Κόσοβο: κατά λέξη το σενάριο

Προσπαθώ να πειστώ και εγώ για την ανεξάρτητη εξωτερική μας πολιτική και την Ελληνική διαφοροποίηση από τα ηλίθια Αμερικανο-Ευρωπαϊκά σχέδια για ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου (ου μην αλλά και του Μαυροβουνίου!) Απελπίζομαι όταν ο μόνος στην Ευρώπη που μοιάζει να έχει επαφή με την ιστορικά διαμορφωμένη πραγματικότητα είναι εκείνο το φασιστόμουτρο, ο ΥΠΕΞ του Ντουτσε ΙΙ, Τζιανφράνκο Φίνι, ο οποίος έκανε εξαιρετικά εύλογες παρατηρήσεις:

Εναντίον μίας ταχείας ανεξαρτησίας του Κοσόβου και του Μαυροβουνίου τάχθηκε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Τζιανφράνκο Φίνι κατά την επίσκεψή του στο Βελιγράδι, τονίζοντας ότι «δεν μπορούν και δεν πρέπει να ανατραπούν οι ισορροπίες και η σταθερότητα που υπάρχει αυτή τη στιγμή στα Βαλκάνια».

Κατόπιν συνάντησης με τον Σέρβο ομόλογό του την Τετάρτη στο Βελιγράδι, ο Τζιανφράνκο Φίνι υπογράμμισε ότι «η ιστορία στα Βαλκάνια διδάσκει ότι όταν αρχίσει ο διαμελισμός και η διάλυση, κανείς δεν γνωρίζει που θα τελειώσει» [έμφαση δική μου, εξηγώ παρακάτω].

Σύμφωνα με την εφημερίδα Corriere della Sera, ο Ιταλός ΥΠΕΞ υπογράμμισε επίσης το ρόλο της Σερβίας για τη σταθερότητα της περιοχής. «Κάνουν λάθος όσοι πιστεύουν ότι μπορεί να υπάρξει σταθερότητα στα Βαλκάνια χωρίς τη συμμετοχή του Βελιγραδίου» τόνισε.


Από ότι φαίνεται ο δικός μας πρωθυπουργός πάει επίσκεψη στην περιοχή για να πιέσει την Σερβία να αποδεχτεί την ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου.

Το ρεπορτάζ είναι αποκαλυπτικό:

Πίσω από τη διπλωματική γλώσσα ο κ. Καραμανλής, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, επέμεινε στο Βελιγράδι ότι «το τρένο έχει φύγει εδώ και καιρό», στο θέμα του Κοσόβου, εννοώντας ότι είναι αδύνατον πλέον να γυρίσει πίσω το ρολόι στο 1999 και η περιοχή να ενσωματωθεί στη Σερβία. Ο μοναδικός τρόπος, επιμένει η Αθήνα, είναι να εμπλακεί η Σερβία στις διαδικασίες που θα οδηγήσουν στο ήδη δρομολογημένο -αν και με αποχρώσεις- τελικό καθεστώς του Κοσόβου.

Στην Ε.Ε., εξήγησε η ελληνική πλευρά, υπάρχουν ισχυρές χώρες (π.χ. Γερμανία, Γαλλία) με τις οποίες συντάσσεται η Ελλάδα, και οι οποίες θα μπορούσαν και μέσω της ομάδας επαφής για το Κόσοβο να συνεισφέρουν σε μια «ανεξαρτησία υπό προϋποθέσεις» του Κοσσυφοπεδίου ενάντια της άμεσης και ωμής ανεξαρτησίας που προωθούν οι ΗΠΑ και όχι μόνον, για τους Αλβανούς Κοσοβάρους, με την προϋπόθεση της «προστασίας» των μειονοτικών δικαιωμάτων των Σέρβων της περιοχής.


Να διευκρινίσουμε όμως ότι δεν υπάρχουν δύο εκδοχές της ανεξαρτητοποίησης του Κοσόβου, υπάρχει μία, απλώς υπάρχουν οι "καλοί μπάτσοι" και οι "κακοί μπάτσοι". Εμείς βοηθάμε ως καλοί μπάτσοι να αποσταθεροποιηθεί ακόμα περισσότερο η περιοχή μετά την καταστροφική επέμβαση του ΝΑΤΟ το 1999. Εξηγούμαι:

Είχα αναρτήσει στις 25 Ιανουαρίου στο Αγγλικό Ιστολόγιο μια καταχώρηση με τίτλο: "Kosovo: The dice are rolling". Εκεί περιέγραφα τα όσα πρότεινε για το Κόσοβο το International Crisis Group, ένα πολύ σημαντικό think-tank/MKO με μέλη από την ελίτ της διεθνούς πολιτικής, και 100% μέρος του παγκόσμιου κατεστημένου (δες στο αγγλικό histologion, τα όσα έγραφαν για το Ιράκ... Είναι χαρακτηριστικό και ειρωνικό πάντως για την συγκεκριμένη συγκυρία ότι στο συμβούλιο της ομάδας συμμετέχει ο βομβιστής του Κοσόβου Γουέσλεϋ Κλαρκ!) Η αναφορά για το Κόσοβο (εξαιρετικά πλούσια σε πληροφορία, αξίζει τον κόπο να την διαβάσει όποιος ενδιαφέρεται για το θέμα - το πλήρες pdf εδώ) περιγράφει την κατάσταση και προτείνει λύσεις. Περαιτέρω σχολιασμός στο αγγλικό κείμενο. Εδώ παραθέτω ένα σχετικό απόσπασμα:

"Η πρόταση συνιστά να αρχίσει το δυνατόν συντομότερο η προσπάθεια για να φτάσουμε σε "τελικό καθεστώς" (δηλ. την ανεξαρτησία) στο Κόσοβο - και προτείνει μάλιστα και ένα χρονοδιάγραμμα για την υλοποίησή του. Η έκθεση προτείνει πως αυτό θα πρέπει να προχωρήσει ακόμα και αν μερικοί αρνηθούν να συμμετάσχουν:

"... Θα πρέπει να εικάσουμε ότι η Σερβία - και ίσως και η Ρωσία - θα αρνηθεί να συνεργαστούν με το σύνολο ήμέρος της πρότασης. Η προτεινόμενη διαδικασία όμως, δεν θα πρέπει να βρεθεί σε καθεστώς ομηρίας εξαιτίας αυτού του ενδεχομένου: η κατάσταση στο Κόσοβο το ίδιο είναι υπερβολικά εύθραυστη και το status quo υπερβολικά και ποικιλοτρόπως ασταθές, ώστε η διεθνής κοινότητα να επιτρέψει το μελλοντικό καθεστώς της χώρας να βρεθεί σε επ' αόριστον αναμονή. Ενώ θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι εύλογες Σερβικές ανησυχίες, ειδικά σε ότι αφορά το κεθεστώς που θα διέπει την Σερβική μειονότητα του Κοσόβου, θα πρέπει να προειδοποιηθεί εξ αρχής το Βελιγράδι, ότι "το τρένο φεύγει, μαζί σας ή χωρις εσάς" και να ενθαρρυνθεί να συμμετάσχει πλήρως στην επίτευξη των καλύτερων δυνατών όρων στην συμφωνία…."


Δεν ξέρω κατά πόσο οι σιδηροδρομικές μεταφορές είναι της μόδας, αλλά η σύμπτωση της χρήσης τους εμένα με ανησυχεί. Μου δηλώνει επίσης ότι η Ελλάδα δεν προτίθεται να κάνει οτιδήποτε άλλο από το να χειροκροτήσει το σχέδιο αυτό - και να υποστεί, αυτή περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα της ΕΕ, τις εξαιρετικά δυσάρεστες συνέπειες μιας (καθόλου απίθανης) αποσταθεροποίησης. Μου δηλώνει επίσης της εξαιρετική έλλειψη πρωτοβουλίας που χαρακτηρίζει και αυτήν την κυβέρνηση - τόσα χρόνια προτεκτοράτο έχει μείνει το κουσούρι...

Να πω ότι το σχέδιο του ICG προβλέπει:

  • την δέσμευση ότι το Κόσοβο δεν θα ενωθεί με την Αλβανία ή άλλη γειτονική περιοχή παρά μόνο στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης

  • την εγκατάσταση ξένων δικαστών στο Ανώτατο δικαστήριο του Κοσόβου και την διεθνή επίβλεψη σχετικά με την τήρηση μειονοτικών δικαιωμάτων και άλλων υποχρεώσεων

  • την παρουσία διεθνών παρατηρητών στο έδαφος του Κοσόβου, με αρμοδιότητες και δικαιώματα πρότασης λήψης μέτρων σε οποιαδήποτε υπαναχώρηση από τις ειλημμένες υποχρεώσεις.


  • Την διεκτραγώδηση της λύσης την κάνω στο αγγλικό κείμενο. Να επαναλάβω όμως εδώ την "επικίνδυνη" λύση που είναι η μόνη, κατά την ταπεινότατή μου γνώμη, που δεν θα τινάξει την περιοχή στον αέρα: Μια νέα συνθήκη του Βερολίνου, που θα προβλέπει μια συνολική και τελεσίδικη λύση στα Δυτικά Βαλκάνια, θα δημιουργήσει μια χάρτα δικαιωμάτων μειονοτήτων, θα προσδιορίσει τις αυτόνομες περιοχές, και θα αναπροσαρμόζει τα σύνορα απαξάπαντος. Είναι μια λύση που πριν μερικά χρόνια θα με εύρισκε εξαιρετικά επιφυλακτικό, αλλά πια η αποσταθεροποίηση που προκάλεσε η εγκληματική και ανιστόρητη ΝΑΤΟϊκή επέμβαση στην Σερβία, μαζί με την μη-λύση του θέματος της Βοσνίας και την πιθανή αναζωπύρωση άλλων εστιών έντασης, είναι η μόνη λύση. Λύση για όλους. Αν δεν προωθηθεί, τα σύνορα και τα καθεστώτα ενδέχεται να αλλάξουν μόνα τους, με εξαιρετικά βίαιο τρόπο, αρχής γενομένης από το Τέτοβο, όπου ο δικαιωμένος πλέον (αν ανεξαρτητοποιηθεί το Κόσοβο) μαχητικός Αλβανικός εθνικισμός, μοιάζει εξαιρετικά πιθανό να ξαναδραστηριοποιηθεί τάχιστα.

    Είναι η μόνιμη αναταραχή στα Βαλκάνια πρς το συμφέρον της χώρας; Μετά την δειλία του 1991, να σταθούμε εμπόδιο στα Γερμανικά σχέδια της γρήγορης αποσύνθεσης της Ενιαίας Γιουγκοσλαβίας, παρότι ήμασταν σε θέση καλύτερα από όλους τους άλλους Ευρωπαίους να γνωρίζουμε το μακελειό που η εξέλιξη αυτή θα επέφερε (και πιο "πραγματιστικά" τις σοβαρότατες επιπτώσεις στην χώρα μας), είναι σαφές ότι αν ξαναγίνουμε ουραγοί των εξελίξεων και παπαγαλάκια ιδιοτελών (προς όφελος αλλότριων συμφερόντων) think-tanks, και πάλι η περιοχή (αλλά και η χώρα μας) θα πληρώσει το μάρμαρο.

    Η λέξη κλειδί για σήμερα: Προτεκτοράτο. Ένα, δύο, τρία, πολλά προτεκτοράτα στήνονται...

