η τελευταία επικαιροπ…

  Πείνα, λιποθυμίες και η χρησιμότητα του λαϊκισμού: μια συζήτηση με τον Πάσχο Μανδραβέλη

  Με αφορμή μια συζήτηση με τον Πάσχο Μανδραβέλη στο twitter

  [Δημοσιεύθηκε στην διαδικτυακή Αυγή 2/12/2013]  Η είδηση-μαϊμού (όπως ήταν σχεδόν εξαρχής φανερό νομίζω) περί θανάτου από πείνα 16χρονου στην Πλατεία Αμερικής, προκάλεσε μια συζήτηση στο twitter με τον Πάσχο Μανδραβέλη που άδραξε την αφορμή να καταγγείλει την ψευδή καταστροφολογία της αριστεράς.

  @Mandravelis Η πείνα των μαθητών δεν είναι hoax http://t.co/WbAe7biTwp
  — talws (@talws) November 25, 2013 Του υπέδειξα πως η πείνα στην Ελλάδα δεν είναι μύθος, παραπέμποντάς τον  στο σχετικό άρθρο της Ημερησίας (προκειμένου να μην υπάρχει θέμα επαρκούς καθεστωτικότητας των πηγών). Ο ΠΜ σε ποστ στου στο twitLonger απάντησε πως δεν υπάρχει πείνα στην Ελλάδα, μόνο φτώχεια και ότι όλα αυτά περί λιποθυμιών από την πείνα στα σχολεία είναι "hoaxes" - αστικοί μύθοι: "Η φτώχεια δεν είναι hoax. Είναι πραγματικότητα. Οι λιποθυμίες από την πείνα, είναι hoax. Ποτέ δεν στοιχειοθετήθηκαν, πάντα ήταν καταγγελίες του στιλ «άκουσα...», «μου …