Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μπάχαλο στα νοσοκομεία;

Αναρωτιέμαι αν η ακόλουθη είδηση τινάζει στον αέρα α. τους προϋπολογισμούς των Ελληνικών νοσοκομείων, ιδιωτικών και δημοσίων και β. τον προγραμματισμό τους:

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε ότι κάθε υπηρεσία επιφυλακής (νυχτερινές βάρδιες, εφημερίες) που εκτελούν οι εργαζόμενοι θα πρέπει να θεωρείται πραγματικός χρόνος εργασίας...
...Κατά το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο «οι υπηρεσίες που παρέχει ένας εργαζόμενος στη διάρκεια της βάρδιας με τη φυσική του παρουσία στον χώρο εργασίας θα πρέπει να θεωρούνται στο σύνολό τους "πραγματικός χρόνος εργασίας"». Αυτό σημαίνει ότι οι ώρες αυτές θα πρέπει να αμείβονται σύμφωνα με την ισχύουσα εθνική νομοθεσία αλλά και να συνυπολογίζονται στον εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας που, σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία, δεν πρέπει να ξεπερνά το 48άωρο.

Σχόλια

Ο χρήστης Beta Blank είπε…
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Ο χρήστης Beta Blank είπε…
Το διάβαζα κι εγώ σε κάποιες εφημερίδες στις Βρυξέλλες. Μέσα στις προτάσεις συμβιβασμού και τη Μεγάλη Βρετανία να επιμένει στο opt-out από το 48ωρο, οι Γάλλοι και οι Σουηδοί προτείνουν κομιτολογία (μπλέξιμο)και εξαιρέσεις σε τομείς όπως υγεία, τουρισμός και ασφάλεια.

Το Ευρωκοινοβούλιο πάντως είναι μαζί με το Δικαστήριο σε αυτή την περίπτωση (θα ήθελα να ξέρω πόσοι Ευρωβουλευτές είναι και γιατροί) χωρίς να κοιτάνε την επίπτωση στους κρατικούς προϋπολογισμούς για θέματα υγείας (πάνω στα οποία η ΕΕ δεν έχει και σπουδαία αρμοδιότητα αν δεν κάνω λάθος).

Σκέψου και το άλλο. Είμαι γιατρός, είμαι on-call στο σπίτι μου, πληρώνομαι, και παράλληλα δέχομαι κι επισκέψεις ασθενών σπίτι... Ή απλά θα κλείσουν τα μισά κρατικά νοσοκομεία για να μην πληρώνει το κράτος "υπερωρίες".
Ο χρήστης KiTaSuMbA είπε…
Προσωπικά συμφωνώ πλήρως με το Ε.Δ., καθότι τι άλλο μπορεί να θεωρηθεί μια εφημερία πέρα από χρόνο εργασίας; Σε πολλές κλινικές μάλιστα η νυχτερινή βάρδυα είναι πολύ σκληρότερη εργασία από την ημερήσια: σκέψου, σαββατόβραδο στο ΚΑΤ (ouch!)...

Ο περιορισμός στις 48 extra ώρες την βδομάδα είναι επίσης πολύ λογικός και πιθανότατα να περιορίσει κάποια «προβληματάκια» που παρατηρούνται στα ελληνικά νοσοκομεία:
- Εξουθενωμένοι αγροτικοί και ειδικευόμενοι γιατροί που συχνά κάνουν 2 ή και 3 ακόμα εφημερίες στην σειρά (βλέπε 48 ή και 72 ώρες στο νοσοκομείο!) για να καλύψουν πάγιες ανάγκες προσωπικού. Φυσικά ο κλήρος πέφτει στους «μικρούς»...
- Στα ελληνικά νοσοκομεία γίνεται ένα πραγματικό παρεμπόριο εφημεριών, όπου κάποιοι πέρνουν σχεδόν πάντα τις περισσότερες εφημερίες για οικονομικούς λόγους ενώ οι «ανεπιθύμητοι» φορτώνονται πάντα τα ΠΣΚ και τις αργίες.
- Η θεώρηση της εφημερίας σαν πραγματικό χρόνο εργασίας εξ ολοκλήρου, πιθανώς να οδηγήσει σε καλύτερο έλεγχο από τις διοικήσεις με περιορισμό του κλασσικού φαινομένου των εφημερευόντων επιμελητών από την κρεββατοκάμαρά τους.
- Αν η υπερωρία κοστίζει, και αν μια οποιαδήποτε εταιρία χρειάζεται συνεχόμενες και σταθερές υπερωρίες, τότε απλά θα πρέπει να προσλάβει παραπάνω προσωπικό και να καθιερώσει πραγματικές βάρδυες. Επιτέλους ας πάψει πια αυτή η καραμέλα περί άνεργων από την μία γιατρών και άδειων από την άλλη νοσοκομείων.