    Σχόλια

    Ο χρήστης talos είπε…
    Λοιπόν:
    "Από την στιγμή που το 90% είναι Αλβανοί, το Κόσοβο θα θέλει να ανεξαρτητοποιηθεί."Για να καταλάβω, επειδή οι νομοί Ροδόπης και Ξάνθης έχουν πλειοψηφικά μουσουλμανικό πληθυσμό, αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να ανεξαρτητοποιηθούν; Η Κράινα στην Κροατία, έχει (ή είχε πριν τους σφάξουν/διώξουν οι Κροάτες) κατά (μεγάλη κατά τόπους) πλειοψηφία Σέρβων, θα πρέπει να ανεξαρτητοποιηθεί; Ή πιστεύεις ότι η συνοριακή ζώνη της Αλβανίας περί την Χειμάρα θα πρέπει να ανεξαρτητοποιηθεί;

    Τα σύνορα στα Βαλκάνια δημιουργήθηκαν με πολύ αίμα. Η ιδέα δημιουργίας εθνικών κρατών στα Βαλκάνια προκάλεσε εκατομμύρια νεκρούς. Η αναδιάταξη των συνόρων και μάλιστα μονομερώς, προς όφελος του ισχυρότερου αυτήν την στιγμή βαλκανικού εθνικισμού είναι ένα πάρα πολύ κακό προηγούμενο. Θα ήθελα τα παιδιά μου να μην ρισκάρουν να ζήσουν έναν πόλεμο που θα οφείλεται στην νομιμοποίηση των διαφόρων αλυτρωτισμών.

    Ο Κλαρκ παραμένει αμετανόητοςΜπορείς να μου εξηγήσεις γιατί μια ενδεχόμενη ανεξαρτησία ή προσθήκη του Κοσόβου στην Αλβανία θα δημιουργήσει αστάθεια σε εμάς; Όλο αυτό ακούς αλλά γιατί; Γιατί θα θέλει το Τετόβο μετά τα ίδια; Και εάν εμέις δεν ασχοληθούμε με το θέμα μετά τι θα γίνει; Θα διαλυθούν τα Σκόπια;Βλέπε παραπάνω. Η μονομερής αμφισβήτηση συνόρων στο Κόσοβο, δικαιώνει το Αλβανικό μαχητικό εθνικισμό, ο οποίος έχει διακυρηγμένο στόχο την ενοποίηση όλων των Αλβανικών εδαφών. Είναι μια κερδισμένη μάχη. Δημιουργεί δε προηγούμενο το οποίο είναι σοβαρά ενδεχόμενο να μας επηράσει και εμάς και τα υπόλοιπα Βαλκάνια κάποια στιγμή. Το Τέτοβο δεν θα θέλει *μετά* τα ίδια, τα θέλει ήδη και υπάρχουν εξαιρετικά μεγάλες πιέσεις στην γείτονα...

    Η Γουγκοσλαβία ήταν καταδικασμένη.Δεν το πιστεύω αυτό, η Γιουγκοσλαβία δεν ήταν εφεύρεση του Τίτο, υπήρχε ως *εθελουσία* ένωση Σλαβικών λαών από τον Πρώτο Παγκόσμιο. Το "μίσος" υπήρξε στο Β' Παγκόσμιο, αλλά *αναζωπυρώθηκε* από πολιτικάντες εθνικιστές που το 1980 θεωρούνταν ακραίοι ψυχοπαθής (κάτι φασισταριά τύπου Πάραγκα και Σέσελι) και που αναδείχθηκαν σε "αξιοπρεπείς", "δημοκράτες" καταπιεσμένους, με τις πλάτες της Γερμανικής/Αγγλικής πολιτικής στα Βαλκάνια (οι ΗΠΑ τότε είχαν εποικοδομητικό ρόλο - για τους δικούς τους λόγους προτιμούσαν ενιαία την Γιουγκοσλαβία). Τώρα μετά από τόσο αίμα δεν υπάρχει επιστροφή, αλλά αν ο εγκληματικός μαλάκας ο Μιλόσεβιτς είχε δεχτεί την πρόταση για χαλαρή συνομοσπονδία, ή αν οι ηλίθιοι και μύωπες ηγέτες της ΕΕ είχαν πει ότι καμία αναγνώριση δεν θα γίνει αν δεν υπάρξει ειρηνική λύση του θέματος των (μυριάδων) προκυπτουσών μειονοτήτων - και ιδίως της Βοσνίας, θα είχε αποφευχθεί η καταστροφή.

    Το πρόβλημα με μία συνθήκη σαν αυτήν που λες ίσως είναι ότι πιθανών γείτονες (δες Σκόπια) να θέλουν να μπούμε και εμείς μέσα στο παζάρι. Δές που νομίζουν αυτοί ότι πρέπει να έχουν σύνορα.Ε, δεν νομίζω, η Ελλάδα θα είναι *ο διοργανωτής* και μπορεί να περιορίσει την ατζέντα όσο θέλει. Άσε που αυτοί που πιστεύουν ότι η Δημοκρατία της Μακεδονίας θα πρέπει να έχει σύνορα στον Όλυμπο δεν είναι πλειοψηφία - είναι μειοψηφία και στην γείτονα χώρα. Από την άλλη αν αυτή η συθήκη ανάγκαζε την Ελλάδα να σεβαστεί την (υπαρκτότατη) Σλαβομακεδονική της μειονότητα, καλό θα μας έκανε΄και όχι κακό, μια και τα σύνορα θα είχαν διευθετηθεί απαξάπαντος.

    Για μένα το λάθος της Ελλάδας ήταν ότι πήρε το μέρος της Σερβίας. Θα ήταν καλύτερα να είχε πάρει αυτό της Αλβανίας. Δεν υπήρξε ποτέ πόλεμος Σερβίας-Αλβανίας. Η Ελλάδα θα έπρεπε να είχε υποστηρίξει τον Ρουγκόβα τότε που έπρεπε (πριν το 1999) ώστε να βρεθεί πολιτική λύση, αλλά να συγκατανεύσει στο ξέσκισμα κάθε έννοιας διεθνούς δικαίου και στην κατάλυση της εθνικής κυριαρχίας γειτονικής χώρας - δεν έπρεπε (αν και τα ΝΑΤΟϊκά στρατά, μια χαρά περνούσαν από την Θεσ/νίκη...)

