Η αόρατη συμφωνία

Επανερχόμενος στο θέμα της συμφωνίας του δημοσίου με την Microsoft το οποίο είχα προ μηνών συζητήσει (1 .4, 2) αντιγράφω άρθρο της Αυγής που έχει ως θέμα τις απελπισμένες προσπάθειες να πειστεί ο κ. Αλογοσκούφης να καταθέσει στην Βουλή την περιλάλητη αυτή και "πλεονεκτική" για την χώρα μας, κατά τον κ. Υπουργό, Συμφωνία, ώστε να μπορέσουμε να θαυμάσουμε όλοι την πλεονεκτικότητά της:

Ματαιώθηκε σήμερα, 17.11.06, για 5η φορά, η συζήτηση στη Βουλή επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Θανάση Λεβέντη, σχετικά με τη συμφωνία που έχει υπογραφεί μεταξύ Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών και της πολυεθνικής Microsoft. Ο κ. Αλογοσκούφης έχει χαρακτηρίσει αυτή τη συμφωνία ως εξαιρετικά πλεονεκτική για τη χώρα μας.
Ο κ. Λεβέντης αμέσως μετά την ανακοίνωση της ματαίωσης, από την Πρόεδρο της Βουλή, δήλωσε:
"Δεν μας έχει πείσει η εκτίμηση του κ. Υπουργού για αυτή τη συμφωνία. Έχουμε την εντελώς αντίθετη άποψη, που βασίζεται στις απόψεις και τα στοιχεία των ειδικών στη χώρας μας και διεθνώς.
Καταθέσαμε, αμέσως μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας, επίκαιρη ερώτηση, στην οποία απάντησε ο κ. Υπουργός Οικονομίας χωρίς όμως να παρουσιάσει το κείμενο της συμφωνίας.
Επανήλθαμε, προ επταμήνου, με άλλη ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων, για την οποία ακόμη αναμένουμε απάντηση.
Έκτοτε έχουμε υποβάλλει 5 επίκαιρες ερωτήσεις με το ίδιο αίτημα: Να μας ενημερώσει ο κ. Υπουργός για το κείμενο της πλεονεκτικής, κατ’ αυτόν, συμφωνίας με την Microsoft.
Ο κ. Υπουργός απαξίωσε σε όλες τις επίκαιρες ερωτήσεις μας να προσέλθει, επικαλούμενος διάφορα κωλύματα.
Για τη σημερινή επίκαιρη ερώτηση μας πληροφόρησαν από το γραφείο του, ότι αδυνατεί να προσέλθει διότι θα βρίσκεται με τον κ. Πρωθυπουργό στη Ν. Υόρκη. Η σημερινή παρουσία του κ. Πρωθυπουργού στη Βουλή μάλλον αδυνατίζει τη δικαιολογία.
Θεωρούμε ότι η συστηματικώς παρελκυστική αυτή τακτική αποτελεί υποβάθμιση του κοινοβουλευτικού ελέγχου και ανεπίτρεπτο εμπαιγμό της Βουλής στο σύνολό της.
Θα επανέλθουμε με νέα επίκαιρη ερώτηση και ελπίζουμε αυτή τη φορά να μας ευνοήσει η τύχη και ο κ. Υπουργός να μας τιμήσει με την παρουσία του και να απαντήσει σ’ αυτό το τόσο καίριο για τη συμφέροντα της χώρας μας θέμα."


Από ότι φαίνεται ο κ. Λεβέντης δεν είναι ο μόνος που έχει προσπαθήσει να πάρει το κείμενο από τα χέρια του κ. Αλογοσκούφη, καθώς κάποιοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ διαμαρτύρονταν για δεύτερη φορά για το ίδιο θέμα τον Ιούλιο. (Έπρεπε να τα είχαν επισημάνει αυτά βέβαια και παλαιότερα).

Γεννάται το ερώτημα αν η παρουσίαση των συμφωνιών του κράτους στο κοινοβούλιο είναι προαιρετική, ή γίνεται με βάση την πάγια αρχή "όποτε αδειάσει η κυβέρνηση". Από εδώ πάντως έφτασα σε αυτό εδώ το κείμενο που μοιάζει να είναι η βασική επίμαχη συμφωνία (χωρίς τις επιμέρους), που φιλοξενείται στο ιστολόγιο λ - αλλά δεν ξέρω την πηγή του και ούτε το αν είναι τελική.

Όπως και να έχει μου είναι δύσκολο να πιστέψω ότι η κατάθεση της συμφωνίας στην Βουλή είναι πια τόσο δύσκολη και χρονοβόρα. Δεν ξέρω αν "κρύβει" κάτι, δεν νομίζω ότι υπάρχει κάτι για να κρυφτεί, η ίδια η επιλογή μιλάει από μόνη της, αλλά η περιφρόνηση του κοινοβουλευτικού ελέγχου είναι κάτι που από ότι φαίνεται είναι δεύτερη φύση στους εκάστοτε κυβερνώντες.

Σχόλια

Ο χρήστης Greg είπε…
Όταν υπάρχει προφανής κατάλυση του δημοκρατικού ελέγχου (όπως επισημαίνεις) δεν βρίσκεις εντελώς "αναιμική" την αντίδραση σύμπασας της αντιπολίτευσης;

Και κατ' επέκταση εντελώς φυσιολογική την απαξίωση που "κερδίζουν" οι δημοκρατικοί θεσμοί από τους νεώτερους;

Εγώ έχω αρχίσει να βλέπω "φυσιολογική" την ακόμα και την οχλοκρατία...

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα πολλά πρόσωπα της ψηφιακής λογοκρισίας

Βαϊμάρη και αντιφασισμός, μια ιστορική σημείωση

Brexit: Το αναπάντεχο καλοκαίρι της Βρετανίας