Ακίνητες φούσκες;

Σε μια πρώτη ματιά, η ανάλυση αυτή για την επικίνδυνη φούσκα των ακινήτων στις ΗΠΑ, μοιάζει να περιγράφει (σε κάποιο βαθμό) οικείες καταστάσεις. Μια και δεν είμαι καθόλου ειδικός (πέρα από τις προσωπικές ταλαιπωρίες) στην εν λόγω αγορά, την παραθέτω για να διαβάσω κάποιο σχόλιο πιο σχετικών, για την επικαιρότητα της σε σχέση με την εκτόξευση των τιμών κατοικίας στην Ελλάδα: σε ποιο βαθμό υπάρχουν αναλογίες, σε ποιον όχι και κατά πόσο το Ελληνικό φαινόμενο είναι (όπως μοιάζει σε μένα τον αδαή) φούσκα... (κι αν είναι τι θα γίνει άμα σκάσει).

Σχόλια

Ο χρήστης ---. είπε…
Talo, δεν είναι συγκρίσιμα αγαπητέ. Εδώ πληρώνεις είκοσι και βάλε χρόνια για ένα κλουβί με σαράντα νοικαρέους και εκεί για σπιταρόνα με κήπους, σοφίτες και αποθήκες. Κανονικό σπίτι δηλαδή.
Ο χρήστης S G είπε…
δεν ειμαι σιγουρος σε συγκριση με τις ΗΠΑ, αλλα σε συγκριση με αρκετες ευρωπαϊκες χωρες τα ελληνικα ακινητα ειναι φτηνα. Κοιταχτε την σχεση τιμης ακινητου/ενοικιου. Ειναι στην Ισπανια πολυ πιο ψηλα και στην Αγγλια επισης (οπου οι τιμες φετος εχουν μεινει στασιμες, δηλαδη οι πραγματικες τιμες ισως πεφτουν!). Η φουσκα των ακινητων παγκοσμιως χρηματοδοτειται απο τα ιστορικως, εξαιρετικα χαμηλα επιτοκια.

Δεδομενου οτι στην Ελαλδα η τραπεζικη διεισυση ειναι ακομα χαμηλη, υπαρχει χωρος για επεκταση της δανειοδοτησης ακομα και αν ανεβουν λιγο τα επιτοκια. Απο την αλλη οι ελληνες ειναι σχετικα απειροι και υπαρχει κινδυνος πολλοι να δανειζονται χωρις να αναμενουν αυξηση των επιτοκιων (πραγμα που θα ερθει πολυ συντομα και θα στενεψει αρκετους οικογενειακους προϋπολογισμους).

Εγω γενικα δεν θα ανησυχουσα, αν το σκεφτεις με τα σημερινα επιτοκια στην Αθηνα συμφερει να αγοραζεις σπιτια με 30ετες δανειο και να τα ενοικιαζεις. Ακομα και οταν ανεβουν λιγο τα επιτοκια, αυτο θα ειναι περιπου αληθεια. Παντως μην αγορασετε σπιτι στο Λονδινο :-)
Ο χρήστης ultrasonic15 είπε…
Στα άρθα του economist που είχα σ' αυτό το ποστ έχει επίσης ζουμερά πράγματα όσον αφορά τα παγκόσμια δεδομένα:
http://ultrasonic15.blogspot.com/2005/06/blog-post_16.html