    Η Ελλάδα όντας μέλος της ΕΕ έχει όλες τις προϋποθέσεις να μην είναι πια προτεκτοράτο. Οι συμπεριφορές τύπου υποτελών, είναι ψυχολογικό κόλλημα.

    Μου αρέσει που νομίζεις ότι υπάρχει περίπτωση η Ελλάδα ή η Αλβανία ή η Σερβία να μήν είναι προτεκτοράτοΌσο για την Σερβία και το Κόσοβο, η διάλυση της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας είχε σαν στόχο ακριβώς την δημιουργία προτεκτοράτων.

    Αν δεν σου αρέσει αύτο πρέπει όλοι μαζί να κάνουμε 5-10 παιδιά και τότε ίσως να παίζετε.Δεν νομίζω ότι ο πληθυσμός έχει σχέση με αυτό - αν ήταν, το Μπαγκλαντές θα ήταν υπερδύναμη - και η Ολλανδία παρίας.

    Τι νόημα έχει να ασχολούμαστε με το τι γίνετε αλλού όταν ούτε στο σπίτι μας δεν μπορούμε να βάλουμε τάξη.Έ, έχει... Η Οικονομική ζημιά και μόνο που υπέστημεν από τον εμφύλιο της Γιουγκοσλαβίας ήταν τεράστια. Αν οι γείτονες πλουτίσουν, επωφελήσαι και εσύ κ.ο.κ.
    Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
    Talos, είμαι σε γενικές γραμμές σύμφωνος με τις παρατηρήσεις σου αλλά και με την πρόταση που κάνεις. Η ιστορία της περιοχής φωνάζει για κάποιο τρόπο να κλείσει μια για πάντα ο κύκλος των "κινημάτων ανεξαρτησίας". Αν ήταν εφικτό να γίνει αυτός ο "τελικός λογαριασμός" ας πούμε τώρα, εντελώς ψυχρά κρίνοντας, η Ελλάδα θα βρισκόταν σε σχετικά πλεονεκτική θέση. Όμως δεν βλέπω πως θα συνέφερε την Ελλάδα να ανοίξει θέμα εθνικών μειονοτήτων σε τέτοιο διεθνές φόρουμ. Νομίζω πιο ωφέλιμο θα ήταν, αν κρίναμε ότι υστερούμε νομοθετικά, να κάνουμε χωρίς πολύ θόρυβο όποιες αλλαγές κρίνουμε απαραίτητο να γίνουν για την προστασία των τοπικών μεινοντήτων σε επίπεδο πολιτισμικό/κουλτούρας. Αλλά νομίζω σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να τεθεί το θέμα σε επίπεδο εθνικό. Όποιας καταγωγής και να είναι μια μειονότητα πρέπει να τύχουν προστασίας ως Έλληνες-Ευρωπαίοι πολίτες και τίποτα άλλο (ιδίως σε μια χώρα με 15% πρόσφατους μετανάστες - θα τους δώσουμε και αυτούς αυτονομία;)
    Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
    Από τη στιγμή που υπάρχουν έλληνες που εκφράζουν θέσεις, όπως αυτές του gennaios,το παιγνίδι είναι χαμένο. Παντού, σε κάθε επίπεδο.
    Μέσα σε 25 χρόνια, ο ελληνικός λαός, από ένας λαός με πολιτικό ένστικτο, με συναίσθηση των ιστορικών τεκταινομένων (έστω κι αν του δίδασκαν λειψή ιστορία), μετατράπηκε σε ανθρώπινο χυλό του τύπου της πλήρους παρακμής της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας : άρτος και θεάματα. Η μέθοδος είναι γνωστή. Την εφήρμοσαν στον αμερικανικό λαό αμέσως μετά το Βιετνάμ. Πλήρης χειραγώγηση της ενημέρωσης, παραποίηση κάθε ιστορικής αλήθειας που δεν βολεύει, θεοποίηση του καταναλωτισμού, υποκουλτούρα, σκουπιδοτηλεόραση. Ο πολίτης πρέπει όχι μόνο να ζει αλλά και να σκέπτεται όπως απαιτεί η Νέα Τάξη Πραγμάτων. Και κυρίως να μην εναντιώνεται.

