Αναδημοσίευση: πραγματικά στοιχεία για την αγορά εργασίας στην Γαλλία

Σε συνέχεια της προηγούμενης καταχώρησης: Η European Tribune συνοψίζει και αποκρούει τα παραμύθια και την παραπληροφόρηση για την Γαλλική αγορά εργασίας. Εξαιρετικά αφιερωμένο στον Ανδρέα Ανδριανόπουλο που αναπαράγει την σχετική μυθολογία και στον "ανταποκριτή της ελληνικής ιστολογοσύνης" στο Παρίσι, Μαύρο Πρόβατο, που την πολεμά.

Σύνοψη:

- Οι διαδηλώσεις δεν είναι βίαιες.
- Η ανεργία μεταξύ των Γάλλων νέων δεν είναι ιδιαζόντως υψηλή σε σχέση με τις περισσότερες άλλες χώρες
- Κάθε άλλο παρά αδύνατο είναι να απολυθεί κάποιος εργαζόμενος στην Γαλλία
- Η Γαλλία δημιουργεί περισσότερες θέσεις εργασίας *στον ιδιωτικό τομέα* από ότι η Αμερική και η Βρετανία και δημιουργούσε ακόμα περισσότερες όταν ίσχυε το δυσφημούμενο 35ωρο
- Οι φοιτητές - εκτός εκείνων που φοιτούν στις Grandes Ecoles - κάθε άλλο παρά "προνομιούχοι" είναι.
- Οι μετανάστες και όσοι ζουν στα banlieues είναι ακόμα περισσότερο εναντίον του νόμου για εξαιρετικά προφανείς λόγους

Σχόλια

Ο χρήστης Filotas είπε…
Πολύ ενημερωτικό ποστ! Και αποκαλυπτικό της προπαγανδιστικής δουλειάς που διεκπεραιώνουν ο κ. "Αυριανόπουλος" - ας μου επιτρέψετε! - και οι θαυμαστές της λογικής και της πρακτικής του.
Ο χρήστης futures speculator είπε…
Μην επικεντρώνετε όμως την κριτική σας στο πρόσωπο του Ανδριανόπουλου μόνο, γιατί πριν από 1.5 χρόνο είχα τυχαία δεί ως και τον Άκη Τσοχατζόπουλο (στην αντιπολίτευση πλέον) στην TV να πλέκει το εγκώμιο των ΗΠΑ για την "ανάπτυξη και αυξημένη απασχόληση της οικονομίας".

Μετά τον Κόκκαλη, είδε φαίνεται κι ο Άκης το φως το αληθινό... :-)
Ο χρήστης Rodia είπε…
Εχω αναρωτηθεί αν είναι τυχαίο το πατατράκ που συνέβη διεθνώς άμα τη συζητήσει του 35ώρου. Θυμήθηκα το 1972, την κρίση του Σουέζ, την επιβολή του πετρελαίου ως οικονομικό αντίκρυσμα αντί του χρυσού. Ο Ντε Γκωλ απέτυχε παταγωδώς, αν και είχε καταφέρει να συγκεντρώσει ικανή ποσότητα χρυσού, η Γαλλία δεν διαθέτει αποθέματα πετρελαίου. Παραλλάσσω τη ρήση γράφοντας: Μόλις φτερνιστεί η Γαλλία γριππιάζεται ο κόσμος, συμπεριλαμβανομένων και των κοτόπουλων! Παρ' όλ' αυτά (αλλά, ακριβώς ΚΑΙ γι αυτά) εναποθέτω τις ελπίδες μου στη Γαλλία και ΜΠΡΑΒΟ για το άρθρο αυτό -και τα προηγούμενα.
:-)
Ο χρήστης S G είπε…
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Ο χρήστης S G είπε…
"είχα τυχαία δεί ως και τον Άκη Τσοχατζόπουλο (στην αντιπολίτευση πλέον) στην TV να πλέκει το εγκώμιο των ΗΠΑ για την "ανάπτυξη και αυξημένη απασχόληση της οικονομίας".
"

χμμμ και που ακριβως φαινεται οτι η αναπτυξη και απασχοληση στις ΗΠΑ δεν ειναι υψηλοτερη της Γαλλιας?