Πάντως στην ελλάδα δε νομίζω (κι ας μην είμαι ειδικός) να υπάρξει 'ξεφούσκωμα' έτσι απλά όπως το λέμε. Για πολλούς λόγους:
1. Υπάρχουν μεγάλες διαφορές σε ακίνητα που βρίσκονται σε διαφορετικές περιοχές και (δυστυχώς) υπάρχουν πολλές ακόμα που μπορούν να χτιστούν. Στα Μεσόγεια με την τρελή οικιστική (και άναρχη ασφαλώς) ανάπτυξη, βλέπει κανείς περίπτωση να πέσουν οι τιμές σπιτιών - οικοπέδων στα επόμενα δέκα χρόνια? No way
2. Υπάρχει μεγάλη ζήτηση σε περιοχές με τουριστική ανάπτυξη - ζήτηση που δεν εξαρτάται από τη δικήμας ρευστότητα, αλλά και των ξένων.
3. Δε φαίνεται στον ορατό ορίζοντα αύξηση των επιτοκίων σε απαγορευτικά ή καταστρεπτικά επίπεδα. Άλλωστε τα χαμηλά επιτόκια είναι ένα φετίχ της ΕΚΤ (το κληρονόμησε εν μέρει και από τη Bundesbank).
4. Οι τράπεζες στην ελλάδα βγάζουν τα κέρατά τους με πολύ υψηλότερο περιθώριο κέρδους στις εργασίες τους. Οι ολοένα αυξανόμενες επισφάλειες που αναπόφευκτα θα έχουν από τα αυξανόμενα δάνεια όμως καθώς και οι ανάγκες επέκτασης θα τις αναγκάσουν να συνεργαστούν (εξαγοραστούν ακόμα?) με ευρωπαϊκές πηγές ρευστότητας. Αυτό σημαίνει μεγαλύτερη τραπεζική διείσδυση (όπως λέει και ο ΣΓ) μεγαλύτερος ανταγωνισμός στα επιτόκια.
5. Έχει αρχίσει να γίνεται όλο και πιο κοινή η νοοτροπία του 'προσπαθώ να δουλέψω περισσότερο για να καλύψω τα δάνειά μου' που κάνει τον κόσμο να τρέχει σαν τρελός αυξάνοντας με αυτόν τον τρόπο ταυτόχρονα δανεισμό, τρέξιμο, άγχος κλπ αλλά και (όλα έχουν δύο όψεις) παραγωγικότητα. Και το σπίτι δε φαίνεται να βγαίνει εκτός προτεραιοτήτων στα μεγάλα έξοδα - δάνεια.
Ο χρήστης S G είπε…
μια διορθωση

το (1) ουλτρασονικ ειναι παραγοντας για πτωση των τιμων οχι ανοδο. το οτι υπαρχουν δηλαδη ελευθεροι χωροι που θα χτιστουν μεγαλωνει σαφως την προσφορα και πιεζει τις τιμες προς τα κατω.

το (2) νομιζω ειναι αμελητετο σε περιοχες εκτος Κρητης, Ροδου ή αλλου νησιου. φυσικα κανενας ξενος δεν ειναι παλαβος να αγορασει σε ελληνικη πολη.

(3) εγω περιμενω γυρω στις δυο μοναδες συνολικα μεσα σε καποια χρονια. Καποια διαφορα την κανει αλλα οχι τεραστια.
Ο χρήστης futures speculator είπε…
Είχα αναφερθεί σχετικά προ διμηνου στο blog μου
Η φούσκα των ακινήτων με εικόνες.

Τα στοιχεία ειναι απο την αμερικανική αγορά ακινήτων, αλλά ειναι ενδεικτικά μια κατάστασης που ονομάζεται "asset price inflation" και οδηγησε σε φουσκες σε όλα τα asset classes (ακινητα, μετοχές, ομόλογα κλπ)

Βασικά είναι απόρροια του παραχαραγμένου χρήματος που τυπώνουν μαζικά οι Κεντρικές Τράπεζες τα τελευταία χρόνια.

Γιαυτο αλλωστε και ανεβαινουν τα ΠΑΝΤΑ τα τελευταια χρονια: μετοχές, ομόλογα, εμπορεύματα (χρυσός, πετρέλαιο κλπ), ακινητα.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Fouska iparxh, na eiste sigourh kai sthn Ellada mas.

H times tha pesoun opos tha pesoun kai sthn ipolipoi Europoi. Kserete th simenh 1% auksish gia ena noikokirio pou isa isa ta vgazh pera. Vale mesa kai ths kartes kai alla daneia klp.

Den ifistate na exoun akrivinh toso polh ta teleutea 5 xronia ta kinita sthn Ellada, afou o misthos den exei parh ths idies auksishs.

Ean den me pistevete, des posso exoun auksithi h aggelies ton teleuteo kairo.

Kai oute ta enoikia exoun auksithi me to idio rithmo.....pou simenh, oth h 'ependites' tha thn kanoun me elafra, elafra pidimatakia.

Rwta kai kanenan katesvasth/arxitektwn/mixaniko, kai tha deite oth to skeftonde na sikosoun kialh polikatoikia.....den iparxh h agora pou ipirxe prhn 2-3 xronia.

Fouska iparxh......na eiste sigourh....perimenete kadio xronia kai tha deite na ginete ths kakmoiras......30% kato....toulaxiston.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα πολλά πρόσωπα της ψηφιακής λογοκρισίας

Brexit: Το αναπάντεχο καλοκαίρι της Βρετανίας

Στρίβοντας δεξιά στη διακλάδωση του Wallerstein