    Προς gennaios :
    Οι απόψεις σου αποτελούν τον εφιάλτη μου.
    Έχεις κάθε δικαίωμα να τις έχεις, το πνεύμα τους είναι που με ανατριχιάζει.
    Ή είσαι εντελώς ανιστόρητος ή η γνώση της Ιστορίας σε έχει κάνει εντελώς κυνικό.
    Η Ελλάδα δεν υπήρξε πάντοτε προτεκτοράτο. Είχε πουλημένες σε ξένα συμφέροντα ηγεσίες (από βασιλέων άρξασθαι).Αλλά, έχει χυθεί αίμα για να γίνει και να μείνει ανεξάρτητη. Όπως έχει χυθεί αίμα για την Βόρεια Ήπειρο. Να συμπεράνω πως για σένα λογίζεται ως "Νότια Αλβανία";
    Δεν έχω κουράγιο να σου απαντήσω, θέση-θέση, για το Κοσσυφοπέδιο (και όχι το "Κόσοβο").
    Τι να σου πω;
    Προτάσεις κάνω και, σε παρακαλώ, μην το θεωρήσεις "δασκαλίστικο", πέταξέ τις αν θες στα σκουπίδια.
    -Διάβασε Γεωπολιτική (ότι νάναι).
    -Διάβασε νεώτερη ευρωπαϊκή ιστορία. Ένα συνοπτικό βιβλίο είναι "Από την πτώση της Βαστίλλης στο Τείχος του Βερολίνου" του Π. Τσακαλογιάννη.
    -Διάβασε για τις Ευρωπαϊκές Συνθήκες, από το 1815 και μετά.
    -Διάβασε "Τα Βαλκάνια" του Marc Mazower.
    -Διάβασε τη "Μεγάλη Σκακιέρα" του Μπρζεζίνσκι.
    -Διάβασε Χόμπσμπαουμ, για τους εθνικισμούς στην Ευρώπη τον 19ο Αιώνα.
    -Διάβασε Γκορ Βιντάλ, για τη σχέση Ρωμαϊκής και (σύγχρονης)Αμερικανικής Αυτοκρατορίας και αντίστοιχα για τους κατακτημένους/ανεξάρτητους-υποτελείς/δουλοπάροικους λαούς.
    -Διάβασε τις αναλύσεις του Δελαστίκ.
    -Ψάξε να βρεις τις εφαρμογές στην Ιστορία του "dividae et impera", από όλους τους κατακτητές.
    -Ψάξε να βρεις τι σημαίνει "καντωνοποίηση των Βαλκανίων", ποιοι την υποστηρίζουν και κυρίως γιατί.
    -Ψάξε να βρεις από πότε, ως διεθνής τάση, άρχισε να προβάλλεται το "δικαίωμα των μειονοτήτων για αυτοδιάθεση" και από ποιους.(Μειονότητες εθνικές ή θρησκευτικές υπήρχαν πάντα μέσα στα πλαίσια εθνικών κρατών .Τι πρέπει να γίνει; Κάθε παρέα και κράτος; Κάθε καφενείο και χώρα;)
    -Ψάξε να βρεις στοιχεία για το ρόλο που παίζουν κρατίδια-μορφώματα του τύπου Σκόπια-"Κόσοβο" στη διεθνή διακίνηση ναρκωτικών, στο διεθνές λαθρεμπόριο όπλων, στη διακίνηση γυναικών και στις λοιπές συναφείς ευαγείς δραστηριότητες.
    -Ψάξε να βρεις στοιχεία για τα μεταλλεία του Κοσσυφοπεδίου, ποιος τα είχε, ποιος τα εκμεταλλευόταν, ποιος τα εκμεταλλεύεται τώρα.
    -Ψάξε να βρεις στοιχεία για την "εθνοκάθαρση" στο Κοσσυφοπέδιο από την πλευρά των Σέρβων και την Εθνοκάθαρση από την πλευρά των Αλβανών.
    -Ψάξε πόσες ορθόδοξες εκκλησίες έμειναν όρθιες από τους Αλβανούς στο Κοσσυφοπέδιο (όπως και στην κατεχόμενη Κύπρο από τους Τούρκους), όχι από θρησκευτική σκοπιά, αλλά για "να σβήσει η Ιστορία".
    -Ψάξε να βρεις ποια ήταν η κα Ωλμπράϊτ, συναποφασίσασα τους βομβαρδισμούς στη Σερβία.
    -Ψάξε να βρεις ποιοι ακριβώς στόχοι βομβαρδίσθηκαν στη Σερβία και ποιες οικονομικές, κοινωνικές και συνακόλοθουθα πολιτικές επιπτώσεις είχαν οι καταστροφές.
    -Ψάξε για τα ρεπορτάζ που έγιναν, μετά τον πόλεμο, σχετικά με το πως παρουσιάσθηκε από τα δυτικά μέσα ενημέρωσης. Ένα, μιας Αγγλίδας δημοσιογράφου, για το πως σκηνοθετήθηκε η "δυστυχία" μιας 18χρονης Κοσοβάρας, το είχε δείξει και η ελληνική τηλεόραση.
    -Ψάξε να βρεις ποια ήταν και πως διαμορφώθηκε η θέση, προεκλογικά, του Κέρρυ για τα Βαλκάνια και το ρόλο που πρέπει να παίξει η Αλβανία.
    -Ανάτρεξε στα σύγχρονα στοιχεία για τη σύνθεση του πληθυσμού στην Ελλάδα(ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ Ιανουάριος 2005).
    -Ψάξε στο Διαδίκτυο, για πληροφόρηση και αναλύσεις πάνω στα τρέχοντα γεγονότα, και σε άλλα μέσα ενημέρωσης, εκτός από τα CNN, Reuters και σια.

    Και δυο, ρητορικά, ερωτήματα.
    1.Πως θα βάλουμε τάξη στο σπίτι μας;
    Τι είναι "τάξη"; Και ποιοι θα την βάλουν;
    2.Τι πρέπει να συμβεί για να νιώσεις ότι θίγεται η υπόστασή σου;
    Να καταληφθεί από τους Τούρκους η Λεωφόρος (αν είσαι βάζελος, όπως εγώ);
    Να καταληφθεί το Καραϊσκάκη (αν είσαι γάβρος);
    Να καταληφθεί η Τούμπα(αν είσαι παοκτζής);
    Να σταματήσει το Fame Story;
    Να χρειάζεσαι διαβατήριο για να πας στη Θεσσαλονίκη;

    Τα γραφόμενά μου κρύβουν μεγαλύτερη συμπάθεια απ΄ όση ίσως δείχνουν.
    Αλλά, "των οικιών ημών εμπιπραμένων, υμείς άδετε".
    Σου αφιερώνω τη ρήση του Τζων Λοκ "Ποτέ μη στέλνεις να ρωτήσεις για ποιόν χτυπάει η καμπάνα. Χτυπάει για σένα."