Δεν νομίζω λοιπόν πως η νομικά σωστή θεώρηση των εφημεριών ως πλήρους χρόνου εργασίας θα τινάξει στον αέρα τους νοσοκομειακούς προυπολογισμούς - αυτοί ξετινάζονται πολύ πιο εύκολα και συστηματικά για άλλους λόγους - αφού υπάρχουν λύσεις χαμηλότερου κόστους και μάλιστα με μεγαλύτερο κοινωνικό ώφελος (πρόσληψη επιπλέον προσωπικού) ενώ παράλληλα είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για βελτίωση των υπηρεσιών που προσφέρουν τα νοσοκομεία «εκτός ωραρίου».
Ο χρήστης talos είπε…
kitasumba: Συμφωνώ μαζί σου και επαυξάνω. Απλά αναρωτιέμαι αν υπάρχει σχεδιασμός για την αλλαγή αυτή στο Ελληνικό δημόσιο και ιδιωτικό νοσοκομειακό χώρο και αν έχουν συνειδητοποίησει τις απαραίτητες αλλαγές. Προφανώς όχι. Εκτός και αν πιστεύουν πως θα βρουν κάποια "μαύρη" και παράνομη λύση...

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζωνιανά

Διαβάζω και ακούω τα όσα γράφονται και λέγονται το αιματηρό περιστατικό στα Ζωνιανά με την ελαφρά δυσανασχέτηση που ως Κρητικός της διασποράς νιώθω, βλέποντας ότι ο κοινός τόπος και το αναμενόμενο παρά τοις Κρησί, γίνεται πηχυαίος τίτλος και "ανακαλύπτεται" από τα Αθηναϊκά ΜΜΕ ως κεραυνός εν αιθρία, ως κάτι το αναπάντεχο. Η δυσανασχέτηση προέρχεται από το γεγονός ότι τέτοιου είδους θέματα φτάνουν μέχρι την Αθήνα όταν υπάρχουν νεκροί - και τότε φτάνουν ως έτοιμο θέαμα και με μεγάλη απόσταση από την τοπική οπτική. Από την άλλη δεν νιώθω αρκετά κοντά στα τεκταινόμενα στο νησί πλέον, ώστε να έχω κάποια σημαντική άποψη να συνεισφέρω. Αυτοί που βιώνουν την κατάσταση, είναι καλύτερα σε θέση και να την εκτιμήσουν. Εδώ θέλω να παρατηρήσω κάποια πράγματα και να παραπέμψω σε πλησιέστερους παρατηρητές.

- Όσοι βλέπουν στις μαφίες του Μυλοποτάμου κάποιου είδους "αντεξουσιαστές" και "εχθρούς του κράτους", είναι μακριά νυχτωμένοι. Η κατάσταση αυτή προέκυψε ως αποτέλεσμα π…

Το όπλο της λανθασμένης πρόβλεψης

Επ' αφορμή της νικηφόρου μάχης του πακέτου λιτότητας και της σίγουρης επιστημοσύνης με την οποία ο Υπουργός Οικονομικών μετέφερε την αισιοδοξία του, ας εξετάσουμε τις βάσεις της και την προϊστορία των επισήμων εκτιμήσεων για την πορεία της Οικονομίας της χώρας μας στα χρόνια της κρίσης:
Sins of Commission Από το Real World Economics Review, o Jesse Frederik, στο άρθρο του "Folly from Olly. The disasterous quality of the economic predictions of the European Commission" κάνει την παρακάτω παρατήρηση σε ότι αφορά τις προβλέψεις της Κομισιόν για τις επιδόσεις της Ελληνικής οικονομίας, κατά την διάρκεια του Μεγάλου Ελληνικού Κραχ, την οποία μετάφρασα στα Ελληνικά (χωρίς την άδεια του συγγραφέα, ελπίζω στην κατανόησή του λόγω της πιεστικής επικαιρότητας): Στον πίνακα παρουσιάζονται οι πέντε ενημερώσεις της εκτίμησης της Κομισιόν, κατά την διάρκεια του έτους με την πρώτη να δημοσιεύεται την άνοιξη της προηγούμενης από την εκτιμώμενη χρονιά. Σημειώνω πως η τελευταία επικαιροπ…

Πείνα, λιποθυμίες και η χρησιμότητα του λαϊκισμού: μια συζήτηση με τον Πάσχο Μανδραβέλη

Με αφορμή μια συζήτηση με τον Πάσχο Μανδραβέλη στο twitter

[Δημοσιεύθηκε στην διαδικτυακή Αυγή 2/12/2013]Η είδηση-μαϊμού (όπως ήταν σχεδόν εξαρχής φανερό νομίζω) περί θανάτου από πείνα 16χρονου στην Πλατεία Αμερικής, προκάλεσε μια συζήτηση στο twitter με τον Πάσχο Μανδραβέλη που άδραξε την αφορμή να καταγγείλει την ψευδή καταστροφολογία της αριστεράς.

@Mandravelis Η πείνα των μαθητών δεν είναι hoax http://t.co/WbAe7biTwp
— talws (@talws) November 25, 2013 Του υπέδειξα πως η πείνα στην Ελλάδα δεν είναι μύθος, παραπέμποντάς τον  στο σχετικό άρθρο της Ημερησίας (προκειμένου να μην υπάρχει θέμα επαρκούς καθεστωτικότητας των πηγών). Ο ΠΜ σε ποστ στου στο twitLonger απάντησε πως δεν υπάρχει πείνα στην Ελλάδα, μόνο φτώχεια και ότι όλα αυτά περί λιποθυμιών από την πείνα στα σχολεία είναι "hoaxes" - αστικοί μύθοι: "Η φτώχεια δεν είναι hoax. Είναι πραγματικότητα. Οι λιποθυμίες από την πείνα, είναι hoax. Ποτέ δεν στοιχειοθετήθηκαν, πάντα ήταν καταγγελίες του στιλ «άκουσα...», «μου …