Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Να οι χαραμοφάηδες που παίρνουν σύνταξη στα 50!!!

Σε σχόλιο του CEPR (Center for Economic and Policy Research) με τίτλο: Is Life Expectancy Getting Shorter for IMF Employees? (Μειώνεται το προσδόκιμο ζωής για τους υπαλλήλους του ΔΝΤ;) υποδεικνύονται τα δύο μέτρα και δύο σταθμά του οργανισμού. Μεταφράζω όλο το σχόλιο του Κέντρου, διατηρώντας τους συνδέσμους του (and Ι hope you don't mind CEPR), γιατί είναι και καλό να ξέρουμε ότι μας θεωρούν όλους, βασικά, πληβείους (όλους: όλη την ΕΕ και όλο τον κόσμο) και ότι διατηρούν το δικαίωμα της πρόωρης συνταξιοδότησης για την κάστα τους και μόνο. Επίσης για να το θυμόμαστε όταν έρχεται η συζήτηση σε θέματα εργασιακής ηθικής και της ανηθικότητας της πρόωρης συνταξιοδότησης π.χ. για τις γυναίκες εργαζόμενες με ανήλικα παιδιά ή τους οξυγονοκολλητές.

Το ΔΝΤ εξηγεί σήμερα την σημασία της αύξησης της ηλικίας συνταξιοδότησης στην Ελλάδα, λέγοντας πως "η συντάξιμη ηλικία για κάποιες ομάδες ξεκινά από τα 50 και είναι ασύμβατη με το προσδόκιμο ζωής στην Ελλάδα - ασύμβατη με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης"


Έτσι η συμφωνία του ΔΝΤ με την Ελλάδα περιορίζει "την πρόωρη συνταξιοδότηση στο εξηκοστό έτος μέχρι το 2011, συμπεριλαμβανομένων και όσων έχουν ασφαλιστεί πριν το 1993, των εργαζόμενων σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, και όσων έχουν 35 χρόνια ή περισσότερα εισφορών"


Αυτό είναι ιδιαίτερα θρασύ προερχόμενο από το προσωπικό του ΔΝΤ που απολαμβάνει συντάξεις εφόρου ζωής "πληρωτέες ξεκινώντας από την ηλικία των 50 ετών με τουλάχιστον τρία χρόνια υπηρεσίας." Παρότι δεν προκαλεί έκπληξη ότι οι πολιτικές του ΔΝΤ έχουν βλάψει την δημόσια υγεία στις αναπτυσσόμενες χώρες, υπάρχει άραγε λόγος να υποθέσει κανείς πως το προσωπικό του ΔΝΤ έχει ιδιαίτερα μικρό προσδόκιμο ζωής το οποίο να δικαιολογεί την πρώιμη συνταξιοδότησή του;Σημειώνω το πρώτο λινκ, που εξηγεί ότι "κάποιες ομάδες παίρνουν σύνταξη στα 50" χωρίς να λέει ποιες και πόσοι είναι τέλος πάντων αυτοί, και χωρίς να αναφέρει την μέση ηλικία συνταξιοδότησης στην χώρα που δεν είναι φυσικά τα 50 αλλά τα 61,4 γιατί θα ακουγόταν λιγότερο πειστικό. Στις απαντήσεις που παραθέτουν επί του Ελληνικού πακέτου δεν απαντούν σε τίποτα το ουσιώδες, ουσιωδώς.

Αλλά άλλο θέμα αυτό. Η ουσία: Εσείς κυρίες και κύριοι θα δουλεύετε μέχρι τα 70. Και αυτό σας το λένε άνθρωποι που θα συνταξιοδοτηθούν στα 50. Καταλάβατε; Δεν είμαστε όλοι ίσοι και όμοιοι...

Σχόλια

Ο χρήστης vrypan είπε…
Ναι, μεν, αλλά:

Το συνταξιοδοτικό πρόγραμμα του προσωπικού του IMF είναι ανταποδοτικό. Δηλαδή, βάζεις χρήματα (όσα θες εσύ και 5% του μισθού σου ο εργοδότης σου) και ΑΠΟ ΑΥΤΑ (συν ή πλην, ανάλογα με τις επενδύσεις που έχει κάνει το συγκεκριμένο ταμείο/fund) λαμβάνεις.