    Προς Talos :
    Χαρά στο κουράγιο σου. Συμφωνώ σε πολλά.
    Δύο παρατηρήσεις μου.
    Μια γενική.
    Για την έκπληξή σου σχετικά με τις θέσεις Φίνι. Υπάρχουν γεωπολιτικές επιδιώξεις-συμφέροντα. Και οι διεθνείς σχέσεις είναι σχέσεις ισχύος. Είτε μας αρέσει είτε όχι. Στα κράτη που εξυπηρετούν ισχυρά εθνικά συμφέροντα (είτε αυτά είναι της άρχουσας τάξης είτε του λαού), οι εκπρόσωποί τους τα υπηρετούν, ανεξαρτήτως ιδεολογίας ή θέσης στο πολιτικό φάσμα, με αίσθηση ιστορικής συνέχειας. Δεν είναι γιωργάκηδες.
    Παραδείγματα πολλά.
    Ο Γιόσκα Φίσερ, πάλαι ποτέ RAF, υπηρετεί τις επιδιώξεις του γερμανικού εθνικισμού για επέκταση-"ειρηνική"(μέσω της οικονομίας) κατάληψη της Ανατολικής Ευρώπης, το "ζωτικό χώρο" του Χίτλερ!
    Ο ακροδεξιός Στράους, πρωθυπουργός της Βαυαρίας, υπήρξε -στην εποχή τους- ο πιο αξιόπιστός συμομιλητής του Μπρέζνιεφ.
    Ο χριστιανοδημοκράτης ιταλός πολιτικός Αντρεόττι, ένας αντικομμουνιστής, "θρήνησε" το 1990 για την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης, δηλαδή για την απώλεια του δεύτερου πόλου στη διεθνή ισορροπία (και όσα θα επέφερε-βλ. Αφγανιστάν, Ιράκ, κοκ).
    Ο κομμουνιστής Τίτο εφηύρε τη "Μακεδονία", ως εξυπηρέτηση της πάγιας επιδίωξης των Νοτιοσλάβων για έξοδο στο Αιγαίο.
    Ο Στάλιν στα πλαίσια του ρωσικού εθνικισμού καταπίεσε/εξαφάνισε εθνότητες και εθνότητες.

    Μια ειδική.
    Για την "υπαρκτότατη σλαβομακεδονική μειονότητα".
    Η Ελλάδα, μέχρι το 1990 και την ανεξέλεγκτη είσοδο μεταναστών, είχε απο τα χαμηλότερα στον κόσμο ποσοστά "μειονοτήτων", ή. αντίστροφα το υψηλότερο ποσοστό εθνικής συνοχής, 98-98,5 % στην Ευρώπη. Οι λεγόμενοι σλαβομακεδόνες, αποτελούν, σκόρπια, μια ιδιαιτερότητα όσον αφορά ένα γλωσσικό ιδίωμα που ακολουθούν λίγοι, ελάχιστοι στο σύνολο του πληθυσμού, αποτέλεσμα της μείξης και τριβής διαφόρων εθνοτήτων στην περιοχή, κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Τα κόμματα που προσπάθησαν να εκφράσουν κάτι τέτοιο, παίρνουν στις εκλογές 5-10.000 ψήφους. Νάναι λίγοι παραπάνω; Ωραία. Και λοιπόν; Οι έλληνες που ήταν στα Σκόπια τι έγιναν; Στο Μοναστήρι; Εμείς γιατί θα πρέπει σώνει και καλά να "προστατεύσουμε" μια ανύπαρκτη μειονότητα(με την έννοια της πολυπληθούς ενσυνείδητης και ιστορικής διαφορετικότητας); Πλήρη δικαιώματα, ως έλληνες πολίτες, στην άσκηση κάθε δραστηριότητας και στην έκφραση. Θεωρώ πως αρκεί.
    Στην Αγγλία έχουν Ουαλλούς, Σκώτους, Κέλτες. Και μιλάνε για "Μεγάλη Βρετανία".
    Στην Ισπανία έχουν τους Καταλανούς και τους Βάσκους.Και θέλουν να λέγονται μία χώρα.
    Οι παραπάνω εθνότητες έχουν ιστορία χιλιετηρίδων. Ειδικά οι Βάσκοι είναι από τα αρχαιότερα ευρωπαϊκά φύλα, προϋπάρχοντες στην Ιβηρική από τους κυρίαρχους Καστιγιάνους. Και όμως, σχεδόν δεν τους επιτρέπεται ούτε να μιλούν τη γλώσσα τους! Από ένα καθ΄ όλα αποδεκτό ως «δημοκρατικό» κράτος.
    Να μη μιλήσουμε για την πανσπερμία της Αμερικής.

    Μιχάλη, τους θερμούς μου χαιρετισμούς.
    Ηλίας
    Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
    Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
    Ο χρήστης Sakis Rizos είπε…
    Ηλία, δεν γνωρίζω την ιστορία όπως την γνωρίζεις εσύ και μακάρι να την γνώριζα καλύτερα.

    Εν πάση περιπτώσει, η προσωπική μου άποψη για το όλο θέμα τείνει περισσότερο προς την άποψη του gennaios και πιστεύω να συμφωνείς ότι αυτό δεν με κάνει λιγότερο Έλληνα από ό,τι εσένα (και τον κάθε εσένα' δεν το λέω προσωπικά).

    Το λέω αυτό διότι γράφεις "Από τη στιγμή που υπάρχουν έλληνες που εκφράζουν θέσεις, όπως αυτές του gennaios,το παιγνίδι είναι χαμένο". Ο καθένας έχει το δικαίωμα στην έκφραση κι αν η συλλογιστική του με πείθει τότε την αποδέχομαι' αν όχι τότε δεν την αποδέχομαι.
    Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
    Να θέσω έναν ενδεχομένως αφελή προβληματισμό?

    Είναι προς το συμφέρον ή όχι της Ελλάδας το "διαίρει και βασίλευε"? Να εξηγηθώ: η δημιουργία πολλών μικρών κρατών εκεί που κάποτε βρισκόταν μια ομοσπονδία (τη Γιουγκοσλαβία εννοώ) απειλεί ή συμφέρει την Ελλάδα?

    Σε πάρα πολλές περιπτώσεις, η απειλή είναι/μπορεί να είναι ταυτόχρονα και ευκαιρία.

