Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η ατίθαση πραγματικότητα

Ο συμβολικός και συνθηματικός λόγος και η ανάλυση, η προσπάθεια να ερμηνευτούν τα όσα γίνονται μέσα από υπεραπλοϊκά σχήματα, συναντά συχνά-πυκνά την βίαιη αντίσταση των πραγματικών γεγονότων. Όταν αυτό συμβαίνει, όσοι βολεύονται με ιδεοληπτικές παραμυθίες το κατατάσσουν στα "παράξενα". Οι υπόλοιποι έχουν την δυνατότητα να το χρησιμοποιήσουν ως σημείο εκκίνησης για να επανερμηνεύσουν την πραγματικότητα και να ξεσκαρτάρουν τους (κυρίαρχους ή μη) μύθους από την ουσία.

Πάρτε για παράδειγμα την είδηση αυτή, που την μεταφράζω ολόκληρη - και το πώς υπονομεύει την εύκολη ερμηνευτική για την Παλαιστίνη και τις οργανώσεις της:

Γυναίκα δήμαρχος για την Ραμάλλα

Μια γυναίκα τοποθετήθηκε δήμαρχος της πρωτεύουσας της Παλαιστινιακής Αρχής Ραμάλλα, χάρη στην υποστήριξη της ισλαμιστικής κίνησης Χαμάς, δήλωσαν χθες αξιωματούχοι.

Η Ζανέτ Κχουρί, μια εξηνταδυάχρονη Χριστιανή έγινε η πρώτη γυναίκα δήμαρχος του Δήμου αυτού στην Δυτική Όχθη όταν εξελέγη από την πλειοψηφία των 15 συν-συμβούλων της.

Η Κχουρί, μέλος του αριστερού [Σημ: Μαρξιστικού-Λενινιστικού] Λαϊκού Μέτωπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PFLP), θριάμβευσε επί του υποψηφίου του κυβερνώντος κόμματος Φατάχ Γκαζί Χανανία, καθώς τα τρία μέλη της Χαμάς την υπερψήφισαν.

Σχόλια

Ο χρήστης kosmopolitis είπε…
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Ο χρήστης talos είπε…
Κοσμοπολίτη: ευχαριστώ για την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα παρέμβασή σου.

Ας εξηγήσω λοιπόν τι εννοώ: το γεγονός ότι η Χαμάς δρα πολιτικά και κανένα "δόγμα" δεν την εμποδίζει να υποστηρίξει (για οποιουσδήποτε λόγους) μια γυναίκα, Χριστιανή και αριστερή, έρχεται σε αντίθεση με την εικόνα των ισλαμιστών σαν μια μονολιθική δογματική οργάνωση τρομοκρατών. Η ευελιξία που χρειάζεται για να κάνεις συμφωνίες και συμμαχίες έστω και περιστασιακές, δεν συνάδει με την εικόνα μιας οργάνωσης "απλά" βομβιστών. Η δε ευκολία με την οποία υποστήριξαν μια αριστερή γυναίκα, ανατρέπει την εικόνα που κτίζεται από τα (κυρίως Αμερικάνικα) ΜΜΕ - οι πορωμένοι φονταμενταλιστές δεν κάνουν τέτοιες εκπτώσεις.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι ισλαμιστές (και κανέναν ενθουσιασμό δεν έχω για τις θέσεις της). Αυτό σημαίνει ότι το να είναι κανείς παλαιστίνιος ισλαμιστής είναι κάπως πιο σύνθετη ιδιότητα από αυτή του μονοδιάστατου ταλιμπάν. Η καρικατούρα αυτή είναι κυρίαρχη στα Αμερικάνικα ΜΜΕ και έχω την αίσθηση πως διαχέεται και στα Ελληνικά.

