Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Λόγω Timis

Τεράστια φασαρία περί των μεταλλείων της Κασσάνδρας, με αφορμή την εμπλοκή υπόπτου τέως έμπορου ναρκωτικών και εξαιρετικά αμφιλεγόμενου επιχειρηματία, στην εκμετάλλευση του έργου. Όλως παραδόξως το θέμα μοιάζει να εξαντλείται στην, όντως αστεία μεταστροφή του υφυπουργού ανάπτυξης σε σχέση με το πρόσωπο του εν λόγω κυρίου, του αυστραλορουμάνου Frank Timis - και όχι στην ουσία του θέματος.

Μερικά σχόλια:

 • Αστειότητες 1. Σχετικά ασήμαντο αλλά, είναι ψιλοαστείο να μην ξέρει το υπουργείο το όνομα του μεγαλομέτοχου και να βγάζει Δελτίο Τύπου όπου Timic τον ανεβάζει, Timic τον κατεβάζει. Επίσης αναφέρει την εταιρία European Goldfields, ως Paneuropean Goldfields

 • Αστειότητες 2. Δηλωσάρα: "...όταν ο υφυπουργός Ανάπτυξης ρωτήθηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης από αντιπολιτευόμενο «πώς είναι δυνατόν κύριε υπουργέ, να μας φέρνετε έναν τέτοιο άνθρωπο (σ.σ. τον κ. Τίμιτς) για επενδυτή», ο κ. Σαλαγκούδης απάντησε ότι ο κ. Τίμιτς «τον έχει επισκεφθεί στον γραφείο του» και τον έχει διαβεβαιώσει ότι «αυτά (σ.σ. τα περί ναρκωτικών) ήταν νεανικά παραπτώματα»"... Έτσι είναι, άμα είσαι πρεζέμπορας που πρόκοψε από την δουλειά του κι έγινε κανονικός επιχειρηματίας, συγχωρούνται τα νεανικά παραπτωματάκια.

 • Σοβαρά: Ο Σαλαγκούδης είναι γενικά της μεταστροφής: "Ως Βουλευτής, το 2002, ο Γιώργος Σαλαγκούδης μπήκε μαζί με τους κατοίκους της Στρατονίκης μπροστά στα ΜΑΤ που είχαν «στρατοπεδεύσει» στην πλατεία του χωριού και κατήγγειλε την «τρομοκρατία της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ ενάντια στη θέληση της τοπικής κοινωνίας».

  Ως Υφυπουργός υπεύθυνος για θέματα ορυκτού πλούτου, το 2005, ο Γιώργος Σαλαγκούδης επιθεωρεί τις διμοιρίες των ΜΑΤ που είναι έτοιμες να επιβάλουν το Νόμο στους «χωριάτες» που τολμούν να αμφισβητούν τους «αναπτυξιακούς» σχεδιασμούς του."

 • Σοβαρά 2. Περιβαλλοντικοί κίνδυνοι.

 • Σοβαρά 3. Timis - μεταλλεία αλλού: έργα και ημέρες.

 • Σοβαρά 4. O Timis ήταν και πίσω από την εμπλοκή της Regal Oil στην εξόρυξη των πετρελαίων της Θάσου. Οι πρόσφατες εξελίξεις είναι ενδεικτικές και δεν έχουν (από όσο έχω πάρει χαμπάρι) συζητηθεί επαρκώς: Το Μάιο ο Timis την έκανε από την Regal, αφού έβγαλε πολλά λεφτά διαδίδοντας φήμες μαϊμού σχετικά με την γεώτρηση στην Καλλιμάχη και αφού πούλησε ιδιοκτησία της εταιρίας χωρίς έγκριση και στην λούφα σε αγνώστου ταυτότητας επενδυτές. Στις αρχές του περασμένου Σεπτέμβρη οι εργαζόμενοι (που έχουν το 33% της εταιρίας Kavala Oil) κατέλαβαν τις εγκαταστάσεις, και μετά από διαπραγματεύσεις ανέλαβαν την διαχείριση της εταιρίας. Αίφνης τα ξεραμένα πηγάδια ζωντάνεψαν και οι εργαζόμενοι πούλησαν πετρέλαιο αξίας 3 εκατομμυρίων δολαρίων, μέσα σε εικοσιπέντε μέρες. Οι ανακοινώσεις-μαϊμού σχετικά με το κοίτασμα της Καλλιράχης, για το χρηματιστηριακό παιχνίδι, είχαν χαιρετιστεί ενθουσιωδώς από τον κ. Σαλαγκούδη