Γενικα το κειμενο που παραθετεις ταλω τι ακριβως λεει?

-Οτι η ανεργια των νεων δεν ειναι χαμηλη? Ή οτι ο αριθμος των αναζητουντων εργασια ειναι μεγαλυτερος στην Αγγλια και στις ΗΠΑ? Και γιατι ειναι υψηλοτερος εκει?
Ο τυπος λεει αβασιμα οτι σε αυτες τις χωρες οι νεοι υποχρεωνονται απο τις κακες συνθηκες να δουλευουν. Α ρε καταραμενη Αγγλια που βαζεις τους νεους σε καταναγκαστικα εργα... αλλα μισο λεπτο, το ποσοστο εργαζομενων νεων στην (κοινωνικη) Ολλανδια ειναι μεγαλυτερο απτην Αγγλια! Και στην Δανια ειναι ενα τεραστιο 62,5% παρα το οτι στην Δανια το κοινωνικο κρατος ειδικα οσον αφορα του μαθητες* και φοιτητες ειναι φημισμενο!

Μηπως απλα φταιει η προτεσταντικη ηθικη, που οι γονεις πιεζουν τα παιδια πολυ περισσοτερο αποτι στον Νοτο, να ειναι παραγωγικα, να φευγουν απτο σπιτι, να δουλευουν κτλ?


-Μηπως οτι ειναι ευκολο να απολυεις και να προσλαμβανεις κοσμο?

Οχι! αυτο που δειχνει ειναι οτι απολυονται περιπου τοσοι οσο στις ΗΠΑ, αυτο δεν σημαινει οτι ειναι και ευκολο! μπορει να οφειλεται σε χιλιους δυο αλλους παραγοντες, τους οποιους δεν θα εξηγησω τωρα...

-Μηπως δειχνει πραγματικα οτι η Γαλλια δημιουργει περισσοτερες θεσεις εργασιας απο τις ΗΠΑ πχ?

εδω θελει λιγη κοινη λογικη. Οι θεσεις εργασιας αυξηθηκαν στην Γαλλια, συμφωνα με τα στοιχεια του συνδεσμου σου, περισσοτερο απο τις ΗΠΑ. Σημαινει αυτο οτι οι θεσεις εργασιας ειναι περισσοτερες στην Γαλλια? Οχι βεβαια! αν σου ελεγα οτι μια χωρα ειχε εισοδημα 100 ευρω και αυξηθηκε 500%, θα σου φαινοταν πιο επιτυχημενη απο μια χωρα που ειχε εισοδημα 1000 ευρω και το αυξησε μονο 10% στα 1100?

Η ερωτηση ειναι: ποια χωρα εχει συνολικα υψηλοτερη απασχοληση?

*οι μαθητες παιρνουν γυρω στα 150 ευρω τον μηνα στην Δανια, μονο και μονο για να πηγαινουν σχολειο!
Ο χρήστης talos είπε…
Τι λέει:

-Οτι η ανεργια των νεων ειναι περίπου η ίδια στον πληθυσμό 15-24 στην Γαλλία και στην Αγγλία (για την ακρίβεια 0,5% ψηλότερη στην Γαλλία) σε ότι αφορά τον συνολικό πληθυσμό. Εξηγεί ότι οι Γάλλοι φοιτητές δεν είναι ενεργός πληθυσμός μια και δεν δουλεύουν ή αναζητούν εργασία, σε αντίθεση με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Τα περί κακών Άγγλων τα λες εσύ. Η διαφορά Νότου / Βορρά, έχει να κάνει με παράγοντες όπως την οικογενειακή υποστήριξη, πράγματι. Το τι είναι προτιμότερο είναι προς συζήτηση.

