Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Εμβόλιμα: Τροφή για σκέψη

Πήγα λοιπόν και πόσταρα ένα (πρώτο) κείμενο-σεντόνι για τα τεκταινόμενα στην χώρα μας στην European Tribune, τόπο συγκέντρωσης καλών Ευρωπαίων πολιτών, από σοσιαλιστές και αριστερότερα, και ένα από τα ενημερωτικότερα και πυκνότερα σε πληροφορία ευρωπαϊκά διαδικτυακά φόρουμ για ευρωπαϊκά και παγκόσμια ζητήματα ΚΤΤΜΓ. Έλεγα τα γνωστά, περίπου αυτά που γράφω και δυο ποστ πιο κάτω εδώ, αλλά σε πιο ανεπτυγμένη μορφή για εξωχώρια χρήση.

Η συζήτηση που ακολούθησε είναι ενδιαφέρουσα νομίζω γιατί αφορά την "πεφωτισμένη" ευρωπαϊκή οπτική που κυμαίνεται από το "πρέπει να ξεφροτωθείτε τις παρασιτικές ελίτ σας, δική σας δουλειά είναι", μέχρι "καμιά δουλειά δεν έχει το παιδί του Έλληνα φορολογούμενου να ξελασπώνει Γερμανούς τραπεζίτες". Θεωρώ άλλωστε ότι οι εξελίξεις κάνουν την θέαση του ζητήματος ως εσωτερικού, πλέον τελείως αβάσιμη. Είναι προφανές ότι θα μας κάνουν παρέα πλείστες όσες χώρες, σύντομα, στα μαρτύρια της. Δεν μπορούμε πλέον να παριστάνουμε ότι όλα όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα έχουν κυρίως να κάνουν με τις "στρεβλώσεις της οικονομίας της", τη διαφθορά, την ανοησία, την κακοδιαχείριση, το ρουσφέτι κοκ, εκτός και αν πιστεύουμε πως όλος ο κόσμος καταρρέει επειδή ο υπάλληλος του ΙΚΑ Αργυρούπολης τα παίρνει. Όλα αυτά τα παραμύθια ας τελειώσουν, γιατί δεν είναι επαρκή για να δικαιολογήσουν όχι μόνο την πρωτοφανή σε καιρό ειρήνης έκταση της επερχόμενης πτώχευσης, αλλά φυσικά και την παγκόσμια (και σίγουρα ευρωπαϊκή) γενίκευση των μέτρων λιτότητας.

Επιπροσθέτως: Μια πολύ καλή ανάλυση των αιτιών της δημοσιονομικής κρίσης και της ιστορίας και της πραγματικότητας της Ελληνικής οικονομίας παρουσιάζει ο Γ. Σταθάκης στην Αυγή.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζωνιανά

Διαβάζω και ακούω τα όσα γράφονται και λέγονται το αιματηρό περιστατικό στα Ζωνιανά με την ελαφρά δυσανασχέτηση που ως Κρητικός της διασποράς νιώθω, βλέποντας ότι ο κοινός τόπος και το αναμενόμενο παρά τοις Κρησί, γίνεται πηχυαίος τίτλος και "ανακαλύπτεται" από τα Αθηναϊκά ΜΜΕ ως κεραυνός εν αιθρία, ως κάτι το αναπάντεχο. Η δυσανασχέτηση προέρχεται από το γεγονός ότι τέτοιου είδους θέματα φτάνουν μέχρι την Αθήνα όταν υπάρχουν νεκροί - και τότε φτάνουν ως έτοιμο θέαμα και με μεγάλη απόσταση από την τοπική οπτική. Από την άλλη δεν νιώθω αρκετά κοντά στα τεκταινόμενα στο νησί πλέον, ώστε να έχω κάποια σημαντική άποψη να συνεισφέρω. Αυτοί που βιώνουν την κατάσταση, είναι καλύτερα σε θέση και να την εκτιμήσουν. Εδώ θέλω να παρατηρήσω κάποια πράγματα και να παραπέμψω σε πλησιέστερους παρατηρητές.

- Όσοι βλέπουν στις μαφίες του Μυλοποτάμου κάποιου είδους "αντεξουσιαστές" και "εχθρούς του κράτους", είναι μακριά νυχτωμένοι. Η κατάσταση αυτή προέκυψε ως αποτέλεσμα π…

Το όπλο της λανθασμένης πρόβλεψης

Επ' αφορμή της νικηφόρου μάχης του πακέτου λιτότητας και της σίγουρης επιστημοσύνης με την οποία ο Υπουργός Οικονομικών μετέφερε την αισιοδοξία του, ας εξετάσουμε τις βάσεις της και την προϊστορία των επισήμων εκτιμήσεων για την πορεία της Οικονομίας της χώρας μας στα χρόνια της κρίσης:
Sins of Commission Από το Real World Economics Review, o Jesse Frederik, στο άρθρο του "Folly from Olly. The disasterous quality of the economic predictions of the European Commission" κάνει την παρακάτω παρατήρηση σε ότι αφορά τις προβλέψεις της Κομισιόν για τις επιδόσεις της Ελληνικής οικονομίας, κατά την διάρκεια του Μεγάλου Ελληνικού Κραχ, την οποία μετάφρασα στα Ελληνικά (χωρίς την άδεια του συγγραφέα, ελπίζω στην κατανόησή του λόγω της πιεστικής επικαιρότητας): Στον πίνακα παρουσιάζονται οι πέντε ενημερώσεις της εκτίμησης της Κομισιόν, κατά την διάρκεια του έτους με την πρώτη να δημοσιεύεται την άνοιξη της προηγούμενης από την εκτιμώμενη χρονιά. Σημειώνω πως η τελευταία επικαιροπ…

Πείνα, λιποθυμίες και η χρησιμότητα του λαϊκισμού: μια συζήτηση με τον Πάσχο Μανδραβέλη

Με αφορμή μια συζήτηση με τον Πάσχο Μανδραβέλη στο twitter

[Δημοσιεύθηκε στην διαδικτυακή Αυγή 2/12/2013]Η είδηση-μαϊμού (όπως ήταν σχεδόν εξαρχής φανερό νομίζω) περί θανάτου από πείνα 16χρονου στην Πλατεία Αμερικής, προκάλεσε μια συζήτηση στο twitter με τον Πάσχο Μανδραβέλη που άδραξε την αφορμή να καταγγείλει την ψευδή καταστροφολογία της αριστεράς.

@Mandravelis Η πείνα των μαθητών δεν είναι hoax http://t.co/WbAe7biTwp
— talws (@talws) November 25, 2013 Του υπέδειξα πως η πείνα στην Ελλάδα δεν είναι μύθος, παραπέμποντάς τον  στο σχετικό άρθρο της Ημερησίας (προκειμένου να μην υπάρχει θέμα επαρκούς καθεστωτικότητας των πηγών). Ο ΠΜ σε ποστ στου στο twitLonger απάντησε πως δεν υπάρχει πείνα στην Ελλάδα, μόνο φτώχεια και ότι όλα αυτά περί λιποθυμιών από την πείνα στα σχολεία είναι "hoaxes" - αστικοί μύθοι: "Η φτώχεια δεν είναι hoax. Είναι πραγματικότητα. Οι λιποθυμίες από την πείνα, είναι hoax. Ποτέ δεν στοιχειοθετήθηκαν, πάντα ήταν καταγγελίες του στιλ «άκουσα...», «μου …