Κλείνει η Ελληνική υπηρεσία του BBC

Ακουγόταν εδώ και καιρό, αλλά είναι δυστυχώς πραγματικότητα: η Ελληνική υπηρεσία του BBC κλείνει. Ο δικτυακός της τόπος αναγγέλει το τέλος εποχής, ζητώντας τα σχόλια και τις αντιδράσεις των αναγνωστών/ακροατών της. Το BBC κλείνει μια σειρά ξενόγλωσσων υπηρεσιών για να αφιερωσει πόρους στην δημιουργία Αραβικού τηλεοπτικού σταθμού - κίνηση πάντως που καταδεικνύει προφανώς την "διαπλοκή" του διεθνούς BBC με την βρετανική εξωτερική πολιτική - παρότι το ίδιο το BBC επικαλείται λόγους "ζήτησης" για επέκταση των Αραβόφωνων υπηρεσιών και μείωση της ζήτησης για τις κομμένες ξενόγλωσσες υπηρεσίες - από το κλείσιμο των οποίων θα χαθούν 236 θέσεις εργασίας. Οι υπηρεσίες αυτές θα έχουν διακοπεί μέχρι τον Μάρτιο του 2006.

Η Ελληνική υπηρεσία του BBC, ήταν κομμάτι της σύγχρονης Ελληνικής ιστορίας - τόσο στον Β΄Παγκόσμιο όσο και επί χούντας αποτέλεσε το κύριο μέσο με το οποίο οι εξελίξεις, τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό, μαθεύονταν στην Ελλάδα (στην χούντα μέσα από το "απαλό", σχετικά, φίλτρο της έμμεσης επιρροής της Βρετανικής κυβέρνησης στον οργανισμό, στην δεκαετία του 40 μέσα από το, πολύ λιγότερο απαλό, φίλτρο της βρετανικής πολεμικής και μεταπολεμικής προπαγάνδας). Θυμάμαι χαρακτηριστικά από το BBC, το διάγγελμα του Μακαρίου, μετά το πραξικόπημα του Σαμψών, που διέψευδε την φήμη του θανάτου του... . Αναρωτιέμαι αν το BBC έχει υπόψη του να διαθέσει τώρα πια ελεύθερα το αρχείο του με τις εκπομπές των περιόδων αυτών.

Ενημέρωση: Έγραψε σχετικά ο Διπλωματικός Λαθρεπιβάτης...

Σχόλια

Ο χρήστης libertarian είπε…
Αν ήσουν πχ CEO δεν θα έκανες αυτή την κίνηση; Σκοπός κάθε εταιρίας είναι η μεγιστοποίηση του κέρδους της. Το bυdget είναι περιορισμένο. Όπερ και σημαίνει ότι δεν μπορούν να προσφέρουν άπειρες υπηρεσίες. Από το 2001 έχουν αλλάξει πολλά πράγματα στον Κόσμο. Το ελληνικό κοινό και τα υπόλοιπα είναι μεγαλύτερα από το αραβικό;

Πάντως απ' ότι βλέπω και οι αριστεροί πέφτουν στην "αμαρτία" να του να "λατρεύουν" εταιρίες (βλ. BBC, flash) όπως κάνουμε και οι υπόλοιποι κοινοί θνητοί (macάδες, Amigάδες, etc) ;-)
Ο χρήστης talos είπε…
libertarian: Το BBC είναι δημόσιος οργανισμός. Πρότυπο εξαιρετικά επιτυχημένου δημόσιου οργανισμού - που δείχνει τις δυνατότητες του καταραμένου δημόσιου να προσφέρει στην πληροφόρηση ποιότητα, εξαιρετικά καλύτερη από οτι ο ιδιωτικός τομέας. Χαρακτηριστικά δεν έχει καν διαφημίσεις. Στόχος του καταφανέστατα δεν είναι η μεγιστοποίηση του κέρδους - αλλά άλλα πράγματα όπως η δημόσια πληροφόρηση.

Από την άλλη δεν λέω ότι έκανε καλά ή κακά, γιατί δεν μου πέφτει λόγος. Οι χρηματοδότες του είναι οι βρετανοί φορολογούμενοι (άμεσα φορολογούμενοι για το BBC μάλιστα) οι οποίοι (θα έπρεπε να) έχουν τον βαρύνοντα λόγο για τον οργανισμό. Απλά λέω ότι το BBC έχει παίξει ιστορικό ρόλο στην πληροφόρηση στην Ελλάδα (και εξακολουθεί να κάνει πολύ ενδιαφέρουσα δουλειά) και είναι κρίμα που κλείνει.

Για τον flash, να πω μόνο ότι ποτέ δεν τον λάτρεψα. Ενδεικτικά ένα σχόλιο που έκανα στον Old-Boy, με τον οποίο συμφωνώ απόλυτα επί του θέματος.

Γενικα η μόνη εταιρεία που λατρεύω (παρά την παρατεταμένη κακοδιοίκηση και τους αντιπαθέστατους ιδιοκτήτες) είναι η ΠΑΕ ΠΑΟ.
Ο χρήστης Phantasmak είπε…
Koita, koita, "mesw Trikalwn" ta mathaino...

AYTO einai neo pou se kanei na stenoxwritheis, nai. Oxi san ton Flash pou bgikan oloi osoi ton evrizan mexri protinos kai klaigane pou kleinei mia "oasi sthn enimerosi" kai alla tetoia melodramatika.

Den kserw an einai kalo i kako pou ekleise. Exoyme kai to agglofwno BBC. Se sygkrish omws me ta ellinika MME, e, einai pligma sthn elliniki enimerosi.

Kali i PAE PAO alla i diki mou agapimeni einai i Frontiers. Tha mou peis an o kathenas milaei gia tis etairies pou tou aresoun...
Ο χρήστης Phantasmak είπε…
Legontas "den ksero an einai kalo i kako pou ekleise" ennow oti pragmati den kserw an epraksan swsta, oxi oti diafwnw/symfwnw

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα πολλά πρόσωπα της ψηφιακής λογοκρισίας

Μετεκλογικά

Βαϊμάρη και αντιφασισμός, μια ιστορική σημείωση