Μαϊκροσοφίες

Ελαφρώς αναρρώσας σήμερα, επανέρχομαι μετά από πολύ καιρό στο Ιστολόγιον, για να καταθέσω μια εξαιρετικά αστεία αποστροφή από τα πρακτικά της βουλής, στα πλαίσια της συζήτησης μιας επερώτησης του βουλευτή του ΣΥΝ Θ. Λεβέντη σχετικά με την συμφωνία Μάικροσοφτ-Δημοσίου (καλοπροαίρετη αλλά θα μπορούσε να είναι αιχμηρότερη). Αφιερωμένο σε όλους τους μερακλήδες και τις μερακλίνες που θα εκτιμήσουν το χιούμορ του κ. Υπουργού. Απαντώντας στην δευτερολογία του κ. Λεβέντη, ο κ. Αλογοσκούφης ανακοίνωσε πως:

Επίσης, νομίζω ότι πίσω από αυτές τις απόψεις σας κρύβεται και μια αντίληψη η οποία αν υιοθετηθεί, θα καταδικάσει τη χώρα στην ψηφιακή υπανάπτυξη για πάρα πολλά χρόνια, διότι όλοι ξέρουμε ότι το ελεύθερο λογισμικό έχει πολύ περιορισμένες εφαρμογές και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο ευρέως όσο άλλο λογισμικό.


Η πλήρης συζήτηση εδώ [περίπου στο μέσο της σελίδας, αναζητήστε την λέξη Microsoft].

Υπενθυμίζω πως ένας Περουβιάνος βουλευτής έχει από τετραετίας εξηγήσει πειστικότατα τον λόγο που κανένα δημόσιο δεν θα πρέπει να χρησιμοποιεί ιδιόκτητο λογισμικό.

[Το θέμα της συμφωνίας το έχω ξαναθίξει πρόσφατα, ενώ το εν λόγω παράθεμα,ανακαλύπτω τώρα ότι έχει ξαναεντοπισθεί (εγκάιρως) στο blog Σχολιασμός της Επικαιρότητας. O Νίκος Κουρεμένος εντοπίζει την διαφορά αντιμετώπισης του θέματος σε άλλες χώρες].

Σχόλια

Ο χρήστης Ανδρέας είπε…
Θα συμφωνήσω με όσα λες σε γενικές γραμμές. Η καλύτερη μακροπρόθεσμη στρατηγική για το δημόσιο είναι το ελεύθερο λογισμικό, και το βασικότερο τα ανοιχτά standards. Πχ, είναι πολύ πιο βασικό να καθιερωθεί OpenDocument και όχι MS-Office format για τα έγγραφα του δημοσίου. Σε αυτή την περίπτωση δε θα με πείραζε να χρησιμοποιηθεί MS εφαρμογή που θα διαχειρίζονταν το συγκεριμένο είδος αρχείων αν ήταν η καλύτερη.
Είδα πως ο Αλογοσκούφης τονίζει συνέχεια πως δεν είναι δεσμευτική η συμφωνία. Τι ακριβώς είναι αυτή η συμφωνία; (δεν το έχω ψάξει ιδιαίτερα). Δώσαμε κάποια χρήματα ή απλώς συμφωνήσαμε για εκτπώσεις σε MS software που θα αγοραστεί μελλοντικά;
Ο χρήστης Ανδρέας είπε…
A, και περαστικά!
Ο χρήστης gb είπε…
Πολύ πειστικός ο Περουβιάνος,
λίγο δυσνόητος ...

????, 8 ???????? 2002
????: ????? JUAN ALBERTO GONZ?LEZ
?????? ????????? ??? Microsoft ??? ?????


???????? ?????,

???'????? ?? ????? ?? ??? ??????????? ??? ??? ???????? ??? ??? 25?? ??????? 2002, ???? ?????
.......
Ο χρήστης S G είπε…
εγω παντως ακομα δεν εχω καταλαβει πως θελετε το δημοσιο να χρησιμοποιοει ανοιχτο λογισμικο.

Καταλαβαινω πως θα μπορουσαν να το κανουν για να στησουν μεγαλα δικτυα και εξυπηρετητες, αλλα απο την μερια των χρηστων τι ζητατε ακριβως? Οι δημοσιοι υπαλληλοι που καλα καλα δεν ξερουν να γραφουν σε γραφομηχανη να μαθουν να χειριζονται Λινουξ?

Γιατι ας πουμε οι μεγαλες εταιρειες κατα κανονα χρησιμοποιουν συμβατικα προγραμματα ΜΣ για τους ΗΥ των στελεχων τους? Ηλιθιες ειναι?

Η μανια σας να τιμωρησετε την Μαϊκροσοφτ δεν πρεπει να συγκρουεται με την κοινη λογικη...
Ο χρήστης talos είπε…
gb:

για Firefox -> View > Character Encoding > (Επιλογή) Greek (Windows ή ISO δεν έχει σημασία)

για IE -> View > Encoding > ( Επιλογή)Greek (Windows ή ISO δεν έχει σημασία)

Αν όταν δεις τα Encodings δεν δεις το Greek ανάμεσα σε αυτά πας στο More Encodings (στο Firefox)> Western European > Greek και στο More στο ΙΕ kai επιλογή του Greek.