- Οι δείκτες της κινητικότητας δείχνουν το τελικό αποτέλεσμα της κινητικότητας. Προφανώς (και ευτυχώς) δεν είναι εξίσου εύκολο να απολύσεις κάποιον στην Γαλλία από ότι στις ΗΠΑ. Παρ'όλα αυτά:

Eurostat indicates that the main indicator to assess the flexibility of a labor market and the mobility of workers is the proportion of workers who have been in their job for less than 3 months. That proportion is 6.7% in France, higher than in the UK and than the 4.9% EU average...

Case closed τουλάχιστον μέχρι να αναφέρεις τους χίλιους δυο άλλους παράγοντες και το πώς είναι σχετικοί στην περίπτωση της Γαλλίας.

- Γενικά αυτό που λέει και στοιχειοθετεί είναι ότι ο Αμερικανικός και ο Βρετανικός τύπος παρουσιάζουν την Γαλλική οικονομία παραπλανητικά και ανακριβώς. Από εκεί το παίρνουν αμάσητο διάφοροι ιθαγενείς σχολιαστές σε εφημερίδες και γράφουν παρόμοιες αρλούμπες.

- Το γράφημα, μαζί με άλλα στοιχεία που παρέθεσα στο προηγούμενο ποστ δείχνει πόσο επιτυχημένη από πλευράς δημιουργίας θέσεων εργασίας ήταν η πολιτική του 35ωρου:

The full line is the total number of jobs; the other is the total number of hours worked. They both grew at a record pace precisely during the 3 years when the 35-hour week law was put in place (it is widely credited with having created 300-500 thousand jobs) and the socialist government put in place a jobs programme for the youth - both measures have been since cancelled by the right wing government which, strangely enough, came to power in 2002.

So France actually created more jobs than the USA in the private sector, and more jobs both overall and in the private sector than the UK - precisely at the time when supposedly irrational measures like the 35-hour week were in force.
Ο χρήστης S G είπε…
ταλω η ανεργια οριζεται ως μη εχοντες εργασια/συνολο ενεργου πληθυσμου.

Η Γαλλια δεν εχει παρομοια ανεργια νεων με την Αγγλια. Εχει παρομοιο απολυτο αριθμο ανεργων.
Η εξηγηση οτι οι Γαλλοι νεοι φοιτητες δεν ψαχνουν τοσο για εργασια δεν σημαινει οτι η Αγγλια δεν φτιαχνει παραπανω δουλειες για νεους! Η απασχοληση νεων ειναι μεγαλυτερη στην Αγγλια και νομιζω αυτο ειναι το ερωτημα...

"Case closed τουλάχιστον μέχρι να αναφέρεις τους χίλιους δυο άλλους παράγοντες και το πώς είναι σχετικοί στην περίπτωση της Γαλλίας."

α) μεγαλυτερα επιδοματα ανεργιας, ετσι περισσοτεροι Γαλλοι μπαινοβγαινουν στην αγορα εργασιας (ξερω καμποσα ατομα που κανουν διακοπες με το επιδομα ανεργιας, σε Γαλλια, Γερμανια και Ισπανια)

β) περισσοτερος τουρισμος που χαρακτηριζεται απο εποχιακη απασχοληση (αρα παλι μπαινοβγαινουν στην ανεργια)