Για την Καλκιλίγια, είναι όντως ανησυχητική η εξέλιξη. Ο Μαχμούντ Νταρουίς ήταν ο μόνος από ότι είδα που αντέδρασε επί της ουσίας. Αλλά η Χαμάς είναι ακόμα μειοψηφική και έχω την αίσθηση ότι θα αναγκαστεί (αν ποτέ απελευθερωθεί η Δυτική Όχθη - αλλιώς θα υπάρχει πάντα πόλεμος και τα πράγματα είναι αλλιώς) να ακόλουθήσει τον δρόμο ενός κάποιου "μετριοπαθούς ισλαμισμού" (στα αχνάρια των κινήσεων της "πατρικής οργάνωσης" των Αιγύπτιων Αδελφών Μουσουλμάνων) - να "ερντογανιστεί" ίσως ακόμη, άλλωστε ο συμβιβασμός είναι φυσική συνέπεια του κοινοβουλευτισμού. Αλλιώς ελλοχεύει εμφύλιος. Έχει άλλωστε να αντιμετωπίσει μια κοινωνία πολύ πιο "προοδευτική" και ριζοσπαστικοποιημένη από κάθε άλλη αραβική. Είναι, πιθανόν, ενδεικτικές της υποστήριξης της Χαμάς οι σχετικές δημοσκοπήσεις...

Είχα αρχικά σκοπό να προσθέσω και άλλα ("ανεπίκαιρα") παρόμοια ατίθασα γεγονότα (αλλά δεν είχα χρόνο και το πόσταρα μόνο του): ότι κάποιοι από τους βομβιστές αυτοκτονίας ανήκουν σε Μαρξιστική-Λενινιστική οργάνωση, ότι η εκκένωση της Γάζας συνοδεύτηκε από αύξηση του πληθυσμού των εποίκων στην Δυτική όχθη, ότι το Ισραήλ έχει τεράστιες εσωτερικές οικονομικές ανισότητες (ένα στα τρία παιδιά ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας), ότι Ιορδανοί και Λικουντνίκοι Ισραηλινοί είχαν αρχικά δει με καλό μάτι (τουλάχιστον) την ίδρυση της Χαμάς, ότι ο Αραφάτ είχε απαγορεύσει στα παλαιστινιακά εδάφη βιβλίο του Έντουαρντ Σαΐντ κ.ο.κ...

Κάθε απάντηση/περαιτέρω συζήτηση ευπρόσδεκτη - άλλωστε είναι εμφανές ότι ξέρεις την περιοχή πολύ καλύτερα από εμένα...
Ο χρήστης kosmopolitis είπε…
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Ο χρήστης talos είπε…
Κοσμοπολίτη φυσικά δεν εννοούσα ότι εσύ έχεις την εικόνα αυτήν της Χαμάς, αλλά ότι είναι η κυρίαρχη στα ΜΜΕ - κυρίως στα Αμερικάνικα, αλλά με τάσεις επέκτασης και εδώ. Επεξηγούσα δηλαδή τα όσα έγραφα στο ποστ.

Στα υπόλοιπα δεν διαφωνώ, απλά έχω την πεποίθηση ότι η Χαμάς θα αναγκαστεί να βάλει νερό στο κρασί της όταν και αν ποτέ διεκδικήσει (ή πάρει) την εξουσία. Κάτι που το αμφιβάλλω διότι δεν πιστεύω ότι επίκειται λύση στο Παλαιστινιακό - κάποια στιγμή σύντομα - εκτός και έρθει στα πράγματα ο Πέρετζ (που δεν το βλέπω) ο οποίος είναι μια πολύ ευχάριστη έκπληξη...

Δεν έχω καμία αγάπη για την Χαμάς. Θεωρώ απλώς ότι νομιμοποιείται να αντιστέκεται στην Ισραηλινή κατοχή. Θεωρώ επίσης ότι αποτελεί τον καλύτερο στρατολόγο του Λικούντ και βαρίδι στην Παλαιστινιακή αντίσταση όσον αφορά τα αποτελέσματα της δράσης της. Σημειώνω μόνο την εξαίσια ειρωνία του γεγονότος ότι το ακραίο ισλάμ χρησιμοποιήθηκε από ΗΠΑ ως αντίβαρο στην κοσμική, αριστερή λύση στην Παλαιστίνη και τον Αραβικό κόσμο.
Ο χρήστης kosmopolitis είπε…
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Ο χρήστης talos είπε…
επ! πού πήγαν τα σχόλια;

