Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

...και συ λαέ φαρμακωμένε μην ξεχνάς τον Ασωπό

Χρώμιο (VI) στον Ασωπό, καρκίνος στα Οινόφυτα, σύμπτωση; "Το εξασθενές χρώμιο είναι ισχυρά τοξικό. Έχει κατηγορηθεί ως καρκινογόνο, μεταλλαξιγόνο, οξειδωτικό και επικίνδυνο για το περιβάλλον.", έλεγαν πρόσφατα σε ένα ρεπορτάζ του tvxs.

Η κατηγορία στοιχειοθετείται πλέον επιστημονικά όσο πιο κατηγορηματικά γίνεται, και στις ΗΠΑ η Καλιφόρνια ετοιμάζεται να αλλάξει τα επιτρεπτά όρια κατά πολύ:

Είναι γνωστό εδώ και είκοσι περίπου χρόνια πως οι άνθρωποι μπορούν να πάθουν καρκίνο του πνεύμονα αν εισπνέουν εξασθενές χρώμιο... Αλλά μέχρι τώρα, οι τοξικολόγοι δεν ήταν βέβαιοι για το αν προκαλεί καρκίνο όταν καταπίνεται.
Επιστήμονες από το National Toxicology Program ανέφεραν πως η διετής μελέτη τους σε ζώα "δείχνει ξεκάθαρα" πως το στοιχείο είναι καρκινογόνο μέσα στο πόσιμο νερό. Ποντίκια και αρουραίοι απέκτησαν κακοήθεις όγκους στο λεπτό έντερο και στα στόματά τους όταν έπιναν νερό που περιείχε διάφορες διαφορετικές δοσολογίες εξασθενούς χρωμίου.

"Νομίζω πως ξεκαθάρισε το θέμα πλέον, όσο μπορεί να ξεκαθαρίσει" δήλωσε ο George Alexeeff, υποδιευθυντής επιστημονικών θεμάτων στο Γραφείο Εκτίμησης Περιβαλλοντικών Κινδύνων Υγείας της Καλιφόρνια.


Πρόκειται για σημαντική εξέλιξη και θα πρέπει να οδηγήσει στην άμεση παύση κάθε χρωμιούχας εκροής στον Ασωπό. Σε μια ιδανική χώρα τέλος πάντων.

Ενημέρωση 25/2: Σήμερα, αγρότες την έπεσαν στον ιερέα-ακτιβιστή των Οινοφύτων (στην Ελλάδα αν πας να κοιτάξεις το δημόσιο καλό, όχι δεν θα επιβραβευτείς, θα τιμωρηθείς).
Η Public Issue διεξήγαγε έρευνα σχετικά με το θέμα της μόλυνσης του Ασωπού στην πληγείσες περιοχές της Βοιωτίας, από όπου προκύπτει ότι το 90% των κατοίκων δηλώνουν πως θα συμμετείχαν (σίγουρα ή μάλλον) σε κινητοποιήσεις για το θέμα. Μακάρι.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζωνιανά

Διαβάζω και ακούω τα όσα γράφονται και λέγονται το αιματηρό περιστατικό στα Ζωνιανά με την ελαφρά δυσανασχέτηση που ως Κρητικός της διασποράς νιώθω, βλέποντας ότι ο κοινός τόπος και το αναμενόμενο παρά τοις Κρησί, γίνεται πηχυαίος τίτλος και "ανακαλύπτεται" από τα Αθηναϊκά ΜΜΕ ως κεραυνός εν αιθρία, ως κάτι το αναπάντεχο. Η δυσανασχέτηση προέρχεται από το γεγονός ότι τέτοιου είδους θέματα φτάνουν μέχρι την Αθήνα όταν υπάρχουν νεκροί - και τότε φτάνουν ως έτοιμο θέαμα και με μεγάλη απόσταση από την τοπική οπτική. Από την άλλη δεν νιώθω αρκετά κοντά στα τεκταινόμενα στο νησί πλέον, ώστε να έχω κάποια σημαντική άποψη να συνεισφέρω. Αυτοί που βιώνουν την κατάσταση, είναι καλύτερα σε θέση και να την εκτιμήσουν. Εδώ θέλω να παρατηρήσω κάποια πράγματα και να παραπέμψω σε πλησιέστερους παρατηρητές.

