Να οι χαραμοφάηδες που παίρνουν σύνταξη στα 50!!!

Σε σχόλιο του CEPR (Center for Economic and Policy Research) με τίτλο: Is Life Expectancy Getting Shorter for IMF Employees? (Μειώνεται το προσδόκιμο ζωής για τους υπαλλήλους του ΔΝΤ;) υποδεικνύονται τα δύο μέτρα και δύο σταθμά του οργανισμού. Μεταφράζω όλο το σχόλιο του Κέντρου, διατηρώντας τους συνδέσμους του (and Ι hope you don't mind CEPR), γιατί είναι και καλό να ξέρουμε ότι μας θεωρούν όλους, βασικά, πληβείους (όλους: όλη την ΕΕ και όλο τον κόσμο) και ότι διατηρούν το δικαίωμα της πρόωρης συνταξιοδότησης για την κάστα τους και μόνο. Επίσης για να το θυμόμαστε όταν έρχεται η συζήτηση σε θέματα εργασιακής ηθικής και της ανηθικότητας της πρόωρης συνταξιοδότησης π.χ. για τις γυναίκες εργαζόμενες με ανήλικα παιδιά ή τους οξυγονοκολλητές.

Το ΔΝΤ εξηγεί σήμερα την σημασία της αύξησης της ηλικίας συνταξιοδότησης στην Ελλάδα, λέγοντας πως "η συντάξιμη ηλικία για κάποιες ομάδες ξεκινά από τα 50 και είναι ασύμβατη με το προσδόκιμο ζωής στην Ελλάδα - ασύμβατη με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης"


Έτσι η συμφωνία του ΔΝΤ με την Ελλάδα περιορίζει "την πρόωρη συνταξιοδότηση στο εξηκοστό έτος μέχρι το 2011, συμπεριλαμβανομένων και όσων έχουν ασφαλιστεί πριν το 1993, των εργαζόμενων σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, και όσων έχουν 35 χρόνια ή περισσότερα εισφορών"


Αυτό είναι ιδιαίτερα θρασύ προερχόμενο από το προσωπικό του ΔΝΤ που απολαμβάνει συντάξεις εφόρου ζωής "πληρωτέες ξεκινώντας από την ηλικία των 50 ετών με τουλάχιστον τρία χρόνια υπηρεσίας." Παρότι δεν προκαλεί έκπληξη ότι οι πολιτικές του ΔΝΤ έχουν βλάψει την δημόσια υγεία στις αναπτυσσόμενες χώρες, υπάρχει άραγε λόγος να υποθέσει κανείς πως το προσωπικό του ΔΝΤ έχει ιδιαίτερα μικρό προσδόκιμο ζωής το οποίο να δικαιολογεί την πρώιμη συνταξιοδότησή του;



Σημειώνω το πρώτο λινκ, που εξηγεί ότι "κάποιες ομάδες παίρνουν σύνταξη στα 50" χωρίς να λέει ποιες και πόσοι είναι τέλος πάντων αυτοί, και χωρίς να αναφέρει την μέση ηλικία συνταξιοδότησης στην χώρα που δεν είναι φυσικά τα 50 αλλά τα 61,4 γιατί θα ακουγόταν λιγότερο πειστικό. Στις απαντήσεις που παραθέτουν επί του Ελληνικού πακέτου δεν απαντούν σε τίποτα το ουσιώδες, ουσιωδώς.

Αλλά άλλο θέμα αυτό. Η ουσία: Εσείς κυρίες και κύριοι θα δουλεύετε μέχρι τα 70. Και αυτό σας το λένε άνθρωποι που θα συνταξιοδοτηθούν στα 50. Καταλάβατε; Δεν είμαστε όλοι ίσοι και όμοιοι...

Σχόλια

Ο χρήστης Παναγιώτης Βρυώνης είπε…
Ναι, μεν, αλλά:

Το συνταξιοδοτικό πρόγραμμα του προσωπικού του IMF είναι ανταποδοτικό. Δηλαδή, βάζεις χρήματα (όσα θες εσύ και 5% του μισθού σου ο εργοδότης σου) και ΑΠΟ ΑΥΤΑ (συν ή πλην, ανάλογα με τις επενδύσεις που έχει κάνει το συγκεκριμένο ταμείο/fund) λαμβάνεις.