Ας με διορθώσει κάποιος, αν κάνω λάθος, δεν είμαι σίγουρος, αλλά νομίζω ότι τα "retirement plans" είναι αυτό που λέμε εμείς "εφ άπαξ". Δηλαδή, όταν αποφασίσεις να φύγεις από την δουλειά, λαμβάνεις ένα συγκεκριμένο ποσό. Δεν είναι σύνταξη. Μπορεί να κάνω λάθος.
Ο χρήστης talos είπε…
Λέει:
"At your separation from the Fund, the plan provides you with either a lifetime pension annuity (with cost-of-living adjustments) [σύνταξη με αυτόματη τιμαριθμική προσαρμογή μάλιστα] *or* a lump-sum withdrawal benefit [εφάπαξ], depending on your age and years of service. Other benefits such as death benefits, disability pensions and childrens' benefits are also part of the plan.

Lifetime pensions are payable starting at age 50 with a minimum of three years of service. The normal retirement age is 62 and any pensions starting earlier are subject to early retirement penalties."

Δηλαδή υπάρχουν και τα δύο και είναι επιλογή σου τι θα πάρεις ανάλογα με τα χρόνια υπηρεσίας σου. Εκεί απλά έχεις την επιλογή να συνταξιοδοτηθείς πρόωρα (με μειώσεις βέβαια) - κάτι που δεν έχεις σύμφωνα με τις προτάσεις τους εδώ (τα 62 είναι περίπου στο σημερινό μέσο όρο της Ελλάδας και μικρότερα πάντως από τον προτεινόμενο). Και είναι τουλάχιστον ασυνεπές να παρατηρεί πόσο νωρίς είναι τα 50 για πρόωρη συνταξιοδότηση σε σχέση με το προσδόκιμο - αλλά να επιτρέπει το ίδιο την πρόωρη συνταξιοδότηση (με οιουσδήποτε όρους) από τα 50!
Και μη μου πεις για το ότι δεν είναι δημόσιο: συνεισφέρουν στον προϋπολογισμό του (έχει και άλλα έσοδα αλλά αυτό είναι ο πυρήνας) όλα τα δημόσια του κόσμου...
Ο χρήστης S G είπε…
τι συγκρινεις ρε ταλω τωρα. Οι εργαζομενοι του ΔΝΤ ειναι ατομα υπερυψηλης ειδικευσης, επιλεγμενοι αρκετα ανταγωνιστικα και πληρωνονται βασικα απο τα δανεια που δινει το ΔΝΤ. Αν σε ενοχλουν τα συνταξιοδοτικα τους προνομια, θα σου προτεινα να δεις τους μισθους τους (100-110 Κ για εναν φρεσκο διδακτορικο, αφορολογητα).

Αλλα δεν μπορω να καταλαβω τι σημαινει αυτο, οτι δεν μπορουν να κανουν παρατηρησεις για το τι μπορει να σηκωσει ο προϋπολογισμος μιας χωρας που μελετανε? Ειναι σαν να λες οτι ο Κρουγκμαν τοτε δεν ειναι καταλληλος να συμβουλευει κανεναν (ή ο αγαπημενος σας Στιγκλιτς) γιατι εχει εξαψηφιο εισοδημα (ισως και 7ψηφιο).
Ο χρήστης talos είπε…
Με ενοχλεί (και ενοχλεί και το CEPR) η αναντιστοιχία και τα δύο μέτρα και δύο σταθμά. Σου λέει δεν μπορεί οι συντάξεις να δίνονται (σε δημόσιο *και* ιδιωτικό τομέα) τόσο νωρίς επειδή αυτό είναι ασύμβατο με το προσδόκιμο ζωής. Προφανώς δεν είναι μόνο το προσδόκιμο ζωής των υπαλλήλων του ΔΝΤ που καθορίζει τα συνταξιοδοτικά τους.

Στην Ελλάδα το μνημόνιο δεν επιτρέπει σε 50ρηδες ούτε τα ανταποδοτικά να πάρουν.

Πώς αλλιώς να το πω: είναι σόλοικο να παρουσιάζεται η (μυθική πάντως) πρόωρη συνταξιοδότηση των Ελλήνων σαν δεοντολογικά ανεπίτρεπτη από ανθρώπους για τους οποίους το δέον είναι διαφορετικό.