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζωνιανά

Διαβάζω και ακούω τα όσα γράφονται και λέγονται το αιματηρό περιστατικό στα Ζωνιανά με την ελαφρά δυσανασχέτηση που ως Κρητικός της διασποράς νιώθω, βλέποντας ότι ο κοινός τόπος και το αναμενόμενο παρά τοις Κρησί, γίνεται πηχυαίος τίτλος και "ανακαλύπτεται" από τα Αθηναϊκά ΜΜΕ ως κεραυνός εν αιθρία, ως κάτι το αναπάντεχο. Η δυσανασχέτηση προέρχεται από το γεγονός ότι τέτοιου είδους θέματα φτάνουν μέχρι την Αθήνα όταν υπάρχουν νεκροί - και τότε φτάνουν ως έτοιμο θέαμα και με μεγάλη απόσταση από την τοπική οπτική. Από την άλλη δεν νιώθω αρκετά κοντά στα τεκταινόμενα στο νησί πλέον, ώστε να έχω κάποια σημαντική άποψη να συνεισφέρω. Αυτοί που βιώνουν την κατάσταση, είναι καλύτερα σε θέση και να την εκτιμήσουν. Εδώ θέλω να παρατηρήσω κάποια πράγματα και να παραπέμψω σε πλησιέστερους παρατηρητές.

- Όσοι βλέπουν στις μαφίες του Μυλοποτάμου κάποιου είδους "αντεξουσιαστές" και "εχθρούς του κράτους", είναι μακριά νυχτωμένοι. Η κατάσταση αυτή προέκυψε ως αποτέλεσμα π…

Το όπλο της λανθασμένης πρόβλεψης

Επ' αφορμή της νικηφόρου μάχης του πακέτου λιτότητας και της σίγουρης επιστημοσύνης με την οποία ο Υπουργός Οικονομικών μετέφερε την αισιοδοξία του, ας εξετάσουμε τις βάσεις της και την προϊστορία των επισήμων εκτιμήσεων για την πορεία της Οικονομίας της χώρας μας στα χρόνια της κρίσης:
Sins of Commission Από το Real World Economics Review, o Jesse Frederik, στο άρθρο του "Folly from Olly. The disasterous quality of the economic predictions of the European Commission" κάνει την παρακάτω παρατήρηση σε ότι αφορά τις προβλέψεις της Κομισιόν για τις επιδόσεις της Ελληνικής οικονομίας, κατά την διάρκεια του Μεγάλου Ελληνικού Κραχ, την οποία μετάφρασα στα Ελληνικά (χωρίς την άδεια του συγγραφέα, ελπίζω στην κατανόησή του λόγω της πιεστικής επικαιρότητας): Στον πίνακα παρουσιάζονται οι πέντε ενημερώσεις της εκτίμησης της Κομισιόν, κατά την διάρκεια του έτους με την πρώτη να δημοσιεύεται την άνοιξη της προηγούμενης από την εκτιμώμενη χρονιά. Σημειώνω πως η τελευταία επικαιροπ…

Πείνα, λιποθυμίες και η χρησιμότητα του λαϊκισμού: μια συζήτηση με τον Πάσχο Μανδραβέλη

Με αφορμή μια συζήτηση με τον Πάσχο Μανδραβέλη στο twitter

[Δημοσιεύθηκε στην διαδικτυακή Αυγή 2/12/2013]Η είδηση-μαϊμού (όπως ήταν σχεδόν εξαρχής φανερό νομίζω) περί θανάτου από πείνα 16χρονου στην Πλατεία Αμερικής, προκάλεσε μια συζήτηση στο twitter με τον Πάσχο Μανδραβέλη που άδραξε την αφορμή να καταγγείλει την ψευδή καταστροφολογία της αριστεράς.

@Mandravelis Η πείνα των μαθητών δεν είναι hoax http://t.co/WbAe7biTwp
— talws (@talws) November 25, 2013 Του υπέδειξα πως η πείνα στην Ελλάδα δεν είναι μύθος, παραπέμποντάς τον  στο σχετικό άρθρο της Ημερησίας (προκειμένου να μην υπάρχει θέμα επαρκούς καθεστωτικότητας των πηγών). Ο ΠΜ σε ποστ στου στο twitLonger απάντησε πως δεν υπάρχει πείνα στην Ελλάδα, μόνο φτώχεια και ότι όλα αυτά περί λιποθυμιών από την πείνα στα σχολεία είναι "hoaxes" - αστικοί μύθοι: "Η φτώχεια δεν είναι hoax. Είναι πραγματικότητα. Οι λιποθυμίες από την πείνα, είναι hoax. Ποτέ δεν στοιχειοθετήθηκαν, πάντα ήταν καταγγελίες του στιλ «άκουσα...», «μου …