    Υ.Γ. Όσον αφορά στο θέμα της διάλυσης της Γιουγκοσλαβίας, θα συμφωνήσω με το φίλο που πιστεύει ότι ήταν αναπόφευκτη. Το ρεύμα της εποχής εκείνης ήταν σαρωτικό και ήταν φυσικότατο να συμπαρασύρει μια καθ' όλα τεχνητή ένωση, που εδραζόταν στην ύπαρξη και τις μεθόδους ενός φθαρτού προσώπου και στη λυκοφιλία.
    Παραπέμπω στην εφεύρεση-δημιουργία του "Βασιλείου των Σέρβων, των Κροατών και των Σλοβένων" μετά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, χωρίς κανένα προηγούμενο τέτοιας συνύπαρξης ποτέ στην ιστορία.
    Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
    Όλοι μας έχουμε δικαίωμα να έχουμε τις απόψεις μας, αυτό είναι μια απαράβατη αρχή μιας δημοκρατίας.
    Λίγοι όμως έχουν κατανοήσει το ότι να είσαι ένας ενεργός πολίτης με άποψη και κυρίως σε εθνικά θέματα σημαίνει ενασχόληση, προβληματισμός, αναζήτηση, μελέτη και πόνος.
    Θα έπρεπε ένας άνθρωπος -που έχει τουλάχιστον οριακή νοημοσύνη- να αντιλαμβάνεται την επικινδυνότητα, του να έχει άποψη χωρίς περιεχόμενο στην οποία αναμασά και αναπαράγει κλισέ της μόδας και των ΜΜΕ που ανήκουν και εξυπηρετούν όλες αυτές τις καρικατούρες τις ανθρώπινης ύπαρξης.
    Όταν λέω επικινδυνότητα εννοώ ότι η άποψη των πολλών καθορίζει την μοίρα όλων μας, έχω όμως τον φόβο ότι οι πολλοί είναι όχλος γιατί έτσι τους θέλει και τους φτιάχνει το σύστημα.
    "καλύτερα να μασάς παρά να μιλάς" η το πρότυπο του ηλίθιου τύπου που μας πλασάρει η διαφήμιση κινητής τηλεφωνίας -που με κάνει έξω φρένων ενώ η πλειονότητα τον βρίσκει τόσο χαριτωμένο-.
    Η αλήθεια είναι ότι οποίος έχει μάτια το βλέπει να έρχεται και ειλικρινά χαίρομαι που έπεσα κατά τύχη στο «ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ» και βλέπω και άλλους με τους προβληματισμούς μου.
    Αυτό που θα ήθελα να προσθέσω είναι ο προβληματισμός μου σε σχέση με την κατάσταση της δημόσιας διοίκησης.
    Η προπαγάνδα θέλει να την παρουσιάζει σαν ένα μάτσο μόνιμων τεμπέληδων ηλίθιων. η πραγματικότητα όμως είναι ότι η ραχοκοκαλιά μιας χώρας και τα αντανακλαστικά της είναι η καλή λειτουργία της δημόσιας διοίκησης δηλ. του κράτους.
    Αυτό το ξέρουν καλά και γιαυτο την τελευταία δεκαετία γίνεται ότι είναι δυνατόν για να εξαθλιωθεί και να μην λειτουργεί. Δυστυχώς βρήκαν πρόσφορο έδαφος και μάλλον με ελάχιστες εξαιρέσεις έχουν καταφέρει να είναι όντως ένα μάτσο τεμπέληδων και ανίκανων ηλιθίων που σαν τέτοιοι αντιλαμβάνονται το συμφέρον τους μακριά από το κοινωνικό συμφέρον.
    Θα ήταν πάντως δίκαιο εάν έρθει η αποφράδα ημέρα –ελπίζω τόσο πολύ να κάνω λάθος- εγώ να πάω στην Αρκαδία και να καλλιεργώ μαρούλια και οι κύριοι Gennaios και Sakis να πάνε να πολεμήσουν ξεπληρώνοντας τις εκτιμήσεις και τις απόψεις τους.

    Θα ήθελα να μου εξηγήσετε αυτό με τα 5 και 10 παιδιά, ειλικρινά δεν καταλαβαίνω.
    Υποστηρίζετε ότι είμαστε λίγοι για αυτήν την χώρα ; ή ότι εάν αποφάσιζε ένα κράτος να αντιμετωπίσει την υπογεννητικότητα δεν θα μπορούσε να το κάνει; ή ότι λύσαμε το πρόβλημα εισάγοντας τον γόνιμο λαό, συνεχιστή της ελληνιστικής παιδείας και κουλτούρας;
    Ο χρήστης talos είπε…
    Μέχρι να επιστρέψω στην συζήτηση, αυτή έχει απλώσει οπότε αποσπασματικά:

    dean - " Όμως δεν βλέπω πως θα συνέφερε την Ελλάδα να ανοίξει θέμα εθνικών μειονοτήτων σε τέτοιο διεθνές φόρουμ."

    Η Ελλάδα δεν θα *άνοιγε* το θέμα, θα παρακολουθούσε και θα βοηθούσε όπου θα ήταν απαραίτητο. Η όλη διαδικασία δεν θα είχε σαν κεντρικό ζήτημα την ΕΛλάδα φυσικά, αλλά την αναδιάρθρωση των συνόρων και την διασφάλιση των προκυπτουσών μειονοτήτων - με δεδομένη την διάλυση της ΟΣΔ της Γιουγκοσλαβίας.

    - Ηλία: - Ο Φίνι δεν είναι Γιωργάκης όντως, είναι κάποιος που είχε σχέση με το Ιταλικό νεοφασιστικό παρακράτος και το πολιτικό του όραμα (παρά την επίφαση του "εκδημοκρατισμού" του) παραμένει ολοκληρωτικό. Είναι στέλεχος σε μια κυβέρνηση καραγκιόζηδων, που διοικείται από τον Αρχικαραγκιόζη για τον οποίο η λέξη "τσάτσος" των Αμερικάνων στο Ιράκ είναι λίγη - και που πάντως είναι τα μάλα πιο φιλο-μπουσικός από τον ΓΑΠ.

    Είναι σαν να είχαμε τον Πλεύρη υπουργό εξωτερικών....

    - Ηλία - Οι έλληνες που ήταν στα Σκόπια τι έγιναν; Στο Μοναστήρι; Εμείς γιατί θα πρέπει σώνει και καλά να "προστατεύσουμε" μια ανύπαρκτη μειονότητα(με την έννοια της πολυπληθούς ενσυνείδητης και ιστορικής διαφορετικότητας); Για τον ίδιο λόγο που η Ελλάδα θα απαιτήσει να προστατευτούν τα δικαιώματα της Ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία (στην Τουρκία και στην Βουλγαρία - Μεσημβρία).