S_G: Ο Περουβιανός βουλευτής απαντά στο ερώτημά σου πλήρως. Ο Χ δημόσιος υπάλληλος έχει μάθει ήδη να λειτουργεί το Χ (ιδιόκτητο) λογισμικό του κώλου του Κόκκαλη - εδώ (που είναι και εύκολα πλέον) θα κωλώσει; (ή και ο απλός πολίτης: από την πλευρά του interface design και της ευχρηστίας όποιος έχει αναγκαστεί να μπει στο taxisnet, δεν αμφιβάλλει ότι σκοπός του ποιητή ήταν η διεκπεραίωση ενός συμβολαίου και όχι η εξυπηρέτηση του χρήστη.)
Ο χρήστης S G είπε…
μα αυτο λεω, οτι για ειδικες εφαρμογες που ετσι κι αλλιως πρεπει να μαθεις απο την αρχη καλα ειναι τα ανοιχτα λογισμικα, αλλα για απλες εφαρμογες στυλ Office δεν βλεπω μεγαλη δυνατοτητα αλλαγης προς ανοιχτα προτυπα...

εχω την εντυπωση οτι η συμφωνια με την Μαϊκροσοφτ τετοια πραγματα αφορα και οχι ειδικες custom made εφαρμογες οπως το Ταξις, τις οποιες δεν νομιζω οτι προσφερει καν η ΜΣ.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
\beginquote
Οι δημοσιοι υπαλληλοι που καλα καλα δεν ξερουν να γραφουν σε γραφομηχανη να μαθουν να χειριζονται Λινουξ
\endquote
Κατ' αρχάς, η προβλεπόμενη ονομασία είναι GNU/Linux
Όσο αφορά το switch σε GNU/Linux δεν βλέπω κάτι περίπλοκο σε αυτήν την διαδικασία. Το GNU/Linux προσφέρει την ίδια ευχρηστία με τα Windows, άρα το να συνηθίσεις στο καινούργιο γραφικό περιβάλλον[0] θέλει λίγη θέληση και προσπάθεια.

[0]Αναφέρομαι στο Gnome, όπου είναι και το επίσημο γραφικό περιβάλλον του GNU project
Ο χρήστης lazopolis είπε…
@SG: Αν δείς το open office θα διαπιστώσεις οτι δεν είναι σε καμμία περίπτωση δυσκολότερο απ'το office της microsoft. Το linux είναι πιο στριφνό στα multimedia και στο plug & play (και πάλι αν δεν ξέρεις) αλλά οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν χρειάζονται itunes (ή μήπως χρειάζονται;).
Ο χρήστης Ανδρέας είπε…
S_G: το θέμα δεν είναι οι εφαρμογές. Και μη νομίζεις πως οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι ειδικοί σε εφαρμογές της MS. Το θέμα είναι πως η MS ακολουθεί μια μονοπωλιακή τακτική που δεν αφήνει κανένα περιθώριο υγιούς ανταγωνισμού. Το υπουργείο Οικονομικών θα μπορούσε να κλείσει μια συμφωνία με IBM και Sun για τη χρήση Linux με OpenOffice.org (ή StarOffice). Το αρχεία του OpenOffice είναι OpenDocument το οποίο είναι ανοιχτό format και ο καθένας μπορεί να γράψει μια εφαρμογή που να το υποστηρίζει. Κανείς δεν εμποδίζει τη Microsoft να υποστηρίξει το OpenDocument. Έτσι το δημόσιο δε θα είχε καμιά δέσμευση από που θα προμηθεύεται τις εφαρμογές του στο μέλλον. Αν μια εταιρεία παρήγαγε στο μέλλον καλύτερο Office Suite σε πιο συμφέρουσα τιμή θα μπορούσε να κάνει switch χωρίς προβλήματα.
H MS ακολουθεί αυτή την τακτική όχι μόνο για το Office άλλα για τα περισσότερα προϊόντα της (πχ. media player). Για αυτό τη σέρνουν συνεχώς(?) στα δικαστήρια.
Βασικά, θα έπρεπε να υπάρχει νομοθεσία που να απαγορεύει στο δημόσιο να χρησιμοποιεί οτιδήποτε proprietary για αποθήκευση ή μετάδοση δεδομένων. Τίθεται και θέμα διαφάνειας εκτός των άλλων.
Ο χρήστης futures speculator είπε…
Συμφωνώ οτι το Δημόσιο θα πρέπει να διανέμει τις όποιες πληροφορίες του προς στον Πολίτη, σε μορφή τέτοια που να μην τον εξαναγκάζει να χρησιμοποιήσει propriertary λογισμικό.