 • Ως εκ τούτου το πρόβλημα δεν το είχε ο Σαλαγκούδης όταν κατήγγειλε ως αντιπολίτευση. Το πρόβλημα είναι τώρα που γλύφει εκεί που έφτυνε, αφού ο στόχος της επαναδιαπραγμάτευσης της διαπλοκής φαίνεται πως επιτυγχάνεται. Τα άλλα τα τζιμάνια θεωρούν ότι το ζήτημα είναι να τους ζητήσει συγγνώμη ο Σαλαγκούδης, που πρόσβαλε τον πρεζέμπορα που είχαν επιλέξει ως επενδυτή - και όχι να μας ζητήσουν όλοι μαζί συγγνώμη για την θρασύτατη αλαζονεία τους.

  Αυτά με πολύ λίγο ψάξιμο. Είναι σίγουρος ότι κρύβεται, εύκολα εντοπίσιμος διαδικτυακός θησαυρός σχετικού κλαυσίγελου - ή και κλάματος για τις πιθανές περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Όποιος έχει να προσθέσει κι άλλα σχετικά στοιχεία: στα σχόλια.

  Σχόλια

  Ο χρήστης 0 Comments είπε…
  Επειδή την ιστορία με τα μεταλεία τη γνωρίζω αρκετά, σου στέλνω τα ψηφιακά μου ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ!
  Με τόσο λίγα λόγια, μια πληρέστατη αναφορά.
  Δεν είναι τυχαίο ότι οι περισσότεροι σε θεωρούν το πληρέστερο περί τα πολιτικά και όχι μόνο μπλογκ.
  Ο χρήστης Πάνος είπε…
  Πάντως η υπόθεση της Φοινικούντας, (ήθελαν να κάνουν εκεί λιγνιτορυχείο και οπισθοχώρισαν άπρακτοι όταν απαξάπαντες οι Μεσσήνιοι ξεσηκώθηκαν) μας έδειξε κάτι: όταν οι πολίτες ασχολούνται ενεργά, οι καταστροφικές για το περιβάλλον παρεμβάσεις ματαιώνονται.

  Μακάρι να συμβεί το ίδιο και στην υπόθεση που καίει τους κατοίκους του Θερμαϊκού (όσους έχουν ενημερωθεί): την επέκταση του αεροδρομίου μέσα στον Κόλπο, έργο που θα σημάνει την τελειωτική καταστροφή του - και τη δραματική υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων.

  Κι όλα αυτά για ένα μονάχα λόγο: επειδή έτσι βολεύει (οικονομικά) τους εργολάβους και τους συνεταίρους τους πολιτικούς.

  (Δεύτερος λόγος ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ!)
  Ο χρήστης Argos είπε…
  Είχα φτάσει να πιστεύω ότι είμαι ο μόνος "ανώμαλος" που είχε πρόβλημα με τον κ. Τίμις. Ο Σαλαγκούδης και η ΝΔ από την μια και σύσσωμο το ΠΑΣΟΚ από την άλλη θεωρούν ότι είναι οκ να νομιμοποιείς τις δραστηριότητες ενός αποδεδειγμένα εμπόρου ναρκωτικών, προκειμένου να "σώσεις" οικονομικά μια περιοχή.
  Είναι δυνατόν να μαλώνουν μόνο για την συνέπεια των λόγων του Σαλαγκούδη; Αγνοούμε το γεγονός ότι τα λεφτά που δέχεσαι, τουλάχιστον στην πηγή τους, ξεκινάνε από "ναρκοδόλλαρα". Τον χρήστη όμως που κάνει το βαποράκι για την δόση του τον στέλνεις στο πυρ το εξώτερο.
  Τώρα σε ότι αφορά στην μόλυνση των ορυχείων σας πληροφορώ ότι ότι καταστροφή ήταν να γίνει στο Στρατώνι έχει γίνει. Άσε που είναι αστείο να ονομάζονται ορυχεία χρυσού , ορυχεία που ποτέ στην σύγχρονη εποχή δεν παράγαν χρυσό, μια και δεν είχαν και δεν θα έχουν, μετά την απόφαση του ΣτΕ, εργοστάσιο επεξεργασίας του χρυσού.

  Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

  Ζωνιανά

  Διαβάζω και ακούω τα όσα γράφονται και λέγονται το αιματηρό περιστατικό στα Ζωνιανά με την ελαφρά δυσανασχέτηση που ως Κρητικός της διασποράς νιώθω, βλέποντας ότι ο κοινός τόπος και το αναμενόμενο παρά τοις Κρησί, γίνεται πηχυαίος τίτλος και "ανακαλύπτεται" από τα Αθηναϊκά ΜΜΕ ως κεραυνός εν αιθρία, ως κάτι το αναπάντεχο. Η δυσανασχέτηση προέρχεται από το γεγονός ότι τέτοιου είδους θέματα φτάνουν μέχρι την Αθήνα όταν υπάρχουν νεκροί - και τότε φτάνουν ως έτοιμο θέαμα και με μεγάλη απόσταση από την τοπική οπτική. Από την άλλη δεν νιώθω αρκετά κοντά στα τεκταινόμενα στο νησί πλέον, ώστε να έχω κάποια σημαντική άποψη να συνεισφέρω. Αυτοί που βιώνουν την κατάσταση, είναι καλύτερα σε θέση και να την εκτιμήσουν. Εδώ θέλω να παρατηρήσω κάποια πράγματα και να παραπέμψω σε πλησιέστερους παρατηρητές.

  - Όσοι βλέπουν στις μαφίες του Μυλοποτάμου κάποιου είδους "αντεξουσιαστές" και "εχθρούς του κράτους", είναι μακριά νυχτωμένοι. Η κατάσταση αυτή προέκυψε ως αποτέλεσμα π…

  Το όπλο της λανθασμένης πρόβλεψης

  Επ' αφορμή της νικηφόρου μάχης του πακέτου λιτότητας και της σίγουρης επιστημοσύνης με την οποία ο Υπουργός Οικονομικών μετέφερε την αισιοδοξία του, ας εξετάσουμε τις βάσεις της και την προϊστορία των επισήμων εκτιμήσεων για την πορεία της Οικονομίας της χώρας μας στα χρόνια της κρίσης:
  Sins of Commission Από το Real World Economics Review, o Jesse Frederik, στο άρθρο του "Folly from Olly. The disasterous quality of the economic predictions of the European Commission" κάνει την παρακάτω παρατήρηση σε ότι αφορά τις προβλέψεις της Κομισιόν για τις επιδόσεις της Ελληνικής οικονομίας, κατά την διάρκεια του Μεγάλου Ελληνικού Κραχ, την οποία μετάφρασα στα Ελληνικά (χωρίς την άδεια του συγγραφέα, ελπίζω στην κατανόησή του λόγω της πιεστικής επικαιρότητας):   Στον πίνακα παρουσιάζονται οι πέντε ενημερώσεις της εκτίμησης της Κομισιόν, κατά την διάρκεια του έτους με την πρώτη να δημοσιεύεται την άνοιξη της προηγούμενης από την εκτιμώμενη χρονιά. Σημειώνω πως η τελευταία επικαιροπ…

  Πείνα, λιποθυμίες και η χρησιμότητα του λαϊκισμού: μια συζήτηση με τον Πάσχο Μανδραβέλη

  Με αφορμή μια συζήτηση με τον Πάσχο Μανδραβέλη στο twitter

  [Δημοσιεύθηκε στην διαδικτυακή Αυγή 2/12/2013]  Η είδηση-μαϊμού (όπως ήταν σχεδόν εξαρχής φανερό νομίζω) περί θανάτου από πείνα 16χρονου στην Πλατεία Αμερικής, προκάλεσε μια συζήτηση στο twitter με τον Πάσχο Μανδραβέλη που άδραξε την αφορμή να καταγγείλει την ψευδή καταστροφολογία της αριστεράς.

  @Mandravelis Η πείνα των μαθητών δεν είναι hoax http://t.co/WbAe7biTwp
  — talws (@talws) November 25, 2013 Του υπέδειξα πως η πείνα στην Ελλάδα δεν είναι μύθος, παραπέμποντάς τον  στο σχετικό άρθρο της Ημερησίας (προκειμένου να μην υπάρχει θέμα επαρκούς καθεστωτικότητας των πηγών). Ο ΠΜ σε ποστ στου στο twitLonger απάντησε πως δεν υπάρχει πείνα στην Ελλάδα, μόνο φτώχεια και ότι όλα αυτά περί λιποθυμιών από την πείνα στα σχολεία είναι "hoaxes" - αστικοί μύθοι: "Η φτώχεια δεν είναι hoax. Είναι πραγματικότητα. Οι λιποθυμίες από την πείνα, είναι hoax. Ποτέ δεν στοιχειοθετήθηκαν, πάντα ήταν καταγγελίες του στιλ «άκουσα...», «μου …