Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η αόρατη συμφωνία

Επανερχόμενος στο θέμα της συμφωνίας του δημοσίου με την Microsoft το οποίο είχα προ μηνών συζητήσει (1 .4, 2) αντιγράφω άρθρο της Αυγής που έχει ως θέμα τις απελπισμένες προσπάθειες να πειστεί ο κ. Αλογοσκούφης να καταθέσει στην Βουλή την περιλάλητη αυτή και "πλεονεκτική" για την χώρα μας, κατά τον κ. Υπουργό, Συμφωνία, ώστε να μπορέσουμε να θαυμάσουμε όλοι την πλεονεκτικότητά της:

Ματαιώθηκε σήμερα, 17.11.06, για 5η φορά, η συζήτηση στη Βουλή επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Θανάση Λεβέντη, σχετικά με τη συμφωνία που έχει υπογραφεί μεταξύ Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών και της πολυεθνικής Microsoft. Ο κ. Αλογοσκούφης έχει χαρακτηρίσει αυτή τη συμφωνία ως εξαιρετικά πλεονεκτική για τη χώρα μας.
Ο κ. Λεβέντης αμέσως μετά την ανακοίνωση της ματαίωσης, από την Πρόεδρο της Βουλή, δήλωσε:
"Δεν μας έχει πείσει η εκτίμηση του κ. Υπουργού για αυτή τη συμφωνία. Έχουμε την εντελώς αντίθετη άποψη, που βασίζεται στις απόψεις και τα στοιχεία των ειδικών στη χώρας μας και διεθνώς.
Καταθέσαμε, αμέσως μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας, επίκαιρη ερώτηση, στην οποία απάντησε ο κ. Υπουργός Οικονομίας χωρίς όμως να παρουσιάσει το κείμενο της συμφωνίας.
Επανήλθαμε, προ επταμήνου, με άλλη ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων, για την οποία ακόμη αναμένουμε απάντηση.
Έκτοτε έχουμε υποβάλλει 5 επίκαιρες ερωτήσεις με το ίδιο αίτημα: Να μας ενημερώσει ο κ. Υπουργός για το κείμενο της πλεονεκτικής, κατ’ αυτόν, συμφωνίας με την Microsoft.
Ο κ. Υπουργός απαξίωσε σε όλες τις επίκαιρες ερωτήσεις μας να προσέλθει, επικαλούμενος διάφορα κωλύματα.
Για τη σημερινή επίκαιρη ερώτηση μας πληροφόρησαν από το γραφείο του, ότι αδυνατεί να προσέλθει διότι θα βρίσκεται με τον κ. Πρωθυπουργό στη Ν. Υόρκη. Η σημερινή παρουσία του κ. Πρωθυπουργού στη Βουλή μάλλον αδυνατίζει τη δικαιολογία.
Θεωρούμε ότι η συστηματικώς παρελκυστική αυτή τακτική αποτελεί υποβάθμιση του κοινοβουλευτικού ελέγχου και ανεπίτρεπτο εμπαιγμό της Βουλής στο σύνολό της.
Θα επανέλθουμε με νέα επίκαιρη ερώτηση και ελπίζουμε αυτή τη φορά να μας ευνοήσει η τύχη και ο κ. Υπουργός να μας τιμήσει με την παρουσία του και να απαντήσει σ’ αυτό το τόσο καίριο για τη συμφέροντα της χώρας μας θέμα."


Από ότι φαίνεται ο κ. Λεβέντης δεν είναι ο μόνος που έχει προσπαθήσει να πάρει το κείμενο από τα χέρια του κ. Αλογοσκούφη, καθώς κάποιοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ διαμαρτύρονταν για δεύτερη φορά για το ίδιο θέμα τον Ιούλιο. (Έπρεπε να τα είχαν επισημάνει αυτά βέβαια και παλαιότερα).

Γεννάται το ερώτημα αν η παρουσίαση των συμφωνιών του κράτους στο κοινοβούλιο είναι προαιρετική, ή γίνεται με βάση την πάγια αρχή "όποτε αδειάσει η κυβέρνηση". Από εδώ πάντως έφτασα σε αυτό εδώ το κείμενο που μοιάζει να είναι η βασική επίμαχη συμφωνία (χωρίς τις επιμέρους), που φιλοξενείται στο ιστολόγιο λ - αλλά δεν ξέρω την πηγή του και ούτε το αν είναι τελική.

Όπως και να έχει μου είναι δύσκολο να πιστέψω ότι η κατάθεση της συμφωνίας στην Βουλή είναι πια τόσο δύσκολη και χρονοβόρα. Δεν ξέρω αν "κρύβει" κάτι, δεν νομίζω ότι υπάρχει κάτι για να κρυφτεί, η ίδια η επιλογή μιλάει από μόνη της, αλλά η περιφρόνηση του κοινοβουλευτικού ελέγχου είναι κάτι που από ότι φαίνεται είναι δεύτερη φύση στους εκάστοτε κυβερνώντες.