Οι μισθοί του Κρούγκμαν δεν αναφέρθηκαν στην συζήτηση. Θα μπορούσε να αναφερθεί, αντιθέτως, η αδιαφάνεια της διαχείρισης του ΔΝΤ.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζωνιανά

Διαβάζω και ακούω τα όσα γράφονται και λέγονται το αιματηρό περιστατικό στα Ζωνιανά με την ελαφρά δυσανασχέτηση που ως Κρητικός της διασποράς νιώθω, βλέποντας ότι ο κοινός τόπος και το αναμενόμενο παρά τοις Κρησί, γίνεται πηχυαίος τίτλος και "ανακαλύπτεται" από τα Αθηναϊκά ΜΜΕ ως κεραυνός εν αιθρία, ως κάτι το αναπάντεχο. Η δυσανασχέτηση προέρχεται από το γεγονός ότι τέτοιου είδους θέματα φτάνουν μέχρι την Αθήνα όταν υπάρχουν νεκροί - και τότε φτάνουν ως έτοιμο θέαμα και με μεγάλη απόσταση από την τοπική οπτική. Από την άλλη δεν νιώθω αρκετά κοντά στα τεκταινόμενα στο νησί πλέον, ώστε να έχω κάποια σημαντική άποψη να συνεισφέρω. Αυτοί που βιώνουν την κατάσταση, είναι καλύτερα σε θέση και να την εκτιμήσουν. Εδώ θέλω να παρατηρήσω κάποια πράγματα και να παραπέμψω σε πλησιέστερους παρατηρητές.

- Όσοι βλέπουν στις μαφίες του Μυλοποτάμου κάποιου είδους "αντεξουσιαστές" και "εχθρούς του κράτους", είναι μακριά νυχτωμένοι. Η κατάσταση αυτή προέκυψε ως αποτέλεσμα π…

Το όπλο της λανθασμένης πρόβλεψης

Επ' αφορμή της νικηφόρου μάχης του πακέτου λιτότητας και της σίγουρης επιστημοσύνης με την οποία ο Υπουργός Οικονομικών μετέφερε την αισιοδοξία του, ας εξετάσουμε τις βάσεις της και την προϊστορία των επισήμων εκτιμήσεων για την πορεία της Οικονομίας της χώρας μας στα χρόνια της κρίσης:
Sins of Commission Από το Real World Economics Review, o Jesse Frederik, στο άρθρο του "Folly from Olly. The disasterous quality of the economic predictions of the European Commission" κάνει την παρακάτω παρατήρηση σε ότι αφορά τις προβλέψεις της Κομισιόν για τις επιδόσεις της Ελληνικής οικονομίας, κατά την διάρκεια του Μεγάλου Ελληνικού Κραχ, την οποία μετάφρασα στα Ελληνικά (χωρίς την άδεια του συγγραφέα, ελπίζω στην κατανόησή του λόγω της πιεστικής επικαιρότητας): Στον πίνακα παρουσιάζονται οι πέντε ενημερώσεις της εκτίμησης της Κομισιόν, κατά την διάρκεια του έτους με την πρώτη να δημοσιεύεται την άνοιξη της προηγούμενης από την εκτιμώμενη χρονιά. Σημειώνω πως η τελευταία επικαιροπ…

Πείνα, λιποθυμίες και η χρησιμότητα του λαϊκισμού: μια συζήτηση με τον Πάσχο Μανδραβέλη

Με αφορμή μια συζήτηση με τον Πάσχο Μανδραβέλη στο twitter

[Δημοσιεύθηκε στην διαδικτυακή Αυγή 2/12/2013]Η είδηση-μαϊμού (όπως ήταν σχεδόν εξαρχής φανερό νομίζω) περί θανάτου από πείνα 16χρονου στην Πλατεία Αμερικής, προκάλεσε μια συζήτηση στο twitter με τον Πάσχο Μανδραβέλη που άδραξε την αφορμή να καταγγείλει την ψευδή καταστροφολογία της αριστεράς.

@Mandravelis Η πείνα των μαθητών δεν είναι hoax http://t.co/WbAe7biTwp
— talws (@talws) November 25, 2013 Του υπέδειξα πως η πείνα στην Ελλάδα δεν είναι μύθος, παραπέμποντάς τον  στο σχετικό άρθρο της Ημερησίας (προκειμένου να μην υπάρχει θέμα επαρκούς καθεστωτικότητας των πηγών). Ο ΠΜ σε ποστ στου στο twitLonger απάντησε πως δεν υπάρχει πείνα στην Ελλάδα, μόνο φτώχεια και ότι όλα αυτά περί λιποθυμιών από την πείνα στα σχολεία είναι "hoaxes" - αστικοί μύθοι: "Η φτώχεια δεν είναι hoax. Είναι πραγματικότητα. Οι λιποθυμίες από την πείνα, είναι hoax. Ποτέ δεν στοιχειοθετήθηκαν, πάντα ήταν καταγγελίες του στιλ «άκουσα...», «μου …