Για το 35ωρο θα σε παραπεμψω στην συζητηση που εκανα πριν για τις στατιστικες. ΔΕΝ ειναι τοσο απλο. Παιζει ας πουμε ρολο σε ποιο σημειο του κυκλου ηταν η οικονομια, αν θα αυξανοντουσαν ουτως ή αλλως οι θεσεις εργασιας, σε τι χρονικο οριζοντα δρα το 35ωρο (μπορει στην αρχη να ανεβαζει τις θεσεις καθως άλλα ινπουτς αργουν να προσαρμοστουν, αλλα μεσοπροθεσμα τις ριχνει) κτλ. Οι θεωρητικες και εμπειρικες εργασιες που ξερω γενικα εχουν απορριψει το 35ωρο, επιφυλασσομαι για καμμια συνοψη καποτε (ή αν θες ψαξτο και συ).
Ο χρήστης talos είπε…
Ο δείκτης ανεργίας στους νέους στην Γαλλία είναι 22% του ενεργού πληθυσμού. Επειδή όμως το 60% σπουδάζει ή είναι στο Λύκειο και δεν αναζητά εργασία, δεν θεωρείται ενεργός πληθυσμός. Το 8% του συνόλου των νέων 15-24 στην Γαλλία λοιπόν ψάχνουν για δουλειά και δεν την βρίσκουν. Το 7,5% στην Βρετανία στην ίδια ηλικία ψάχνουν για δουλειά και δεν βρίσκουν, απλά αυτοί που ψάχνουν για δουλειά είναι περισσότεροι σαν ποσοστό της ηλικιακής ομάδας από ότι στην Γαλλία γιατί α. λιγότεροι βρετανοί σπουδάζουν και β. και αυτοί που σπουδάζουν χρειάζεται να δουλεύουν. Κατά την δική μου φιλοσοφία το να μην *χρειάζεται* να δουλεύεις ενώ σπουδάζεις είναι μάλλον καλό.

Βρε συ, αν είναι τόσο εύκολο να μπαίνεις και να βγαίνεις στην αγορά εργασίας, τότε τι πρόβλημα υπάρχει; Για να μπορείς να ξαναμπαίνεις όποτε θέλεις σημαίνει πως έχεις την δυνατότητα να το κάνεις. Σχετικά με τα εποχιακά επαγγέλματα τα ίδια ακριβώς ισχύουν και για τις ΗΠΑ.
[BTW: Διακοπές με *ισπανικό* επίδομα ανεργίας; Πόσο είναι αυτό; Την τελευταία φορά που μίλαγα με Ισπανή μου έλεγε πως είναι πενταροδεκάρες.]

Για το 35ωρο, ο ρυθμός δημιουργίας θέσεων εργασίας είναι spike στο γράφημα, αντίθετα με τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ που εκείνη την εποχή δεν έδειχνε καμία αντίστοιχη άνοδο. Να σου το πω αλλιώς: σύμφωνα με την σχετική καταστροφολογία που ακούστηκε τότε και ακούγεται και σήμερα από τις γνωστές πηγές της νεοφιλελεύθερης ορθοδοξίας, η δημιουργία θέσεων εργασίας (και η ανάπτυξη) θα έπρεπε να είναι εμφανώς πτωτική. Δεν ήταν καθόλου - το αντίθετο. Αν ήταν όντως πτωτική, πάω στοίχημα ότι δεν θα πολυεπικαλούσουν τα διάφορα "να το δούμε κι αλλιώς", αλλά θα ανέμιζες το σχετικό γράφημα σαν σημαία. Πιθανόν μετά από κάποιο χρόνο να έκελινε από μόνη της η υπερπαραγωγή θέσεων εργασίας. Αλλά επαναλαμβάνω η πτώση της ανεργίας στην Γαλλία από 12,5 σε 8,5% έγινε συμπτωματικά ακριβώς την περίοδο που ίσχυε το 35ωρο - και ξανανέβηκε μετά!

Για εμπειρικές εργασίες που απορρίπτουν το 35ωρο, δύσκολα θα βρεις γιατί πέρα από τα πέντε αυτά θετικά χρόνια στην Γαλλία, δεν υπάρχει πιο μακροπρόθεσμο παράδειγμα εφαρμογής 35ωρου (ακόμα). Αλλά ίσως αξίζει να ψάξεις πως πήγαν οι θέσεις εργασίας παλιότερα, με την καθιέρωση του 40ώρου στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ.
Ο χρήστης S G είπε…
"Κατά την δική μου φιλοσοφία το να μην *χρειάζεται* να δουλεύεις ενώ σπουδάζεις είναι μάλλον καλό."