Παντως, για ν'απαντήσω στον Σπασίκλα, απ'οτι διάβασα στα πρακτικά, ο Αλογοσκουφης ειπε πως απλα συμφωνήσανε για εκπτώσεις σε ΜΣ λογισμικό που τυχόν αγοραστεί μελλοντικά.
Ο χρήστης S G είπε…
"Αν δείς το open office θα διαπιστώσεις οτι δεν είναι σε καμμία περίπτωση δυσκολότερο απ'το office της microsoft. Το linux είναι πιο στριφνό στα multimedia και στο plug & play (και πάλι αν δεν ξέρεις) αλλά οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν χρειάζονται itunes (ή μήπως χρειάζονται;)."

ειχα και το σουταρα. Αργουσε πολυ να ανοιξει μεσα απο τον φυλλομετρητη μου, ηταν μαλλον ασχημα και γενικα επρεπε να μαθω καποια πραγματα απο την αρχη... Ειδικα το κοστος του να μαθεις ενα νεο προγραμμα δεν πρεπει να το ξεχναμε.

"H MS ακολουθεί αυτή την τακτική όχι μόνο για το Office άλλα για τα περισσότερα προϊόντα της (πχ. media player). Για αυτό τη σέρνουν συνεχώς(?) στα δικαστήρια."

οχι ακριβως. Την κατηγορουν οτι εκμεταλλευται την παντοδυναμια της σε ενα επιπεδο (λειτουργικα συστηματα) για να την επεκτεινει αλλου. Τα ιδιωτικα στανταρ καθολου δεν απαγορευονται, οπως βλεπουμε ας πουμε στην μαχη για το νεο ΔΒΔ.

Τα ανοιχτα προτυπα γενικα δεν ειναι πανακεια. Λες οτι μπορουμε να μεταβουμε σε καποιον που φτιαχνει ας πουμε καλυτερο Office. αυτο ειναι σχετικο. Δεν θα αλλαξει ποτε το φορματ? Εδω αλλαζουν καθε χρονο!
Ο χρήστης gb είπε…
Ακολουθησα συμβουλες,
αλλά ΣΦΙΓΓΑ ο Περουβιάνος,
καλά είναι να ανοίξει ο διάλογος με τα επιχειρήματατου, \
αλλά δε βαριέσαι ....γ

gb:

για Firefox -> View > Character Encoding > (Επιλογή) Greek (Windows ή ISO δεν έχει σημασία)

για IE -> View > Encoding > ( Επιλογή)Greek (Windows ή ISO δεν έχει σημασία)

Αν όταν δεις τα Encodings δεν δεις το Greek ανάμεσα σε αυτά πας στο More Encodings (στο Firefox)> Western European > Greek και στο More στο ΙΕ kai επιλογή του Greek.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Αυτή τη στιγμή είμαστε, καλώς ή κακώς, locked-in στο κλειστό λογισμικό. Η μεταφορά σε ανοιχτό θα πάρει χρόνο και χρήματα και θα δημιουργήσει τρομερές καθυστερήσεις.

Στο μεταξύ όταν θα ολοκληρωθεί θα διαπιστώσουμε πως είμαστε ακόμη πίσω. Πως δηλαδή έχουμε περάσει στο μοντέλο software is free, you pay for service το οποίο σιγά σιγά προωθεί η google μέσα από τα apps της.

Η συζήτηση ανοιχτό v. κλειστό είναι παρωχημένη. Ο αγώνας τέλειωσω 0-1. Όσο γρηγορότερ αντιληφθούμε την πραγματικότητα που έρχεται τόσο καλύτερα θα προσαρμοστούμε σ' αυτήν. Μην μας πιάσειτο 2010 ρε παιδιά κι ακόμη συζητούμε ανοιχτό ή κλειστό.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Σε γενικές γραμμές ακόμα και η microsoft απαιτεί επανεκπαίδευση για κάθε νέα έκδοση λειτουργικού/λογισμικού. Τρανό παράδειγμα Vista/Office 2007. Άρα η μη γνώση στο χειρισμό ενος λογισμικού δεν είναι ανασταλτικός παράγοντας. Για μενα τρείς είναι οι παράγοντες που θέλουν προσοχή και όλοι τους περνανε στα ψιλά γράμματα:
1.) Τι κόστος θα έχει μια τέτοια συνφωνία με μια εταιρία σαν την Microsoft για το δημόσιο (και για πόσο χρονικό διάστημα). Πόσα lisense θα μας αναλογούν τελικά κατά κεφαλήν ;-).
2.) Τι συνοδεύει την συμφονία αυτή απο άποψη ασφάλειας των προσοπικών μας και όχι μόνο δεδομένων (μην ξεχνάμε οτι κανείς δεν ξέρει τα εσωτερικά των microsoft προιόντων - κάτι που στο λογισμικό ανοικτού κώδικα είναι ξεκάθαρο).
3.) Τι πίεση ή επιρροή μπορεί να ασκηθεί απο την microsoft και την κάθε microsoft like εταιρία στις πολιτικές επιλογές / αποφάσεις του τόπου μας;

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα πολλά πρόσωπα της ψηφιακής λογοκρισίας

Βαϊμάρη και αντιφασισμός, μια ιστορική σημείωση

Ζωνιανά