- Όσοι βλέπουν στις μαφίες του Μυλοποτάμου κάποιου είδους "αντεξουσιαστές" και "εχθρούς του κράτους", είναι μακριά νυχτωμένοι. Η κατάσταση αυτή προέκυψε ως αποτέλεσμα π…

Το όπλο της λανθασμένης πρόβλεψης

Επ' αφορμή της νικηφόρου μάχης του πακέτου λιτότητας και της σίγουρης επιστημοσύνης με την οποία ο Υπουργός Οικονομικών μετέφερε την αισιοδοξία του, ας εξετάσουμε τις βάσεις της και την προϊστορία των επισήμων εκτιμήσεων για την πορεία της Οικονομίας της χώρας μας στα χρόνια της κρίσης:
Sins of Commission Από το Real World Economics Review, o Jesse Frederik, στο άρθρο του "Folly from Olly. The disasterous quality of the economic predictions of the European Commission" κάνει την παρακάτω παρατήρηση σε ότι αφορά τις προβλέψεις της Κομισιόν για τις επιδόσεις της Ελληνικής οικονομίας, κατά την διάρκεια του Μεγάλου Ελληνικού Κραχ, την οποία μετάφρασα στα Ελληνικά (χωρίς την άδεια του συγγραφέα, ελπίζω στην κατανόησή του λόγω της πιεστικής επικαιρότητας): Στον πίνακα παρουσιάζονται οι πέντε ενημερώσεις της εκτίμησης της Κομισιόν, κατά την διάρκεια του έτους με την πρώτη να δημοσιεύεται την άνοιξη της προηγούμενης από την εκτιμώμενη χρονιά. Σημειώνω πως η τελευταία επικαιροπ…

Πείνα, λιποθυμίες και η χρησιμότητα του λαϊκισμού: μια συζήτηση με τον Πάσχο Μανδραβέλη

Με αφορμή μια συζήτηση με τον Πάσχο Μανδραβέλη στο twitter

[Δημοσιεύθηκε στην διαδικτυακή Αυγή 2/12/2013]Η είδηση-μαϊμού (όπως ήταν σχεδόν εξαρχής φανερό νομίζω) περί θανάτου από πείνα 16χρονου στην Πλατεία Αμερικής, προκάλεσε μια συζήτηση στο twitter με τον Πάσχο Μανδραβέλη που άδραξε την αφορμή να καταγγείλει την ψευδή καταστροφολογία της αριστεράς.

@Mandravelis Η πείνα των μαθητών δεν είναι hoax http://t.co/WbAe7biTwp
— talws (@talws) November 25, 2013 Του υπέδειξα πως η πείνα στην Ελλάδα δεν είναι μύθος, παραπέμποντάς τον  στο σχετικό άρθρο της Ημερησίας (προκειμένου να μην υπάρχει θέμα επαρκούς καθεστωτικότητας των πηγών). Ο ΠΜ σε ποστ στου στο twitLonger απάντησε πως δεν υπάρχει πείνα στην Ελλάδα, μόνο φτώχεια και ότι όλα αυτά περί λιποθυμιών από την πείνα στα σχολεία είναι "hoaxes" - αστικοί μύθοι: "Η φτώχεια δεν είναι hoax. Είναι πραγματικότητα. Οι λιποθυμίες από την πείνα, είναι hoax. Ποτέ δεν στοιχειοθετήθηκαν, πάντα ήταν καταγγελίες του στιλ «άκουσα...», «μου …