Μα εδω ειναι το θεμα, οτι το ολο επιχειρημα περι ανεργιας νεων, boils down to that: οτι οι αγγλοι φοιτητες "υποχρεωνονται" να δουλευουν. ε, εγω λεω οτι το "υποχρεωνονται" δεν προκυπτει απο τα στοιχεια, που δειχνουν τους Δανους με τα τεραστια επιδοματα να δουλευουν ακομα περισσοτερο! Το ερωτημα ειναι γιατι/που/ποσο/με τι ωραριο δουλευουν. Αν δεν εμποδιζει τις σπουδες τους (πραγμα απιθανο, καθως οι Αγγλοι τελειωνουν τις σπουδες γρηγοροτερα απο τους Γαλλους), η δουλεια ειναι καλη: σε μαθαινει υπευθυνοτητα, σε φερνει σε επαφη με τον εξω κοσμο, συχνα μαλιστα σου δινει και εμπειρια στο επαγγελμα σου (παρα πολλες σπουδες στην Αγγλια, Γερμανια εχουν "πρακτικες" μεσα).

"Σχετικά με τα εποχιακά επαγγέλματα τα ίδια ακριβώς ισχύουν και για τις ΗΠΑ."

εχω την εντυπωση οτι ο τουρισμος και γενικα η εστιαση, ξενοδοχεια κτλ ειναι πολυ πιο σημαντικα για την γαλλικη οικονομια.

Για το 35ωρο, οντως δυσκολα γινεται μελετη με τοσο λιγα χρονια. Αλλα κατι θα υπαρχει... και βεβαια η μεταβαση στο 40ωρο πρεπει να ειναι ενας καλος δεικτης. Θα το κοιταξω.

"Διακοπές με *ισπανικό* επίδομα ανεργίας; Πόσο είναι αυτό;"