Σχόλια

Ο χρήστης Greg είπε…
Όταν υπάρχει προφανής κατάλυση του δημοκρατικού ελέγχου (όπως επισημαίνεις) δεν βρίσκεις εντελώς "αναιμική" την αντίδραση σύμπασας της αντιπολίτευσης;

Και κατ' επέκταση εντελώς φυσιολογική την απαξίωση που "κερδίζουν" οι δημοκρατικοί θεσμοί από τους νεώτερους;

Εγώ έχω αρχίσει να βλέπω "φυσιολογική" την ακόμα και την οχλοκρατία...

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζωνιανά

Διαβάζω και ακούω τα όσα γράφονται και λέγονται το αιματηρό περιστατικό στα Ζωνιανά με την ελαφρά δυσανασχέτηση που ως Κρητικός της διασποράς νιώθω, βλέποντας ότι ο κοινός τόπος και το αναμενόμενο παρά τοις Κρησί, γίνεται πηχυαίος τίτλος και "ανακαλύπτεται" από τα Αθηναϊκά ΜΜΕ ως κεραυνός εν αιθρία, ως κάτι το αναπάντεχο. Η δυσανασχέτηση προέρχεται από το γεγονός ότι τέτοιου είδους θέματα φτάνουν μέχρι την Αθήνα όταν υπάρχουν νεκροί - και τότε φτάνουν ως έτοιμο θέαμα και με μεγάλη απόσταση από την τοπική οπτική. Από την άλλη δεν νιώθω αρκετά κοντά στα τεκταινόμενα στο νησί πλέον, ώστε να έχω κάποια σημαντική άποψη να συνεισφέρω. Αυτοί που βιώνουν την κατάσταση, είναι καλύτερα σε θέση και να την εκτιμήσουν. Εδώ θέλω να παρατηρήσω κάποια πράγματα και να παραπέμψω σε πλησιέστερους παρατηρητές.

- Όσοι βλέπουν στις μαφίες του Μυλοποτάμου κάποιου είδους "αντεξουσιαστές" και "εχθρούς του κράτους", είναι μακριά νυχτωμένοι. Η κατάσταση αυτή προέκυψε ως αποτέλεσμα π…

Το όπλο της λανθασμένης πρόβλεψης

Επ' αφορμή της νικηφόρου μάχης του πακέτου λιτότητας και της σίγουρης επιστημοσύνης με την οποία ο Υπουργός Οικονομικών μετέφερε την αισιοδοξία του, ας εξετάσουμε τις βάσεις της και την προϊστορία των επισήμων εκτιμήσεων για την πορεία της Οικονομίας της χώρας μας στα χρόνια της κρίσης:
Sins of Commission Από το Real World Economics Review, o Jesse Frederik, στο άρθρο του "Folly from Olly. The disasterous quality of the economic predictions of the European Commission" κάνει την παρακάτω παρατήρηση σε ότι αφορά τις προβλέψεις της Κομισιόν για τις επιδόσεις της Ελληνικής οικονομίας, κατά την διάρκεια του Μεγάλου Ελληνικού Κραχ, την οποία μετάφρασα στα Ελληνικά (χωρίς την άδεια του συγγραφέα, ελπίζω στην κατανόησή του λόγω της πιεστικής επικαιρότητας): Στον πίνακα παρουσιάζονται οι πέντε ενημερώσεις της εκτίμησης της Κομισιόν, κατά την διάρκεια του έτους με την πρώτη να δημοσιεύεται την άνοιξη της προηγούμενης από την εκτιμώμενη χρονιά. Σημειώνω πως η τελευταία επικαιροπ…

Πείνα, λιποθυμίες και η χρησιμότητα του λαϊκισμού: μια συζήτηση με τον Πάσχο Μανδραβέλη

Με αφορμή μια συζήτηση με τον Πάσχο Μανδραβέλη στο twitter

[Δημοσιεύθηκε στην διαδικτυακή Αυγή 2/12/2013]Η είδηση-μαϊμού (όπως ήταν σχεδόν εξαρχής φανερό νομίζω) περί θανάτου από πείνα 16χρονου στην Πλατεία Αμερικής, προκάλεσε μια συζήτηση στο twitter με τον Πάσχο Μανδραβέλη που άδραξε την αφορμή να καταγγείλει την ψευδή καταστροφολογία της αριστεράς.

@Mandravelis Η πείνα των μαθητών δεν είναι hoax http://t.co/WbAe7biTwp
— talws (@talws) November 25, 2013 Του υπέδειξα πως η πείνα στην Ελλάδα δεν είναι μύθος, παραπέμποντάς τον  στο σχετικό άρθρο της Ημερησίας (προκειμένου να μην υπάρχει θέμα επαρκούς καθεστωτικότητας των πηγών). Ο ΠΜ σε ποστ στου στο twitLonger απάντησε πως δεν υπάρχει πείνα στην Ελλάδα, μόνο φτώχεια και ότι όλα αυτά περί λιποθυμιών από την πείνα στα σχολεία είναι "hoaxes" - αστικοί μύθοι: "Η φτώχεια δεν είναι hoax. Είναι πραγματικότητα. Οι λιποθυμίες από την πείνα, είναι hoax. Ποτέ δεν στοιχειοθετήθηκαν, πάντα ήταν καταγγελίες του στιλ «άκουσα...», «μου …