Από τις φυλακές

Ο Γιώργος Παπαδάκης, εκπρόσωπος της Επιτροπής των Κρατουμένων στις φυλακές Κορυδαλλού, καταγγέλλει στον ραδιοσταθμό 105,5 Στο Κόκκινο, τις εικονικές εκτελέσεις που γίνονται στην ΓΑΔΑ, τις άθλιες συνθήκες κράτησης στις φυλακές και δίνει στοιχεία σχετικά με τον απεργό πείνας Παναγιώτη Γεωργιάδη. Τέλος εκφράζει εκ μέρους των κρατουμένων την αλληλεγγύη στο φοιτητικό κίνημα. Η ηχογραφημένη συνέντευξή του εδώ. Τα μισά από όσα λέει να είναι αληθινά - ε, υπάρχει κάποιο σοβαρό πρόβλημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο ποινικό μας σύστημα (κάτι που είναι γνωστό βέβαια, και πολλάκις επιβεβαιωμένο, αλλά αλλιώς τα ακούς από κάποιον κρατούμενο)...

Ο Παναγιώτης Γεωργιάδης είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση κρατουμένου. Ποινικός και όχι πολιτικός κρατούμενος (που έχει δικαιωθεί ήδη για το 80% και πλέον των κατηγοριών εναντίον του), είναι εδώ και έναν τουλάχιστον χρόνο σε αλλεπάλληλες απεργίες πείνας (με βιταμίνες, αλατόνερο και ζαχαρόνερο από 14/4/2006), αυτόπτης μάρτυρας της πυρκαγιάς που οδήγησε στον θάνατο (δολοφονία λέει ο ίδιος) τριών κρατουμένων πέρυσι στον Κορυδαλλό, και ο οποίος μετά από αλλεπάλληλες απορρίψεις των αιτημάτων αποφυλάκισης (Νοέμβριος 06, Φεβρουάριος 07), είναι στα πρόθυρα του θανάτου. Παρότι έψαξα δεν βρήκα πολύ περισσότερα για την περίπτωσή του στο διαδίκτυο (κάθε επιπλέον πληροφορία στα σχόλια, ευπρόσδεκτη), αλλά ο Γ. Παπαδάκης στην συνέντευξή του στο Κόκκινο, λέει ότι πρόκειται για άνθρωπο που υποστηρίζει αναξιοπαθούντες και μετανάστες στις φυλακές και του οποίου η μεταφορά από το Τζάννειο στον Κορυδαλλό έχει αποφασιστεί - και αυτό, λέει, ισοδυναμεί με δολοφονία. Ελπίζω να μην είναι έτσι.

Μια ερώτηση τέλος: ποιος αποφασίζει ποιος είναι εκείνος που έχει πραγματικά ανήκεστο σωματική βλάβη; Τα τελευταία χρόνια έχω δει μύριους όσους να βγαίνουν με ανήκεστο και ύστερα από λίγο καιρό, σαν τον παραλυτικό της Καπερναούμ μετά από την θαυματουργή παρέμβαση του Ιησού, να γίνονται καλά: π.χ. Λούβαρης, Μ. Ψωμιάδης, Παττακός... Αντίθετα άνθρωποι με σοβαρές βλάβες παραμένουν στην φυλακή... Ποια είναι η λογική του συστήματος;

Σχόλια

Ο χρήστης Oneiros είπε…
Τον άκουσα κι εγώ κι ανατρίχιασα, το μυαλό μου πήγε στο τι πέρασαν τα παιδιά εκεί μέσα το βράδυ της σύλληψής τους χωρίς συνήγορο, και ιδίως οι κοπέλες. Διάβασε σχετικά την ανατριχιαστική μαρτυρία ενός από τους συλληφθέντες στην πορεία της 8/3.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι έχουμε πρόβλημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα, το ερώτημα είναι τι γίνεται γι' αυτό πέρα από εκμετάλλευση για πολιτικούς λόγους. Ακόμα και η έκθεση του State Department, που κρύβει κάτω από το χαλί τις παραβιάσεις που προκάλεσε η αμερικανική πολιτική (Πακιστανοί), σκιαγραφεί τρομακτικές περιπτώσεις παραβιάσεων δικαιωμάτων στις φυλακές και τα κρατητήρια και μιλάει ευθέως για συστηματικές παραβιάσεις δικαιωμάτων από τις αστυνομικές αρχές..

At the Hellenikon holding center for irregular immigrants a man has been detained for almost one and a half years without being able to communicate with anyone [..] The Council of Europe's Committee for the Prevention of Torture (CPT) reported in December that the rights of persons in police detention centers were not respected in practice and that there continued to be widespread use of violence against persons deprived of their liberty.

Το ζήτημα είναι τι μπορούν να κάνουν οι έλληνες πολίτες της "κοινωνία της πληροφορίας" για να φέρουν στο φως αυτές τις ντροπές και να αναγκάσουν τους διεθνείς οργανισμούς να ασκήσουν πιέσεις στη χώρα μας πριν κυλήσει ακόμα περισσότερο στην άβυσσο της απανθρωπιάς.
Ο χρήστης fani είπε…
Για τη φρικτή κατάσταση των "σωφρωνιστικών" ιδρυμάτων στην Ελλάδα έγραψε και ο Πέρικλής Κοροβέσης στην Ελευθεροτυπία στις 5 Μαρτίου.
Πέρα από την Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων, τί λένε οι Δικηγορικοί Σύλλογοι;
Ο χρήστης Ο σκύλος της Βάλια Κάλντα είπε…
«Μια ερώτηση τέλος: ποιος αποφασίζει ποιος είναι εκείνος που έχει πραγματικά ανήκεστο σωματική βλάβη;»

Κάποιος σαν την Αντωνία Ηλία ή την Μπουρμπούλια ή τον Καλούση, προφανώς!

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα πολλά πρόσωπα της ψηφιακής λογοκρισίας

Μετεκλογικά

Βαϊμάρη και αντιφασισμός, μια ιστορική σημείωση