πενταροδεκαρες, ε? Εδω ερχομαστε σε ενα απο τα πραγματα που με τρελαινουν. Το ισπανικο επιδομα ανεργιας ξεκιναει απο χονδρικα 80% του μισθου σου (μεχρι το πολυ 900 ευρω περιπου) για εξι μηνες και παει στο 75% 70% κτλ. Αναλογα ποσα χρονια δουλεψες, μπορει να το λαμβανεις εως και δυο χρονια! Εχω γνωρισει παρεες ολοκληρες, Ισπανων (κυριως Μαδριλενων) που δουλευουν εναν χρονο και εναν χρονο κανουν διακοπες (στην Βαρκελωνη, Βαλενθια ή ακομα και στην Ινδια!!). Το πιο αστειο ειναι οτι οι περισσοτεροι απο αυτους ειναι πολιτικοποιημενοι και γκρινιαζουν για το ισπανικο κοινωνικο κρατος (οπως η φιλη σου)!! Δεν μιλαμε για ανικανα ατομα, μιλαμε απλα για τεμπεληδες. Θα τους σκυλοβριζα μαλιστα, αν δεν ηταν τοσο ωραιοι τυποι (νταξει ξερουν να μαγειρευουν τρομερο ινδικο, ταϊλανδεζικο κτλ ας πουμε) και φιλοι της κοπελας μου (και ομολογω οτι αξιοποιουν τον χρονο της ανεργιας τους πολυ ομορφα :-). Αλλα εχουμε καθαρη περιπτωση παρανοησης, νομιζουν οτι αξιζουν το επιδομα, ενω δεν εχουν πληρωσει ουτε τα μισα σεε εισφορες...
Ο χρήστης Μαύρο πρόβατο είπε…
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Ο χρήστης Μαύρο πρόβατο είπε…
Σημαντικά όλα αυτά. Στη σημερινή Ελευθεροτυπία, ο (γενικώς "ελαφρός") Ατταλί δίνει και μια άλλη πλευρά της κατάστασης στη χώρα, για την οποία αποφεύγουν να μιλούν και οι ίδιοι οι Γάλλοι.
Να συμπληρώσω επίσης εκ πείρας οτι περίπου οι μισοί φοιτητές των επαρχιακών πανεπιστημίων και το ένα τρίτο των παρισινών, απασχολούνται σε εποχιακές δουλειές το καλοκαίρι κυρίως. Η απασχόληση αυτή κατά κανόνα δεν τους δίνει δικαίωμα επιδόματος, αλλά μετράει για τη σύνταξη (points ASSEDIC).
Επίσης να σημειώσω οτι η λογιστική ανεργία θα πέσει κατά πολύ όταν θα εφαρμοσθεί το ch?que emploi: πρόκειται για έναν γαλλικό νεωτερισμό (δεν ξέρω αν υπάρχει αλλού) που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ψιλοδουλειές (μπέιμπι σίτινγκ, νοικοκυριό κτλ.)
Αντί να κάνεις "συμβόλαιο" με τον εργαζόμενο, προμηθεύεσαι από τις τράπεζες ένα καρνέ με "κουπόνια" που επέχουν θέση αμοιβής και συμβολαίου. Αγοράζεις λοιπόν ένα κουπόνι πχ αξίας 50 ευρώ, ονομαστικής αξίας 30 ευρώ, και πληρώνεις με αυτό πχ την οικιακή βοηθό για δυό-τρεις ώρες δουλειά. Η εργαζόμενη, εξαργυρώνοντας το, λαμβάνει 30 ευρώ στο χέρι, ενώ τα υπόλοιπα 18 πχ είναι για κρατήσεις-ασφαλίσεις κτλ, και δύο για τα έξοδα της τράπεζας. Μ'αυτόν τον τρόπο, απλοποιείται πολύ η διαδικασία ΄"πρόσληψης" και ταυτόχρονα μειώνεται η μαύρη εργασία στο χώρο αυτό.
Από το συνδυασμό των δύο, και ορισμένες φοροαπαλλαγές που έχουν όσοι δίνουν τέτοιες δουλειές, προκύπτει ένας μεγάλος πληθυσμός που θα συνυπολογιστεί για πρώτη φορά στον ενεργό πληθυσμό και ταυτόχρονα στους απασχολούμενους - εξ'ού και η αναμενόμενη λογιστική μείωση της ανεργίας. Το μέτρο αφορά πάνω από ένα εκατομμύριο περιστασιακούς οικιακούς βοηθούς, μπέημπι σίτερς, βοηθούς ηλικιωμένων, και ιδιαιτερατζήδες σε μικρά παιδιά.

Για τις πρόσφατες εξελίξεις περί CPE, ρίχτε μια ματιά εδώ.
Ο χρήστης talos είπε…
Ευχαριστώ Μαύρο Πρόβατο, ειδικά για το σχόλιο και γενικά για την ενημέρωση για τα διαδραματιζόμενα στο ιστολόγιό σου.

Αυτό με τα κουπόνια θα μπορούσε να έχει εφαρμογή και στα καθ' ημάς για να διευκολύνει την ένταξη στο σύστημα ασφάλισης όσων δουλεύουν "μαύροι"... Γενικά μοιάζει έξυπνο αλλά δεν δημιουργεί φυσικά θέσεις εργασίας, απλώς τις "εμφανίζει" και αντλεί λεφτά για το εκάστοτε ΙΚΑ.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα πολλά πρόσωπα της ψηφιακής λογοκρισίας

Brexit: Το αναπάντεχο καλοκαίρι της Βρετανίας

Στρίβοντας δεξιά στη διακλάδωση του Wallerstein