Ας με διορθώσει κάποιος, αν κάνω λάθος, δεν είμαι σίγουρος, αλλά νομίζω ότι τα "retirement plans" είναι αυτό που λέμε εμείς "εφ άπαξ". Δηλαδή, όταν αποφασίσεις να φύγεις από την δουλειά, λαμβάνεις ένα συγκεκριμένο ποσό. Δεν είναι σύνταξη. Μπορεί να κάνω λάθος.
Ο χρήστης talos είπε…
Λέει:
"At your separation from the Fund, the plan provides you with either a lifetime pension annuity (with cost-of-living adjustments) [σύνταξη με αυτόματη τιμαριθμική προσαρμογή μάλιστα] *or* a lump-sum withdrawal benefit [εφάπαξ], depending on your age and years of service. Other benefits such as death benefits, disability pensions and childrens' benefits are also part of the plan.

Lifetime pensions are payable starting at age 50 with a minimum of three years of service. The normal retirement age is 62 and any pensions starting earlier are subject to early retirement penalties."

Δηλαδή υπάρχουν και τα δύο και είναι επιλογή σου τι θα πάρεις ανάλογα με τα χρόνια υπηρεσίας σου. Εκεί απλά έχεις την επιλογή να συνταξιοδοτηθείς πρόωρα (με μειώσεις βέβαια) - κάτι που δεν έχεις σύμφωνα με τις προτάσεις τους εδώ (τα 62 είναι περίπου στο σημερινό μέσο όρο της Ελλάδας και μικρότερα πάντως από τον προτεινόμενο). Και είναι τουλάχιστον ασυνεπές να παρατηρεί πόσο νωρίς είναι τα 50 για πρόωρη συνταξιοδότηση σε σχέση με το προσδόκιμο - αλλά να επιτρέπει το ίδιο την πρόωρη συνταξιοδότηση (με οιουσδήποτε όρους) από τα 50!
Και μη μου πεις για το ότι δεν είναι δημόσιο: συνεισφέρουν στον προϋπολογισμό του (έχει και άλλα έσοδα αλλά αυτό είναι ο πυρήνας) όλα τα δημόσια του κόσμου...
Ο χρήστης S G είπε…
τι συγκρινεις ρε ταλω τωρα. Οι εργαζομενοι του ΔΝΤ ειναι ατομα υπερυψηλης ειδικευσης, επιλεγμενοι αρκετα ανταγωνιστικα και πληρωνονται βασικα απο τα δανεια που δινει το ΔΝΤ. Αν σε ενοχλουν τα συνταξιοδοτικα τους προνομια, θα σου προτεινα να δεις τους μισθους τους (100-110 Κ για εναν φρεσκο διδακτορικο, αφορολογητα).

Αλλα δεν μπορω να καταλαβω τι σημαινει αυτο, οτι δεν μπορουν να κανουν παρατηρησεις για το τι μπορει να σηκωσει ο προϋπολογισμος μιας χωρας που μελετανε? Ειναι σαν να λες οτι ο Κρουγκμαν τοτε δεν ειναι καταλληλος να συμβουλευει κανεναν (ή ο αγαπημενος σας Στιγκλιτς) γιατι εχει εξαψηφιο εισοδημα (ισως και 7ψηφιο).
Ο χρήστης talos είπε…
Με ενοχλεί (και ενοχλεί και το CEPR) η αναντιστοιχία και τα δύο μέτρα και δύο σταθμά. Σου λέει δεν μπορεί οι συντάξεις να δίνονται (σε δημόσιο *και* ιδιωτικό τομέα) τόσο νωρίς επειδή αυτό είναι ασύμβατο με το προσδόκιμο ζωής. Προφανώς δεν είναι μόνο το προσδόκιμο ζωής των υπαλλήλων του ΔΝΤ που καθορίζει τα συνταξιοδοτικά τους.

Στην Ελλάδα το μνημόνιο δεν επιτρέπει σε 50ρηδες ούτε τα ανταποδοτικά να πάρουν.

Πώς αλλιώς να το πω: είναι σόλοικο να παρουσιάζεται η (μυθική πάντως) πρόωρη συνταξιοδότηση των Ελλήνων σαν δεοντολογικά ανεπίτρεπτη από ανθρώπους για τους οποίους το δέον είναι διαφορετικό.

Οι μισθοί του Κρούγκμαν δεν αναφέρθηκαν στην συζήτηση. Θα μπορούσε να αναφερθεί, αντιθέτως, η αδιαφάνεια της διαχείρισης του ΔΝΤ.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα πολλά πρόσωπα της ψηφιακής λογοκρισίας

Brexit: Το αναπάντεχο καλοκαίρι της Βρετανίας

Στρίβοντας δεξιά στη διακλάδωση του Wallerstein