    Το Μοναστήρι ήταν όντως Ελληνική (κατά πλειοψηφία) πόλη. Το Κιλκίς όμως π.χ. δεν ήταν. Τι έγιναν οι Βούλγαροι του Κιλκίς; Δεν νομίζω ότι υπάρχει ιστορική αμφιβολία ότι κατά την διάρκεια του 20ου αιώνα ξερριζώθηκε κόσμος από όλες τις πλευρές. Είναι καλό να μην μπούμε σε συζήτηση ποιοι έμεναν τον 19ο αιώνα πού, και κατα πόσο έχουν οι εναπομείναντες στην περιοχή Σλαβομακεδόνες Ελληνική ή μη εθνική συνείδηση. Πέντε να μην την έχουν, οφείλουν να έχουν κάθε δικαίωμα να την εκφράσουν. Η ιδέα δημιουργίας εθνικών κρατών στα βαλκάνια υπήρξε αιματηρότατη. Ο Ρήγας είχε την σωστή ιδέα - αλλά τον έφαγαν οι Αυστριακοί...

    Ειδικά οι Βάσκοι είναι από τα αρχαιότερα ευρωπαϊκά φύλα, προϋπάρχοντες στην Ιβηρική από τους κυρίαρχους Καστιγιάνους. Και όμως, σχεδόν δεν τους επιτρέπεται ούτε να μιλούν τη γλώσσα τους!Αυτό είναι ανακριβές. Η Βασκική είναι επίσημη γλώσσα στην Βασκική Αυτόνομη Επαρχία της Ισπανίας:
    "Article 6.1 establishes that "Euskera, the Basque People's own language, is to share with Spanish the status of official language in the Basque Country. And all its inhabitants have the right to know and use both languages." In accordance with this precept, the Basque language, besides being official along with Spanish, is recognized as the Basque People's own language. The qualification of "own" implies the uniqueness of Euskera as the official language of the Basque Country, but its legal status as one of two official languages is of more importance. This entails, independently of its reality and weight as a social phenomenon, the admission of Euskera by the public powers as a normal means of communication, amongst themselves as well as among private subjects, with full legal validity and effects.- Ανώνυμος: Παραπέμπω στην εφεύρεση-δημιουργία του "Βασιλείου των Σέρβων, των Κροατών και των Σλοβένων" μετά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, χωρίς κανένα προηγούμενο τέτοιας συνύπαρξης ποτέ στην ιστορία.Δεν ήταν εφεύρεση. Ήταν προϊόν του, ακμαίου τότε, πανσλαβισμού. Ήταν λίγο-πολύ εθελοντική συνένωση. Το "καπέλο" της Σερβίας όμως πάντα δημιουργούσε προβλήματα. Το "κανένα προηγούμενο" δεν σημαίνει τίποτα. Και η σύγχρονη Ιταλία δεν είχε προηγούμενο. Απλώς κάποιοι άνθρωποι που μιλούσαν γλώσσες πολύ μακρινότερες μεταξύ τους (π.χ Πιεμοντέζικα και Σιτσιλιάνικα) από ότι τα Σλοβενικά με τα Σερβοκροατικά και τα Σλαβομακεδονικά, αποφάσισαν ότι αποτελούν ένα έθνος.

    ΓσΝτ - Ναι πιστεύω ότι με το να υποστηρίξουμε τον Μιλόσεβιτς ούτε καλό στους Σέρβους κάναμε ούτε τον σεβάσμο τον άλλων (Κροάτες, Βόσνιοι και Αλβάνοι είναι οι άλλοι) κερδίσαμε. Βεβαίως αυτό το λέω αφότου είδα τι έγινε.Δεν "υποστηρίξαμε" τον Μιλόσεβιτς από ιδεολογία. Οι κατά καιρούς Ελληνικές κυβερνήσεις τον υποστήριξαν γιατί α. Ξεπουλούσε την χώρα του και σε Έλληνες, β. είχε τα κλοπιμαία σε τράπεζες στην Κύπρο και την Ελλάδα γ. Θεωρούσαμε ότι είναι η χώρα μέσα από την οποία θα μπορούσαμε να παίξουμε ρόλο στα βαλκάνια (να παίξουν δηλαδή άλλοι, εγώ κι εσύ δραχμή δεν βγάλαμε ;-) )

    Να επαναλάβω, γιατί το ξεχνάμε, ότι ο Μιλόσεβιτς υπήρξε εκλεκτός των ΗΠΑ μέχρι και το 1998, ότι είχε ξεπουλήσει την χώρα του ήδη (ό,τι άξιζε να πουληθεί) σε Ευρωπαίους (και Έλληνες) και Αμερικάνους, πως δεν είχε κανένα δισταγμό να ξεπουλήσει τους Σερβοβόσνιους (ευτυχώς!) και τους Σέρβους της Κράινα, και ότι αυτή η ιδέα ότι ο Σλόμπο υπήρξε πατριώτης αγωνιστής είναι ιστορικά καταγέλαστη και αβάσιμη.

    Όταν βέβαια έγινε το μπαμ στο Κόσοβο και δεν είχε άλλη επιλογή από το να το παίξει ήρωας, καλά κάναμε (ως λαός) που υπερασπιστήκαμε το αυτονόητο δικαίωμα της Σερβίας να μην βομβαρδίστεί!!! Καθώς και το, επίσης αυτονόητο στην περιοχή, επικίνδυνο της επιβράβευσης ένοπλων αποσχιστικών κινημάτων.

    το πρότυπο του ηλίθιου τύπου που μας πλασάρει η διαφήμιση κινητής τηλεφωνίας Ένας φίλος είχε πει ότι όλες οι διαφημίσεις περί τα κινητά είναι σαν να διαφημίζουν τριπάκια...

    Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

    Τα πολλά πρόσωπα της ψηφιακής λογοκρισίας

    Μετεκλογικά

    Βαϊμάρη και αντιφασισμός, μια ιστορική σημείωση