...και συ λαέ φαρμακωμένε μην ξεχνάς τον Ασωπό

Χρώμιο (VI) στον Ασωπό, καρκίνος στα Οινόφυτα, σύμπτωση; "Το εξασθενές χρώμιο είναι ισχυρά τοξικό. Έχει κατηγορηθεί ως καρκινογόνο, μεταλλαξιγόνο, οξειδωτικό και επικίνδυνο για το περιβάλλον.", έλεγαν πρόσφατα σε ένα ρεπορτάζ του tvxs.

Η κατηγορία στοιχειοθετείται πλέον επιστημονικά όσο πιο κατηγορηματικά γίνεται, και στις ΗΠΑ η Καλιφόρνια ετοιμάζεται να αλλάξει τα επιτρεπτά όρια κατά πολύ:

Είναι γνωστό εδώ και είκοσι περίπου χρόνια πως οι άνθρωποι μπορούν να πάθουν καρκίνο του πνεύμονα αν εισπνέουν εξασθενές χρώμιο... Αλλά μέχρι τώρα, οι τοξικολόγοι δεν ήταν βέβαιοι για το αν προκαλεί καρκίνο όταν καταπίνεται.
Επιστήμονες από το National Toxicology Program ανέφεραν πως η διετής μελέτη τους σε ζώα "δείχνει ξεκάθαρα" πως το στοιχείο είναι καρκινογόνο μέσα στο πόσιμο νερό. Ποντίκια και αρουραίοι απέκτησαν κακοήθεις όγκους στο λεπτό έντερο και στα στόματά τους όταν έπιναν νερό που περιείχε διάφορες διαφορετικές δοσολογίες εξασθενούς χρωμίου.

"Νομίζω πως ξεκαθάρισε το θέμα πλέον, όσο μπορεί να ξεκαθαρίσει" δήλωσε ο George Alexeeff, υποδιευθυντής επιστημονικών θεμάτων στο Γραφείο Εκτίμησης Περιβαλλοντικών Κινδύνων Υγείας της Καλιφόρνια.


Πρόκειται για σημαντική εξέλιξη και θα πρέπει να οδηγήσει στην άμεση παύση κάθε χρωμιούχας εκροής στον Ασωπό. Σε μια ιδανική χώρα τέλος πάντων.

Ενημέρωση 25/2: Σήμερα, αγρότες την έπεσαν στον ιερέα-ακτιβιστή των Οινοφύτων (στην Ελλάδα αν πας να κοιτάξεις το δημόσιο καλό, όχι δεν θα επιβραβευτείς, θα τιμωρηθείς).
Η Public Issue διεξήγαγε έρευνα σχετικά με το θέμα της μόλυνσης του Ασωπού στην πληγείσες περιοχές της Βοιωτίας, από όπου προκύπτει ότι το 90% των κατοίκων δηλώνουν πως θα συμμετείχαν (σίγουρα ή μάλλον) σε κινητοποιήσεις για το θέμα. Μακάρι.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα πολλά πρόσωπα της ψηφιακής λογοκρισίας

Μετεκλογικά

Βαϊμάρη και αντιφασισμός, μια ιστορική σημείωση